Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung sesazuje Intel z trůnu největšího výrobce čipů na světě

A bude toho jeste vic (odstranit jednu tecku za co.):
businesskorea.co..kr/english/news/ict/17805-three-legged-chip-cluster-completed-samsung-electronics-start-operating-world’s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Chcete další důkaz, že éra velkých PC je pryč a světu kralují maličké přístroje do ruky?" to ako vazne? Vacsina sveta sa akoze hra na mobile nez pracuje na PC? Pretoze nic ine sa tych ARMoch neda robit... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zle sa pozeras na problem.

svet je zaplaveny takou zbytocnou a prmitivnou pracou, ze i ten arm do ruky staci. PC malo zrychlit pracu a usetrit cas. co sa stalo? Kvoli PC vzniklo viac nezmyselnej zbytocnej prace, lebo ved to jednoduche. :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za první republiky se vše psalo a počítalo ručně, přesto na řízení státu stačilo 3,5x méně úředníků než dnes, kdy mají PC, tiskárny, obří registry atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No pockej, ale ty delas jako kdyby za to mohly pocitace, ze je treba 3,5x vice uredniku. To ale zamenujes pricinu a nasledek. Protoze je 3,5x vice uredniku je pro ne potreba 3,5x vice pocitacu, logicke ne. :-D
Samozrejme nehodnotim, jestli je potreba 3,5x vice uredniku, to snad vsichni chapeme proc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba možnost copypastovat nekonečné bloky textu určitě na jednoduchosti administrativy nepřidá. :-) Dříve by se nikomu nechtělo dělat 100 stránkový rukopis nebo strojopis kvůli nějaké kokotině, dnes je takových většina. Obvykle to vůbec nejde číst a tak to nikdo nečte, jen je to copypastovací práce pro další administrativu.

Takový císařský válečný manifset Mým národům by dnes nebyl na jeden papír, ale bylo by to 500 stránkové PDF (vlastně .DOC), kam by se nakopírovaly celé zákony, vyhlášky, ale nikdo by pořádně nevěděl co je vlastní sdělení.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Za první republiky se vše psalo a počítalo ručně, přesto na řízení státu stačilo 3,5x méně úředníků než dnes, kdy mají PC, tiskárny, obří registry atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Vacsina sveta sa akoze hra na mobile nez pracuje na PC

Vetsina sveta se snazi komunikovat, a k tomu ty ARMy zcela staci. Jo a cirou nahodou v beznem PC je tak 3 az 10+ ARMu, podle vybavy :) takze docela logicky se tezko muze vyrabet vic PC procesoru nez ARMu...

Jo a Intel si za ten soucasny stav muze sam... mohli prodavat vic PC, mohli davno prijit s malymi uspornymi HTPC, mohli byt v iPhone. Ale ne, oni musi mit svou marzi... kdo chce kam...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel chce svojí marži a není to úplně mimózní nápad, pokud to nepřežene. Ryzen ho nakopne dobrým směrem. Kdysi tady byl článek jak má iphone přes 90% zisků z celého mobilního segmentu. Ti ostatní mají IMHO byznys dost ubohý-nezáviděníhodný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marže jsou jejich věc, ale to že zadili expanzi na nové trhy, protože si mysleli, že písíčko a server je uživí navždy a nikdo pro Windows nenabídne nic lepšího, to byla kardinální chyba (stejné chyby se dopustil Microsoft). Jablko otevřelo bránu do nového, do té doby jen obskurně minoritního, světa (a Intel měl možnost se toho účastnit), kde je teď králem Android a Intel může jen smutně koukat, jak mu potenciální kupci utelki do jiného segmentu, který je na x86 zcela nezávislý. Myslím si, že se škrábou na hlavě ještě teď, jak se to takhle mohlo zvrtnout. A teď jim ještě do vysychajícího rybníku AMD místo rezavého buldozeru hodilo štiku, to (akcionáře) naštve.

Ale třeba je dobře uživí jiné segmenty doplňkových čipů a služeb, co my víme.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

---------------------- ---------------------- ---------------------- ----------------------
Poloz si otazku: kolko x86 CPU ma dnes doma jedna domacnost (chlap, zena a dve deti v predskolskom veku)? PC + notebook (alebo max. 2 notebooky) ... asi tak max. 2 ks x86 CPU.

Kolko ARM CPU ma dnes ta ista domacnost? Dva su absolutne MINIMUM, uz len ked rodicia maju mobily !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A ked maju v domacnosti este nejaky tablet na slepy, bezbrehy, bezproduktivny a nehodnotny konzum obsahu na hajzli, tak uz maju 3 ks. ARM CPU. A nedajboze maju nejake dalsie smart-zariadenie.
---------------------- ---------------------- ---------------------- ----------------------

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy mobil neni smartphone s ARMem. Rodin, kde sice rodice maji dva mobily, ale zadny z nich neni smartphone, znam pomerne dost. Maji telefon na telefonovani a obcas SMS a k tomu smartphone nepotrebuji. Nelze automaticky spolehat na to, ze kazdy mobil = ARM procesor.

Je jasne, ze ve smartphonech, tabletech, televizich, setopboxech a spol ten ARM bude.

Ono to rozsireni nejmodernejsi techniky neni zas takove, jak se firmy snazi tvrdit, stare Nokie a jine telefony jsou stale bezne v provozu. Navic podle dokumentu o vyvoji techniky z roku 1955 uz mame letat na Mars, ze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý mobil (chytrý či blbý) vyrobený za posledních 10 let ARM má, pokud nepočítáme tu hrstku Atomů, co tam Intel zadotoval. Někteří si už nepamatují, ale Intel sám dělal ARMy do mobilů a PDA, ale pak to neuváženě prodal.

Dále je v těch televizích, dnes i pračkách, ledničkách, routerech a vůbec ve všem co je složitejší než vysavač. V PC je jich habaděj taky, namátkou třeba řadiče HDD a SSD. ARM je totiž rozsáhla rodina procesorů od pomalých náhrad 8bitů až po hard real time specializovaná jádra řídící průmyslové stroje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Rodin, kde sice rodice maji dva mobily, ale zadny z nich neni smartphone, znam pomerne dost.

A z toho ze neni smartphone, jste nejak magicky dospel k zaveru ze to zcela jasne nemuze byt ARM ? asi by jste se mel poradne podivat co za designy ARM dela... Strucny prehled: od sotva-pouzitelne-na-kalkulacku az po nejvykonnejsi smartphony. Takze ty "dumb-phony" muzou taky klidne bezet na ARMech.

> Ono to rozsireni nejmodernejsi techniky neni zas takove, jak se firmy snazi tvrdit, stare Nokie

To rozsireni nejmodernejsi techniky je mnohem vetsi, nez si 99% lidi dokaze predstavit. Kolik asi tak lidi tusi, ze v kazde laptopove baterii je mikrokontroler, ktery s laptopem sifrovane komunikuje pres seriovy port ? a je dost mozne ze ten mikrokontroler je vykonnejsi nez stare Nokie..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomeňte na Intel ME. Každý procesor od Intelu přinejmenším od Nehalemu má v sobě ARM.
A těch ARMů v běžném PC bude víc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel ME nebezi na ARMu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Dva su absolutne MINIMUM

Dva rozhodne nejsou minimum ;) prakticky kazdej HDD a SSD obsahuje minimalne jeden ARM (a jsou harddisky kde jsou ty chipy dva). Pak ma prakticky kazda domacnost minimalne jeden router, to je dalsi ARM.. pokud maji DSL modem, dalsi ARM... atd. Sice jsou obcas nekde i MIPSy nebo neco obskurnejsiho, ale na 99% to je ARM. Tj minimalne 1 v kazdem PC (ale spis vic, o kterych se nikdo nechlubi) + 1-2 internetove pripojeni + settopbox + v Televizi + dalsich X v mobilech a tabletech...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no jo, tak to na jeden barak moze byt pokojne aj 10-15 arm cpu, od nejakych prtavych 1-jadrovych ARM v radici HDD/SSD ci smart rychlovarnej kanvici ci aj 10 rocnom dochodcovskom dumb-fóne, az po snapgradon 835 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice mobily v určitých oblastech "kralují", ale PC jsou nenahraditelné zase jinde. Navíc vysoká výroba pamětí nedokazuje převahu ani jedné z těchto skupin, jak DRAM, tak NAND se ve velkém spotřebovávají do obojího. PC se možná vyrábí méně, ale zase se do nich dává jak víc RAM, tak víc NAND (SSD). A to nemluvím o serverech, bez kterých by ty mobily i PC byly mnohem méně schopné, a do kterých se jak RAM, tak SSD cpou horem dolem.

Jinými slovy, Ježek je opět mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung vyrobi nejvice cipu, zprava je pravdiva, ale nebyl by to Jezek, kdyby do ni nevlozil nejakou tu svou uvahu. Samozrejme to neni tak, ze by pocitace ustupovaly ze slavy, je jich cim dal vic, akorat driv nebyly smartphony a hlavne momentalne IOT, takze diky tomu holt Intel ztraci trzni podil, protoze se nedokazal prizpusobit situaci a jeho Atom zcela v porovnani s ARM propadl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není jich víc. Dříve jsme chtěli na internet? Tak komp. Každý jeden v rodině. Skype? Komp. Hry komp. Pustit si film? Komp. Práce, další komp. Dnes na velkou část toho lidem stačí mobil, tablet nebo telka. Nepotřebují počítač. Mají jeden pracovní / studovní a to jim stačí. Takže se jich prodává zlomek co dříve. Navíc ty staré dnes vydrží sloužit opravdu dlouho (až na krumlovní levné NTB), takže třeba moje domácnost se pomalu dostává na 8 - 10 let staré kompy co pořád stačí (hry nehraju). Dokoupí se SSD, HDD, paměť, více netřeba. I toto prodejům počítačů nesvědčí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Dnes na velkou část toho lidem stačí mobil, tablet nebo telka. Nepotřebují počítač." A ten môj hajzel zamestnávateľ mi nechce vymeniť počítač za tablet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli v práci koukáte na net, filmy a Skypujete, tak potěš koště... :-) Také jsem napsal většina což ≠ všichni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Běžte si na chvíli sednou k výdeji třeba u zelenýho skřeta a uvidíte jak to je. Počítače opravdu vymírají a zůstanou jen specificky na konkrétní práci. Můžeme je začít nazývat WC (work computer ;-), zatím co PC personal computer zastanou převážně smatfouni a tablety. To neznamená že počítače zaniknou, stanou se jen minoritní platformou pro nějaký konkrétní účel.

Také pracuji na počítači (resp. nekolika počítačích), jinak to ani nejde, ale nevidět ten obecný trend je slepota.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O to tady nejde - jde o to, že to nedokazuje spotřeba DDR a NAND čipů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

DDR se dost blbě odhadují, když mikropočítač s nějakou tou RAMkou je dnes ve všem. Což platí částečně i pro NAND čipy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už se tady ten Intel zmiňuje, nebylo by na škodu uvést, že jeho čistý zisk v Q1 2017 narostl oproti Q1 2016 o fantastických 45 %. Ale pozitivní zprávy o Intelu jsou na tomto webu tabu, takže je třeba to suplovat v diskuzi :)

https://connect.zive.cz/bleskovky/intelu-se-mezirocne-zvysily-zisky-o-45...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tom není nic překvapivého, Intel je prostě leader a špička trhu, to nejlepší co se dá pořídit, je tedy logické, že bude v zisku. Naopak by mě překvapilo, kdyby to tak nebylo. Tady je svět ještě v pořádku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jestli 60 procent marže v dnešní době neukazuje na monopol.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se, že pouhé srovnání objemu produkce chipů může být Intelu jedno. Přece jenom Intel vyrábí znatelně sofistikovanější chipy než Samsung např. Xeon, kde je maržovost na 1 ks chipu zcela někde jinde než už ARM do smarphone. Co se notebooků nebo pracovních stanic týče, tam ještě dlouho ARM nasazeno nebude i když některé pokusy tu jsou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ARM ve workstation nebo notebooku je vlhký sen některých lidí. Proč nemít nějaké super pomalé BGA, kde výrobce zařízne za týden podporu? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, hlavně ať se nevydají podobnou cestou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od chvíle co má manželka tablet (Huawei MediaPad M2), tak počítač už ani nezapíná. Ještě do budoucnosti klávesnici pro občasné zadávání textů a nebude co řešit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty klávesnice co jsou k tabletům jsou typicky naprosto příšerné, bez rozumné podložky a rozumných kláves je to nepoužitelné. Pokud ale hraje nějaké farmwille na lagdroidu tak klávesnici opravdu nepotřebuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, a co vám brání koupit si nepříšernou klávesnici?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

E? Co mají cenné papíry společného s podílem na trhu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Téměř vše?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.