Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung žádá o rady při vývoji Linux on DeX, linuxovém desktopu poháněným Galaxy

Preco sa pytaju na taku vec?

"zda by byl ochoten za Linux on DeX zaplatit. "

Ak Linuxaci udrzali Linuxovy magazin (jeden z najlepsich) pri zivote 17 rokov len clenskymi pripevkami/predplatnym, webu, tak sai zavisi len na kvalite/prinose toho, co dostanu za peniaze.
Podobne, ak v roku 2010 platili dobrovlne za hry 150% prisveku pouzivatelom macOS a 200% prisveku pouzivtaelov MS Windows.
20 Years of LWN
By Jonathan Corbet
January 22, 2018

The advertising business failed utterly to work for us, leading to that sad day in 2002 when we announced that we could no longer continue and that LWN would shut down. A flood of donations from our readers convinced us to give the subscription model a try; after a couple of months of frantic site-code hacking, we adopted the subscription model that, with only minor tweaks, sustains us to this day.
https://lwn.net/Articles/744730/

Všechny hry jsou bez jakékoliv kopírovací ochrany a u některých je k dispozici i verze pro x86-64. Hry mají navíc společné to, že jsou všechny dostupné pro Linux, Mac OS X a Windows zároveň. Tak trochu mě potěšilo, že uživatelé, kteří vyznačili, že si hry kupují pro Linux, zaplatili v době psaní článku v průměru o polovinu více než uživatelé Mac OS X a dokonce více než dvojnásobek oproti uživatelům Windows
http://www.abclinuxu.cz/clanky/aktualne-humble-indie-bundle-2

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono to dava zmysel, aj ked ma linux len 2-3% trhu, tak vacsina linuxakov su poweruseri, programatori, profesionali ktori zarabaju viac ako slusne. Drviva vacsina windows userov su BFU, "socky", deti atd. samozrejme, v absolutnych cislach je ovela viac slusne zarabajucich ludi na win platforme, ale ak sa tu bavime o relativnych cislach tak linux vyhrava a to je to co vidno v statistikach. Preto je podla mna linuxova komunita zaujimava, aj ked podstatne narocnejsia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen z toho, že je někdo ochotný platit za věci pro Linux, nevyplývá, že je ochotný platit konkrétně za tohle.

Mně například ten projekt připadá zajímavý; Ale než bych se přesvědčil, že to je opravdu funkční nejen jako gadget na hraní, bych za to významnější částku nezaplatil.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Este aj IT zolik (asi z Helsink https://en.wikipedia.org/wiki/Jokerit)
potvrdil, ze je jasna odpoved z troch moznosti

a) yes
b) no
c) maybe

je c) spravne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"velikáni jako Microsoft nebo Canonical"
Canonical ztroskotal na financích a M$ na to úspěšně, jako na hromadu jiných projektů hodil bobek.
Pokud se na to vrhne Samsung a udělá to pořádně, má to IMHO velkou šanci na úspěch na úkor Chromebooků, netbooků a případně i HTPC.
... pokud to Samsung udělá pořádně.

Pokud se to povede, tak si nějaký měsíc po vydání a po x recenzích S9+/Note sám s radostí koupím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> pokud to Samsung udělá pořádně

Tady bude pes zakopanej. Jestli bude Samsung delat poradnou podporu, nebo to bude korporatni Linux ve stejnem duchu jako Android. Jak o tom ctu, tak spis to druhe - ma to bezet na jejich Androidim kernelu = rok starej, brutalne deravej kernel + milion cinskych patchu. No, nadeje na pouzitelnost tohodle zazraku nejsou moc vysoke. Pokud se uraci tam davat security patche alespon pul roku, bude to zazrak. Snad se to nekomu hodi, ja si Linux predstavuji jinak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Vzhledem k funkčnosti samotné dokovací stanice a využití plnohodnotného desktopového operačního systému má Samsung velkou šanci na úspěch.

Myslíte si, že se mu zadaří na poli, kde i velikáni jako Microsoft nebo Canonical ztroskotali? Využívali byste takové služby?"

Asi mi něco uniká, ale smartphony Samsung běhají na Androidu, ne? Ten je sice uzavřenou údajně snad Linuxovou distribucí, ale tady se píše o jakémsi DeXu, což je systém, který nejspíš neběží v žádných zařízeních na trhu.
Ubuntu Touch Cannonical tlačil několik let a nedali to. Samsung měl linuxový OS Tizen a kam se s ním dostal?

Tolik k nastínění toho, jaká je asi šance na úspěch ... Jedinou cestou vidím, že Google ten Android udělá multiplatformním OS s plnou podporou a to samé udělá i Apple se svým iOS. Těžko lze čekat, že se do segmentu smártfounů dostane nový OS, který to zlomí.
Moc bych si to přál a Ubuntu Touch jsem moc fandil a věřil, že se jim povede, mít jeden systém na PC i mobilech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DeX je pouze dokovací stanice, která je již současně v prodeji. Ta umožňuje jen připojení monitoru, klávesnice a myši ke smartphonu. Já vyrozuměl to, že Samsung vyvíjí aplikaci, která umožní spouštět linuxové distribuce na jejich smartphonech. Díky DeXu se z toho stane jen "desktopový zážitek".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ten je sice uzavřenou údajně snad Linuxovou distribucí"

Android neni "snad" a ani "Linuxovou distribuci", Android je urcite system vyuzivajici Linux=jadro=kernel (s jen nekolik drobnejma upravama, cast z nich je jiz v mainline kernelu), castecne vyuziva zakladni GNU aplikace, nad tim ale bezi specificka Androidi vrstva nad kterou UI a APP...

Cannonical UbuntuTouch bohuzel prave netlacil, nedarilo se mu v case ktery chtel udelat to vsechno co chtel, proto to zariznul... TizenOS byl pak GNU/Linuxovy system, ale nemel nic spolecneho s tematem clanku... tady nejde o to ze by Android byl nahrazen GNU/Linuxem, ale ze na telefonu kde na jeho LCD pobezi Android, bude dostupna aplikace ktera bude uzce spolupracovat se systemem a na externim monitoru umozni pracovat v regulerni GNU/Linux distribuci, podobne ale rychleji a s nasobne vice RAM, jako napr. na Raspberry Pi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak teda nevím, MS už to zkusil s Continuum a moc se to nechytlo. A dle mého se to nechytlo proto, že k poměrně drahým Lumiím (já 950tku pořizoval až na sklonku jejího života a stejně to bylo cca 9 litrů) bylo ještě nutno investovat do ne zrovna levné stanice. A to vše s vědomím, že to může nahradit leda tak jednodušší kancelářské PC. Takže myšlenka dobrá, ale vzhledem ke své přidané hodnotě pořád zbytečně drahá. A u Samsungu to dle mého nebude o moc lepší, byť řada Galaxy je výkonem už zase někde jinde než "prastará" Lumie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

problem Continuum byl/je (mimojine) ze podporoval pouze beh metroidnich/modern/w8+ aplikaci, reseni od Canonicalu, MaruOS, nebo to co chce Samsung je o tom ze bude na externim monitoru provozovan regulerni GNU/Linux desktop s beznejma/totoznejma aplikacema jako se pouzivaji v GNU/Linux na x86... rozdil bude pouze v tom ze bude prelozeno vse pro ARM (coz jiz spoustu let vetsina(vsechny vyznamejsi) GNU/Linux distribuce stejna maji)...
krome toho ze to podporuje ten system (narozdil od Continuum) je vyhoda i to ze to nemusi delat autori/firmy aplikaci (jako by to delali v pripade ze by Continuum podporovalo bezne Win32(neznamena ze x86, ale ze klasicke) aplikace), ale krome toho ze uz to davno je, z principu opensource muze (pokud neexistuje) balicek pro ARM prelozit "kdokoliv"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Myslíte si, že se mu zadaří na poli, kde i velikáni jako Microsoft nebo Canonical ztroskotali?"

Kdy přesně MS ztroskotal při vývoji linuxového desktopu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne při vývoji linuxové desktopu, ale při snaze poskytnout desktop pouze pomocí smartphonu ano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já se obávám, že ač je tato vize fajn, její naplnění bude možné až ve chvíli, kdy mobilní HW bude moci výkonem nahradit PC a zároveň bude v takovém zařízení DE a SW srovnatelné s tím, co na linuxovém desktopu používáme. Což považuji za sci-fi a zároveň za důvod, proč se tento koncept neprosadil. V případě, že bude tato hranice někdy překonána, tak pak se bude řešit, jaké distro na tom poběží. Představa, že by Samsung připravil a nadále spravoval svoje distro, je nemyslitelné. Čili by musela být vybrána existující a stabilní distribuce, aby tomu projektu dodala důvěryhodnost, kterou Samsung mezi linuxaky dvakrát neoplývá. Jinými slovy řečeno, Samsung dopadne jako jeho předchůdci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zdne scifi... bezny GNU/Linux s DE a SW co pouzivame na x86, je pouzitelny napr. na Raspberry PI, tedy s ARM procesorem... vykony VETSINY telefonu od stredni (nebo nektere i nizsi) tridy maji vykon vetsi a s 2-4x vice RAM...

je zbytecne pripravit vlastni distribuci, nejvhodnejsi bude kdyz pouziji Debian nebo Ubuntu a pripadne nepatrne upravi jen par balicku ktere daji na vlastni repositar, zbyle vsechny balicky by pouzivalo normalni ARM repositare dane distribuce...

jinak neni duvod proc by to Samsung nemel zvladnout, zalezi jen jestli bude chtit, protoze i 1 clovek to muze dokazat zadarmo, viz obdoba:
http://www.maruos.com/

tedy pripravena ROM s Androidem + nejake zmeny v jadru + aplikace co zpristupni GNU/Linux po pripojeni externiho monitoru/klavesnice/mysi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle mého názoru to sci-fi je, protože je propastný rozdíl ve výkonu x86 a ARMu, což bylo jádro mého příspěvku. Podle mých měřítek není DE a SW linuxového desktopu použitelný na ARMu. Zkusil jsem a s díky vrátil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.