Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme monitor: Samsung SyncMaster 913BM

Heh, zrovna minuly tyden jsem se dozvedel o tom triku s zarovkou...

Nicmene, dotaz. Neni ten varistor nebezpecny ? Kdesi jsem cetl, ze kdyz ta napetova spicka trva prilis dlouho (ms ? us ?), muze to zacit horet...(/me je v elektronice zacatecnik..)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Od toho tam je. Exploduje, vezme pojistku a ochrání zbytek zdroje. Proto by měl být v bužírce nebo jiném ochranném prvku (Samsung dává nějaké lepivé gumové kapsy). Odpaří se bužírka a nezůstane taková škoda na okolí, protože kov z varistoru napařený na okolí udělá větší bordel a nejde dobře dolů.

Onehdá jsem opravoval zdroj z desktopové sestavy Dell, klouček přepnul vstup na 115 V, tzn. zapojil napěťový zdvojovač. Objevilo se tam přes 600 V, jeden z varistorů okamžitě explodoval a vzal s sebou pojistku. Stačilo vyměnit tři součástky (a hodně to očistit :-)), vyndat přepínač a jede to dál. Nebýt tam, tak to vyletí do luftu komplet a ty vstupní kondenzátory, to by byl teprve carnage…

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak jo. Diky za vysvetleni :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

pls, kolikatku žárovku na podobné testy?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Mám tam myslím 40 nebo 60 W. Dá se tím trochu ovlivnit výkon co je k dispozici, ale nevím přesně závislost. Větší žárovky sice propustí víc proudu, ale mají větší odpor, takže z Ohmova zákona navážou napětí na sebe.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nádhera, já jsem objevil "žárovku v sérii" asi před rokem. Od té doby již pojistky ani nic jiného nelítá ;-)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

docela me prekvapuje, ze je to tak malo zname....

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

jj já tomu říkám "věčná pojistka" :D
výborně se takhle třeba hledají zkraty v instalaci auta atd...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"hledají zkraty v instalaci auta"
nebyl by nějaký link na popis nebo schema i pro ellektro-lamu ? dík

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Čídicí PWM čip"
To je pěkné slovo, řídící + čadící :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

pokud to byl zamer, ja to cetl jako preklep :)
Jinak, dalo by se to napsat i jako "řádící"

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zajímal by mě názor autora na monitory Samsung. Já jen, že se tady v opravě oběvují víc než jiné značky, osobně sem taky takhle již opravil čtyři monitory a taky to byli všechno Samsungy s Capxon kondenzátory. Mám třeba doma 10 let starý a stále bez problémů funkční ViewSonic, zatímco dva Samsungy co sem měl tak u obou po zhruba třech letech odešly kondenzátory (oba již prodané po výměně kondenzátorů).
Jen by mě zajímalo zda jde o náhodu, nebo je to problém hlavně Samsungů, že používá šmejdy Capxon. Právě, že sem měl rozmontované pouze Samsungy, tak by mě zajímalo jestli jiní výrobci používají kvalitnější kondenzátory.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Neni to tak davno, co jsem opravoval 2 kolegum ViewSonic monitory 20" VX2025wm. Na jednom byly vsechny elyty v trapu. Musel jsem vymenit i vsechny male kapacity na ridici desce. Celkem 16ks. Na druhem spaleny transformator v menici pro LCD. Pomerne tezce sehnatelny. Ale cintaman na e-bay ma vsechno. Kvalitu novych kondiku neresim (GES, GME). Jak odejdou, budu mit zase praci.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Ke kvalitě monitorů Samsung. Nevím jak jiné modelové řady ale řada SyncMaster byla (V mém případě stále ještě je) nadprůměrně kvalitní. Tím nemyslím součástky uvnitř ale monitory jako celek.
Doma jsem měl léta monitor Samsung SyncMaster 910MP, který obsahoval TV tuner a byl tedy v provozu den co den. S ukončením šíření analogového signálu jsem jej nahradil novějším modelem ale funguje u kamaráda dodnes jako klasický monitor.
V práci stále ještě mám (od roku 2005) monitor Samsung SyncMaster 913N a jsem spokojen. Porucha zatím žádná.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Když se mrknu na napsané články a i to, co tak opravuju, tak Samsung suverénně vede nade vším ostatním.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Koho baví pitvání monitorů se možná rád podívá i na moji kreaci: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1015610721800074.1073741850.10... text je rozložený u obrázků

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.