Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seagate dokončuje >2TB 2,5″ disky

Osobne si myslim, ze neni kam spechat ... nenapada me vyuziti pro takovy disk ... do normalniho PC je pro velkou kapacitu v dnesni dobe pouze jedina volba: 8TB .... a pro notebooky jsou bez diskuze SSDcka ... tak mi nekdo vysvetlete k cemu je vubec v dnesni dobe vhodny 2.5" HDD .... mozna do nejakych maxi booku s dvema pozicema pro HDD nebo kartama M.2 nebo necim podobnym .... ale tech asi moc nebude ....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna třeba do tichého PC, ve kterém po vsemoznem ztišení a odhlučnění zůstává HDD nejhlucnejsi komponentou. 2,5" je o dost tišší jak 3,5" a dá se lépe odhlucnit.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

vetsinou s BTJ nesouhlasim, ale podle me je 2,5" HDD slepa cesta. samozrejme ne hned. jeste nejakou dobu to potrva ale vyhledove do budoucna ano. staci aby se SSD u 2,5" priblizilo cenou za 1GB a okamzite 2,5HDD umre. u 3,5" mu to bude trvat daleko dyl. nehlede k tomu ze 2,5" povazuji obecne za krehke zmetky, ktere vetsinou odejdou v notebooku jako prvni. jsou krehky a jeste museji trpet daleko vetsi narazy a zrychleni nez 3,5" disky. malokdo si nosi stolni PC sebou a hazi s nim. kdezto notebook ano
jinak mam doma par 3,5" disku ktere nejsou vubec slyset. ano jsou to vetsinou slim (malo pltonove) ale i tak stale lepsi nez 2,5" verze. vydrzi daleko vic a maji i lepsi cenu. nedavno jsem jeden takovy vymenoval v HTPC s pasivnim chlazenim a kdyby se pri zapnuti nerozsvitila svetylka tak ani v uplne tiche mistnosti nepoznam ze je zapnuty. a to z neho system bootuje a zapisuje.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Běžné 3,5" pomaloběžné disky jsou prakticky neslyšné, s výborným poměrem cena/kapacita a hlavně nekončí na relativně nízké kapacitě těch cca 2TB.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ja uz sve "stare" 4TB disky nahradil kompletne 8TB kouskama:o) Pamatuju, ze nedavno, kdyz jsem tam mel jeste 3TB, tak jsem potreboval rozsirujici PCIe kartu a ted mam dokonce volny primo jeden rychly intelacky port + pridavne gigabyte porty:o)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono to tu už bylo... 1,8" disky a microdrive. Existence těchto disků byla v době, kdy flash o podobné kapacitě byl sen v nedohlednu, tak se vymyslelo tohle. Cpalo se to do iPodů, handheld PC a kamer/foťáků (microdrive). Pak se začalo zmenšovat a zešťihlovat v i případě ntb, tak se v některém objevil 1,8" disk.

Bylo to hrozné zlo, protože... bylo to pomalé, bylo to drahé jako prase a kapacita nic moc. Postupně to vymizelo, protože to bylo nahrazeno flash pamětma. Microdrive jako první, protože tam to končilo cca na tom 1-4GB. Ty 1,8" přišli trochu později, protože přeci jen ta náhrada 80-120GB modelů přišla později (mSata, alespoň 64GB). Ty 2,5 budou logicky další v řadě, bude to v okamžiku, kdy nastane něco podobného.

Navíc ty 2,5 jsou logicky zmetkovitější (jak už bylo uvedeno) než 3,5 disky. Hustota zápisu je v současné době brutální. Staré 120-160-320 docela drží, ale větší kapacity mi přijdou už znatelně zmetkovité.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne povazuju za nejvetsi technologickou zrudnost, kdyz nekdo dnes nabizi sestavu nebo notas s HDD na system. To je zkratka neomluvitelne .... kdyby se psal rok 2010, jeste bych to chapal .... ale v dobe, kdyz 120GB SSD stoji 15 kil, tak to proste neomlouva nikoho. Kdyz po me nekdo chce pocitac, tak by me ani ve snu uz nekolik let nenapadlo dat tam HDD na system, to je normalni fekalni zverstvo, nic vic. Dokonce uvazuju, ze nakoupim nejake disky do zasoby (az bude akce v tescu:o)), az nekdo bude nekde neco potrebovat spachat a bude mit HDD, tak normalne vystrikne 15kil, naklonuju a az pak k tomu sednu .... pracovat s HDD je porod a do roku 2015 nepatri. A ani k tomu nevidim absolutne zadny duvod .... 120GB staci kazdemu. PROSTE STACI! Na system, vsechny programy atd ANO! Na virtualky samozrejme ne, ale tak bavime se o zarizeni typu notebook, kde je jeden disk .... ale i tak se da uz za slusne prachy sehnat pul tera a podobne .... a vic mista clovek potrebuje jenom kvuli pornu, serialum a filmum, nenapada me, proc by clovek mel jinak mit 2TB disk na notebooku .... a na to je pak idealni treba externi disk .... coz je asi jedine ospravedlneni pro 2TB 2.5" HDD ....
Jinak teda nesouhlasim s tou vydrzi, podle me 2.5" disky vydrzi celkem hodne drsne zachazeni:) A samozrejme, ze HDD odejde v notebooku jako prvni, co jineho by tam taky melo odejit? Otazka jestli to HDD v notebooku odejde z vlastni vule nebo byl jen jeho designer kokot, takze HDD odejde z duvodu prenechani sachty pro SSD;)

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Nuze takto: doba pokrocila a 120 GB staci na pohodlnu pracu a kancelarcinu. Po istom case 30-40 GB z toho zaberu Wokna, ktore sa pouzivanim a stupajucou informačnou entropiou rozrastaju jak rakovina, zvlast ked ma lama BFU automaticky swap a 8 GiB RAMky (tym padom je 8 GiB swap na disku) a uzasny, ba priam az zazracky adresar Windows\WinSXS, ktory narastie v pohode na 15 GB. Takze ano, 120 GB staci na pracu a kancelarcinu. ALE NA NIC INE! Je rok 2015, nie 2008, ked svetu kralovali WinXP, nova Vista bol hnus a internet bol zaplaveny šuškandami o Win7. Vtedy najvacsie existujuce 2,5 palcove disky mali 120-160-200 GB, 100 GB HDD na notebooku bolo nieco kralovske, dnes neskutocna sprostost. Asi ako prvucicke netbooky ASUS EEE 900 series (ked vznikol segment netbookov na koni roka 2008 s prvucickymi Atomami). To malo 1-jadierkovy 1-vlakienkovy prvucicky Atom (vykon jak PIII na 1 GHz v roku 1999/2000), rozlisenie 1024x600 a 12 ci 16 GB SSDcko !!! Z dnesneho pohladu absolutny nepouzitelny nonsens. Detto dnes zacina byt nonsens mat v notebooku iba cca 100 GB starage. Este to na beznu kancelarcinu pod 64bit Woknami 7/8 staci, ale nebude trvat dlho a stacit to nebude.

Vies kde je problem? Ze dementni vyrobcovia notebookov robia 95% notebookov s JEDNOU JEDINOU sachtou na HDD. A tam je hlavna dilema. Dat tam aspon 1/2 TB-like SSD? Rozumej 480-500-512 GB. Bude to drahe jak sivna. Dat tam 2 TB 9 mm vysoky Seagate? Kapacita super, bude to ale pomale jak svina, zvlast ked si dement, lama, BFU nerozdeli disk na cca 100 GB Ccko a zbytok. Preto sa to riesi 500 GB - 1 TB hydridnymi diskami - kompromisom. Mensi kompromis je WD Black^2, t.j. 120 GB SSD a 1 TB HDD v jednom, ale je drahy jak svina^2.

Zakladny problem je v tom, ze 95% notebookov je s JEDNOU JEDINOU sachtou na HDD/SSD.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

S velikosti windows je to samozrejme kravina. Dnes uz se to vejde na par giga, navic i kdyz to veme 40GB, tak ti zbyde 80 na vsechno ostatni ....
Co se tyce tech sachet, tak dve sachty do notasu je samozrejme peechovina, jedina moznost je bud hybridni disk nebo nejaka ta M.2 a klasicky disk ..... ikdyz proc by zvetsovali notas, kdyz tam je M.2 ze?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

hdd zas tak pomalý není, ovšem je náročnější na údržbu. Používání včasné defragmentace je nutnost. Pro prasácké uživatele je proto ssd ráj, ani se nemusí obtěžovat s vypínáním aplikací nacpaných do položky po spuštění. Sám mám zatím v laptopu pimalejší 640GB disk a rozhodně dlouhéminuty na start nečekam.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno cos napsal je proste lez, nic vic ... sorry, ale tak to je ...... proste obhajujes zcela neobhajitelne ..... me mrzi, ze jsem rok, mozna jeste vic otalel s SSD, prave kvuli takovym lidem, kteri tvrdili, ze to ma mizernou zivotnost, ze to neni tak rychle, ze, ze, ze, atd ....
Zkratka nejake defragmentace a podobne pyjoviny proste do 21ho stoleti nepatri!

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

hulvátství také ne a přesto tu je a má se čile k světu....

Mimochodem, u hdd je údržba nutná. Když se neprovádí tak je blbost si stěžovat na pomalost.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

SSD cice defragmentaciiu nepotrebuje (ci je dokonca kontraproduktivna), ale II. zakon termodynamiky este nikto nezrusil. Proste informacno-entropicky bordel casom a pouzivanim vzdy len narasta. Raz by prisiel okamzik, ked to radic nebude rozumne zvladat.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Tak zkušnost se dvěma ntb mám takovou, že disky ntb v pohodě přežily ;( V prvním IBM T40 se odporoučela deska - výměna za novou za cca +18.000,- (čtete správně). Vykašlal jsem se na to a pořídil přítelkyni nový dvoujádrový HP za 16k. Po pár letech začal blbnout, párkrát jsem ho zapekl v troubě (nic lepšího mě tenkrát nenapadlo a nic lepšího jsem na webu nenašel ;)), chvíli ještě jel ale pak se odporoučel taky. Disk z HP jede dodnes v telce.
Jestli se někdo k ntb chová jako prase, je to jeho problém. Ale říct že jsou 2.5" disky neodolné a poruchové je až moc generalizované. Podle mě jsou 2.5" disky úplně v pohodě.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k tomu místu - klidně pominu filmy, serialy a porno a stejně mi 120 bude zatraceně malé, protože - světe div se - máme doma foťák. A to zatím fotím jen do jpg ale plánuju pořídit nový a tam to bude o rawech a místo HD ready filmečků budou FullHD. Na to nic jiného než plotnový HD v rozumné ceně není ;( A opět připomenu - i kdybych měl na výběr mezi SSD a klasickým HDD za stejnou cenu, vezmu na data plotnový, protože jsou bezpečnější.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No nevím. Nám v NTB 120 GB a stačí to na systém, programy i kompletní mirror archivu fotek (pouze jpg) asi za 15 let. Lidi co chtějí mít sebou filmy často mají externí 2,5" disk a ten si prostě přiberou do tašky - a zde není problém mít kapacitu dle libosti.

Jinak ta data na HDD určitě nejsou bezpečnější než na SSD. Pokud zálohujete, je to jedno, pokud nezálohujete ta data už předem víceméně neexistují ať jsou na HDD nebo SSD. Sice existuje potenciální možnost poměrně úspěšné obnovy dat z mrtvého HDD (pokud se nepoškodí plotny), ale většina lidí za to desítky litrů nevysolí a data prostě oželí.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

"vezmu na data plotnový, protože jsou bezpečnější" .... co je tohle za blbost?:o) To sis trochu spletl ne? Jinak na takove data si proste porid externi disk nebo nejakou obri SD kartu ......

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ja sem pred tydnem poridil novou toshibu 2TB 2.5"za £60 (cca 2200kc), ale ma 4 500GB plotny a tloustku 1.5 cm takze se do bezneho notebooku nevleze. Mam ji v mini itx CoolerMaster Elite 130 mini hned vedle SSDcka na pozi ci kde se normalne instaluje opticka mechanika. Trosku me zklamala hlucnosti, ale po minute usne a je ticho, jinak kdyz PC neni v zatezi (neroztoci se vetraky) tak je to nejhlucnejsi komponent v mojem PC. Fotim ted jenom do RAWu a nejake ty videjka a uz mi dochazelo na 500 gigaci misto.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduchý, nedávno jsem vyměnil 1TB 2,5" exterňák kterej tahám všude s noťasem za 2TB (oba samozřejmě USB3.0) a je zpoloviny plnej - filmy, zálohy, hudba, instalačky, blablabla... A čekám kdy mi přestane stačit, tudíž čekám na něco většího abych si zajistil dostatek volnýho prostoru...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Místo mechaniky se dá použít rámeček na další disk skoro v každým notebooku. Díky tomu mam ve svým 15" notebooku 120GB SSD + 1TB HDD. A to HDD mi přestává stačit už nějakou dobu, takže velký 2.5" disky rozhodně uvítam.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Mít na to peníze, umím si představit domácí NAS (nebo rovnou namý server) z 2.5" disků - žere to podstatně míň než 3.5" a je to menší. Nejde mi o celkovou kapacitu, ale například o zapojení 3-5 disků do raidu 5 aby to bylo trochu "errorproof" a přitom by se to vešlo do nějakého šuplíku, ať to není na očích a zároveň ať to nemá moc příkon, ať to ten šuplík nespálí a neupeče se to ve vlastní šťávě ;)

Nadruhou stranu je to dost specifické využití kvůli kterému to asi nedělají ;)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

To měla být odpověď BTJovi ;)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

podle me 2,5" HDD disky jsou vhodnejsi prave do NAS nez do notebooku. ne pro svoji velikost ale pro svoji horsi fyzickou vydrz. jsou daleko nachylnejsi na otresy a tak v NASu by slouzily daleko lepe nez v notebook. nevim kolikrat oproti notasu jsem svuj NAS zvedal za chodu, nerku-li hazel. bohuzel pro svuj horsi pomer cena/B nejsou osazovany a tak radsi ztrpim rozmerove vetsi NAS , nez mensi ale drazsi. stejnak ho mam neviditelny jen v rohu mistnosti. takze zaver vlastne zni, ze 2,5" HDD se nehodi nikam a jsou tak v budoucnu jako prvni verze odsouzeny na odstrel vuci SSD

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já bych je neodsuzoval - určitě jim věřím víc než SSD, takže mít ntb, na systém klidně SSD, ale jako druhý disk (klidně místo dvd) by byl určitě klasický plotnový. SSD zatím umírají bez "upozornění", zatímco magnetické, pokud do toho člověk nepráskne kladivem, dají nejdřív vědět, že půjdou do kopru.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna na to bych nespoléhal. Viděl jsem za život už mnoho HDD, které fungovaly bez problémů a z ničeho nic se kousnul OS, po restartu bylo po datech, někdy už se disk třeba ani nehlásil ;)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Pořád se ale dají, byť draze, přečíst přímo z plotny. U SSD neexistuje.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

ano, to je malinka vyhoda. sice draha zalezitost, ale da se to u firem udelat.
u ssd je to skoro nemozne, jelikoz vyrobce jentak nesdeli algoritmus firmwaru jak vyvazuje zatizeni disku. zadny takovy program tudiz neni a vy byste si museli napsat vlastni. leda byste byly z NSA, to by vam mozna ochotne rekli a jeste by se vam poklonili

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Algoritmus nealgoritmus, podstatne je, ze u plotnoveho disku lze vytahnout plotny a pouzit jinou hlavicku. Co chcete delat se ssd, rozriznout chip? Po rozriznuti uz tuplem zadny naboj nenajdete.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je ale hodně archaický problém v dnešní době, kdy je cena záznamových zařízení přímo směšná proti minulosti. každý normální člověk si důležité data průběžně zálohuje, a ty opravdu důležité na několik míst, nebo pod RAID. takže když nezálohuje a přijde náhle o data, tak prostě odměna za blbost. Protože ty fantazie, že data jdou přečíst z mrtvého HDD jsou hodně daleko od reality. Jednak záchrana těch dat je absurdně vysoká, navíc většinou se nedají data obnovit i z normálně fungujícího disku, kde jen někdo přestal myslet a udělal co neměl.

Když nad tím někdo přemýšlí, stačí mu dát cenu jednoho extreňáku a vedle toho ceník firmy co data zachraňuje. A u SSD prostě si stanovit hranici rozumné životnosti, jak ji disk překročí, automaticky koupit nový (mnohem větší a lacinější) a ten "starý" přesunout na místo, kde o nic nejde. Kdo nepřemýšlí, dobře mu tak.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Data se dělí na dva druhy: zálohovaná, a ta ještě neztracená.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jeste existuje seda zona dat "urcite jsou na nejake zaloze ale kde?" plynule prechazejici do "byl jsem si jisty ze to mam zalohovane". Teprve kdyz skutecne dojde na katastrofu, tak vlnova funkce zkolabuje a ukaze se, co skutecne bylo zalohovane pouzitelnym zpusobem.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máte důležitá data, tak potřebujete mít jistotu, že jsou v pořádku. Přečíst "cosi" z plotny může v některých případech mít nějaký význam, ale obecně je to projev krajní zoufalosti. Základem je zálohování, a to zejména inkrementální průběžné zálohování. Pokud někdo zálohuje jednou denně, tak musí počítat s tím, že občas přijde o půl dne práce.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Presne, v minulosti uz jsem prisel o data, ktera pro me mela 'jen' duchovni hodnotu, ale kdyz jsem psal slohovky a sbiral podklady tak jsem vsecko valil, a slohovku prubezne ukladal, okamzite do dropboxu.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

ja prave mam zkusenost jinou. nerikam ze mam zkusenost s dlouhodobym pouzivanim SSD, zatim mi teda zadny nestihl odejit, ale zazil jsem u notebooku ze proste najednou HDD vypnul. asi po nejakym narazu nebo nevim proc. ja se k tomu vzdy dostal kdyz bylo po datech a po HDD s tim ze mi bylo receno ze najednou uz nenabehnul windows. to si myslim ze u ssd tolik nehrozi. ty maji diky mensi velikosti vetsi vydrz nez treba zakladni deska notebooku, takze kdyz uz s tim nekdo praskne tak poradne tak driv odejde prave neco na desce. pusteny HDD proste nic nevydrzi, protoze kdyz je zapnuty, tak ten mechanismus uvnitr je hrozne krehky

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

To je sice vsechno pekne ale existuji i jine pocitace treba ruzne AIO nebo ruzne hd recordery a podobne veci do kterych se 2,5" pouzivaji. Mi treba ucarovalo Asus Vivo PC v kterem mam 2 hd 1x ssd a jeden normalni 2,5" a rad bych tam dal nejaky ne moc drahy ale veliky datovy hd. Ale ceny nepreji nakupu neceho vetsiho nez 1TB. I tak je to super strojecek.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak on tomu člověk musí trochu pomoct. Nestačí jen čekat. Pak to opravdu skončí tak, že disk klekne a člověk je překvapený. Existuje ale už řada slušných programů co sledují SMART a dokáží říct, že se něco děje dřív, než se disk odporoučí.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"dají nejdřív vědět, že půjdou do kopru."

Sice hezke, ale nejvetsi studie nad zivotnosti disku (by Google) tvrdi neco jineho. Tohle je mozna vase osobni zkusenost, ale realita pro vetsinu lidi muze byt presne opacna.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jsem takove pole ze 4x 2.5" 2TB (WD) mel... stacilo si jednou splest dva kabely k modularnim zdrojum... a cele pole v <>

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

No idealne aby nabidli konkurenci k WD Black2 Mobile za cenu, odpovidajici souctu prisluseho SSD a HDD. A jeste lip, kdyby se to dostalo do bezne kupovanych notebooku do 20 000Kc.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

------------------------------ ------------------------------ ------------------------------
2,25 TB = 2,046 TiB. Konecne lamam a BFU budu Wokna zobrazovat 2 T(i)B, dokonca 2,05 T(i)B a nebudu chciet nikoho zalovat ze ich podvadza, ked Wokna ukazuju iba 1,81 T(i)B.
------------------------------ ------------------------------ ------------------------------

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

to je výborná zpráva, ještě aby byly 7200ot. Dneska jediný 2,5" disk s těmito otáčkami o 1TB je od Hitachi. SSD jsou buď malé nebo drahé. Nějakých 120GB ke dobrých leda na kancelařinu a ucházejících 512 je zatím cenově hodně vysoko. Zmíněný hdd Hitachi stojí lehce přes dva tisíce, za to je tak lepší 128 gigový SSD.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ja ted pokukuju o 2TB 2.5" do PS4.V obou PS3 mam 1TB disky a v PS4 mi dochazi misto,30 a vic GB hry nejsou zadna vyjimka.Spinpoint M9T je zatim favorit,musi se vejit do 12
5mm :)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.