Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung snížil kapitálové náklady o čtvrtinu, předchází poklesu cen NAND Flash

Neviděl bych to tak černě. Saturace SSD pomalu nastává, takže navyšování objemů výroby nevidím moc realisticky. K tomu bych přidal 3D QLC NAND, takže na typickou budoucí kapacitu 1-2TB bude potřeba méně čipů, tudíž i při zachování stávajících objemů výroby čipů poroste jejich reálná kapacita. Spíše to tak vidím na stagnaci cen než jejich růst.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vice stavu, vice vrstev, mensi cipy a vyrobni proces = nejspis i nizsi zivotnost a horsi provozni parametry resene pres SLC cache ? ...chapu to spravne ze kdyby neredukovali investice do samotne vyroby a produkce waferu tak mohli i nadale snizovat cenu SLC, MLC a TLC SSD ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nižší životnost je vykompenzována větší kapacitou, tj. na jednu diskovou jednotku bude objem zápisů přibližně stejný, nebo mírně vyšší.
Jinak s tou cenou jsi to pochopil správně, přesně tak to IMHO je. Prostě nechtějí nechat cenu spadnout moc dolů - samozřejmě v daných kapacitách - SLC max 128GB, MLC do 256 a TLC do cca 1TB. Takhle se to celé jen šoupne v kapacitě výše, podobně jako HDD nikdy nespadly s cenou pod cca 1000Kč, místo zlevněných modelů pod 1000Kč přišly větší modely...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„chapu to spravne ze kdyby neredukovali investice do samotne vyroby a produkce waferu tak mohli i nadale snizovat cenu“

To je sporné, mohlo by to vést i k růstu ceny.
Protože ta závislost zlepšení na investicích většinou není lineární, ale logaritmická- tj. zpočátku získáte relativně velký efekt i s malými náklady, ale čím výš na té křivce jste, tím vyšší náklady potřebujete na to se posunout ještě výš.

Čili i když minule nasypání nějaké hromady peněz nějak zlepšilo výrobu, neznamená to, že další stejná hromada peněz bude mít znovu stejný efekt.
A když do továrny budete sypat peníze aniž by to mělo dost velký efekt na parametry výroby, bude výroba pořád dražší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.extremetech.com/wp-content/uploads/2016/09/26051222147l.jpg
toto sa ale nekona zda sa :( konci to nateraz na prvej vlne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to na tom obrázku dobře vidím, je ten průsečík nakreslený do roku 2020.

Takže dělat nějaké závěry je dost předčasné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

suhlas, ale ten priesecnik ceny 500gb ssd=1000gb hdd je pred 2020, alebo na prelome 2019/2020.. ja som len smutny z toho, ze to si este pockam...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.