Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sapphire prý chystá Radeon RX Vega Nano

Tak pokud NVidia nic, tak se da vydat ledacos. Ale zase bych jeste nehazel flintu do zita, treba jeste NVidia prekvapi a do leta novou generaci vyda, pak by byla Vega definitivne pase a nemelo by smysl vydavat ani Nano.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Očividně nepatříš mezi potenciální zájemce o Vega Nano, protože jim nerozumíš.
Jsem jeden z nich. Mám 8,5 litrový build s Nano 1 a 35W i7 6700T. Upgrade CPU je jasný - 8700T protože nic lepšího neexistuje. Co se týče grafiky 1080/1180/2080 mini ITX je pasé, protože mám freesync monitor za 24 tisíc, což je vyšší cena než za grafiku, takže grafika se podřizuje monitoru. Proto je celkem jedno co Nvidia vydá dokud nevydá kartu s freesyncem

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To mas blby, ze mas drahy FreeSync. Ja mam monitor s VSync diky cemuz nejsem omezen vyberem grafiky a muzu si dovolit to skutecne nejvykonejsi co mi penezenka dovoli.

Jinak teda ti rozumim, ale kolik z nas zije na samote bez zavedene elektriky a jede na diesel agregat a musi kvuli tomu setrit elektrinou? To jsou promile procenta lidi. Pro temer vsechny z nas nedava smysl ani 6700T ani 8700T a do PC volime radeji neco vykonejsiho, napriklad momentalne je top volba RyZen R7 2700X.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš tak celkom pravdu. Ja som tiež vymenil doma zostavu nedávno, výkon o 78% vyšší, spotreba o 50W nižšia. Beriem do úvahy, že ten počítač beží od rána do večera, cca 10 hodín denne určite. Takže sa to premietne aj do ceny za elektrinu. Nehovorím, že to bude horibilná úspora, ale lepšie ako nič :-) Ide o to, že keď už som menil všetko, tak som sa snažil, aby to vo výsledku bolo nielen výkonnejšie, ale aj úspornejšie. To je celé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"aby to vo výsledku bolo nielen výkonnejšie, ale aj úspornejšie"

Tohle je ale nesmysl.
i7-6700T (35W) neni stejne vykonne jako i7-6700 (65W) a to zase neni stejne vykonne jako i7-6700K (95W).
i7-6700T dokonce neni ani stejne vykonne jako i5-6500 (65W).

Jelikoz je ale ten 6700T drazsi nez 6500, tak pro typicke domaci pouziti nedava vubec smysl, protoze to co si priplatis na uspornou verzi procesoru se za cely jeho moralni zivot nevrati na platbach za elektrinu. Lide, kteri si tohle kupuji kvuli uspore za elektrinu se nechali naprosto napalit.
Ty usporne varianty se kupuji ze dvou duvodu.
1. Uspora mista, protoze je to mensi a ma to nizsi vyvin odpadoveho tepla a da se to zavrit i do mensi bedny.
2. Uspora elektriny tam, kde je jeji cena vysoka, ruzne diesel-agregaty a podobne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To súhlasím. Ja som ale menil 8 ročný PC za novší. Core 2 Duo E8600 za i3-3225. Celé ma to vyšlo 70€. MB 20€, CPU 30€, RAM 20€ ( 2x4GB DDR3 1600 ). SSD a HDD som použil z pôvodného PC. Je to pre deti, len na Internet, a FB, Youtube a pod. Oproti E8600 slušný nárast výkonu, pretože stará zostava limitovala aj SSD na S-ATA II. Viem, že dnes je aj tá i3 pomalý šunt, ale je vidieť nárast výkonu, aj rýchlejšie reakcie PC vo Windows 7. Takže cieľ to splnilo. Nechcel som do toho vrážať moc peňazí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano, jsem případ 1. Nejde o peníze, ale jakousi zálibu a prestiž v tom vyrobit co nejmenší, nejúspornější a nejtižší počítač, přitom nejlepší možný v daných parametrech. Ano 6700K byla výkonnější, 6500 v multithreadu už není. Jendoduše jsem tenkrát narval to nej co šlo v 8,5 litrech uchladit vzduchem při malé hlučnosti.
Sice píšu, že o peníze tolik nejde, ale odsud posud - nevyhodím jinak dobrý monitor za 24 000, abych si mohl koupit za 30+ to samé s Gsyncem, už jen ta Nv přirážka je trapná z principu. Proto 8700T protože je to nej v 35W 6C/12T, Ryzen se bohužel dělá až v 65W, což mi ta skříň opravdu nezvládne a Nano kvůli freesyncu.

Na agregát to teda připojovat nepotřebuju, ale ten herní výkon na watt byl v době sestavení (Vánoce 2 roky zpět) naprosto bezkonkureční (kolem 165W ze zásuvky). Stroje s K procesory a nenažranými grafikami typu Fury X žrali více než 2x tolik a měli navíc tak 20-30% fps

Potrpím si na to jak věci vypadají. Mám dělěný obývák s pracovnou, kde mám stůl. 8,5 litrový industriálně vyhlížející černý box Lian-li PCQ21 působí naprosto nerušivě a vypadá jako třetí reporduktor mých studiových monitorů, přitom se jedná o plnohodnotný herní počítač.

Samozřejmě kdo si kupuje ty obrovské full ATX čínské kolotočové gaming skříně a sedí u toho na čínské kancelářské židli stylizované do racing sedačky tohle nikdy nepochopí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tom pripade OK.
Pokud jde o minimalismus, tak asi to jinak nejde.

To ze ten PC chces tichy, to tvuj problem neni, protoze i bezne 65W procesory se daji provozovat maximalne tise, nerku-li s vodnikem, tam to potom nehluci vubec. U tech vykonnych masin 95W, ono teda tam jde spis o grafiku, i to Kacko jde tisse, chci rict, ze tam potrebujes stejne vetrak na zebrech, ktere to odvadi pryc.
Ale proste da se postavit tichy pocitac a nemusis nutne usporne varianty. Tim to cele vyjde levneji a vydelas tak dvounasobne proti uspore elektriny, takze ty usporne masiny vlastne usporne nejsou.

Nicmene pokud jde o tu velikost, tak i ten vodnik neco zabere a tam potom je kazdej Watt dolu znat a tam se potom ty 35W procaky opravdu hodi, protoze to jde temer uchladit pasivem. Ja kdysi provozoval i3-3220T a na pasivu se ventilator tocil opravdu neslysne, ta rychlost otacek pri ktere nebyl vubec slyset na odvod tepleho vzduchu dostacovala.
Takze ano, minimaliste jsou cilova skupina. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To vypada, ze ta jejich graficka divize narozdil od CPU je tak trosku v rozkladu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co ten marketak-kravatak udelal podstatnyho..? az na tech par tweetu kterejma suma sumarum spis nasral lidi si nic nepamatuju.. (:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nevim co jako cekali.. koduri jeste pred odchodem rekl ze fiji je posledni velky gpu, tady se snad dva roky mluvi o navi jako o skalovacim cipu, kterej se bude na rychlejsi karty pouzivat v nekolika kusech a fuzilla se najednou divi ze navi neni velkej monolit.. to fudo posledni dva roky prospal..? (:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo Fiji je "poslední" velké GPU a nějak u o toho zapomněl zmínit Vegu10 a Vegu20 :-D

ale to máš fuk :-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby sis nejdřív ověřil rozměry čipů, o kterých mluvíš, tak bys o nich nemluvil... Vega 10 je víc než o 100 mm² menší než Fiji, nemá ani 500 mm² a Vega 20 je ještě výrazně menší. Ani jedna ani druhá není srovnatelná s Fiji, natož větší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo 484mm2 Vegy 10 to vůbec není velký čip, to je vlastně úplně "malinkaté" GPU :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No od 65nm se za "velké" GPU považuje cokoliv nad 500mm2. To byla taková hranice, kdy už byla šlo o to nejlepší co společnost nabízela.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vega 10 dosahuje zhruba poloviny plochy toho, co lze s dnešními procesy vyrobit. To není velké ani s ohledem na možnosti technologie, ani s ohledem na nabídku konkurence, ani s ohledem na klasické chápání velkých čipů jako těch, které se blíží nebo narážejí na reticle limit. Od vydání Fiji AMD zmenšuje - Vega 10 je výrazně menší než Fiji, Vega 20 bude menší než Vega 10 a Navi 10 taky. Můžeš k tomu přidat klidně ještě o dva smajlíky víc, ale na tom, že vývoj koresponduje s Koduriho vyjádřením, to nic nezmění.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

I u tech nejvetsich obvodu (konkretne 19-20B transistoru v Xilinx Virtex Ultrascale - XCVU440) se vice oplati to sestavit z mensich bloku. Podle mereni z fotek ma cip 36x32 mm, coz je 1152mm2, ale sestava z tri stejnych kusu kremiku s hooodne spojema skrze silicon interposer. To pak uz 12x32 ~ 384 mm2 nezni tak uzasne.

Predpokladam ze grafiky se budou ubirat stejnym smerem.. a pak bude problem jenom jak to monstrum vlastne uchladit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@NO-X: Fiji byla na AMD poměry extrém a zároveň důsledek zrušeného 20nm výrobního procesu pro grafické karty, což ty moc dobře víš. Nakonec tenhle poměrně známý slajd jasně ukazuje, v jakých velikostech se ATI/AMD čipy nejčastěji pohybovaly a které velikosti považovali v ATI/AMD za optimální : https://images.anandtech.com/doci/7457/DieSize4_575px.png

Oproti Hawaii (438mm2) což bylo v době vydání rekordně velké GPU na poměry AMD a srovnatelné snad jen s R600 Vega 10 ještě více nabobtnala, navzdory použití nižšího výrobního procesu jim vylezlo GPU větší než Hawaii. Kdyby bylo na Koduriho žvástech aspoň špetka pravdy, tak Vega 10 není větší než Tahiti. Ostatně byl by docela šok, pokud by 7nm Vega/Navi bylo větší než 14nm Vega 10 :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.