Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung NX10: konkurent pro micro4/3 přichází

Ten sanzor asi fakt vyzera (podla parametrov) ako sezor v K-7.
Skoda .. podla recenzie Pentaxu K-x to vyzera, ze ten zvlada vyssie citlivosti omnoho lepsie (ma len 12 megapixlov a zvlada ISO 12800).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě kdyby nějak vyřešili AF bez zrcátka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Davide, zbytocne dufate v masovu podporu 1080p u fotakov u vyrobcu, ktory vyraba fotaky a zaroven aj videokamery. Tym by sam podpilil konar pod trhom vlastnych HD kamier a tie predsa chce predavat tiez v co najvacsom pocte. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To vysvětluj Canonu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Další výrobce si konečně uvědomil, že v době digtálních snímačů je sklopné zrcátko jen nepotřebný balast! Jen houšť a větší kapky, ještě by to chtělo full frame Foveon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až se kouknete do hledáčku zrcadlovky a pak do "cedníku" hledáčku elektronického, uvědomíte si, proč tam to zrcátko je. Protože nikdo nic lepšího než oko zatím nevymyslel. Zkuste zaostřit třeba v šeru na displeji, po kterém běhá jen zesílený červeno-modro-zelený šum. A autofokus s fázovou detekcí je pořád řádově rychlejší a přesnější než detekce kontrastu. Třeba jen tím, že při fázové detekci nemusí procesor hádat, kterým směrem má pohnout motorkem.
Ano, velký snímač ze zrcadlovky v malém těle je sen mnoha fotografů. Ale dokud bude mít hledáček jen VGA rozlišení, je to zoufale nedostačující. A fotit "v předpažení" na displej je s tímhle strojem trochu na hlavu. :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ziadne zrkadlo, ziadny opticky hladacik.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dýka:
V šeru je problém zaostřit i na matnici, v tomhle je lepší dálkoměr.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 notorius: To sice ano, ale i ta matnice je pořád lepší než to LCD/EVF. Naposledy jsem si to vyzkoušel na Nový rok, když jsem si připravoval zrcadlovku na ohňostroj a potřeboval jsem zaostřit praktcky na nekonečno (ale ne "za něj", jak to AF objektivy občas rádi dělají).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká šera, tak ve chvíli, kdy v hledáčku zrcadlovky už není vidět nic, tak v hledáčku Panasonicu G1 je pořád ještě obraz a je možné komponovat snímek a exponovat. Sice je to obraz zrnitý a zašuměný, ale je.
 
Já vím, že dnes ještě není zrcadlům odzvoněno. Taky jedno mám a zatím ho nevyhazuju. Ale pokrok, ten hajzlík, ten se zastavit nedá...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otazkou je jaky hledacek myslis - pokud nejaky "pentamirror" z entry-level DSLR  do ktereho se stejne kouka jak do tunelu tak to i celkem verim. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zadny foveon, to je nedodelek, red* chip to by bylo neco ... ale taky asi jeste neni hotov, jinak by uz asi vsude byl

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedine opticky hledacek,
ja na svem D700 mam jeste vytunenou lupu a pohled je jak do stredoformatu ... tedy kino ... velke svetlene, nemusim davat oko z fotaku a muzu komandovat modelku a asistentky, o jsem si kdysi myslel, ze D200 ma dobry hledacek ;-))

No ale pentax/samsung nema zadny dobry hledacek, tak leda pentcon six ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otazkou tiez je aky LCD/EFV myslis - ak hladacik na ultrazoomoch spred 4 rokov, tak mozno. Ak checkboxovy LiveView (teda taky ako je napr. u 450D .. len aby sa nepovedalo ze konkurencia ho ma a my nie), tak mozno tiez. No v tychto novych pristrojoch je to hadam aj lepsie ako volnym okom. Je hladacik lepsi ako bez hladaciku?

A RGB sumu sa tiez uz nemusis bat. Mam PEN a vojna mravcov tam sice je, ale ma nerusivu strukturu a ziadne uletene farby.

A zaostrit do nekonecna v noci je problem? Ked vidno mesiac tak neverim...

Zrkadlo tam bolo preto, lebo filmom sa zaostrovat nedalo, muselo sa niecim inym. Dnes ked je namiesto filmu digitalny senzor zrkadlo len zdrzuje (musi sa sklopit) a nici sa (kedze je to mechanicka vec).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám uběhlo skoro 6 let a elektronické hledáčky se moc nepohnuly. 922k jsem měl v KonicaMinolta A2, což byl super foťáček, ale zrcadlo je přece jen někde jinde. http://www.digineff.cz/fotaky/04/minolta_a2/minolta_a2.html Samozřejmě tento NX10 je technologicky zase jinde než stará A2, ikdyž myslím že v mnoha ohledech na ni nemá (ovládání měla takřka dokonalé). A ten hledáček u NX10 asi bude rychlejší, možná méně šumu (A2 v šeru přepla hledáček do režimu BW, což pomohlo), ale s tímto rozlišením pořád rozumně manuálně ostřit nejde...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Izak, a slyšel si už o Pentaxu 67? ve srovnání s ním se tvůj D700 může jít zahrabat i s lupou :-)
http://www.glansbilder.com/pentax/pentax67.html

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

takze tu máme další nekompatibilní bajonet

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Panasonicy micro 4/3 mají pro manuální ostření digitální lupu, ostří se s nimi o třídu líp, než s DSLR bez zaostřovacích pomůcek v hledáčku. Ony ty EVF od dob A2 nějaký pokrok přece jen udělaly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To Dýka:
Snímače digitálních foťáků mají skoro o třetinu menší dynamický rozsah, než lidské oko! Pokud mne zajímá, co budu mít skutečně na fotce, tak je ten, jak říkáš cedník, mnohem věrohodnější, než optický hledáček, zejména za extrémních světelných podmínek. Až budou jednou snímače a hlavně zpracování dat na takové technické úrovni, že zachytí aspoň 95% toho, co zrak, bude možná odůvodněné se k optickým hledáčkům vrátit, pokud o to ještě někdo v té době bude stát. Prozatím je, alespoň pro mne, směrodatné to, co vidím v náhledu ze snímače.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To Petyy - lupa je sw pomůcka, to není moc o vylepšování hledáčku, to rozlišení je pořád slabé. Doufám že za tu dobu jsou alespoň odezvy těch hledáčků lepší..

To earth - dynamický rozsah snímače je horší než oka, to je jasné. Nicméně raději budu mít přesnější a rychlejší ostření, než jasnou představu o tom že tohle stejně vyfotit nedokážu, protože to rozsah nepobere. Takové situace pokud máš něco odfoceno poznáš už předem. Navíc histogram ti po vyfocení řekne svoje, tak pokud to netrefíš, pro další fotku si nastavíš kompenzaci. Samozřejmě také jde o to co chceš fotit.

Ale v žádném případě tento systém nezavrhuji. Stejně jako EVF, kompakty. Všechny tyto stroje mají svoji cílovou skupinu a své uplatnění. Třeba tahat DSLR do hospody se fakt nevyplatí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cyberx_01: Nemáš pravdu, výřez na displeji je detailnější. Displej sám o sobě má nižší rozlišení, než senzor, takže nezobrazí všechny detaily - proto je k dispozici výřez, díky němuž je (u slušných těl) zobrazena daná část záběru v plném rozlišení a lze tak ostřit s přesností na pixel, o čemž si s AF matnicí zrcadlovky můžeš nechat jenom zdát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

David JežekL tak to ani nahdou, ja ho porovnaval s Hasselbladem H a je to nachlup stejne ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to no-X: to je mi jasné jak to funguje, ale na focení ze stativu super, o tom žádná. Ale to dokáže i live view na DSLR (teda aspoň doufám, tuto funkci nemám a nějak mi zatím nechyběla). Ale nic to nemění na tom že rozlišení je po 6-ti letech od KM A2 stejně "jemné".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To právě není - A2 brala ze snímače jen některé pixely a lupu dělala dopočítáním (obdobným jako u digitálního zoomu). První výrobce, který měl jakž takž slušnou digitální lupu, byl tenkrát (já za to fakt nemůžu) Panasonic - u FZ30. A ten je proti A2 skoro o půldruhého roku mladší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

EVF dříve nebo později nahradí zrcadlovky. O tom rozhodně není pochyb. Otázka už je jen jestli to bude za 5 nebo 10 let.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kdyby to nekoho zajimalo, tak zde je podrobne preview vcetne fotek...

http://www.dpreview.com/previews/SamsungNX10/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.