Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung skončí s výrobou e-ink displejů, byl to krok vedle

Kdyz se tak koukam kolik stoji elektronicka kniha s e-ink tak se ani nedivim ze to nikdo nekupuje. Kecy o tom ze je to levnejsi (vyrobne urcite) si muzou nechat, kdyz obyc tablet se da poridit kolem 2000,- kc tak bych ocekaval ze ctecka bez serepeticek bude stat do tisice. Hold to vse zabiji cenou tak at se nedivi, takto uz bylo pohrbeno tolik dobrych technologii. U nas se o jednu pohrbenou postarali sami politici, solarka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, obyč tablet za 2000,- pořídíš. Nicméně, o jeho kvalitě, vybavení a hlavně SW aktualizacích bych silně pochyboval. Budiž, tablety do 2 tisíc existují.
Každopádně čtečka je uvnitř skoro totéž co tablet, akorát namísto svítícího displeje je tam e-ink displej. Nevidím až tak výrazný prostor pro nějaké výrazné cenové rozdíly. Navíc uživatelé jsou nenažraní a vyžadují rychlé reakce zařízení, takže to zařízení musí mít i nějaký ten výkon (nestačí vzít ten úplně nejlacinější, pomalý procák).
Hold znamená čest. Větná částice je holt.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze to hlavne zabiji snahou vytahnout z lidi dalsi penize. Kdyby se vykaslali na wifi a placeni a udelali jednoduchou ctecku na USB ktera precte pdf ale je levna a "velka" ... kdyz je to drahe jako tablet a ma to wifi jako tablet, at se nedivi, ze lide cekaji i dalsi featury tabletu a nestaci jim pouzivat to wifi na nakupovani knizek.

Zajimavy by taky mohl mit pristroj, ktery ma jak LCD tak e-ink s tim, ze kdyz LCD vypnes, ziskas silne prodlouzenou vydrz baterie (predpokladam, ze by to soucasne mohlo vypnout wifi, zpomalit procesor a vypnout nejake aplikace).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna to PDF je čuňárna. PDF je dobrý pro přenos obsahu na předem zvolený rozměr média. Typicky tisk na konkrétní formát papíru. To za prvé. Za druhý je to relativně náročný na zpracování, takže "levná" čtečka by se s tím mordovala asi týden, otáčení stránke by bylo peklo. No a potom, e-ink displeje se nevyrábí v takovém množství, jako klasické aktivní displeje. A to je také činí dražší.
Má-li čtečka umět PDF, musí mít silný CPU. Osobně považuji PDF za formát pro tisk, ne pro čtečku. PDF knihu si prostě nekoupím. Wi-fi je dobrá věc pro lenochy, ale bez wi-fi ta čtečka také dobře funguje - tady je dobré mít na výběr. Druhá věc, která to zabíjí je DRM. DRM potřebuje HW, který to utáhne. Sice se prodávají knihy i bez DRM (já ani jiné knihy, než bez DRM nekupuji), ale čtečka to v zásadě umět musí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně neznáte Amazon, která WiFi a PDF vyřešil nejlepším dostupným způsobem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všimněte si prosím, že ten kdo si si plete hold a holt bývá zpravidla téměř naprostý primitiv. I příspěvek "JVc" tomu napovídá. Řekl bych, že to souvisí s takzvanou sečtelostí. Nikdo, kdo přečetl alespoň Honzíkovu cestu nemůže přece napsat takovou blbost. A ten jeho příspěvek... Jeho logika ani nekulhá, ta se plazí v křeči po břiše. Dlouhodobě si všímám, že třeba na Mobilmanii mají příspěvky výrazně lepší úroveň než tady. Podle mne je to tím, že se tam vyvinula kultura lidí, kteří mají dost rozumu, aby jednoduše poslaly rejpaly a pitomce jednoduše s prominutím do hajzlu. Doporučuji v zájmu rozumu totéž zde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OT:
Pan neomylny a dokonaly velkovezir, ze vam ale muselo stoupnout ego. Nechapu jak muze nekdo jako Vy vubec v tomto svete prezit. Ve vsech mediich od TV zpravodajstvi pres noviny a casopisy az po internet nachazim denne plno chyb, ne preklepu, ale chyb ktery projdou jak korekturou tak cenzurou a radou dalsich lidi nez se to pusti do eteru. To vsem tem lidem pisete ze jsou primitivove ac jsou za svou praci nemalo placeni. Vase existence tim musi prece neskonale trpet toto videt naprosto vsude od lidi co se tim zivi.
Nehodlam zde vyvolat flame a proto se dal s Vami bavit nehodlam. Vam vsak doporucuji jit tam, kde vam vasi velkomoznou a nevecnou cestinu bez obsahu, bude kazdy obdivovat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Překlep nebo menší chyba by mi nestála ani za komentář(sám jich dělám dost). To co mi vadí především je hloupost vašeho příspěvku a souvislost hlouposti s konkrétní chybou. Jsem přesvědčený, že jsme v základu všichni skoro stejně chytří, jenom někdo je líný přemýšlet. Když budeme pitomosti tolerovat bude jich přibývat. Netolerance hlouposti je v obecném zájmu tedy i vašem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Být netolerantní k hlouposti ovšem automaticky neznamená odsouzení jejího nositele. Na chybu lze upozornit i vhodněji a případný nesouhlas s názorem nemá být rovnou urážka.
Sám pak nejvíc odpovídáte tomu typu uživatele, který vám v diskuzi tak moc vadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoda. Stale preferuji ctecky. Jednu mam a budu kupovat druhou (darek). Tablet nechci dokud neudelaji neco s vydrzi. ctecku staci dobit jednou za 3 tydny (ze stejneho duvodu mam stale "hloupy" mobil ktery vyrzi taky tak dlouho)
Dalsi vyhoda ctecek jsou tlacitka na obraceni stranek. Nemusim smatlat rukama po display na ktery pak celou dobu koukam (smatlaci ctecky jsou zvrhlost)
Ctecky jsou drazsi nez by mohly byt vzhledem k levnym tabletum, a mene univerzalnejsi, ale pokud chcete neco na cteni vyplati se radeji ctecka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už dlouho uvažuji nad koupí čtečky, líbí se mi Kindle Paperwhite s dotykovým ovládáním. Měl jsem v ruce českou čtečku eReading, displej v základní nabídce přímo vybízí k dotykovému ovládání, ale právě jeho absence a nedostatek titulů v nabídce obchodu mě přiměla si vybrat Kindle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu poslednímu nerozumím. Ono je v mobi formátu (formát Kindle) více knih, než v ePubu (ostatní čtečky)? Pokud tedy neberu v potaz nákup AJ knih přímo na Amazonu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V nabídce nákupu přímo ve čtečce bylo málo titulů a jen české.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V CZ a SK urcite
fanusikovia zdigitalizovali cca 60 000 SK CZ knih, ktore su na internet zadarmo k dispozici
a konverzia do MOBI je jednoducha (cez mobipocket reader dvomi klinutiami) a castokrat v daleko vyssej kvalite ako predavane ebooky

Navyse pre Kindle existuje hack(aplikacia) ktory umoznuje nativne citat aj vsetky ostatne formaty ako napr DJVU, CBZ HTML DOC EPUB FB2 a mnohe dalsie ...

Platformu WOOKY mnohi odmietaju kvoli DRM (socialne DRM je akceptovane)

a preco Kindle? ma najlepsi displej ale aj skvele renderovanie (antialiasing = vyhladzovanie) pisma a tym padom skvelu citatelnost aj maleho pisma

viaceri chvalia aj Pocketbook, pripadne ine platformy

a preco predaj poklesol ? treba si dat otazku preco stupol
moze za to Amazon ktory predajom v tej dobe najkvalitnejsej citacky Kindle3 za cenu nakladov rozbehol celosvetovo nielen predaj citaciek ale aj predaj ebookov ako takych

a myslim si ze eInk nezanikne:
pre oci je v porovnani s klasickym displejom neporovnatelny,
kto nezazil nepochopi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samotný Amazon má utilitu "kindlegen", která převede ePub do mobi "drag and drop". Takže eReading je výrazně horší.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Člověče, Apple iPad mini umí s bezdráty apod. i přes 10h. Pokud bys jej používal offline a vypnul podsvícení (tedy jako eink čtečky), dostaneš se snad i na 20h. Při 2h čtení denně jsi na 2 pracovních týdnech. To mi nepřijde jako nevýhoda tabletů-výdrž:-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

iPad má sice na tablety slušnou výdrž, ale s e-ink čtečkou se to opravdu srovnávat nedá.
Jak se čte na iPadu s vypnutým podsvícením?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

klasické čtečky umřou z jasného důvodu, jsou prostě málo univerzální.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To sice mozna jo, ale e-ink displeje maji velmi slibnou budoucnost.
A ctecky vymrou v dobe, az budou nejake adekvatni nahrady, coz dnes s monochromatickyma displejama a pomalym refreshem, nejsou ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A neni to nahodou uplne tou samou matematickou neznalosti managoru danych firem? Oni porad jeste za ty roky nepochopili, ze existuje neco jako nasyceni trhu a lidi proste donekonecna nove zarizeni kupovat nebudou. Kurvitka se na tak jednoduche elektronicke veci delaji velmi spatne a tak si clovek konkretne s cteckou musi vystacit klidne i 10 let.
Nechapu, ze tak zjevna vec tem firmam nedochazi. Je jen par magoru, co si koupi papirove 2x vykonnejsi samsung telefon s 4x vyssim rozliseni, ktery ma realne akorat 2x nizsi vykon a vydrz .... tyhle lidi tu budou furt a budou ten prumysl tahnout dal ... ale nemuzou cekat exponencialni narusty donekonecna. Verim, ze uplne prvni ctecka, pokud ma dobry displej, tak bude uplne stejne uzitecna jak nejaka za 10 let s 50x rychlejsim procesorem.
Jinak srovnavat ctecky s e-inkem a tablety (zvlast v cenach kolem 2k) s LCD je uplne, ale uuuuuuplne mimo misu!!! Tem lidem bych doporucil navstivit jakykoliv obchod s elektrem, ctecky maji vsude a je mozne se presvedcit o tom, ze je to diametralni rozdil.
Osobne vidim budoucnost prave v zobrazovaci technologii jakou maji podsvicene ctecky ..... jen aby to bylo barevne a zvladlo aspon 30fps a 90% LCD v tu chvili odzvoni ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Eink uz se nevyvij-zadnych 30fps nebude nikdo do vyvoje neinvestuje. I barevny mirasol, nebo jak se jmenoval je zastaven. Mrtva technologie. A tablety porad rostou takze zadny trh neni nasycen. Eink jde za britvami, gramofony a linuxem-asi nikdy zcela nevymizi ale bude na obsolutnim okraji trhu. B

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych uvítal tablet, který bude mít kombinovaný displej e-ink a transparentní LCD. E-ink by se používal pro čtení, LCD by fungovalo na filmy, hry, foto, video apod. Aby zkrátka bylo zařízení, které kombinuje výhody obou technologií v jednom. Mít čtečku a tablet je tak trochu nepraktické.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle vypadá na první pohled jako dobrá myšlenka, ale není. I kdyby obě technologie bylo možné kombinovat (e-ink dnes naráží na omezení velikosti buňky), pak "výhody" takového řešení spočívají ve více komplikovaném užívání (manuální přepínání režimů) a kratší výdrži oproti samostatné čtečce.
Nicméně souhlasím, mít duplicitně podobná zařízení není to pravé. Co se mi líbí daleko více, je kombinace barevného aktivního a černobílého pasivního LCD. Žel po Pixel Qi se nějak slehla zem :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Každopádně, jak zmiňuje BTJ, tak já si také myslím, že se čtečkami postupně sytí. A taky je pravda, že taková čtečka jen tak nezastará. To až přijde nějaký výrazně vylepšený render, který vykreslenou sazbu e-knihy vykreslí výrazně lépe. Jinak pořád stačí ta samá pomalá čtečka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten pokles zaujmu je dany skor stagnovanim vyvoja. Kto si kupil citacku v roku 2009 nema dovod kupovat novu. Nove displeje maju zachovane vsetky neduhy predposlych modelov (pomaly displej, spina z prekreslovania, preblikavanie, podobny kontrast, ciernobielost...). Je to pouzitelne, ale trhu chyba nejaky prelomovy vyvojovy pokrok aspon v niektorej z menovanych oblasti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

;-) áách ta domýšlivá Evropa.
9. století - Čína, deskový tisk (papír měli)
11. století - Čína, přidali volná písmenka (skládání liter)
15. století - Německo, Johann Gutenberg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"možná si i více lidí uvědomilo podstatu hodnoty tištěného média"
Já preferuji tištěnou knihu už jen u dětí, papírová slepenice se dá lépe zabalit a předat jako dárek, na stažený ebook by se asi dívaly trochu s despektem ;). Ale jinak si moc neumím "hodnotu tištěného média" představit. A třeba to, proč se stále prodávají noviny, už vůbec (staré zprávy z předchozího dne v neprakticky velkém formátu, eh).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na noviny mi nesahaj, neocenitelna vec, ked idem nieco zmontovat a potrebujem si na ne vysipat pixlu srobov a vytriedit tie spravne, manzelka si ich nevie vynachvalit pri cisteni zeleniny .... ;-) ale na druhu stranu, je velmi zriedkave, ze ich beriem do ruky na citanie, i ked sa v tych nasich regionalkach zdarma obcas nieco najde.....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U novin a periodik obecně souhlas, klasický tisk už postrádá smysl. Ovšem u knih je situace jiná (Ideální stav by byl – koupíš fyzickou knihu, dostaneš i digi. Ale toho se asi nedočkáme.) už jen proto, že se jedná o věc. Pokud ji jednou mám, mohu s ní nakládat bez omezení a nesmyslných restrikcí. Mohu ji půjčit komu chci, kdy chci a kolikrát chci. Mohu ji prodat, něco z ní vyrobit, použít ji jako podložku, ... v případě nouze spálit nebo sníst :)
Jasně, zavazí, ale po letech se rád vracím ke starým knihám a dětem čtu pohádky svého dětství, které jsou slohově výrazně kultivovanější (dnešní dětské knížky jsou snad psány pro idioty), a které dnes již koupit nelze. Neposledně, nezapomínejte na nedávnou epizodu Amazonu a zpětné cenzury již zakoupených knih, o které se tu také psalo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Celkem snadno se zbavují zajímavé technologie. Ano. Čtečky knih je nemůžou uživit. Trh čteček knih je hodně malý a už dávno nasycený. Ono v době multimédií očekávat velkou knižní gramotnost a taky že všichni čtenáři si koupí čtečku a budou doufat, že někdo přepíše všechny dostupné knihy do elektronické podoby, je naivita. Na druhou stranu je tu hodně zařízení, kde by se e-ink mohl uplatnit.

A velice zajímavou oblastí by mohly být chytré hodinky, se kterými teď koketuje každý velký výrobce. Ostatně podle CDR.cz i Samsung dokončuje vlastní chytré hodinky. A přijde mi hloupé na ně dávat žravé LCD, když na zobrazování hodin s minutami a nějaké to upozornění na mail, IM zprávu, SMS či nepřijatý hovor na přes BT spárovaném telefonu by stačila obnovovací frekvence e-inku a výdrž by byla znatelně vyšší než jeden den. A LCD by mohli dávat na předražený hi-end modely s wifi a www prohlížečem s podporou flashe. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.