Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sapphire se pochlubil základní deskou s embedded Ryzen V1000

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

USB-C flash disky se daji normalne sehnat, dokonce i kombinace USB-A/USB-C v jednom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

coz je cloveku kterej uz si koupil 256gb usb-a disk za tri litry dost k nicemu.. (:

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mali by predavat take suspenzory. Nastrics na A a je z toho C :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to sis kupoval nejak draho ;-) ja kupoval:
https://www.czc.cz/sandisk-ultra-fit-256gb/230999/produkt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi na:

1. Znacke/rychlosti/kvalite
2. Obdobi, kedy to kupoval

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro domácí použití tomu jasně chybý aspoň druhý SATA konektor, nejlíp další 2-3. Pak by to byo přesně to, co bych potřeboval. Pokud by to nezabila cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc dalsi sata? Jako zaprve je to embedded segment, takze i ta jedna SATA by tam vubec nemusela byt, a za druhe pokud je potreba mit pro domaci pouziti system na jinem disku nez data, tak dat SSD do M.2 a data na SATA, ne? Nebo mi neco unika? Je potreba mit RAID, kdyz se tam stejne skladujou vetsinou stahnuty filmy a mp3?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě by se taková deska s několika SATA porty taky hodila. Nemám rád hotové NASy, protože docela dost žerou, jsou poměrně dost uzavřené (resp. musel bych věnovat značné úsilí na pochopení linuxu, což se mi nechce, protože to při své práci nevyužiji, naopak WinServer mě živí) a výkonnost také nic moc.

Aktuálně mám domácí server složený z B85+i3-4130T, 8GB RAM, WS2016 a mám tam 3x3TB disky. Jedu na tom SW RAID 5. Plus je tam 32GB SLC SSD na OS a cache pro jednu aplikaci. Důvod proč bych chtěl měnit? Životnost/záruka a spotřeba. Aktuálně jsem zhruba na 30W v idle a 50W při běžném vytížení. Rád bych to dostal níže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Překvapivě protože domácí NAS + webserver + mailserver + cokoli co mě teď nenapadá.
Do M2 cokoli na systém (bez webserveru by i 32G byl overkill, ale aspoň by to prodloužilo životnost disku). A na další, alespoň 2 disky, data. Druhý samozřejmě buď do mirroru nebo skriptovanou zálohu.
No a kdyby těch sata bylo víc, klidně do raidu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč nepoužít SATA Port Multiplier? AMD čipsety s tím problémy nemívají. A na NAS s klasickými disky to většinou bohatě stačí.

https://www.ebay.com/itm/SATA-1-to-5-Ports-Multiplier-Extender-Adapter-R...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

přiznám se bez mučení, tohle jsem neznal

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky koukám jak puk. Najednout je ta deska docela fajn, až na tu cenu zmíněnou dole ;(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tento mám doma, zkoušel jsem ho ale na boardu s Atomem, kde se mi chytil, disk byl vidět, všechno vypadalo dobře, ale komunikace vykazovala chyby :-/.
Možná to funguje, ale najít kompatibilní řadič, který to dá a drivery, který budou stabilní, nevím.
Blbě se to řeší, člověk v dobré víře koupí nějakou desku s řadičem, který by to měl dávat, ale pak se to nebude chovat 100% stabilně a peníze jsou v kýblu.
To už raději něco s PCIE, kam by se dala dát 4xport karta.
Zdar Max
PS: po tom, co jsem zjistil, že to s tím nejede a potřeboval jsem syncnout pole, kam už jsem disk přidal, jsem použil usb redukci jako dočasné řešení a fungoval jsem na ní asi 14 dní úplně stabilně a bez problémů

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam presne ten samej. Na RAID je to nepouzitelne, rychlost rotacniho disku je cca 100MB/s, pro dva taky 100MB/s a pak to rapidne klesa, nekde na 3x 50 a 4x 30 MB/s. Cim vice disku, tim mensi efektivni pasmo - to prepinani portu holt neni zdarma. A to jsem testoval jenom sekvencni cteni.

Tohle ma smysl, kdyz si jich koupite sest. Pak to strcite do sesti portu na zakladovce a udelate si pet RAID-5 poli z 5+1 disku. Proste kazdy disk v danem poli bude na jinem portu a skrze jinej multiplier. A pak tyto pole muzete spojit pres LVM za sebe. Pri jednoduche zatezi vas pak port multiplier neomezuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

embedded se se SATA nevylucuje, naopak ;-) nejen pri pouziti (i) jako NAS, obecne dostupnout RAID1 je u (nejen) embedded reseni vzdy vhodne z duvodu ze pri havarii 1 disku, jsou nadale veskere data dostupna a nemusi se cekat dokud se vadny disk nevymeni a neprehrajou se data ze zalohy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom M2 Key M mas pcie x4, takze by tam sel dat HBA, nebo breakout na nejaky enclosure co ma radice v sobe. Nevim zda neco takove existuje, ale mam tak v planu neco takoveho navrhnout - uz jen proto, ze na desce mam SATAexpress, coz je X2 PCIe, a do nej by sel dat krasne radic x2 pcie -> 4 sata, ktery se hezky vejdou do hotswap krabice do 3x5.25".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

už jsem na to taky koukal, moc bych se s tím nemazal, nacpal bych tam redukci z M.2 na PCIE, do toho nějaký SATA řadič ... blbé je, že tyhle externí řadiče docela dost baští.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Soucasne Marvell ani ASMedia mi neprijdou jako zrave. Ty zravejsi jsou casto SAS, ale to je tim ze nabizeli dnesni rychlosti uz deset let, a tehda technologie byly zravejsi (protoze vice nm)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je mnohem rozumnější, než ten sata multiplikator.
Osobně bych to řešil stejně.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cenu uz jsem zahlednul, pro slabsi verze 350USD, vykonejsi 450USD... Je to malo nebo hodne? Bilancuju nad tim nerozhodne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě to přijde dost. Když vezmu R3-2200G + nějakou B350 desku, tak jsem na 4000Kč. Když budu počítat s 10W rozdílem, tak za rok propálím 400Kč navíc. Takže by se to vyplatilo odhadem až tak za 10let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to ale srovnavas s velkou ATX deskou, clanek je o Mini-STX (14x14.7cm), takze je vhodnejsi srovnavat s Mini-ITX(17x17cm) + R3-2200G coz je ~6000Kc, tenhle CPU pokud se nepletu +- odpovida te variante s "AMD Ryzen Embedded V1756B 4 cores / 8 threads @ 3.25 GHz / 3.6 GHz with Radeon Vega 8 GPU @ 1100 MHz; 35-54W TDP" ktera ma stat $390 (= ~9000Kc)...

pokud nekomu jde o mensi rozmer, kdy case pro STX s 2x2.5" pozicema je velka 16.5 x 15.5 x 7cm, tak cena je vicemene irelevantni (u Mini-ITX vidim mensi case s 2x2.5" o rozmerech 22 x 20 x 8cm a navic stoji 2x tolik(=2000Kc) co ta case pro STX...

edit: jeste by slo srovnavat s "Udoo Bolt", na tu zatim bezi jen kampan:
https://www.kickstarter.com/projects/udoo/udoo-bolt-raising-the-maker-wo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak mě na rozměrech nezáleží, spíše na spotřebě a dostatečném výkonu. A počtu SATA. Stejně to nacpu do racku na půdě.
Ale rozumím tomu, že to někdo chce nacpat do malé úhledné škatůlky vedle televize a tak si připlatí. Já to naštěstí můžu hodit do racku na půdu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze je to format mini-STX ? (5"x5"), mozno by bolo vhodne to v clanku uviest.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak este aspon 1 sata a domov je to super.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.