Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung uvedl NVMe SSD řad 960 PRO a 960 EVO

Ale odhadl jsem to docela dobře. Když už jsem se rozhoupal koupit si 950 Pro, tak říkám prodvači, že do týdne čekám 960. No a je to tu :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pozde ale preci, myslim, ze tuto zpravu jsem cetl uz pred tydnem

nicmene teda situaci s M.2 uplne nerozumim, v hodne deskach neni vubec, kdyz je tak 1 slot a to jeste mi sebere (znefukcni) 2 SATA, pokud osadim. Takze ve vysledku na M.2 z vysoka, asi budoucnost to ma, ale az to bude poradne podporovano na deskach, zatim si vystacim s 850EVO na SATA3.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

každá trochu lepší deska pro LGA1151 má slot M2 PCI-E tudíž trochu nechápu. M2 má samozřejmě největší smysl u notebooků a kompaktních PC, když člověk ušetří nutnou kabeláž k 2,5" ssd. Jinak má zase smysl tam kde již rychlost přes SATA nedostačuje. A právě tam jsou mířeny tyto disky, které mají takovou rychlost, na kterou prostě propustnost SATA nestačí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jenže ono je opravdu dost lidí co nechtějí přecházet z pořád výkonných 22nm čipů, např z Ivy Bridge generace která má v 4C/8T opravdu dost výkonu. M.2 je sice fajn, ale když se to vezme do důsledku tak kdo potřebuje víc jak 600MB zápis a čtení? Akorát profíci kteří ví jak to využít. Pro obyč uživatele je i 300MB zápis víc než dostatečný.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. S tou kabelazi ma pravdu, nicmene rychlost je uz davno dostatecna - a navic je to marketingovy udaj o nicem. MB/s jsou jako frekvence u CPU... podstatne je IOPS.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Budu citovat BTJ: "Naprosto opovrhuji a čůrám na lidi co mají odpor k SSD"
A vesměs to platí i u M.2, naprosto hážu bobek na lidi co tady brečí, že nemají desku s M.2 slotem. Koho to zajímá? My je máme, u nás spokojenost. Dneska je M2 u Z170 standard a připravte se že sata disky skončí, protože prostě z toho víc nevymáčknou.
Kde je rychlost potřeba? Třeba u her, kde si prostě rád připlatím aby to bylo o dvě-tři vteřiny rychlejší.
ps: redakce: máte tam chybu Pro 960 (máte uvedeno EVO960) 7900,-Kč a levnější varinata se jmenuje stejně EVO 960 za 3133,-Kč.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, každý ať používá co mu vyhovuje, akorát SATA tu s námi bude ještě hodně dlouho a bude s m.2 spokojeně koexistovat :-) Komu stačí SATA, bude ji používat, komu nestačí, použije m.2.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

pointou mého přípěvku je akorát to že propustnost SATA není pro víc jak 90% domácích uživatelů limitující.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jenomze ono nejde o SATA rychlost ci obecne rychlost ale o iops- potazmo o rozhrani NVMe ( podpora u M.2 PCIe a SATA express) coz je o co tu bezi .. tzn ta rychlost do 600 MB/s je ve skrze dostacujici ale zde uz narazi na strop svich limitu AHCI kter pak SSD brzdi

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ale ano, sekvencni cteni/zapis je dneska pro normal usera sumak ... ale latence, a panecku bys mrkal jaky to je pocit pracovat na sata ssd a nvme ssd, proste odezva systemu a pod, pocitove lepsi ...
navic ... normal bezny franta, kolik ma asi rozsirujicich karet v pocitaci? grafiku? urco si aspon jeden volny slot najde ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže na plnohodnotný m.2 potřebuješ PCIe x4 a to zas tak moc lidí v PC nemá (a v půlených x16 na 2x x8 co maj některé starší desky to občas má takové "zajímavé" interakce s grafikou - samozřejmě nežádoucí)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mame nejake nvme ssd pro koncaky co ma cteni/zapis 4gb/s ?? osobne nemam problem s polovickou, jinak na desktopovym 1151/50 je blby, ze bych to cpal do slotu co je pripojenej pres chipset a ne primo na cpu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to jo, to pak dopadá když se šetří pár stovek na desce. Já na své Z77 mám druhý slot x4 a to byla deska za 2,5Kk. Bohužel málokdo si dá vymluvit aby nebral tu nejlevnější základovku, je to stejné přesvědčování jako u zdroje....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle má jinou pointu - lidem co mají takovéhle desky je NVMe naprosto ukradené, v pohodě vystačí se SATA SSD

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jak kdy, stačí když takového šetřílka nahlodají řeči známých a kamarádů jakže je to SSD fantastické a že SATA patří do starého železa. Pak jen blbě kouká když se mu řekne jak se věci mají a že na desce za 1500 nemůže čekat funkcionalitu a počet slotů jako u desky za trojnásobek...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro stare desky je jedine reseni redukce na PCIe a mala bootovaci flashka v jednom zadnim portu. Smysl to ovsem dava jen v pripade, ze jde pouzit aspon 2 linky PCIe 2.0.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No Redmarx, máš pravdu. Tu si "páni redaktori" váľajú rite a berú za preberanie článkov peniaze. Bežne tieto informácie sú na cnews.cz. Táto konkrétne vyšla 22.9. Pravidelne s niekoľkodňovým oneskorením sa tu ich správy objavujú prepísané do inej podoby. Aby som bol konkrétny, z rubriky hardware, novinky. Oni tomu hovoria novinárčina. Radi sa obhajujú tým detskými argumentami. Ale je bohužiaľ pravda, že keby ste porovnali dátumy ich článkov a diit.cz, tak by ste boli nemilo prekvapení. Nepočítam to, ale mám subjektívny pocit, že väčšina ich článkov sa tu objavuje.
Ježek zase typicky oneskorene píše o foťákoch, ktoré už Šurkala zrecenzoval na digimanii. Panasonic Lumix FZ2000 tam bola 25.9., teda len 2 dní oneskorenie. Sony A99 II tiež s 5 dňovým oneskorením. A Olympus OM-D E-M1 Mark II tiež 2 dni. Fujifilm GFX 50S asi prehliadol, lebo tam je 4 dni rozdiel.
Ja stále rozmýšľam, kedy budú vydávať tieto správy skôr ako iní (nemyslím svetové zdroje z výstav, ale iné cz weby) a prestanú sa hlúpo vyhovárať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slyšel jste někdy pojem tisková zpráva? A co s ní asi tak novináři dělají? Pak asi není divné, že "novinky" vychází +-autobus v podbných termínech a jsou na stejné téma +- nějaká novinářská invence jako bonus. Ach jo. Lidi jsou ke všemu zblblí Facebookem a chtějí všechno hned hned hned, včera bylo pozdě. Jak je něco 4 dny staré tak ... co? Už to není aktuální?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

znefukcnit sata by nemelo... konkretne tato karta- ktera vyuziva PCIe a ne sata rozhrani ( jak je to obvykle u levnych M.2) ... u Z97 cipsetu to je napriklat tak, ze si uzivatel musi vybrat jestli PCIe linky chce vyuzit pro M.2 slot nebo pro SATA express ( sdruzeny s dvema SATA konektory) ale sata konektory-rozhrani by melo fungovat dale

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja blbec som tie nalepky z pamati odlepoval aby sa lepsie chladili...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super parametre ale kvoli dvojnasobnej cene oproti sata ssd sa to zatial neoplati kupovat.

Na system a appky staci sata ssd. Nvme ssd dokaze zrychlit (uz aj tak dost rychle) bootovanie mozno o jednotky sekund, rovnako startovanie aplikacii radovo o desatiny sekundy oproti sata ssd, co teda nestoji za dvojnasobnu cenu.

Realnu vyhodu by nvme ssd mohli mat pri praci s velkymi datami ako fotky/raw, video, zvuk, databazy, vedecke data, ... a pod. Tam by bolo vidno zrychlenie prace.
Ale za rovnaku cenu je mozno lepsie kupit 2x sata ssd a spravit raid, cim mam 2x kapacitu a rychlost slusnych 1000 MB/s. Pomalsie ako nvme ale stale dost dobre. Pri takejto rychlosti by uz zrejme bol obmedzenim processor a rychlost spracovania dat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

prosím ? SSD Intel do M2 slotu o velikosti 512GB stojí 5390,-Kč, oproti cenovce 3200,-Kč je to naprostá bomba cena. A NVMe 950 Pro sotjí 9000,-, takže taky super. (pro toho kdo to chce a má na to). Chápu že vy by jste byl rád aby to bylo za tisícovku, ale to se ještě načekáte.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že tohle se vyplatí kupovat jen lidem, co pracují se SW, který načítá desítky giga při spuštění. Já jsem měl z koupě 950PRO smíšený pocity, protože je fakt, že já to využiju jen u BF4 a KF2, nemám zatím žádný jiný sw, který by tu rychlost dokázal každý den alespoň jednou pořádně využít naplno, takže mě to nechává chladným. Pro nás, běžný uživatele a gamery se vyplatí jen vysoké IOPS. Rychlost kolem 500+MB/s už je dostatečná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych se chtěl zeptat redakce, jestli by bylo možné někde připomenout proč je potřeba si na SSD discích nechávat 1/3 volného prostoru (nejspíš kvůli relokaci dat, ale aby bylo jasno) a jak se tento volný prostor vypočítává?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S těmahle znalostma si kup raději HDD. Ty jsou blbuvzdorný. Hnusná odpověď, tak to ber jako odplatu za tvoje trollení v minulosti:).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

mám obojí a spokojenost.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sice dostanu BAN jelikož nekonverzuji na téma článku, ale chtěl jsem se tě zeptat Jaroslave... Měl jsem spolužačku na střední. Jistá Zuzana Crhová. Nádherná tmavovlasá, tmavooká, kozatá děvčica. Dokonce mi vyprávěla, že má blbýho bratra. Tak jestli jsi to ty, že jí David zdraví a vzpomíná. Dík :)))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč bys za to měl dostat ban. Bohužel v celé naší rodině co znám žádnou Zuzanu nemáme. Je mi líto.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, tak zas nic. Tak se vrátíme k hard...pardon, SSDéčkům/Déčkám (?) :))))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.. kvuli TRIM .. a neni to 1/3 co vim, ale 15-20% .. by melo zustat bud volnych ci nealokovanych-nenaformatovanych .. coz uz resi castecne nektere programy vyrobcu ssd .. napr crucial

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že záleží na řadiči, kapacitě disku a na tom, jaký má SSD overprovisioning, tak je 1/3 číslo vycucané z prstu. Nějaké místo je třeba nechávat, ale 1/3 je moc (obzvlášť na velkých SSD). Jinak u moderních SSD má 100% zaplnění jediný vliv - SSD je pomalejší. Čachrování s buňkami z hlediska životnosti zvládnou moderní řadiče dělat i na plném disku díky využití rezervní oblasti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co Write amplification? Na to bude mít overprovisioning taky vliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1/3 to je proto, že to snadno zapamatovatelné, ale tak moc mi přijde zbytečné. Žádná přesná hodnota podle mě udávána podle mě není, navíc čím větší SSD je, tím se to nutné procento zmenšuje. BFU je lepší říct, nechávěj si tam tak čtvrtinu místa volnou. To si zapamatuje snáze než nějaké vzorce na odvození místa ve vztahu ke kapacitě, verzi operačního systému, SWAPu a tak. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jestli to bude na odvod tepla stačit, ukáží až dlouhodobé zkušenosti." - nemyslim, ze by v Samsungu boli taki amateri, ze sa spolahnu na to, co ukazu neskor skusenosti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, předchozí model s tím rozhodně problémy má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nemyslim, ze by v Samsungu boli taki amateri".
LOL a proto se v případě 950 série hovoří o úžasných rychlostech a v návaznosti na tom už jen a pouze o thermal trottlingu a ničem jiném.
BFU to nepozná, hromada RAWů v lightroomu ten krám spolehlivě roztopí a zadře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spotrebu maju 5.1W az 5.8W a to v M.2 slote bude problem uchladit. 90% ludi s tym problem nebude mat(nikdy to SSD poriadne nezatazi). Slot M.2 nieje vhodny na SSD s vysokou spotrebou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, kedze je tam throttling (Dynamic Thermal Guard), tak sa ten kram zrejme roztopi....Fajn logika.
According to Samsung, the 960 Pro can transfer up to two times more data than the 950 Pro before it throttles. Pockal by som si na testy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, že někdo tvrdil, že se to roztopí ve smyslu, že to přejde do tekutého stavu, ale pokud to začne throttlovat (a to poměrně dost) už po několika vteřinách, tak to se rozhodně dá považovat za nedostatečný odvod tepla. Ale tak vidím, že už jste změnil názor a raději si počkáte na ty testy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic som nezmenil. Len pokial plati, ze to je cca 2x odolnejsie, tak ze sa aktivuje throttling povedzme po 1-2 minutach plnej prevadzky, toto nevidim ako problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.