Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung spouští výrobu 4k OLED displejů pro notebooky

Tak doufejme ze to bude full-RGB a ne nejake RG/BG zmetek ze "subpixel renderingem", nebo nedejboze "island" pixely, ktere evokuji stare CRT s delta rozlozenim. To je hnus co si vyrobci dokazou prosadit a deklarovat parametry ktere to nikdy nemelo a ani nemohlo mit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na co 4K ??? a na 15.6 palcu co jako na tom uvidím office a web z lupou :D i full HD na 15.6 je zahul na kukadla

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už na tom dělají roky, ale na 4k už možná bude použitelné 200% zvětšení, aniž by to vypadalo jako 640x480 v novém. Na druhou stranu to není úplně vina Applu, Microsoftu nebo Linuxu. Ti, kdo jako první porušili status quo s DPI, byli výrobci notebooků, kteří kvůli marketingu na menší notebooky nacpali stejné full-HD jako měly ty velké, bez ohledu na to, že to z matematických důvodů bude malé nebo rozmazané. Jediné, co může OS udělat je možnost všechno násilně zvětšit a aplikacím sdělit, kolik DPI má displej. (a ještě nezmatkovat při připojení více zobrazovadel s různými DPI současně).

Některé buildy Windows v task manageru (a proces explorer ze sysinternals suite) zobrazují DPI awrrness aplikace (unaware|system aware|per-monitor aware).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenže ne všechny apky jdou zvětšit aby nebyly rozmazle například AIMP na to se nedá koukat
a celkově mě to přijde jako děsná pikačovina mít šílené rozlišení a nakonec vše zvětšovat :D tudíž ve skutečnosti se obírat o místo na obrazovce :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, ale to je bohužel problém výrobců displejů, kteří začali bezohledně zvyšovali hustotu pixelů. (OS ani vývojáři v tom nejsou vždy nevině, ale ti to nezačali). Jediné řešení je vyvijet aplikace, které si poradí se změnou DPI. Další možnost je už jen nekupovat dotebooky s více než 96 DPI. Ono i těch pitomých 120DPI už je dost záhul rozluštit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A uz si videl moderni smartphone?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Smartphony chvaľabohu nemajú problémy so škálovaním s vyšším DPI

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne by uz konecne taky mohli udelat ntb displej s pomerem stran ku praci, misto ku sledovani filmu. Jediny rozumny a u nas dostupny je momentalne MacBook, ostatni 16:10+ jsou bud atomicke tablety nebo nedostupne stroje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Staci nepouzivat zastaraly aplikace a nemusis pouzivat historickej pomer stran...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak OLED v notebooku či monitoru je přesně tak killer-featura, kvůli které bych si konkrétní model nekoupil :) Mít v monitoru během několika měsíců vypálené patterny, ne děkuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne na tohle jsem zvedavy, jestli vypalovani nejak uz osetrili nebo ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle se podivat treba na stare Samsungy? Spousta lidi porad jeste pouziva 7 let stary S3 a zadny vypalovani tam videt neni...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja pouzivam Samsungy od roku 2013 a vypalovani jsem nezaznamenal. Displaye do monitoru nebo TV je podle mne trochu neco jineho. Na mobilu nemas vetsinou dlouhodobe stejny "obrazek" nebo jeho cast, coz na monitoru nebo TV neplati. Viz tady..TV modely roku 2017..kde burning pri dlouhodobem testu v TV zaznamenaly
https://www.zdnet.com/article/lg-oled-tv-suffers-burn-in-from-4000-hour-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

cituji"nebude sféra televizorů, kde se tolik nehledí na rozměry, jako spíš kvalitu obrazu a to i při šikmých pozorovacích úhlech" to autor myslí vážně?
toto je dle autora kvalitnější?
https://i.rtings.com/images/reviews/tv/samsung/q9fn/q9fn-dse-large.jpg
než toto?
https://i.rtings.com/images/reviews/tv/lg/b8/b8-dse-large.jpg
Autora asi zaplatil Samsung psát takové bludy

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

4k v 15,6... Tak to je sila. Já man problémy s odstavci se 1440p na 25". Vlastně i překlepy. Mít ale 4k na 15,6 to chce mít oči jako dravec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi co si neumi nastavit velikost pismen...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mne sa tak rok dozadu dostal do ruky notebook HP s 15.6" 4K obrazovkou a hlavne staršie aplikácie mali s tým rozlíšením(DPI) problémy. Napr Photoshop CS5 mal ikony a horné menu na tej obrazovke vysoké asi 0,5mm pri najväčšej veľkosti v UI a veľkosť DPI systému na to nevplývala vôbec. Bola tam tuším Nvidia 950 ktorá by pre FHD bola dostatočná aj na hranie ale pre 4K absolútne nedostatočná. Jediné normálne riešenie bolo ho používať na FHD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.