Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Se 600W PCIe 5.0 napájecím konektorem jsou zmatky. Výrobci nevědí, jak mu říkat

Řikal bych mu „Krakatoa edition". Zajímalo by mě, jestli je zde alespoň 1% čtenářů co plánuje pořízení grafické karty se spotřebou „jen" 350W. Je to pokrytecký paradox dnešního světa, že se o kvalitě a ekologii čím dál víc mluví, ale reálné výsledky jsou méně kvalitní a neekologické.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý souhlas, 600W grafiku si koupí jen šílenec.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V normálním PC to snad ani nikoho nenapadne využít, doufám. V serverech to může 500W běžná spotřeba nVidia H100. Nynější nVidia A100 údajně žere 300W v PCIe provedení. NVLink verze pro DGX snad dokonce 400W.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale 600W výpočtové GPU bude mať aj Intel

Intel Details Ponte Vecchio Accelerator: 63 Tiles, 600 Watt TDP, and Lots of Bandwidth
Yesterday, 09:36
https://www.techpowerup.com/292250/intel-details-ponte-vecchio-accelerat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ekologiické represe ale dělá jenom EU a údajně Čína. Pokud jsi byl někdy v USA, tak si rychle pochopil, že tam to dělají jen na oko. Vysokoobjemová "auta" nastartovaná i u tankování na benzínce prostě jen kvuli klimě, v supermarketu dostaneš 8(osm) igelitových tašek jen kvuli tomu, aby si neměl vakuované sýry společně s vakuovaným salámem atd...
Svět přesunul výrobu do Číny, v EU se nevyrábí skoro nic a když se kvuli pandemii zjistilo že to není úplně ideální, střelí se EU pro jistotu do obou kolen Green Dealem, aby tu byla výroba ještě "lukrativnější". A lidi jen čumí jak se zdražuje.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jenom EU. Čína bere ekologii z čistě pragmatického a toho skutečně pozitivního hlediska - např. kdyby Čína šla v oblasti přepravy osob stejnou cestou jako USA, tak nebude mít dostatek ropy. Nebo když by ke spalování úhlí přistupovala jako EU, tak by čínský průmysl okamžitě kleknul. Chtělo by to do Číny vyvážet naše myslitele, třeba i s velkou slevou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, první omezení na spotřebu PC vymyslely choré mozky v Californii a už se začínají vzhlížet v našich šílených CO2 limitech pro výrobce aut. Zatím to mají nastavené podle docela rozumného CAFE standardu ze 70tých let, ale místo toho aby zrušili hromadu výjimek pro SUV a lehce posunuli limit, tak to nejspíš budou chtít všechno zrušit a škrtit nesmyslně CO2 jako EU. Jen si myslím, že tentokrát už hromada státu nepůjde slepě za Californií, protože pokud nějaký politik mimo Californii sáhne lidem na jejich F150, tak se muže rozloučit s opakovaným zvolením. V6 s turbem místo V8 lidi tolerovat budou. Ukončení výroby kvůli nemožnosti takový auto vůbec zařadit do flotily s průměrem CO2 do 150g/km už podle mne tolerovat nebudou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nastavíš normované měření spotřeby co nejblíže realitě, tak ty oturbené V6 můžou žrát (a obvykle v praxi žerou) i o něco více než atmosférická V8. A mimochodem, Lexusu kvůli podobnému kroku klesly prodeje, protože Lexusí V8 byla vyhlášená, zatímco její V6 nástupce je nemastný-neslaný a s nižší prestiží.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kalifornie je v eko silenstvi v USA o level jinde nez ostatni staty, ale zrovna Ford jede na eko vlne uz hodne dlouho a jeho ecoboost motory maj docela dobrou povest. A pokud jde o F150, tak ta elektricka verze vypad docela nadejne https://www.youtube.com/watch?v=6gV1ldoUCs0

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ono i ta 3080 10GB topí dost a v middletoweru to chce mít hodně dobře pořešenou ventilaci. Kombinace 12700K s vypnutými limity a jmenovaná grafika chyby ve větrání neodpouští, rychlý odvod teplého vzduchu je nutnost. Nějakých 400W a víc jen na grafiku si nedovedu představit. I proto jsem do té 3080tky šel s tím že žravou RTX 4K přeskočím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EKO cili Energy KO!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vyvoj ide akosi opacne, ako sa pise v “kremikovych pouckach”. Kazdy dalsi proces by mal spotrebu znizovat. A tu, vyrobcovia sa chystaju na periferie, ktore budu vyzadovat 600W konektor. Niekde doslo k chybe.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy proces spotrebu znizuje ale to plati ak vsetko ostatne nechas tak ako to bolo pri starsom procese.
Zjednodusene - ak vyrobis ten isty procesor na 7nm a na 5nm, tak ten 5nm bude mat nizsiu spotrebu(ak tam nebudu ine zadrhele vid nepodareny 10nm proces intelu, ktory bol horsi ako starsi proces).
Ak ale na tom 5nm pouzijes inu architekturu, tak vysledne spotreba zalezi aj na tej architekture. Nielen spotreba ale aj vykon(kombinacia vykon/spotreba). Zalezi na tebe aky produkt chces vyrobit a co ti dana kombinacia vyrobneho procesu a pouzitej architektury dovoli.

Tie nove GPU maju mat +- 2.5x vyssi vykon a to kombinaciou len noveho procesu a novsej architektury nedas. To by musela byt brutal prelomova architektura. Tak k tomu vykonu pomoze aj zvysena spotreba.
Pri GPU maju preteky o vykonostneho krala extremenjsie rozmery ako pri CPU, tak sa AMD a NVIDIA predhanaju vo vykonnejsom rieseni na ukor spotreby. To plati hlavne pre hi-end. U nizsich tried bude platit bud, ze pri rovnakej spotrebe ziskas vyssi vykon alebo ziskas rovnaky vykon pri nizsej spotrebe.
To je v skratke cele.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne by koliečko na elektromeru asi roztrhala odstredivá sila. 600W GPU je šialenstvo (len na hry).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A čo potom keď budeš piecť kura v rúre, prať a popri tom si zapneš rýchlovarnú konvicu?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

spotreba je príkon* čas

2400W rýchlovarná kanvica * 5 minút =2400W rýchlovarná kanvica * 1/12 hodiny =200Wh

600W GPU *8 hodín hrania = 4800Wh

a platíte za Wh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ono "kolečko na elektroměru" (z příspěvku uživatele "QWERTY") zajímá jen momentální příkon... (stejně jako třeba jističe, což byla asi zase hlavní myšlenka toho příspěvku uživatele "Tomas A").

A vy reagujete sice formálně správným, leč zcela mimózním výpočtem (když už teda připustím, že ta grafika žere konstantně 600 W, o čemž se dá taky pochybovat...)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koliesko na elektromere ukazuje určitý integrál okamžitej spotreby od svojej inštalácie. Aktuálny odber ukazuje len rýchlosť zmeny hodnôt a vo veľmi starých elektromeroch aj taký zotrvačník na testovanie, či nemá elektromer poruchu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jak mi potom vysvětlíte, že když všechno vypnu, tak se kolečko zastaví, vy "integrále od svojej inštalácie"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ak všetko vypnete tak integrujte nulu

integrál 0 = konštanta. a teda keď vypnete všetko ostáva hodnota na hodnote počiatočných podmienok určitého integrálu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže se kolečko nemůže zastavit, pokud už se něco "naintegrovalo"... hmm, ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ukazuje stále tú istú hodnotu. takže stojí.

Koliesko to neukazuje uhlovou rýchlosťou, ale uhlovou "polohou" resp.uhlom natočenia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to fakt vzdávám. Máte pravdu, voda teče do kopce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Voda netečie do kopca svojvoľne, ale za pomoci čerpadla tečie do kopca...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nad vedcom nezvíťazíš :) Ja som narážal všeobecne na odber (momentálny) pri žravejších spotrebičoch. Pre pána vedca, tie čo dosahujú vyššiu uhlovú rýchlosť kolečka na hypotetickom analógovom elektromeri. Na mojom bude leda tak rýchlejšie blikať LEDka :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Súhlas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A prečo si si ako dement vybral rýchlovarnú konvicu a nie práčku a rúru?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam budú len väčšie časy ale nikdy nie také ako pri hraní.

Vybrať si najzjavnejší prípad nie prejavom demencie, ale "chytráctva"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určite demencie, lebo kanvica ide za deň IBA 5 minút. Aj keď práčka či chladnička má len 600 W, tak idú podstatne dlhšie. Asi nemáte deti, čo? To by ste vedeli, že práčka ide aj hodinu cyklus a u nás nebol problém prať aj dva krát denne. Chladnička ide celý deň, samozrejme s prestávkami, ale tiež to v súčte môžu byť hodiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>Chladnička ide celý deň, samozrejme s prestávkami, ale tiež to v súčte môžu byť hodiny.

hodiny to budú len, ak sa bude často otvárať, ako pri malých deťoch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Keď periete 2x denne kvôli deťom, tak čo myslíte, ako sa používa chladnička?
A otázka, kto bežne hrá 365 dní v roku 8 hodín denne hry? Tá chladnička funguje 365 dní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lednice, pokud se do ní leze, opravdu naběhá za den o poznání víc jak 5 minut. Nicméně, před časem jsem si to na nové lednici zkusil změřit datalogerem přes víkend co jsme byli pryč. Za 48 hodin sepla celkem 5x, pokaždé cca na minutu, a dvacet sekund. To při udávaném příkonu 560W dělá cca 62 Wh za dva dny / 31 Wh denně (11,3 kWh za rok).
Grafická karta která by v herní zátěži brala průměrně 400W, to zbaští za o málo víc jak 28 hodin hraní. Pokud by teoreticky baštila opravdu těch 600W, nestačila by jí ta energie ani na 19 hodin hraní.

Pravda, když se do lednice každou chvíli courá jako nás, je ta spotřeba (a četnost spínání) také trochu jinde ;-). To ale nic nemění na tom, že ty chystané karty budou pořádní žrouti elektrické energie. A také pěkná elektrická kamínka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohli by ten konektor pojmenovat Ampere (jako že tama teče hodně proudu) nebo Arc (jako že pozor na oblouk při provozu)
Á pardón, tak tyhle dvě už jsou zabraný, já zapomněl

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle HAWAII (High Amperage With Arc If Interrupted) ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když se tak koukám na velikost/tloušťku pinů na 150W PCI-E osmipinu, tak mi hlava nebere, že dvojce těchto konektorů má poloviční výkonový rating oproti tomu 12(16)pinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V době, kdy se to zavádělo, byla i 150 wattů hodně vysoká hodnota a nebylo potřeba víc. Takže vznikl konzervativní standard - domnívám se, že nic jiného za tím nestojí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč se pořád vymýšlí nový konektory? Však je 12V jak 12V ne? Co na tom pořád řeší za hlouposti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne 12V opravdu není jako 12V :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

12V je 12V, to je sice možné, jenže to není jediná veličina. Tou podstatnější je ampéráž, a tam dost záleží na konstrukci konektoru a tloušťce vodiče, kolik dokáže přenést, aniž by se roztavil. 600W při 12V je 50A, a to je už značný proud. A to je na jeden drátek tloušťky dětské tkaničky trochu málo (pokud nemá zároveň sloužit jako žárovka). Tak je potřeba vyřešit konektor, kde se ten proud rozdělí mezi dostatečné množství vodičů a kontaktů, aby těch 50A doručily bez spečení čehokoli (i po pár letech).

Nicméně to nemění nic na tom, že mi přijde zcela absurdní, kam se grafiky posouvají. Většina z nich stojí co malé jeté auto a ještě za chvíli bude potřeba k počítači zdroj od svářečky. To je na palici.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím, na druhou stranu typicky do GPU mi vede 2-4x 6pinů takže ty ampéry se rozloží na řadu vodičů, resp. přechodový odpor je tím menší, čím větší součtová kontaktní plocha (a lepší vodivost samozřejmě).

Takže tento konektor jakože řeší počet vodičů? Protože ani to mi příliš nepřijde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neznám specifikace (a ani se mi nechce je zkoumat), nicméně je možné že tento konektor definuje vyšší průřez přívodních vodičů a případně větší plochy v konektoru či jeho materiály. To jsou záležitosti, které definují zvládnutelný proud. Nevím kolik je naprojektováno maximum pro současný napájecí konektor. Také je možné, že jde jen o ty pitomé komunikační vodiče, které mají donutit zákazníky koupit nový zdroj. Nedivil bych se ničemu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No mě to tak osobně přijde, prostě nějaká pitomina aby se zas kupovaly nové komponenty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nvidia+4 konektor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepodstatné, EU tyhle neekologický šmejdy při troše štěstí zakáže. Eště aby 675W žrala karta, aby tlustej blbeček mohl doma na počítači honit panáčky po obrazovce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Spravne. Linux a Core Duo na ty srace. To prece musi stacit kazdemu. 675W omg. Vite co polarnich medvedu kvuli ty spotrebe umre? :)
Jenom EU vi, co je pro nas dobre!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proč pořád něco zakazovat? Stačí že omezují příkon vysavačů, rychlovarných konvic (WTF?), svítidel, atd.

Nikdo vás nenutí sobě ani rodině kupovat budoucí high-endovou grafickou kartu s "prémiovým" odběrem elektrického proudu.

To, že existují energeticky náročné výrobky a přístroje není samo o sobě motivací na ně bezdůvodně přecházet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Niekedy to bez zakazov/regulacii nejde(skoro nikdy), lebo ludia v globale su tupci.
Vies o com bola smernica o obmedzeni prikonu vysavacov.
"Mienkotvorne" media si z danej smernice vytiahli len toto obmedzenie, lebo to bola dobra bulvarna tema. Pricom to bola podruzna vec. Plus to obmedzenie prikonu nebolo take od brucha ale islo ruka v ruke so zvysenim efektivity.
Tato smernica mala za hlavny ciel zbavit trh smejdov a zvysit ich efektivitu.

Tipol by som, ze to obmedzenie rychlovarnych kanvic bude nieco podobne. Media si vytiahli obmedzenie prikonu ale v tej smernici toho bude viacej a dokopy to bude davat zmysel.

Niekedy EU vymysli nieco aj dobre ale potom to media pokazia.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co si mám představit pod efektivnější eurokonvicí? Jako že se při stejném množství energie voda rychleji ohřeje? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O ziadnej efektivnejsej eurokonvici som nepisal. To platilo pre vysavace.
Rychlejsie tipujem ze nie, mozno len o cosi efektivnejsie ale tipoval by som, ze v pripade kanvic by islo primarne o kvalitu ako o efektivitu(zbavenie sa smejdov). Tu by z principu neslo extra zlepsovat. Narozdiel od inych typov spotrebicov. Napriklad spominanych vysavacov. Tam je jedna vec prikon a druha saci vykon. Tam islo primarne aj o zvysenie efektivity. Ako som pisal, znizenie prikonu bola druhorada vec s tym, ze nema mat dopad na kvalitu vysavania. Ale kazdy vytahoval len to. Ziadna zmienka o efektivite alebo o poziadavke na vyssiu kvalitu/zivotnost. maximalny prikon sa tusim znizoval na 2x postupne aby sa vyrobcovia stihli prisposobit.

Ale nemusis si nic predstavovat, lebo taka regulacia neexistuje. Kontroloval som a ziadna smernica na to nebola schvalena. Bol navrh, ktory prebehol bulvarom(rovnako ako tie vysavace).
Takze Wladows len siri Hoaxy.

Tu je zoznam veci, pre ktore existuje smernica o ekodizajne pre specificke produkty.
https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-to...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ona je stejne prdel obcas procist po forech naky stary diskuse.. trba kdyz ve vlakne o radeonu 2900xt s tdp 215w nekdo pise, ze takhle zravou kartu by si poridil jen debil a v podpisu toho postu ma vypsanou konfiguraci jeho soucasny sestavy s rtx3080 (320w tdp)..

asi takhle.. dneska se 450w zda strasne moc, za par let proste jina moznost v hi-endu nebude a lidem to ani neprijde..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, neřekl bych. Ten odliv lidí od pc gamingu 300W+ (respektive jejich nepříliv) je značný. Škoda, že se nezveřejňují podrobné výrobní statistiky, ale zrovna dneska v těžařské době by to stejně bylo tímhle deformované. Fyziku neokecáš a kdo měl v PC grafiku 200W+ tak ví, že za to musí platit mnoha způsoby. U 300W+ jen pro grafiku to dojde hodně rychle i úplnému BFU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Echm vim no. Jednu dobu gpu 475W TDP custom Bios :) Chodilo to jako z praku, ale uchladit to uz nebyla prdel. Menil jsem original chlazeni za vykonnejsi a stejne to bylo hlucne. Nad 400W snad uz jedine voda, aby mel clovek klid. Vzduchu uz dochazi sila.
Vzpominam na R295X jeste. Ta mela 500W? Dual Chip. To bylo tusim jenom na vode k prodeji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no je ale smiesne ze pc na pracu (foto) ma adapter 120W a DC/DC 80W a robi vsetko co ma (AMD APU) a grafika ma prikon 600W

inak ano tieto zrave vga budu pre majetnych hracov, budu stat akoSuperB a spotreba ako tahac.
bavili sme sa nedavno o tom, kde su casy zdrojov 200-250W ktore dali tych 250W.
teraz 1kW zdroj da 700W a to uz nedavaju casto vsetky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...proč již zde dávno není standard pro napájeni výkonných prvků 48V, když už je to implementováno i v USB (48V 5A)?1?

PS: navíc, pokud je tam datová komunikace, mohlo by tam být standardně 12V, a po detekci 48V (případně i s mezistupněm 24V), tedy podobné schéma jako u toho USB; konektor by tedy byl třeba na 20A, a dodávaný výkon by se škáloval napětím (tedy max. 240W při 12V, 480W při 24V a 960W při 48V)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"pokud je tam datová komunikace"
Není. Jsou tam čtyři logické signály, které jsou buď ON nebo OFF. Žádná jiná "datová komunikace" tam neprobíhá. Člověk by tam čekal něco jako I2C a oni z toho udělají takový paskvil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...čtyři logické signály by pro daný účel bohatě dostačovaly (nemluvě o možnosti kombinací), neboť by to mohlo fungovat následovně:
bez signálových pinů (nebo se stavem A): standardní napájecí napětí 12V (20A max.)
stav B: zvýšené napájecí napětí 24V (20A max.)
stav C: zvýšené napájecí napětí 48V (20A max.)
Zdroj by vždy startoval se standardním napájecím napětím 12V, a pokus by periferie podporovala (a potřebovala) vyšší příkon, sama by si přepnula zdroj do stavu B nebo C (obdobně se to dělá i u USB).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:)

Připojením počítače na 400V nezvýšíte jeho výkon, pouze teplotu.
I to jenom dočasně.

Začínám se obávat příchodu doby, kdy už to nebude považováno za vtip.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kolik pak do tech masin budou stat trafa? (zdroje ja vim)
Kdyz jsem ted kupoval nedavno 700W Silverstone (ucinnost 85%) stalo to 1200,- coz je jeste ok. Aby ty novy trafa (zdroje) taky nestaly ze zacatku 5K treba. To snad pod kilowatt ani nepujde ne?
Navic to bude novinka...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Moderní spínané počítačové zdroje se ani náhodou nedají popsat pouhým slovem transformátor, i když v zapojení několik menších transformátorů rovněž obsahují.

Od klasických zdrojů typu "masivní trafo, diodový můstek a velký kondenzátor" se v IT již dávno upustilo. Naposledy jsem je viděl myslím u PMD-85 a IQ-151. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

700W za 1200?
To bol asi ten najlacnejsi, co mali. Za taku cenu nekupujem ani zdroje s polovicnym vykonom. Pre mna je slusny zdroj zaklad. Nechem ta urazit, len konstatujem.

Tie GK nebudu nijak trhat predaje a +- 1kW to bude potrebovat. Nikto taku GK nebude prevadzkovat na i5 alebo niecom podobnom.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ze zdroje by měly vést klasicky 3 dráty na 230V přímo do grafiky.Ta by si to měla převést sama na to co potřebuje....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečná komplikace a zdroj případných vážných problémů.

3 slotová karta má dostatek prostoru pro vlastní zásuvku.

Někde na netu se válí vtipné obrázky na toto téma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akorát tam trochu vadí ty pásky plechu mezi sloty :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čas na nový standard beden - PATX (Powered ATX). Budou tam mít připravený otvor pro zásuvku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady soudruzi zase vymysleli totální paskvil. Místo toho, aby i do normálních ATX zdrojů nové generace přidali digitální rozhraní à la I2C, jak je tomu např. v IPMB standardu, tak aby si člověk mohl z PC přečíst hodnoty ve zdroji (jako je teplota nebo otáčky větráků), tak se přes stejné rozhraní mohl povoloval zdroji limit.

Místo toho je naprosto idiotské rozhraní se 4 řídícími signály, kde další už z principu nepřidáte, i kdybyste se rozkrájeli. Prostě šílenost....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.