Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung uvedl zakřivený monitor LS34E790CN rozlišením 3440×1440

Ja mu hned vytknu:

-proc to nema primo 4K rozliseni ale nejaky neznamy balast? komu naco? co to je 3440×1440px?
-tu hned vidno ze 16:9 je pitomost ale hovadská, 16:10 by bylo idealny jenom stoj co stoj na to prdi
-proc to nema rovno integrovanou webkameru a bluetooth? stoji to par supu!
-ma nebo nema to HDMI 2.0 a DisplayPort 1.3? budu to cekovat na 30 nebo 60FPS? to je sakra rozdil!
-me naopak podpora FreeSync dost zajima proc to nedohledat pane autore?

Zakriveny spraseny monitor bez nejake vybavy prodrazeny jako prase? cekal bych minimalne S-IPS panel ale darmo sou to debilove. Skutecne rozum ma jedine EIZO, LG, HP, NEC a IIYAMA.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

A ty. Proč ještě nemáš firmu na výrobu monitorů když víš co světu nejvíc chybí? Proč si myslíš že tvé požadavky jsou přesně to, po čem každý touží?

- rolišení je jaké je - někdo to využije, někdo ne. Já jedu na 2x 1280x1024 (2x19") a přesto že bych neměnil je mi jasné že takových jako já je minimum - každý má jiné preference. Takže jestli ti nevyhovuje rozlišení, nemusíš ho kupovat.
- pitomost? pro koho? 16:10 ideální? pro koho? Znovu - jestli se ti nelíbí, nech to plavat.

- kolik lidí chce v monitoru integrované cokoli? Já třeba ne - webkameru rád a často natáčím jinam než rovnou před monitor (není to notebook). A BT dnes ještě někoho pálí, když každý má u PC micro USB kterým mobil jak napájí, tak připojuje k PC softu? Třeba pro mě by to byly obě zbytečné položky a za těch pár šupů si radši zajdu na pivo.

- ano, 30 nebo 60 fps je něco, na čem se shodneme že důležité opravdu je

- ze článku mě vyznělo, že informaci o FreeSync prostě do světa nevypustili. Ale jestli máš známého v Samsungu, jistě nám to rád zjistíš.

Jediný opravdový ..... (to slovo co jsi použil na konci předposlední věty) jsi tu ty, když si myslíš že jedině tvé požadavky jsou ty opravdu správné a když je někdo nechápe a vytvoří něco jiného je .....

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Tak uz jeho poznamka o 16:9 formatu je naprosto mimo...kdyz tento monitor ma 21:9. :-)

Ja treba takovy monitor mam, kvuli praci, nemusim pouzivat dva mensi, staci jedna tahle "nudle"...ale jak pises, holt "kde nic neni, ani smrt nebere", jak rikaval nas ucitel matematiky. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Mas pravdu kazdemu muze vvyhovovat jine rozliseni ale by ses divil kolik lidi by dalo prednost rozumne velkemu UHD monitoru (3840×2160) s HDMI 2.0 a DP 1.3.
Narozdil od tech z meho pohledu ultrawide nesmyslu je normalni UHD pouzitelne ke vsemu.
- vetsi pocet radku vyhovuje pokud delas s cimkoliv kde mas textovy vystup
- prehravani FHD videa v "nativnim" rozliseni (nativnim myslim ze nepotrebujes pouzit zadne dalsi zpracovabni obrazu protoze 4 pixely UHD predstvuji 1 pixel v FHD)
- nemas zbytecne cerne pruhy na obou stranach obrazovky pri sledovani vide ve fullcreen
- prehrajes si video v UHD v nativnim rozliseni
- pokud ti hra nebude zvladat V UHD tak jednoduse prepnes do FHD

Narozdil od toho 21:9 a podobne nesmyslne formaty sou dobre tak mozna na efekt a na hrani.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nic není tak jednoduché a každý má svoje potřeby, a právě proto shledávám pár nesrovnalostí...

Z mého pohledu: HDMI 2+? sice to nevyužiju ale co kdyby... DP 1,3? jo, to bych bral, hlavně freesync. UHD? děkuji, nechci.... na to nemám minimálně herně výkon a hlavně na to nemám voči ;-)
V poslední době mi začíná chybět místo na ploše... a tohle je jedna z cest kterou by to šlo řešit.

jsou důvody proč vznikají i takovéto nudle, stejně jako UHD tlačené hlavně marketingem. Popravdě, osobně neznám nikoho kdo by dobrovolně řekl že UHD nebo 4k vyloženě chce...

k tomu přehrávání videí...
-pokud vemu v potaz filmy, ve skutečnosti mají poměr stran cca těch 21:9. stačí se podívat na nějaký bdrip v fHD, reálně má cca 800 řádků. Jiná věc jsou videa z kamer/foťáků, ty využívají 16:9 naplno. Stejně tak předpokládám že to dopadne u UHD videa, pouze s 4x toliko pixelů... takže černé pruhy na bocích? možná z té kamery, u filmu se Vám to nestane.
-kolik vlastně toho videa v UHD je k dispozici? Jo, pravda, kolegova SGS5 to sice nahrát zvládne ale grafika ani procák už mu to na PC nestačí akcelerovat.....
-pokud hra nejede v UHD můžu jednoduše přepnout na čtvrtinové fHD... to ale tohle může udělat kdokoli s jakýmkoli rozlišením... Stejně to v dnešní době nebude tak šílený problém, provozovat na UHD monitoru třeba 1440p nebude tak vadit, dnešní monitory zvládají interpolaci už velmi kvalitně.

-21:9 dobré leda na efekt a hraní? Ale prd. 21:9 vzniklo kromě toho "wooow to je široké" efektu právě kvůli videu, aby se eliminovaly černé pruhy nad a pod videem a v neposlední řadě kvůli PRÁCI. Tento monitor totiž plnohodnotně nahradí např. dva 19" monitory, střihači z něj taky budou mít radost a dokonce i člověk jako já, makající v tom pro většinu lidí trapném corelu by to mělo své hodně velké opodstatnění - dvě okna vedle sebe (např corel+excel) bez toho že by kterékoli z nich muselo být jakkoli smrsknuté a bez nutnosti druhého monitoru? žádný problém.
Nehledě na jeden detajl (kterému se autor divil), a to VA panel. Na práci s tím asi nebude problém ale na hry? Asi né....

Takže, co je na tom nesmyslné? Ano, průměrný franta uživatel si koupí cool UHD protože to je in a já nevím co.... ale proč by něco takového nutně museli chtít všichni?

Tímto samozřejmě nic na přímo tomto monitoru nechci bránit, minimálně cena mě osobně příde ustřelená ale jestli je můj tip správný, tak v tom (pracovním) segmentu se není čemu divit ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"- nemas zbytecne cerne pruhy na obou stranach obrazovky pri sledovani vide ve fullcreen"

Jsi si jisty? Kazde Blu-ray je nativne ve formatu 2,35:1, coz odpovida 21:9 a musim potvrdit, ze vic nez pulka mych ripu z BR do mkv je ve formatu 2,35:1 - proto na FHD monitoru mate u mnoha filmu cerne pruhy nahore a dole...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Nativní formát pro BD je 16:9. Filmy v 21:9 jsou v něm jako letterbox.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, rozlišením!!! jsou i filmy poměrem stran obrazu stále "jen" 16:9 a 21:9 dělá až player dle údaju AR v hlavičce videosouboru, natažením nebo přidáním černých pruhů nahoře a dole, dle poměru stran a dle rozlišení monitoru ;-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

A nativní formát pro širokoúhlé filmy je už půlstoletí 2,35:1 :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to žabaři. Apple má už dávno display, který si můžete ohnout podle svých představ. Jenom to nesmíte dělat často.. ;-)

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

já myslel že nejen displej ale i telefony....

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Rovnaky monitor chysta uviest aj DELL ( http://accessories.ap.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=hk&l=en&s=bsd&cs... )

Priznam sa, ze povodne som taketo sirokouhle divociny nevyhladaval, ale viem si predstavit to vyuzivat - teraz mam v IDE naraz zobrazene 2 subory vedla seba, takto by sa vpohode zmestili 3...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

tak tak, uz sa predava niekde, videl som ho na vlastne oci btw:) http://www1.euro.dell.com/uk/en/home/Peripherals/dell-u3415w-monitor/pd....

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

ja jen nechapu 2x7W audio...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já zase nechápu, proč je vůbec audio v monitoru??? Nebo v Grafické kartě... Naco motat dokopy fyzikálně dvě různé! veličiny? (zvu a obraz, světlo a mechynické vybrace, když displej je prostě zorbazovadlo - reproduktor, pouze světla!!!)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Aky je rozdiel medzi S34E790C a S34E790CN?
Edit: Tak este je aj varianta CNS a okrem toho LS34E790C(N)(S). Co to vlastne uviedli?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.