Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme monitor: Samsung SyncMaster 204B

Dobrá práce, jen te výběr toho obrázku nakonec :-D

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

No tapeta…

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Docela psycho :-O ...ale proti gustu, žádný dišputát :)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

to asi moc nepoužíval. Já jej měl po dobu 3 leté záruky 2x v servisu, přičemž vždy měnili powerboard. Po záruce jsem provedl podobnou opravu jako ty. Nicméně ačkoliv zdroj drží, tak se po cirka 6 letech služby vypálily pruhy Start lišty a IE. Chvilkově pomůže pixel repair video, ale za pár dní je to zpět.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den,

chodím sem na DIIT zejména kvůli podobným článkům o opravách, které se mi mimochodem líbí. Mám však jednu prosbu a jeden dotaz.

U podobných článků se většinou jedná pouze o výměnu kondenzátorů, ovšem ne vždy jako laik poznám, o kterých kondenzátorech autor konkrétně v článku mluví. Poškozené kondenzátory poznám jen pokud jsou vyloženě nafouknuté, černé apod. Prosil bych tak o to, zda by mohl autor tyto kondenzátory na obrázku nějak označit, zakroužkovat apod. Abych si udělal aspoň představu. Moc díky

Dále pak mám jeden problém u svého stolního PC. Mám u něj cca 5 let starý širokrouhlý monitor Asus (typ bych případně dodal), kde mi v podstatě neustále poslední cca rok běhají přes obraz tzv. duchy. Jde to vidět nejlépe při černém pozadí, jemné bílé až šedé horizontální čáry, které se rychle pohybují nahoru a dolů. A můj dotaz zní, pokud by to bylo kondenzátory, na výměnu si troufnu, ale dá se to takhle diagnostikovat? Chybu PC jsem již vyloučil, zkoušel jsem jiný signálový zdroj.

Pokud Vás něco napadne, budu velice vděčný.

Díky moc za případně rady.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, DIIT/CDR má dobré autory, jen např. Behemot nesmí začít prezentovat (spíše však hlásat) své politické názory. :-)

Ohledně toho monitoru, bylo by dobré zkusit jiný vstup, ideálně digitální, pokud jej monitor má. Protože např. u VGA to může dělat i vadný/nalomený kabel..

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Díky za radu, bohužel monitor má pouze VGA, ovšem zkusím ještě jiný kabel a dám vědět.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Kabel za to obvykle nemůže, pokud to není vadný zdroj, bývá zdrojem problémů zemní smyčka. V každém případě by monitor i PC měl být napájen z jedné zásuvky a do PC nebo monitoru nevést žádný další kabel, který je uzemněný (HDMI do TV, anténní kabel do USB tuneru a podobně).

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte zdroj v PC nebo v monitoru?Monitor i PC je napojen do jedné přepěťové ochrany a ta jen do zásuvky. Do monitoru již žádný další kabel nevede.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Může to být jakýkoliv ze zdrojů. Jde o to, že oba přístroje jsou uzemněny přes síťový přívod a zároveň je propojena signálová zem přes VGA. To vytváří smyčku, kdy se jakýkoliv proud mezi zemněmi přičítá k signálu a ruší ho. Nejhůř se to projevovalo u monitorů s extením napájecím zdrojem, kdy monitor prakticky rušil sám sebe, protože při odběru několik A vznikal na přívodním vodiči od 12V adaptéru docela znatelný úbytek napětí. Připojení přes DVI to samozřejmě řeší zcela.
Píšete, že do monitoru již žádný kabel nevede. A do PC nevede třeba anténa k tuneru nebo není spojeno nějakým dalším kabelem s jiným uzemněným zařízením (třeba TV).
Zkuste zapnout jen samotný monitor bez připojeného signálu. On na chvíli naběhne, aby zobrazil hlášku, že není signál. Pokud tam pruhy budou i nadále, je to chyba v monitoru (jeho zdroji). Jinak může být příčin víc.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

to uz se tu parkrat resilo, behemont ovsem stale predpoklada ze je to vse jasne na prvni pohled :)
navic je to prace "navic" .. njn

+1
+33
-1
Je komentář přínosný?

Take bych se primlouval za ten popis, aspon strucny. Kdyz uz ty clanky vznikaji, ne kazdy je technik a udela si predstavu. Bylo by to zajimavejsi sirsimu ctenarskemu okruhu a te prace navic to snad tolik neni, par minut.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Základní pravidlo je - šmejdovní kondíky musí pryč. Všechny a do jednoho.

A protože se málo kdy už dnes vůbec kvalitní kondíky montují, tak je celkem jasné, že vyměnit je třeba vše. A pokud se kondíky zřetelně nafukují a je to vidět i na fotce z relativní dálky, tak není moc co řešit už vůbec.

Tedy kondík se mění, i když vypadá normálně, je-li na něm napsáno, že je to některý ze známých špatných kondíků:
http://trodas.wz.cz/index.php?act=ST&f=16&t=325&s=

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Měním vždycky všechny, navíc je tu uvedeno, že to má jedinou výstupní větev, takže není moc co poznávat. Jinak podle popisu větví (nebo když nejsou popsané, tak změřit) vystopovat které jsou na konkrétním napětí a podle toho zvolit. Dále http://www.hwworld.cz/index.php/merici-pristroje.

Aušus docela trpí na špatné spoje u flexu k panelu, zkuste to různě pomačkat, jestli není problém v tom, případně to vyloupat z krytu a nějak nechat rozložené na stole a pak to pomačkat, to by mohlo jít lépe.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Určitě zkusím, díky za radu

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím všechny cca před měsícem se mi dostal do rukou monitor SyncMaster 710N. Majitelka se ho neustále snažila zapnout (celý týden) vždy jen probliknul, po zběžném prohlédnutí jsem zjistil, že odešlo podsvícení. Po otevření jsem zjistil, že jsou v háji téměř všechny kondenzátory, tak jsem je vyměnil. Napájecí větve jsou dvě 5V a 13,5V, první dává 5V, ale druhá 15V. Jelikož je elektronika dostatečně dimenzovaná a všechny prvky jsou v pořádku neřeším (buď PWM nebo nějak nakopnutý trafo, zatím nemám osciloskop). Když jsem pokračoval dále tak byli v háji spínací tranzistory v každém pouzdru jeden ze dvou, po výměně, ale i tak nesvítil. Tak jsem rozebral obrazovku, vyhodil spálené trubice, uřízl jsem vn část desky. Koupil výkoný LED pásek a trafo vše zakomponoval a monitor vesele svítí, ještě musím udělat nějakou desku pro řízení podsvícení.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

To bych chtěl vidět, jak se dá nahradit trubice za LED pásek tak, aby podsvícení zůstalo rovnoměrné. O výsledném barevném podání už radši vůbec neuvažuji...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Moc bych se nezmiňoval o rovnoměrnosti i u trubice u dané třídy monitoru. Mimochodem jsem nepoužil pásek od nějakého větnamce z tržnice, ale ani neříkám, že je to nikterak oslňující (studená bílá, 900lm/m, příkon 9,6W/m). Původně jsem chtěl použít pásek s ledkama od Cree, ale jeho cena by byla srovnatelná s cenou nového monitoru, ale barevné podání by bylo úplně někde jinde. Jednalo se mi jen o to vyzkoušet zda to bude fungovat. Monitor už je můj, majitelka si pořídila za pakatel mnohem lepší cca 2h po tom co se ke mě dostal.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Dobry den, vymenil jsem nafoukle kondenzatory ale monitor stale nejde. (nejde podsvetleni)
Na co se mam jeste kouknout?
Predem moc dekuji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz mam opraveno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.