Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung uvádí SSD pevné disky

Nevím jak bude vypadat cena, ale dle mého názoru je to ideální věcička do MP3 playerů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a jak to vypadá s životností? Počítám, že je omezen počet zápisů a přepisů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uz se daji koupit i u nas 512MB disky s IDE rozhranim (napr. v ALZASOFT)
zivotnost je pry 5 000 000 zapisu.
Jsou asi 2-3x drazsi nez kvalitni CF s redukci na IDE, takze se financne moc nevyplati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kolik je seek? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tyto disky možná nahradí do budoucna klasické kotoučové HDD s dostatečnou kapacitou což považuji za perfektní vývojový směr v IT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obavam se, ze FLASH pameti rozhodne "killer" nahradou za HDD nikdy nebudou. Osobne bych spise tipoval "ultra low-power" DRAM + backup baterka, ostatne prvni CF karty byly prave SRAM + baterie, az mnohem pozdeji je vytlacily NAND FLASH (pote co vyrazne zlepsily nektere sve parametry, zejmena rychlost a pocet opakovanych zapisu). Bylo by jiste krasne, kdyby uz konecne neco nahradilo vlastne posledni mechaniku v PC, ktera se vyuziva vzdy a stale (CD, popr. DVD nepocitam, ty se pouzivaji jen v omezene mire, rozhodne ne 100% casu, ted v beznem PC, neco jineho jsou multimedialni aplikace, tam ovzem netreba IDE ci SCSI rozhrani, ze), ovsem pri cenovem srovnani NAND disku s kapacitou 146GB a dnes jiz vlastne bezneho disku s 200GB kapacitou (nehlede i k dalsim omezenim NAND technologie) je jasne, ze se NAND hodi jen pro urcite aplikace, kde je vysoka mechanicka odolnost, popr. nizssi spotreba nezbytna a plne kompenzuje ostatni nevyhody (zejmena vyssi cenu), to ale zatim stale jeste neni zadna "masovka" a ani az vsechna prodavana PC budou notebooky, stale jeste nebude duvod zavrhnout klasicke HDD, protoze stale jeste bude svoji spotrebou o dost pozadu oproti GPU, ci CPU (jinak receno rozdil spotreby mechanickeho disku a pripadne flash nahrady bude celkove zanedbatelny) a mechanicka odolnost je jiz dnes pomerne vyhovujici (tedy pokud s sebou neberete NB na cesty stihackou, nebo jej nehazite bezne z okna!).  Ovsem je dost otazka, zde se to vubec kdy podari, velmi dobre si pamatuji dobu pred cca 10-ti lety, kdy se tvrdilo, ze v dusledku zavedeni novych vyrobnich postupu v mikroelektronice se kapacita DRAM zvetsi a spotreba klesne natolik, ze nakonce DRAM vytlaci HDD. Ve skutecnosti "spotreba" kapacity DRAM rostala rychleji nejz technologicka vylepsovani, dodnes je RAM malo i pro OS, natoz pro ukladani velkych objemu dat, navic mechanicke disky prisly s technologiemi jako MR hlavy, nebo dnes vertikalni zaznam, ktere jism stale jeste pomahaji, udrzet si pred (x)RAM naskok, tedy ani FLASH (resp. NAND FLASH) na ne z toho hlediska nestaci, a jeste asi hodne dlouho stacit nebudou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen taková připomínka: v názvu by se asi později nemělo používat disk (plotna), jak jsem pochopil asi tam žádný není. Pod diskem si většina laiků představí CD, DVD, FDD, ...placaté, kulaté, točící. Tady se nic netočí max. hlava z ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

weber: Těžko říct. RAM disk se taky normálně používá, a žádný disk taky nemá. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

harddisk se teda fakt nepouziva, protoze oficialno oznaceni je HARD DRIVE..........

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi to nebude náhrada za hard disk. Sice to není od Samsungu, ale zas tak velký rozdíl v technologii mít nebudou.
http://www.m-systems.com/content/Developer/Calc.asp
Tady se životnost počítá pro jediný měnící se soubor. (Interně se postupně zapisuje po celém disku, zkuste si při stejném počtu zápisů změnit kapacitu disku) Už to tady bylo pred rokem, ale nedá mi to a připomenu to pro ty co si nevšimli. Kolik zápisů vydrží každá jednotlivá buňka ??

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.