Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme monitor (z rychlíku): Samsung SyncMaster 206BW

Těšil jsem se, že třeba to bude monitor se stejným onemocněním, jako má ten můj, ale smůla. Tak třeba příště. I tak dobré počtení. :)

Mám totiž 19" LCD Viewsonic VP930 (na dnešní dobu už menší, ale mně stačí, když se tomu dá pár vteřin na nažhavení trubic, tak holt MVA je MVA) a u něj zrní červená složka RGB. Prostě když si zobrazím jen subpixely pro "čistou" zelenou nebo modrou barvu, tak je krásně stabilní, klidná, kdežto při zobrazení červené to opravdu vypadá jak zrnění staré analogové televize, pixely se zběsile zapínají a vypínají...

No a samozřejmě při míchání barev ta červená složka pulzuje furt, takže v závislosti na tom, kolik červené složky tam je, se chvějí i ostatní, míchané barvy.

Občas se stane, že první minutu po zapnutí je vše OK, pak to zrní... a za další cca hodinu to zrnit třeba přestane.

Monitor jsem rozebral, zkusil "první pomoc" ve smyslu vyfoukání bordela (nebyl skoro žádný), očištění konektorů a prohlédnutí PCB - známky spálených součástek, nafouknutých kondenzátorů... nenalezeno nic.

S mikropájkou to celkem zvládám, pár vyschlých kondenzátorů v TV, set top boxech atp. už jsem opravoval, ale tady je problém, že bolístka nejspíš není ve zdroji. Trochu se bojim, že budu muset vyměnit všechny elyty (metoda pokus-omyl), protože nevím, jak identifikovat ten kondenzátor, co zlobí (a ani si nedokážu představit, že by to bylo něco jiného než kondenzátor vzhledem k občasném záchvěvům funkčnosti).

Behemote, vzývám tě a prosím o radu - nějaký tip, jak si zúžit okruh podezřelých? Bohužel vlastním pouze multimetr, osciloskop nemaje...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně takhle se chová DVI, když je přenos na hraně. Takže to vůbec nemusí být elyty, ale spíš něco v signálové cestě - konektory, propojky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, zkusil bych to možná prvně na jiném počítači a jiném kabelu, klidně to může být jednoduše tohle.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsem zapomněl uvést, pardon. Chová se to při přenosu přes DVI i D-Sub a to na všech počítačích, kde jsem ten monitor testoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a kdyby vás zajímalo, jak PCB vypadá, tak takhle... http://assets.shopjimmy.com/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak by to nejspíš mohlo být v propojení signálové desky s LCD panelem. LVDS se bude chovat podobně jako DVI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ovšem toto by mohla být trefa do černého... ještě včera v noci jsem rozebíral monitor, abych to omrknul.
Propojení signálové desky s LCD bylo realizováno plochým kabelem s odhalenými kovovými ploškami na jednom konci, které se zasouvají a zajišťují do plochého konektoru (asi se tomu říká i nějak odborně :). Průzkumem těch kovových plošek bylo zjištěno, že jedna se uvolnila od podkladu a shrnula, takže kontakt nejspíš nebyl, nebo byl značně nestálý... jehlou jsem plošku narovnal, aplikoval pod ni mikrokapku vteřináče, nechal zaschnout, opatrně vrátil do konektoru, zajistil, smontoval, zapnul... a dvě hodiny se kochal plně funkčním monitorem!!!
Nechci to zakřiknout, ale každopádně tak dlouho ten monitor za posledního půl roku ještě nevydržel...
Tímto smekám pomyslný klobouk a děkuji Jirko1! Při představě, že bych vyměnil 15 elytů a zbytečně... hmmm....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Behement, ked uz nechces v recenziach cislovat konkretne suciatky o ktorych pises tak dokladne v texte, tak pri tych opravach by si mohol aspon na jednom obrazku ukazat spolu v jednom rade zle (poskodene) suciaciastky ktore menis a v druhom tie dobre ktore tam chces osadit samozrejme s detailym zvacsenim na popis...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V monitorech obvykle měním na zdrojové desce všechny kondenzátory (krom vstupního, ten bývá - až na výjimečné případy - obvykle v pořádku skoro vždycky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to s tebou vzdavam. Pacia sa mi Tvoje recenzie ale mam pocit akoby si ich nechcel za ziadnu cenu svoje recenzie sprijemnit pre tych ludi ktori eletrotechniku nemaju v malicku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tomu se rika know how, ne? Kdyz znam neco co ostatni ne, tak to uplne nevykecam, protoze me to vydelava...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem ci si to este Behemont precita ale aj ked sa trochu vyznam v elektrotechnike tak by som si urcite netrufol opravovat na zaklade recenzii nejake zdroje alebo monitory. Clovek pri tom musi proste chapat iste suvislosti s tym spojene a nie len tak menit suciastky ktore ma napadnu aby to nakoniec nevyletelo cele do vzduchu... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky by měl mít cit pro přesnost a nevymýšlet patvary typu Behement, Behemont...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas pocit ze to robim zamerne? V prvom pripade je to praobycajny preklep a to "n" navyse sa mi akosi stale vtlaca z nazvu postavy v (ne)jednej hre... :-) Tymto sa samozrejme ospravedlnujem Behemotovi ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve všech hrách co znám to je, když už, tak Behemoth (podle toho biblického démona). Akorát že tohle jméno je obvykle obsazené, tak jsem to trochu downgradoval.

Ale že dělám servis fakt neznamená, že ze mě všichni musí hned dělat montovnu…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Záměrně určitě ne, proto jsem psal "cit pro přesnost". ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

je potreba taky rozlisovat vic stupnu "trochu vyznam v elektro"
nekdo umi zapojit obvod s baterkou a zarovkou, nekdo umi pouzivat pajku, nekdo navrhuje s procesory, nekdo umi analogovy veci, nekdo navrhuje laboratorni/medicinsky vyrobky, nekdo navrhuje satelity. Proste je to relativni.

Z meho pohledu je diagnoza a opravovani TV/lcd trivialni vec.
Clanek rozhodne nemuze prenest zkusenosti jednoho na nekoho jineho, takhle se to naucit proste neda. Opravovat, cist datasheety, errata a opravovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně fakt to netřeba hrotit. V 90 % případů to funguje i když se to mění podle velmi jednoduchých pravidel a limitně blízko 100 % když člověk u zbývajících případů čte datasheety a srovnává podle toho. Tady je výhoda v tom, že já mám teď na skladě součástky (kondenzátory) pro všechny tyto případy.

Takže teď všichni jsou oproti mě když jsem začínal trochu někde jinde, tehdá se v republice nedalo sehnat skoro nic kvalitního, dneska mám já všechno na skladě a několik dalších obchodů má část z toho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.