Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung vydal 3,2-4,2GHz HBM2E, JEDEC je posvětil jako nový standard

Asi bude dost záležet na výsledné ceně. AMD se odvážilo v případě vegy tohle nasadit i do "spotřebky", stejně jako u Fiji. Celkově ty karty nebyly tak brutálně drahé a pokud by to pomohlo novému čipu a GDDR6 by nestačilo, pak je jasné po čem výrobce šáhne.

Jestliže by ale rychlost GDDR6 stačila, nebylo potřeba redukovat rozměry, pak pravděpodobně na využití HBM nedojde. Ve výpočetním segmentu by to bylo samozřejmě jiné, tam na rychlosti záleží.

Osobně, kdyby vyšla opravdu velká navi, měla GPUtach, HBM paměti a opravdu se využil potenciál paměti a byla to karta s adekvátním výkonem, tak bych takový produkt uvítal :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

cena noveho HBM bude urcite vysia ako GDDR6. Ale mozno bude stacit len jeden HBM a tym to bude vo vysledku lacnejsie ako tam dat niekolko GDDR6 a riesit zlozitejsie plosaky aj ked tych spojov je pri HBM tiez dost ale su hned pri GPU. A tiez takto AMD naisto preda aj pamat za cenu co si bude uctovat. Ak by dali GDDR6 tak tam uz je na vyrobcoch ci vezmu pamat cez AMD alebo priamo cez svoje zdroje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo vidíš to, pravda, zapoměl na další proměnnou - složitost DPS, která se sice tak nějak "kreje" s interposerem, ale řekněme že i to může hrát roli, pokud by bylo vhodnější tam kydnout interposer a paměti routovat přes něj do GPU, místo "oklikou" přes DPS a do GPU ze spoda. Ale to už je fakt ta poslední drobnost co mě napadla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice je to drobnost, ale tahle drobnost ušetří několik $ a právě proto by nasazení nemuselo tolik bolet a mohli bychom se ho dočkat :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky je reseni s HBM vzdy drazsi a nikdo kvuli cene reseni nebude volit HBM namisto klasickych pameti.

Uvedomte si, ze samotny navrh, stoji nejake penize - rekneme ze to vyjde nastejno a je jedno kdo to plati (u hbm je to zdarma pro tvurce karty, u karet je to zdarma kdyz pouziji referencni layout od AMD).

A pak nastupuje vyrobni cena - co bude drazsi - precizni kremikovy interposer a jeho presne osazeni cipama, nebo obycejny tistak, ktery vam dnes v cine vyrobi a osadi v kazde dire?

Takze ne. HBM nebyl - a nebude - nikdy levnejsi - jinak by na nej vsichni jiz davno migrovali.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste měl pravdu, proč teda vzniklo tolik Radeonů 5700 které jsou dražší než 5700 XT?
Dnešní trh už zdaleka není o tom co je racionální.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musite vysvetlit co chcete rict.. zde vidim cenu 5700 < 5700XT < HBM2 modely - takze vse podle ocekavani:
https://diit.cz/clanek/radeon-rx-5700-rx-5700-xt-vydany

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A zase je spláchnou do hajzlu GDDR7 nebo dokonce i GDDR6?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.