Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung rozjel velkovýrobu 3D LCD

"Bolesti hlavy, nevolnost a únava to budou příznaky, na které se někteří nadšenci pro moderní technologie budou muset připravit."
Co je tohle za blábol? Tím autor myslí, že sledování 3D TV bude povinné? Já bych to viděl tak, že ti, komu to dělá problémy, se na to prostě koukat nebudou ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No - nevím, co jako odpověď zvolit :) - můj osobní názor je ten, že u polarizační technologie se nic vrámci zdraví stát nemůže (proto ji také preferuji - ač displaye mají poloviční horizontální rozlišení). Ale tato technologie alá 3d vision - u té obavy z možných rizik trochu mám ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jen připoměl, že v polovině 19 století říkali doktoři že není možné cestovat rychlostí vyšší než 100 km/h. Že vyšší rychlost znamená okamžitou smrt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že ten limit byl nižší, někde kolem 40km/h.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že na to bude platit to, co se říká o halucinogenech. Kdo nemá predispozice, ten bude v pohodě, a u pár chudáků to může rozjet kromě bolesti hlavy taky epilepsii nebo nedejbože schizofrenii. Kdo má mozek "na hraně", toho může spustit ledacos...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

240 Hz? Nebude u nás čistě náhodou 200 Hz? Zajímá mě to mimojiné z důvodu, kdybych TV připojoval k PC... např. u nVidia 3D Vision je v ovladačích zakázáno méně než 120 Hz, tj. 60/30 snímků. Pro "PAL" 50 Hz a násobky by asi člověk musel počítat s jiným režimem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U nás to samozřejmě bude 200Hz. Ale snad všechny u nás prodávané TV umí i 60Hz módy, tak očekávám, že i nové 3D budou umět přes HDMI i US normu, tedy 240 Hz. A nakonec si i Nvidia uvědomí, že existuje i Evropa :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě teda z 3H sledování Avataru bolela hlava dost. Jsem vyjímka?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

máš se dívat jen na zaostřený věci, ostatní vnímat periferně...taky ti mohlo dojít, že když se budeš dívat na rozostřený části, pak mozek bude zmatenej a oči budou neustále zaostřovat...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, "máš se dívat" .... Dokud se bude muset přizpůsobovat uživatel a ne technologie, tak je to u mě špatně. Což ve 3D světě znamená, že dokud to nebude holoprojekce, kde všechny objekty budou ostré a já sám si vyberu, na co si zaostřím, tak je to u mě mrtvé ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na tos přišel teď, nebo jen tak konstatuješ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě jsi mi pomohl vyslovit jeden z důvodů, proč mě tahle technologie netankuje :). Takže asi to druhé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nj, ale co jiného dneska? Nechápu proč se nerozšířily 3D brýle s obrazovkami....možná je to škodlivý (jak?), ale určo se proti tomu spojili všichni výrobci TV, bo by jejich trh okamžitě zanikl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidím tam minimálně 3 problémy: Rozlišení a další parametry tak malého displeje. Nutnost oka ostřit na blízko, což ho unavuje. S brýlemi není vidět okolo sebe, což je nepraktické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jaký zaostřování na blízko?? když se člověk dívá na 2 obrázky, zaostří daleko, aby mu splynuly v 3D efekt. btw, když se dívám na TV, tak okolo sebe nepotřebuju koukat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zaostří daleko... A jak pak dosáhnu toho, aby se obraz opticky zobrazil s maximální ostrostí na sítnici? Jedině že by v brýlích byla ještě přidaná pomocná optika. Jinak možná uvidím 3D efekt, ale zas ne ostrý obraz. To je ten problém se současnou 3D technologií. Pro ostré vidění musí oko ostřit na místo, kde se obraz fyzicky vyskytuje, ne kam mi ho virtuálně 3D efekt promítá.
Když se dívám na TV, dělám spoustu věcí kolem, bavím se s ostatními. TV není modla, do které nábožně čumím :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono to právě nezačlo. Tato technologie už je k dispozici minimálně 10 let. Dobře si pamatuji prodej GeForce 2 s 3D brýlemi. Na CRT monitoru se to zobrazovalo bez problémů a při 100Hz to blikalo stejně jako klasická TV. Dnešní začátek je jen o tom, že už vyprchala novinka fullHD, TV jsou k dispozici za normální cenu a tak je třeba přijít s dalším lákadlem. Když už se výrobci naučili dělat rychlé LCD, tak to teď bude 3D :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože kdyby se na tu TV chtělo dívat víc lidí, všichni by si museli nasadit brýle, jinak uvidí rozdvojený obraz. Podle mě je to dost diskomfortní řešení a je to asi taky hlavním důvodem, proč se to ještě nerozšířilo. Stačí, že celkem dost lidí (mě nevyjímaje) už jedny brýle nosí (dioptrické).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak rozšířilo?? dyť je jen pár monitorů, a to ještě předražených.....dyť to právě začlo! A co je za problém, že si brýle musí nasadit všichni? dioptrické? takže ještě brát v úvahu jiné brýle....co takhle brát v ůvahu i slepotu? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi nějaký bojovník za prosazování 3D, nebo co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty nechceš mít 3D ať už v jakýkoliv formě?? na hologramy si počkáme, tak proč si to neusnadnit teď?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já považuju 3D technologii v současném provedení za "eye-candy" efekt, nic víc. 3D pouze z toho úhlu, z něhož jej zachytil pár kamer, nemožnost podívat se na 3D objekt ze strany - to není 3D, to je "pseudo 3D". Pro mě je 3D v současném pojetí zbytečná blbost. Je to hezké, ale je to na nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vidím, že tebe uspokojí jen napojení na mozek, jinak na to můžeš zapomenout :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, abych pravdu řekl, spokojím se se situací, že furt půjde sehnat kvalitní 2D zobrazovadlo za rozumný peníz (ano, je to hodně relativní pojem ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... nebo na něj jít do IMAXu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě teda po 3h v imaxu bolela jen (_!_)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna minulý týden jsme na dni otevřených dveří zjišťovali, kolik lidí vidí stereo okamžitě a komu to dělá potíže. Zhruba třetina lidí nebyla schopná rozlišit, který ze dvou obrázků má otočenou hloubku (prohozené oči). A to byla pečlivě nastavená polarizační technologie se dvěma projektory. Otestovali jsme takhle přes sto lidí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poslyš, odkud jsi? (myslím branže, ale to město by se taky hodilo ;-)
Asi takhle: rád bych si nějakou takovou technologii vyzkoušel, ale dávat plnou pálku za sledování celého třeba Avatara se mi opravdu nechce, protože mám reálně strach z toho, že bych akorát vyhodil celkem dost peněz a po deseti minutách odešel s tím, že to jednoduše nevydržím. Takže možnost jen "vyzkoušet si, jak to vypadá", by se mi docela líbila.

Co se týče stereo obrazu, jedna taková příhoda: když mi bylo zhruba ...náct, tak jsem si myslel, že lidi, kteří se koukají do změti šumu a vidí tam 3D obrázky, si ze mě dělají (_I_) (že jako zírám do změti šumu a snažím se tam najít něco, co tam ve skutečnosti vůbec není). Pak jsem ale pochopil technické jádro pudla a dneska se kouknu na takovýto obrázek a během chvilky v něm vidím, co tam je a po chvilce pak můžu i pohledem přecházet z jednotlivých částí obrázku na druhou, přibližovat si to a sledovat detaily, nebo si to oddalovat a koukat se na to jako celek. Faktem je, že mi z toho pak trošku šoufl je (dokážu si i "přehodit pohled očí" tak, že mi stačí se koukat bez jakékoli technologie na dva obrázky vedle sebe a vidím to stereo s tím, že se zpravidla koukám levým okem vpravo a pravým vlevo, protože "rozjet" oči neumím ;) - ale z toho mi pak je blbě už jako docela dost, protože mozek na takovéhle harakiri prostě není zvyklý).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta aplikovaných věd (Centrum počítačové grafiky a vizualizace, http://graphics.zcu.cz).
Netuším, jestli by se dala domluvit nějaká "soukromá předváděčka", ale na druhou stranu -- za lehkou "reklamu" ve formě článku by s tím prof. Skala asi souhlasil :). Každopádně se stereostěna poměrně často vystavuje na různých akcích (např. dny vědy a techniky). Otázka je, jestli by cesta do Plzně nevyšla dráž než ten lístek na Avatara...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem -- jestli vidíš "normálně" stereogramy (tj. pohledem do dálky, ne šilháním), dvě fotky vedle sebe jsou prakticky totéž (jenom je třeba je dost zmenšit, aby korespondující věci měly od sebe maximálně cca 5 cm)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, napoprvé jsem to nedal. Pomohl jsem si dvakrát Ctrl- a pak už to šlo v pohodě. Dal jsem poté i jednou zpět (Ctrl+) a taky už to šlo, ale znovu do defaultu (další Ctrl+) mi ještě kousek chyběl, musela lehce pomoci představivost. Asi mám oči moc blízko u sebe :).

Jinak to tedy vidím tak, že pro začátek asi zkusím v kině nějakou lacinou 3D kravinu ;). Jsem si vědom, že to asi nebude ono, protože o Avatarovi mi kdosi řekl, že z toho 3D, co je nyní v nabídce, je Avatar ještě to nejlepší, co se dá (co do "násilnosti" zpracování 3D). Upřímně - stačilo mi vidět 2D, abych pochopil, že tenhle film byl pro 3D vyloženě "dělaný" (pohyby kamery a scéna to prostě nezapřou ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že jenom v Imaxu to bude polarizační technologií. V jiných kinech přes aktivní brýle a zatmívání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I polarizační technologie je "dvojí". BuĎto se promítají oba obrázky přes sebe, každý s jinou polarizací a skrz polarizační brýle se to zase správně rozdělí, anebo se ti střídají na plátně obrázky pro levé a pravé oko (a brýle si to zase rozdělí), čímž dochází pro každé oko k blikání (to vše za předpokladu, že plátno tu polarizaci nerozbije). Na tu druhou technologii bych narazil celkem nerad a co jsem tak zjišťoval, měla by být třeba u nás v ČB kině Kotva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle teda rozveď..Neříkej, že někde promítají z jednoho projektoru levej-pravej obrázek po sobě, vždy s jinou polarizací (mohli by to dělat nějak třeba jako rotující "polarizující" kolečko před objektviem si cca. představuju). Každopádně mě to přijde jako prasárna ála DLP. Asi soudruzi neměli v rozpočtu kina na druhý projektor nebo co...

Apropo jste děsný skeptici :) místo abyste byli rádi, že aspoň něco se konečně rozjelo a to tak, že v rámci současné technologie jak jen to jde nejlíp - BD 3D = pro každé oko diskrétní obraz. Zatmívací brýle uznávám není zrovna to pravé kokosové,ale lepší než klackem do 8=> Aspoň že nějak se to rozjelo, i když ta technologie už je tady dlouho.
Já bych na hraní celkem přivítal nějakou dobrou helmu s 2ma nezávislýma monitůrkama (ano, bylo už to tady v době dooma1) s dostatečným rozlišením i úhlem pohledu. Na hraní her by to mohla být pecka, už jen proto, že vše by bylo vyrenderované - ostré a já bych si zvolil na co se chci koukat. Dala by se asi i zařídit nějaká optika kvůli akomodaci čočky, nemuselo by to být příjemné ostřit na 3cm... Plus headtracking k tomu a slintal bych blahem :)

Jenom bych podotknul, že kdo by chtěl mít doma 2 projektory (na klasickou polarizaci), tj. aby grafika "renderovala" do 2 výstupů - měli jsme s tím kdysi na katedře problémy, nevím jak se na to budou tvářit dnešní ovladače, každopádně to hodlám takhle provozovat .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mě paměť nešálí, tak jsem někde na wiki četl o "jednoprojektorové" polarizaci.

Jinak zajímavé info je na:
http://www.dvdextra.cz/digitalni_kino/3d-systemy-v-digitalnich-kinech-cr...

Osobně jsem byl na Avatarovi v IMAXu i v Cinestaru. A iMho je druhý jmenovaný lepší. Osobně nemám problém vydržet v 3D kině 3 hodiny. A jediné co mě bolí je sedínka. Možná je to tím, že Avatar nebyl vytvořen v IMAX formátu a musel být remasterován. Velké plátno je fajn, ale když je z něj čvtrka prázdná je to na ***. Jediná výhoda IMAXu pro mě byla jen ve "větších sklech" a výrazně lehčích brýlích (což po třech hodinách ocenil nejeden divák).

Ovšem největší rozdíl, ikdyž možná čistě subjektivní (viděl jsem Avatara 2x v CineStar a jednou v IMAXu) byl v barvě a ostrosti. V IMAXu mi barvy přišly mdlejší a obraz méně ostrý. Občas mi taky vadilo, že když jsem pohnul trochu hlavou 3D efekt byl fuč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně to zas nepřijde jako velká prasárna a pro obyčejná kina je to jednodušší řešení. Protože nastavit přesně 2 projektory není tak úplně triviální, zatímco takhle se to promítá jednou optikou a nemůžou vzniknout chyby mezi obrazy pro pravé a levé oko. Ale bohužel to bliká.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

heleď - vřele bych doporučil toho avatara zkusit v IMAXu ... Tam sice také některým lidem bylo zle (tedy u Avatara nevim), ale rozhodně tě z toho nebudou bolet oči a hlava, jako v "normálních" 3d kinosálech

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Věřím, akorát mám IMAX poněkud z ruky ;) Jak říkám, zatím zkusím nějakou lacinou kravinu zde u nás, podle toho uvidím, zda bude mít smysl zkusit tam i Avatara. I když - von mě Avatar jako film zase až moc nenadchnul, jde jen o nepovedené zpracování staré dobré DOSové hry Albion, akorát to má celkem našláplou grafiku, která ale na ději a scénáři moc nepřidá ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bol som na Avatarovi 3D v normálnom kine a musím priznať že prvú polhodinu som videl rozmazane, ale potom som si na to zvykol a ďalej to už bolo v pohode. Po skončení filmu som nepociťoval nič zvláštne. Dávnejšie som bol v Imaxe na 3D space station a tam som nemal absolútne žiadny problém, bezchybné 3D. Možno to bolo tým, že v Imaxe je podstatne väčší obraz (vypĺňa vám celý zorný uhol), v normálnom kine je podľa mňa príliš malé plátno na 3D, potom to vypadá ako pohľad cez okno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.