Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung představí svůj první Micro-LED televizní panel

Člověka se pak chtě nechtě musí ptát, proč se vlastně snažili o komerční OLED, když bylo hodně rychle jasné, že je to v praxi nepoužitelné, a nebýt toho, že si v LG celou tu ideu překroutili na bílé diody s barevnými filtry, nebylo by to použitelné dodnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vysvetli mi nekdo na co je technologie 4k mLED na 150" ? Ja mam 4k na 55" a nedovedu si predstavit velikost bodu na 150ti. Pri tom rozliseni je snad uplne jedno co tam daj, kdyz bod bude mit velikost pul milimetra :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No vidite, ja mam 42" plazmu HD ready, a naprosta spokojenost... Kdyby byla v obchodech, klidne bych si ji koupil znova :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A vadí něčemu větší pixel, pokud nebude divák lízat obrazovku? :-) Obvykle úhlopříčce odpovídá i pozorovací vzdálenost...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak s timhle pristupem jsme mohli zustat u analogoveho SECAMu :)

kdyz budu ignorovat ze pozemni televizni je tragedie a bude i po plnem prechodu na DVB-T2 tak ano vetsi pixel a mensi rozliseni obrazne receno "vadi" a to plati dvojnasob pokud mate kvalitni zdroj multimedii :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proč bysme měli zůstávat u Secamu? Na tu úhlopříčku je prostě velikost pixelu odpovídající.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boha, copak neumíte používat rozum? Ne, větší pixel u větší pozorovací vzdálenosti nevadí, protože zorný úhel obrazového bodu zůstává zachován. Není to monitor aby uťoho člověk seděl blízko, je to televizor. Prý ho už hodně lidí nemá, asi budete tento případ, proto nechápete, co potřebuje a co je zbyteční plýtvání. Zvyšovat rozlišení televizoru je nesmyslné, není a dlouho nebude pro to žádný obsah a už s 4K je jeho rozlišení až zbytečně moc jemné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiež mám 4K na 55'' a presne to isté napadlo aj mňa. Na 150'' je 4K podľa mňa málo a to by bolo možno aj 8K.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsi na pozorovací vzdálenost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oled od lg je lepsi nez qled od samsungu? podle ceho? (: co sem videl testy tak snad krom cerny ve vsem vede qled.. od jasu pres kontrast po gamut.. u lg oled jde gamut do kopru kdyz se clovek nediva uplne kolmo, u nekterejch barev to ujizdi fakt viditelne.. oled je dneska spis nahypovana zalezitost a u lg zvlast.. se podivejte jak lidi hodnoti telefony s lg oled.. barvy nic moc, vypaluje se a je to drahy.. jako kdyz se neco prodava na objem, tak to hned neznamena, ze je to lepsi.. (: oled u telefonu budiz, to lidi kupujou na par let.. ale u televize, kde cekam slusnou zivotnost fakt nee..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

skutecne cerna barva misto sede, prirozene barvy misto prepalenych a peresaturovanych .... moznost mit fakt tenouckou obrazovku:) A ktery vyrobce byc htel dlouhou zivotnost kdyz potrebuje prodavat.

BTW. oled neprodava jen LG

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tyhlety nove redakcni posily, to je jak cist zive.cz
sorry jako

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ano, prepisy tiskovek s nulovou invenci a mizernym prekladem, ale co uz... hlavne ze se vubec nedozvime o co vlastne jde. Jde o komplet "LED" TV = kazdy pixel bude ze 3(4?) dedikovanych LED diod? Nebo je to jen podsviceni, akorat rozdele na fidloprčičky frkodrťákem a kred tim je standardni LCD panel? "Micro-LED přinese výrazné zmenšení zabírané plochy zobrazovacích prvků. Pevné LED prvky, navázané na křemíkový substrát, tak dosahují velikosti pouhých 100 μm" - to znamena co a lze to nejak prelozit do cestiny? Strasne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To znamená, že jeden obrazový RGB pixel prý má 0,3 mm (3 x 0,1 subpixelů-diod). Když si to vynásobíš 3840 krát, tak seš na šířce někde 115 cm, a to teda nevychází. Asi velký mezery mezi pixely, chichi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4k znamena priblize 4000 pouzijemn 4096

150 inches = 381 centimeters

sqrt((381^2)/(1+(9/16)^2))/4096=- 0,08107184561 cm/RGB pixel co nie je 0,3 mm ale 1 mm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, proto to nevychází, v článku píšou o jedné diodě na 100 um...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za komentáře. Mohu tedy vědět, co by jste doplnil z uvedených zdrojů, co bylo opomenuto? Článek je myšlen jako informace o tom, že Samsung představí Micro-LED v praxi, určitě nebylo cílem popisovat Micro-LED technologii dopodrobna, to by bylo na delší článek. Přínosy jsou v článku zmíněny, přesto se uvidí až s čím přesně Samsung přijde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš je něco blbě přeloženo, nebo je to už v originále PR blábol. Co má vlastně znamenat to "Pevné LED prvky, navázané na křemíkový substrát, tak dosahují velikosti pouhých 100 μm" To je výška LED prvku, velikost LED subpixelu nebo co vlastně?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím,

V originále: "A MicroLED panel uses solid-state LED elements etched onto a silicon-substrate, that are less than 100 µm in size, each, which act as individual pixels"
- jedná se o hodnotu průměru. A průměr každého jednoho LED prvku (diody) je 100μm. Zde neplatí jedna organická dioda = pixel, nýbrž 3x klasická dioda = pixel

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To snad neplatí nikde, že by jedna dioda byla jeden pixel, pokud jde o RGB panel. Proto jsem psal LED subpixel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konkretne k clanku: Obcas je lepsi clanky neprekladat od slova do slova lebo se muze stratit vyznam. Mne tam nejvic vadi slovo "navazane" pricom puvodni clanek pouziva "etched". Tu sa stratila uplne informace ze diody su vyrobene na kremiku leptanim vrstev (a ne nejakym navazani - co si muze clovek predstavit jako osazovani SMD cipu).
Urcite nejde o novu technologiu!
Uvadzate "Výhodou je vyšší hustota pixelů" - ne neni, momentalne OLED dosahaju pixelu okolo 50 um (pod 10um vo VR aplikaciach). V povodnom clanku sa pise "With further development, MicroLED panels will achieve higher pixel densities" - co aj google prelozi lepsie :).
A na zaver uvadzate ze jde o vyrazne vylepsenu LED technologiu, co bez zdroju je tazko podlozitelne. Pouzita technologia klasicky GaN vrstev, ktore su tu aspon 25 rokov. OLED je vyrazne mladsia a revolucnejsia technologia, ktorou vyhodou je napr. produkcia na flexibilne substraty.

Bohuzial clanok nema moc hlavu ani patu. Miesate tu LCD s OLED a microLED.
Porovnavat QLED s OLED nema zmysel, ano, lebo QLED je postavene na prahistorickej LCD technologii ktora je energeticky narocna. Jedine co brani pouzitiu OLED je vyrobna cena, ktora sa v malych rozmeroch u smartphonov kompenzuje vydrzou. Preto si myslim ze by bolo rozumnejsie uviest citatela nejak do obrazu napr. slovami "Samsung prezentuje svoju konkurencne schopnu technologiu pre obrazovky smarphonov v podobe extremne predrazenej velko formatovej podobe, podobne ako LG predava svoje OLED TV"

Otazka ostava ci technologia ma sancu presadit sa u mobilnych zariadeni, kde si uzivatel nepotrpi na kvalitu obrazu, i ked vyssi jas a mensia spotreba je velke plus. Na druhej strane sa OLED da pouzit s flexibilnym substratom a neviem ci microLED sa da vyrobit v podobe priehladneho displeja.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.