Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung představil senzor pro chytré telefony s rozlišením 108 MP

pročpak se asi i profi mašinky(FF, středoformát) s násobně větším čipem do tohohle neženou... pročpak... :D
-protože by je za výsledný zprasený dynamický rozsah a citlivost fotografové ukřižovali? :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

On taky klasický fotoaparát nepoužívá pro zpracování obrazu neuronovou síť. Třeba právě pro toto zpracování se hodí více pixlů byť s horší kvalitou. Počkejme si na první výsledky, jak to bude fotit.
Když si vezmu jak se zlepšily profi fotoaparáty za posledních 15 let a jak se zlepšily ty v mobilu, fandím raději těm v mobilu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak .. Huawei s Microsoftem (Nokia) dokázali, že to není vždy jen o počtu pixelů, ale důležitá je optika. Leica udělala skvělé čočky pro Huawei a Honor a proč jsem psal Nokii potažmo Mrkvosoft tak optiky Carl Zeiss což byly velmi dobré čočky pro mobilní ,,objektivy" a to ani nemluvě o Google Pixel 3, který je aktuálně asi nejlepší fotomobil na trhu a to má ,,jen" 12.2 MP, ale perfektní senzor Sony IMX363.

Ano, postprocesing dělá taky hodně, ale nevidím důvod proč by měl mít telefon takové počty pixelů na fotce .. Microsoft to zkusil např. u Lumie 1020, která měla 41 MP a přitom byly ty fotky nic moc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzhledem k tomu jake to byly po strance vykonu strepy tak to delalo ve sve dobe nadprumerne fotky (808,1020)a dlouho to nemelo konkurenci..a ty co za konkurenci povazovaly fotily hnusne mazanice (ten co s fotkami pracuje i na slusnem monitoru chape) ..ostatne mnohym to zustalo i dnes :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Google Pixel 3, který je aktuálně asi nejlepší fotomobil na trhu"

No to ani nahodou nie je. V niecom ma navrch, v niecom nestaci. Kto ma 4k monitor a porovna si fotku za dobreho svetla Pixel vs 40Mpx Huawei, pochopi velmi rychlo. ;)

"nevidím důvod proč by měl mít telefon takové počty pixelů na fotce "
Jeden som uz uviedol vyssie, pretoze detaily, pretoze moznost "zoomu", pretoze moznost urobit krasnu panoramu ci zaber a schopny precitat text/napis i dostatocne vzdialeny. Nehoviac o tom, ze prave moznost spojit 4 fyzicke pixely do jedneho vysledneho, dava uzivatelovi moznost vybrat si, ci chce vacsiu citlivost, alebo viac detailov na fotke (typicky priklad fotenia za sera vs. slnecneho dna). Preslo mi rukami hoodne moc fotomobilov, v zasade uz 12 rokov menim co rok vlajkovu lod za vlajkovu lod napriec vsetkymi znackami. Mal ako Nokiu, HTC (One s 4mpx), Samsung S4 az po S8, Xperiu ZX Premium a posledne dva Mate 10 a sucasne Mate 20 Pro. A uz by 3 cocky Tele/Wide/HiRes nikdy, ale nikdy nemenil. Z niektorych RAWov mam take fotky, ze mi ludia neveria, ze to vyslo z mobilu. Bez nadsazky. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On taky klasický mobil nepoužívá pro zpracování obrazu neuronovou síť. Nesnaž sa nám nahovoriť, ako mobily používajú neurónovú sieť. Asi ti už mozog zatemnil buzzword AI. S pomocou AI sa natrénujú vzory, ktoré sa natlačia do procesora a ten už len vyberá spracovanie obrazu podľa toho. V mobile ani len to AI nebeží, pretože tam na to nie je výkon a čas.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V prvej polke mas pravdu, v druhej sa sakra mylis. Mate 20 Pro obsahuje 2 dedikovane HW jadra urcene k AI a dalsim vypoctom. Jej efektivita i vykon je cca 10x vyssia, ako keby to robil genericky ARM Cortex procesor. Staci si pogooglit napr. test triedenia fotografii. Tieto velice usporne a efektivne cipy spracovavaju rovnako veskere vstupne data zo senzorov (a ze ich v realnom case je..), cim zaroven pomahaju znizit pohotovostnu spotrebu telefonu. Nie zo srandy ma z vlajkovych lodi Huawei uz nejaku dobu telefony s najlepsou vydrzou. Ale to len na okraj..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> dynamický rozsah a citlivost

A taky je 108MPx daleko za "difrakcnim limitem" (nebo jak se oficialne nazyva..) Viz:

https://www.zdnet.com/article/smartphone-camera-performance-what-does-th...

Prakticky vsechny mobily uz dnes maji mensi pixely nez difracni limit:

"The comparison of pixel size and Dx also shows that the pixel size is generally about half the calculated size of Dx. Of course it isn't a bad thing to have a camera sensor resolution exceed that of its optics since accepted digital sampling techniques dictate that sampling should be at least twice that of the analogue optical image"

... asi maji pravdu v tom ze 2x mensi pixely davaji smysl, ale tech 108 je totalni cipovina. Ale jo nacpeme do toho AI a tim se to vyresi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AI v mobile sú len marketingové krasožvásty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě naopak. Funguje to víc než dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Menujte mi jediný mobil, kde skutočne beží AI spracovanie obrazu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes uz je plno mobilu s neuralnim akceleratorem ;) nerikam ze nejaky "stolni" ASIC to nerozdrti ale pro specificke ucely to ma slusny vykon :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten neurálny akcelerátor ste si teraz vymysleli? :-)
V telefónoch sú nejaké HW urýchľovače, tak ako v grafických kartách na špecifické operácie. Ale v mobiloch neprebiehajú žiadne AI výpočty. Tam sa iba porovnáva a podľa vzorov sa určuje, akým spôsobom sa spracuje fotka (príroda, portrét, mesto, kombinácia objektov v obraze a ich rozpoznanie na základe databázy a fuzzy logiky, ktorá s určitou mierou pravdepodobnosti určí, že na ulici stojí auto). A tieto vzory sú už dávno natrénované v počítači na množstve fotiek, kde sa práve tá AI využila. Zabudnite, že v mobile v reálnom čase pracuje nejaká AI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ne a ne :) vše je o nějakých výpočtech v tom případě se liší jen výkonem a všechny dostupná řešení jsou potom krasožvásty ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má to fakt takové rozlišení fyzicky, nebo to používá nějaký pixel shift aby takového rozlišení dosáhnul? Každopádně je to kravina, o tom žádná :).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, že na senzore sa nejako pixely posúvajú? Asi ste mali na mysli senzor shift.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A pak to stejně 90% lidí hodí na fb nebo instáč a bude z toho max 1600x1200 :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A ještě s kompresí jako prase :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To bude supr na avatary 32x32 px :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokial tvoja predstava vyuzitia fotomobilu na dovolene, pri sportoch a vyletoch opravdu konci u Facebooku, tak je mi ta trosku luto. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že taková 5MPix fotka z toho bude pěkná. Samozřejmě ne z noci. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by nebyl týden, aby se nezjevil Kjutl a nepředvedl něco ... něco ... výjimečného. Takže polopatě, těch X překlepů pomíjím a rovnou k podstatnému:

1) 41MP ... 108MP - MP jste zavedli jako novou vtipnou zkratku pro megapixely? Zajímavé, ale zkuste se kucí držet letité terminologie (i když připouštím, že jsem se nedíval, zdali nezvlčel i no-X :-)

2) Zní to poněkud absurdně, když mobilní telefon je se svým drobným snímačem schopný zaznamenat více pixelů než polo-profesionální fotoaparáty. - ono to nezní absurdně. Klidně můžeš zachytávat 100000Mpix snímačem ještě menším, ale kvalita bude stát dost za prd ve srovnání se stejným počtem pixelů na větším snímači. Tohle bys měl v textu zohlednit. Nicméně tady bych Samsungu věřil a předpokládal, že HODNĚ toho vykompenzuje způsob práce s tím signálem ze snímače. Opět ale: nezaznívá v tvém textu.

3) máš problém se shodou podmětu s přísudkem. S ohledem na množství překlepů bych si opět tipl, žes to nasázel rovnou do drupalu a nijak po sobě nekontroloval, takže se opět budu opakovat: Krucipísek, to už kluci zcela kašlete na redakční kontrolu? :-(

4) "nanejvýš u profesionálního středoformátového fotoaparátu Hasselblad." ... ehm ... Fujifilm, Phase One nic?

5) "Senzor bude vyráběn ... Samsungem ve spolupráci s ... Xiaomi" - ne, nebude. Bude vyráběn jen a pouze Samsungem, Xiaomi je z tohoto hlediska fabless, která se jen veze s marketingovou spoluprací (a možná implementací nějakých sw featur, které jim Samsung předhodil, plus samozřejmě zaplacením exkluzivky na nějakou dobu). Nic ve zlém, je fajn, že s tím začne práve Xiaomi.

6) "1/1.33 palce" - v ČR používáme desetinnou čárku, nikoli tečku.

7) "mnohem vyšší světelnost obrazu" - wtf?!

8) "O spojování se s největší pravděpodobností postará AI, které Xiaomi ve svých telefonech v současnosti využívá a dále vylepšuje." - přiznám se, že jsem četl jen v rychlosti tiskovku, nic víc, ale zkusil ses Kjutle zamyslet, co se stane, když u 108Mpix obrazu spojíš 2x2 pixely (tedy 4 pixely) do 1 pixelu? Ano správně, klesne rozlišení právě na 27 Mpix. Tedy 2x2 matice pixelů do jednoho bodu - vlastně tak trochu vhodná eliminace standardního bayera, k té "světelnosti obrazu" (jak blábolivě píšeš) se tu ale před mnoha lety vyjadřoval blíže no-X v jednom ze svých prvotních článků: doporučuji dohledat, nastudovat. Jinak Samsung tu svoji věc blíže popisoval před pár měsíci zde: https://www.samsung.com/semiconductor/insights/tech-leadership/how-tetra... ... o AI tam není ani slovo (pokud dobře koukám)

9) 6K ... 4K - v ČR používáme tyhle předpony jako k, M, G, ... tedy malé káááá

10) Zdroj nejsou nějací ubožáci odjinud, příště doporučuji přímo Samsung, který oni sami linkují (bože bože bože): https://news.samsung.com/global/samsung-takes-mobile-photography-to-the-...

JINÝMI SLOVY moje doporučení: přestaň psát o věcech, kterým nerozumíš. Nech foto oblast no-Xovi, který narozdíl od tebe je na tohle téma expert.

Reakci od tebe opět nečekám, už jsem si zvykl, že jsi tak trochu srab.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ako vieme, computational imaging za posledne roky vyrazne pokrocilo. Pixel 3 to ma snad zmaknute zo vsetkych najlepsie. Takze pokial dane rozlisenie senzora vyrazne pomoze v procese computational imaging, tak to moze mat zmysel. Teoreticky, viac dat = viac informacii, s ktorymi vie softver pracovat = lepsie vysledky?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marketingove porad super... BFU se to lehce proda, protoze image quality lehce zvednou novejsi softwarove algoritmy a ne cip samotny, navic jde taky o to ze mam vic megapixelu nez Pepa od vedle. A ti co tomu trochu rozumi se budou dohadovat na diskusich o realnem prinosu. Takze ve finale se o tom hodne mluvi = lepe prodava a to je ucel... :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Objektiv o průměru 1mm může vykreslit maximálně +- 6Mpx ve viditelném spektru - to je holý fakt a každý kdo chodil na základní školu si to může spočítat. Vše ostatní jsou pochybná data získaná nějakou formou interpolace - digitální, fyzikální - případně kombinace obou. Přijde doba kdy podstrčíte umělé inteligenci obrázek v rozlišení 320x240px a ona vykouzlí perfektně ostrou zvětšeninu vč. detailů v 100Mpx.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:D Pobavilo..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.