Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung ukončil vývoj vlastních CPU a rozpouští vývojový tým

:-D samsung dokaze udelat z vyhody nevyhodu a problem :-D takhle to dopada kdyz firma neumi premyslet, opacnym prikladem je apple kterej sechno co jde bere pod sebe a navrhuje sam a je toho porad vic a vic protoze chape ze je to jedina cesta k dokonalejsim produktum

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

SMG si prostě koupí kvalitnější návrh a zapracuje do svého produktu stejně jako to dělá Apple :) je v tom nějaký problém ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to je hodne velkej rozdil s tim co dela apple :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v čem v tom že se SMG nepokusil vykrást know how Qualcommu ve spolupráci s Intelem ?

dnes jsou ty firmy tak úzce provázané, že takové žabomyší války BFU jsou úplně mimo mísu :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No, to je fakt, to se SMG vůbec nepodobá XD. Zrovna Intel s Samsungem byli dobří kámoši...než Intel utekl od Tizenu XD

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak to musel mit samsung spatnej den jestli se nekdy nepokusil neco ukrast :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Apple má vlastní ARM jádra nikoliv kompletně licencovaná jádra. Apple platí ARM licence za "instrukční sadu", jádra si pak navrhují sami.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

představuješ si to hodně jednoduše a je to v podstatě nesmysl, už jen protože jednou fables a musí tam být velmi úzká spolupráce se všemi stranami nejen kvůli patentovým sporům :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi řekni, co je na mám předchozím výroku v podstatě nesmysl. Jenom bych chtěl podotknout, že přes 6 let dělám v polovodičovém průmyslu. Aktuálně ve vývoji bezdrátových SoC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

protože ani apple nemá ve svém SoC 100% svého návrhu a navíc musí úzce spolupracovat s výrobcem, s ARMem i s ostatními jehož produkty využívá z čehož logicky plyne, že mají taktéž podíl na vývoji ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Celý systém vývoje a použití ARM jader je daleko složitější než si dokážeš představit a má různé úrovně licencování a sdílení IP. Apple si u ARM licencuje architekturu nikoliv však samotná jádra. Součástí IP od ARMu jsou dále validační nástroje atd. Podíl ARMu však na vývoji samotného křemíku u Apple je naprosto zanedbatelný. To provádí Apple sám s využitím nástrojů a knihoven od samotného výrobce křemíku (TSMC).
Jinak u nás ve firmě máme licencované celou řadu ARM jader od Cortex-M0 až po Cortex-A53. Dále máme několik vlastních procesorových architektur. A přestože to není můj denní chleba, tak je to problematika která mě celkem zajímá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- takže jsi akorát potvrdil Apple, že nemá 100% zásluhu na finálním produktu (pokud se nebavíme o financování) a v dnešním světe to není v podstatě možné u tak složitých zařízení :)
- navíc budoucnost Exynosu CPU/GPU/.. není stále jasná vzhledem k spolupráci s AMD(snad to nedělá jen kvůli svým televizorům :D) to může dopadnout tak, že SMG rozpustil vývoj v zahraničí (přeci jen vývoj probíha po celém světě) a plánuje pokračování s next-genem (77+) >. přeci jen dnes už není CPU to hlavní a obzvlášť u mobilů platí, že jde primárně o ASIC obvody a v podstatě i o co nejsilnější GPU + NPU (ten trend je celkem čitelný)
- ty ohlasy, že to nehodlá vzdát tam jsou a vzhledem k tomu jak pozitivně reaguje akciový trh to bude ještě zajímavé ..
- takže SMG dělá to samé jako ostatní (nejen Apple) to co může a zvládne si kompletně vyvine sám a to co nemůže/nestihne/nesmí si např. koupí a "doladí" pro své potřeby ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz si uvarim sam jidlo, z veci ktere nakoupim, tak se lidove rika - udelal jsem to vse sam. Jiste chapete analogii k tomu, ze si Apple dela cipy sam. Jo, nejake informace si licencuje, protoze ony ty chutna jidla po babicce se nedaji nahradit jinym soustem, co si budem povidat :)

Nechapu vasi snahu nam tady podsouvat neco o 100%. Zadna netrivialni vec nebude uz ze sve podstaty vlastnitelna na 100% jednou firmou.

GPU i NPU si muzou cpat leda manageri do slajdu, protoze ani po jednom v mobilu netouzim. Kdyz zakladate sve trendy na tom, co trh nabizi, tak je onen trend zkresleny. Si snad nemyslite, ze lidi chteji to, co jim tlaci vyrobci.. bezni spotrebitele nemaji na vyber, tak to holt vzit musi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

- apple si nic nevari nema ani varic ..apple si rekne co chce uvarit ;) dle tve analogie ma mimo SW nulovy podil :)))
- jen tvrdim, ze se mnoha aspektech zpusoby ruznych firem moc nelisi(ani se lisit nemohou) a nekteri s tim maji problem
- CPU uz je marginalni kdyby nebylo, tak se z mobilnich zarizeni stanou zrava monstra a nebo pristroje na slide show ...trend ASIC obvodu a uspornych GPU, NPU je zrejmy a ze jsou konzervy, ktere telefony pouzivaji na telefonovani na tom nic nezmeni :) lide na mobilnich zarizeni pracuji, konzumuji multimedialni obsah, hraji, nataci, foti atd. atd. ...jednoduse receno lide ani nevedi co chteji a co stoji za tim, ze jim telefon funguje plynule, ale aby byli vyrobci v tomhle smeru konkurenceschopni, tak se bez tech veci po kterych netouzis neobejdou ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy porad nechapete a nechcete pripustit, ze Apple ma vlastni lidi, kteri navrhuji HW - od vizualniho designu, schemat, desek, az po cipy na nich. Zrovna tyto cipy ziskal akvizicemi - podivejte se na PAsemi a Anobit. Trend je v tomto stejny - Amazon si pro zmenu poridil Anapurna Labs. Vsichni to delaji kvuli tomu, aby si veci mohli delat sami. Proc cpat penize nekomu cizimu? Oni nemaji povinnosti typu statnich zakazek, ze si to nesmi delat sami a musi to zadat nekomu kdo to predrazi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takže si lepší řešení jednoduše koupí :)
v čem je tedy mé tvrzení problémové ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple si koupi firmu s chytryma lidma, kteri pak pracuji pro nej. Nekupuje "reseni" (samotne IP jadro).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj :) tak sni dál o tom jak si nezávisle Apple dělá vše 100% úplně sám ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A na kom tedy zavisi? Kdyz pomineme vyrobce cipu, pac Apple porad spada do fabless kategorie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to tak, že ARM musí spolupracovat s Applem, protože nebýt ovocnářů tak se ARM architektura v telefonech moc nerozvinula.

Apple je 650x větší společnost než samotný ARM. Apple může ARM koupit, udělat si vlastní architekturu, nebo přejít na RISC-V.

Fabless není problém, naopak je to standard. Většina výrobců čipů nevlastní továrny. Těch co vlastní je jenom pár a ukazuje se, že zůstat ve vývoji na špici je problém i pro Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na tom kdo to platí :)
během vývoje i potom co začne finální produkce funguje vzájemná spolupráce(ladění HW/SW i samotné výroby) >> čím složitější projekt, tím je to provázání jednotlivých týmů užší a bez toho by to moc nefungovalo.. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvedte priklad firem, ktere plati Applu - pokud myslite ten komentar spravne.
Resp. uvedte priklad firem, kterym plati Apple, a rovnou napiste ZA CO jim plati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oni s nimi spolupracují zadarmo a s čisté lásky k bližnímu svému ;) a ty produkty jim vyrábí a kompletují taky zadarmo :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Představuje si to naprosto korektně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je takový cyklus:
1. Firma má úzké zaměření a spoustu věcí nakupuje od externích dodavatelů.
2. „Nakoupíme dodavatele, ušetříme náklady a nebudeme na nikom závislí!“
3. Firma se rozleze do příliš mnoha odvětví, nestíhá držet krok ve všech a často jsou vlastní komponenty spíš koule na noze než výhoda.
4. „Musíme se soustředit na core business!“
5. Firma rozprodává dodavatelský řetězec.
GOTO 1

:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Exynos bol od zaciatku sra*ka. Slabsi vykon ako Qualcom v rovnakom modely telefonu (azia/usa), vyssia spotreba a uzavrete ovladace.
Co sa tyka prepadu prijmov, ak zoberieme mobilny segment, nebude to aj tym ze v zasade nic nove a poriadne za posledne 3-4 generacie mobilov nepriniesli ? Stale len nejake blble gimmicky a papierovo nadupane parametre ktore v reale ale dopadli vecisnou inak. V podstate posledny zaujimavy model bola S6/S7. Potom uz len blbosti ako zakriveny display (to uz aj na s7edge je pekne na ...), rozporuplne fotaky, peplacane ui, neskore updaty androidu a dalsie nedorobky. A este za to pytali aj premiovu cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Článek ale není o SoC Exynos, ale o architektuře procesorových jader Mongoose.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A? Exynosy pouzite od S7 cez S8 a S9 su postavene prave na Mongoose jadrach. Iste tie jadra su len cast SoC ale o niecom to vypoveda. Ostatne staci si to porovnat s Kirinom od Huawei. Tie su na tom lepsie a aj vykonnostne su daleko vyrovnanejsie, aj ked tie pouzivaju jadra od ARMu ale s upravami od Huawei.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

všechno je založené na ARMu :) on je ten ARM svět hodně provázaný ..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jó S7 mám, zatím mě nic nepřimělo k upgradu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona je to taky reakce na hodně slabé vlastnosti těchto jader. Bylo to krásně vidět na testech Samsung Galaxy S*, kdy evropské varianty měly bohužel Exynos CPU a proti Snapdragonům byly pomalé a žravé. "Ukázat" se dokázaly jen v některých syntetických testech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam SGS4 LTE a docela bych si novy Samsung dokazal představit, ale jen se Snapdragonem a ty pro Evropu nedelaji, takze smula Samsung uz moje peníze neuvidi.
Jinak teda nekupuju zadny telefon, soucasny musí ještě vydrzet, cekam az pomine moda padel a někdo vyrobi normalni nederovanej telefon bez zaobleni a vyrezu. Idealni pomer stran 16:9, slot na sd-kartu a ten procesor od Qualcommu. Fotak mi staci jeden, pet jich rozhodne nechci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To, že čekáš, ani nemusíš psát. To už je nám jasné dávno.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

v 85 letech..
..cim jste naplnil svuj zivot?
..cekanim na dokonalej hardware
(:

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

... i cesta může být cíl :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Aaaa, fanusik Mnagy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud porovnáš současný S10e se svým S4, tak rozdíl v rozměrech je docela malý. Bezrámečkovost má svoje výhody.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak to abys už něco koupil, protože to vypadá že míň foťáku telefon mít už nebude, tak ať máš z čeho vybírat, protože až do telefonu za 2-3 000,- budou strikat 3+ foťáku tak pak si nekoupíš už nic s jedním foťákem, mě je to osobně jedno kolik to má foťáků, fotim vším co mě vyhovuje, btw když si kupuju HW tak prakticky se pohybuju v kompromisech protože většinou kombinaci mých preferovaných krietériích nesplní ani jeden z produktů a pokud ano stojí doslova násobky průměrné ceny, takže skoro vždy je to o kompromisech

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja mam nekompromisni telefon = SGS4 LTE.
Dokud funguje, tak si nebudu kupovat nic horsiho a vsechny soucasne telefony jsou horsi (aspon ja to tak vidim).
Jinak jak tu nekdo psal, tak neni to jen o rozmeru na sirku, ale i na vysku a nic co by oba rozmery splnovalo vcetne tech dalsich podminek jsem nenasel.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

vidíš to blbě, protože skoro vše i ve střední třídě je lepší jak tvůj telefon :) a jestli řešíš rozdíl cca 0,5 cm tak jsi navíc hnidopich :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

- klidně čekej dál, když jsi neměl potřebu měnit za cokoliv jiného a mnohem lepšího, tak nový telefon nepotřebuješ a to existuje plno výborných alternativ za pár šupů :) klidně si pořiď tlačítkový ten aspoň vydrží na jedno nabití mnohem víc :)
- tvá logika je zvláštní :) chceš říct, že kdyby se za stejný peníz nabízel lepší a výkonější telefon, tak si ho nekoupíš protože má exynos ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ANO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' Samsung ukončil vývoj vlastních CPU a rozpouští vývojový tým ''

https://youtu.be/lt6rB-CACMc?t=252

;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel nebude mít konkurenci. Tak snad nezkrachuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neprijde vam to jako ulet? Samsung nema 7nm proces, a zakazky na nej, tak si to odnese team co navrhuje procesorove jadra :))

(jako zdanlive to nesouvisi - az na to sdeleni mezi radky ze na novejsi procesy jiz nemaji plan prejit)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak trebas ten tym byl dlouhodobe neschopny vyvinout konkurenceschopny produkt a byl odejit :) btw neni to jedine vyvojove centrum Samsungu ...takze zas tak nic hrozneho se nestalo ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme si spocitali ze sa im to viac vyplati. Usetria naklady na vyvoj pre nich momentalne nepotrebnych CPU a tieto peniaze mozu vrazit do 7nm alebo mensieho vyrobneho procesu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč to CPU vlastně měli rozdělené na USA/EU? EU byla levnější a zato pomalejší?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.