Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Samsung získal objednávku na výrobu CPU pro Intel

Já jim poradim. Ten nejspodnější čip by se možná dal zachránit, kdyby ten notch trochu posunuli...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsi prisel na to, ze Michelle Johnston Holthaus je generalni reditelka?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je starší vice-prezidentkou a generální ředitelkou pro prodej a marketing. Přijít se na to dá např. na webu Intelu nebo na jejím profilu na LinkedIn.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já to říkám furt, kdyby v Intelu nebyli s prominutím hovada, tak se chytnou za nos a řeknou si: Máme procesy na ho***, zkusme vzít náš skvělý "vyladěný" Skylake, shrinknout ho na 7nm a dát ho vyrábět někomu jinému. Minimálně tím AMD doženeme a dost možná (některými) procesory i předeženeme. A necháme si prostě 2-3 roky vyrábět procesory jinde, než přijdeme na trh s vlastním skvělým a úžasným <= 10nm procesem.

Ale to by si museli sami přiznat, že jsou aktuálně v pr**** A třeba by to ani akcionářům nevadilo, že pro následující měsíce by se situace stabilizovala (Intelu by bohatě stačil poměr 40/60) a až přijdou s vlastním novým procesem, že by znovu zaútočil (a vyráběl si opět vše sám).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Představa, že vezmu CPU a shrinknu ho na 7nm a začnu vyrábět a ono to bude fungovat je opravdu, ale opravdu hodně naivní.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je jasné že úplně jednoduché to není, zvlášť když jde o proces jiného výrobce. Jen si myslím, že by si tím dost pomohli, kdyby to udělali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mnohokrát téměř takto provedeno, tak proč ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD původně plánovala, že Zen 2 bude 7nm shrink Zen (1). Možná byli příliš naivní, těžko říct...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A továrny by na pár let zavřel? Blbost. Naopak by měl vylepšovat architekturu na 14nm a soustředit se na 7nm nástupce. 10nm je jen ztráta času.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

14nm továrny zavírat nemusí, může tam dál vyrábět současné generace + pak i3, Celerony, chipsety a podobný low end a to do té doby, než si sám doladí svůj <=10nm proces (a ty továrny něj pak převede). Já osobně bych do vylepšování 14nm už nedal ani korunu, 10nm může nechat "mobilním" produktům (jak to zatím ostatně dělá) a soustředil se na <10nm (jak píšeš).

A mezitím si může nechat high end/HEDT vyrábět jinde (nebo alespoň část), aby mu neujel vlak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"zkusme vzít náš skvělý "vyladěný" Skylake, shrinknout ho na 7nm a dát ho vyrábět někomu jinému."
To by pozíciu Skylake derivátov oproti Ryzenom ešte zhoršilo. Problém je, že žiadny 7nm nedosahuje 5 Ghz takt. Skylake deriváty na rovnakej frekvencii ako Ryzen 3000 dostávajú nakladačku. Intel potrebuje mať Skylake deriváty na 5 GHz alebo úplne novú architektúru na nižšom takte (ale niečo lepšie ako Icelake).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problem je ten, ze ten teoreticky "Shrink" na 7nm by byl skoro stejne slozity jako vyvinout na 7nm novy proces. Ale souhlasim s tebou v tom, ze oslovit Samsung a zacit vyvijet na 7nm proces Samsungu mohli mnohem driv.
Jejich vlastni 14nm by byl stale vyuzitelny pro mnoho nizsich produktu, ale zaroven by meli i konkurenci pro RyZeny a TRippery od AMD. Sami by pritom mohli pracovat na svem 7nm procesu a nemeli by s tim takovou honku jako maji ted. Stejne nebudou schopni si vyrabet procesory i grafiky, pokud je opravdu vydaji, na to nebudou mit vyrobni kapacity ani kdyz pristavi tovarny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

po dlouhe dobe spravne rozhodnuti intelu, toto ho muze zachranit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen mu to udrží zisky. V technologiích ho to neposune.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně ho to zachrání před pokutami za nasmlouvané a nedodané objednávky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mno to u Intelu nezvladli. Samsung ma mierne ine vyrobne procesy tym padom budu musiet Intelaci spolu so Samsungacmi optimalizovat navrhu CPU na Samsung vyrobu. Samsungaci budu moct legalne odkukat know how Intelu a pouzit to neskor ako konkurecnu vyhodu proti samotnemu Intelu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by opravdu Samsung nemohl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung uz nedela ani vlastni ARMy, tak k cemu by mu to know how bylo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stačí u všech šestijader a osmijader vyhodit iGPU a u káčkových čtyřjader také. Ale aspoň Samsung vůči Intelu trochu posílí a v budoucnu udělá CPU třeba i nvidii. Ta neschopnost Intelu vyhodit nepotřebné iGPU ze všech nekancl procesorů je na přesdržku. Rázem by měli dostatečné kapacity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže kancl procesory jsou dnes již šestijádra a osmijádra. A grafiky v CPU nejsou ten největší problém u Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu, pokud maji problem s vytiznosti chipu, nebo nestihaji wafery, tak minimlane rozdeleni na chipy s GK a bez, by jim mohlo vytrhnout castecne trn z paty. Jenomze to by museli udelat redesign a nesmeli by byt staticti jako jsou tedka..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

IMHO se v tomto právě kutí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu si pomoct, ale po všech těchhle zprávách o spolupráci Intelu a Samsungu se nemůžu zbavit dojmu, že má Intel v plánu si licencovat 7nm EUV proces Samsungu. Smysl by to dávalo oběma stranám - Intel by mohl výrazně urychlit vývoj po nepodařeném 10nm procesu, zmenšit náskok dua AMD/TSMC a reálně uvést 7nm v roce 2021, jak slibuje, navíc s mnohem menším rizikem a levněji než při in-house vývoji. Samsung by na oplátku získal pomoc při dokončení a ladění 7nm procesu, navíc by si za licenci mohl říct prakticky libovolnou částku a Intel by neměl problém ji zaplatit. Navíc v roce 2021 už bude Samsung přecházet na 5nm, takže 7nm u Intelu by nemusel být z konkurenčního hlediska problém... Precedens z licencování 14nm procesu Globalfoundries už existuje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel vyvíjí 7nm proces poměrně dlouho a bude jemnější než to, čemu Samsung říká 7nm proces. V zásadě platí, že 7 nm u Intelu je 5 nm u TSMC a to je 3 nm u Samsungu. Tak nějak. Je v tom strašný guláš. Navíc, jak psal no-X, Samsung měl/má se 7nm EUV procesem problémy.
Je pravda, že 10 nm se Intelu totálně vymklo z rukou, nicméně to neznamená, že vývoj dalších nodů nevzládnou. Lidí na to mají dost a výzkumy materiálů rozsáhlé. O TSMC se také pár let zpátky psalo, jaká je to slibotechna, když přeskočili z 28 nm rovnou na 16 nm. A vida, povedlo se.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, o tom jaký vlastně bude 7nm proces Intelu se, pokud vím, zatím neví prakticky nic. Otázka je, jestli to vůbec ví sám Intel... Jinak s těmi problémy v minulosti, přijde mi, že se to objeví vždycky, když se blíží nějaká nová technologie ve výrobních procesech. Když se jí podaří zvládnout, tak pak zase vývoj pokračuje rychle. U 28/16nm to byl FinFET, problémy s přechodem měl i Intel. Ale zatímco potom, co zvládlo FinFET TSMC, tak rychle následovalo s menšími nody, tak Intel se seknul hned na tom následujícím. A 7nm má přinést EUV, což je další zásadní krok... Jak říkám, jsou to jenom, ale smysl by to rozhodně dávalo, Intel má na zlepšení své situace zatím čas, ale pokud bude mít jeho 7nm větší zpoždění, tak už by mohl mít velké problémy... Ale i kdyby si proces od Samsungu licencoval, tak se to stejně asi oficiálně nikdy nedozvíme.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiger Lake bude v roce 2021 na 14nm pro desktop!!!!!!! Já to říkal!!!!!!!!!!!!!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten obrázek šéfa Intelu je americké PR jako z praku - být vysmátý jak lečo, i když mám v kalhotách a brodím se v h...ech, ale nesmím zapomenout ukazovat vybělené zuby jako z porcelánu, mám totiž dost prachů na dentistu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně to, akorát, že Američani nemají na zubech nějaký bíly sajrajt, jako ve videu, ale mají zuby tak vybělené, že mají zničenou sklovinu. Bavil jsem se o tom s jednou zubařkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíš je má umělé. Tak dokonalý tvar je velká vzácnost a zničenou sklovinu poznáš i z fotek. Někdo tady dával detailní smile face tohodle týpka, tak proto to vím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kterýho týpka jako Jeremyho?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung podle mne vždy připadal jako jediný možný kandidát a to z jednoho prostého důvodu. Není to číňan = zloděj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SAMSUNG!! Hahahahahaha, tak pokud to není zloděj, tak je to minimálně pěknej škrt a vychcánek . Firma, která naprášila konkurenční značky kvůli kartelové politice a sama byla členem (a díky nabonzování nedostala pokutu) a šikana na pracovišti, jakou si člověk nedokáže představit. Jen aby nakonec Samsung nevrátil Intelu svojí "spolupráci" na OS Tyzen i s úroky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trochu to rozepiš, jak je to s tím Tyzenem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tedy už pár let kdy mi zástupce Intelu slavnostně oznámil spolupráci na vývoji OS Tizen (pardon psal jsem Tyzen). Jenže pak mi řekl, že se už na vývoji nepodílí. Bylo to v době kdy Atom byl dáván do chytrých telefonů a nějak mu docházel dech. Zřejmě to chtěli protlačit do svých telefonů, ale nevyšlo to..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.