Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CES 2014: Samsung NX30 má výklopný hledáček, lepší displej a novou Wi-Fi

Cital som, ze vraj nove HD coatingy priniesli horsi feeling z fotiek .. tak mam este vacsi strach. Skoda , preskoda... este viac, ked Sigma v novych sklach bojkotuje prevazne bajonet PK :(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ona ho nebojkotuje, on se nevyplati vyrabet - podivej se kolik se proda Pentaxu a kolik jinych znacek. Tuhle povest si ale Pentax vybudoval sam......

Oproti Pentaxu ktery bylo nutne nekolikrat zachranovat pred bankrotem ma Samsung prakticky neomezene prostredky, takze za par le vyvoje je dal, nez konkurence za 30-40 let. Vyvoj fotaku je dneska pouze o penezich, na navrh kvalitniho objektivu staci pouze vykonne pocitace. Krasne je to videt na levnych sklech Samsungu, ktere optickou kvalitou valcuji treba onen Pentax, ktery ma desitky let tradice vyvoje objektivu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Vyvoj fotaku je dneska pouze o penezich, na navrh kvalitniho objektivu staci pouze vykonne pocitace."

Tak tento výrok není úplně pravdivý. Dneska je vývoj skel daleko více o know-how než o výpočetním výkonu. Dostatečný výpočetní výkon si dneska můžeš koupit za pár dolarů kdokoliv. Ale musíš mít lidi kteří jej umějí využít. Těch bohužel v současné době v Pentaxu moc není, protože většina jich si sbalila fidlátka za působení Hoyi (nebo jak se vlastně dá Hoya skloňovat).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nevím - u Samsungu se spíš po posledním vývoji divím, že vůbec vydali nějaký rozumný foťák. Kdyby šli cestou Galaxy NX, tak budiž jejich fotodivizi země lehká. A nikdo nezaručí, že se výhradně touto cestou kdykoli později nevydají. Navíc NX má sice relativně nadprůměrné základní objektivy, ale žádnou profi řadu a nikdo pro ně nic nedělá - kromě rybích ok (očí?) od Samyangu. Takže to profíky moc netáhne a amatéři většinou spíš následují profíky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když ono taky záleží na čipu. A ty Samsungové nejsou žádný zázrak. Ostatně při 20 MPx na APS-C asi ani zázrak udělat nejde, už to jede jako u kompaktů, zjebaná megapixel war.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by někde v segmentu APS-C byl nový čip s vyšším rozlišením horší, než ten starý s nižším. Možná s výjimkou těch nových Canonů, ale tam se bavíme o 40MPx, ne o 20. Naopak třeba u m4/3 po těch starých 12Mpx doslova neštěkne pes. Navíc focení není o čipu - pokud je teda dostatečně velký. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když ono je to jinak: Každý čip s vyšším rozlišením dostává silnější odšum. Ano, nějaký pokrok v čipech je, ale ve skutečnosti asi tak 3x menší, než se zdá. Ty dvě třetiny, to je software.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.