Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seagate končí s Thunderboltem, bude z něj rarita pro Macy?

Jakmile byla zminka o Thunderboltu ve spojeni s Apple, obzvlaste pak s casovou exklusivitou, bylo mi hned jasne ze je to zabita/mrtva technologie. Navic slibovana optika stale nikde.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak TB sa ani moc rozsirit nemohol ked bol exkluzivny pre Apple. A zasa predsa len kupna sila Apple zakaznikov sa nemoze rovnat komplet celemu PC sektoru. Proste vecelku dobra technologia zabita politikou. Co sa tyka noveho usb tak by som az taky nadseny nebol. Este potrva kym bude na trhu dost zariadeni a kablov a hlavne kym sa dostane do pc.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

na tu "exklizivitu jste prisel kde?

Thuderbolt se "normalne prodava" at uz jako ad-on card nebo primo na zakladnich deskach.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

co takhle vyzkouset googl a zadat klicovy slova? To uz dnes nikdo neumi?
http://www.geek.com/apple/thunderbolt-exclusive-to-apple-until-2012-will...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle otevřít česko anglický-slovník a nastudovat význam slovíčka "until"?

článek je z roku 2011 a hovoří o exkluzivitě do roku 2012. Aktuálně je rok 2015 což je v IT světě celá věčnost a TB dodává úplně každý (HP, DELL, Fujitsu, Gigabyte, ASUS, Supermicro,....)

Nejlepší je být místr světa a hovno vědět.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak isto vymysliet rozhranie a potom ho exkluzivne poskytnut iba jednemu vyrobcovy na rok je v IT tiez pekna blbost, a ostatnych to moze akurat nasrat a mozu ho potom veselo ignorovat. Co je v podstate aj tento pripad. Sice TB dodavaju aj ostatny vyrobcovia ale skor aby mali nieco s TB aj v cenniku/ponuke, inak ho veselo ignoruju aj nadalej.
Nehovoriac ze v case TB uz bolo USB3 aj ked este nie uplne masove, tak proste logicky vyrobcovia skocili po USB3.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

1. Business se neridi zadnym "nasrat" ani jinymi emocemi. To je nazor jak z materske skolky. Krome toho napsat "majiho sice v nabidce ale jinak ho ignoruji" si samo o sobe protireci.

2. USB 3.0 a TB jsou zcela odlisne a vzajemne nenahraditelne technologie

3. Rozsireni TB ovlivuje predevsim nezajem zakazniku zpusobena vysokou cenou a neexistenci konkurence (chipset vyrabi jen Intel)

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

TB zabiji povinne testovani a schvalovani zarizeni!

To u jineho zbernice (usb, pcie, sata) existuje leda tak na urovni cipu, a kdyz projede tak si ho nekdo koupi, navrhne desku a muze vec prodavat.

Slozitost implementace TB je asi na urovni "pojdme si vyrobit auto". Proste ne kazdy ma chut absolvovat schvalovaci proces.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

USB-C rulez :) Konečně slušněj konektor!

Btw: Čak Noris je jediný, který umí spojit USA s USB :) A nyní možná i USC :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych zatím tak nejásal. Jsem zvědavý, jaká bude jeho mechanická odolnost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mechanicka odolnost Chucka Norrisa je podla mna neobmedzena.

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

TB je drahý a jeho rychlost pro normální domácí a běžné firemní použití naprosto zbytečná. K čemu se člověku hodí drahá rychlá přenosová cesta, když cesty v samotném počítači jsou mnohem pomalejší? IMHO jenom k honění ega. Dalo by se tvrdit, že TB předběhl svou dobu a časem se využije - jenže proč bych si dnes kupoval za 13 milionů auto na vodíkový pohon, když jsou pumpy v nedohlednu? Aby mi shnilo na dvorku?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

TB interface stoji $10. To neni drahy. Ale pravidla ktere nastolil apple jsou draha:
- musite si to rozchodit sam
- musite venovat 10 zarizeni Intelu na testy + zaplatit XX tis. USD za toto.
- musite mit drivery na win/osx
- musite toho vyrobit nad 10k rocne

Pokud test neprojde, cekate dalsi rok nez se testovani bude moct zopakovat. Proste oser s licencovanim. Nemluvne o tom ze jako tvurce treba PC desky drivery pro OSX neudelate, vzdyt tam OSX ani nebezi.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

pravidla, ktere nastolil Apple se zrejme tykaji jen Apple platformy ne?

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Apple jako tvurce/investor TB by opravdu nerad videl zarizeni ktere funguje na PC, ale na OSX ne.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Citation needed.
Zejmena o te casti ze to jsou podminky Applu, ne Intelu, a ze musi byt povinne driver pro win _a_ osx (cemuz neverim ani v pripade periferie natoz karty do PC).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"K čemu se člověku hodí drahá rychlá přenosová cesta, když cesty v samotném počítači jsou mnohem pomalejší?"

WTF ? zkus si prosim nekdy precist co to vlastne TB je. Zkratim ci googleni: TB = PCIe + DP. Tezko muzou byt ostatni cesty v PC pomalejsi, kdyz TB je tvoren uplne stejnou cestou :-) Navic, abych to tak rekl, je to jen odbocka z dalnice.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

typická implementace TB na platformě s1150 je zapojení na PCIe Root port v PCH. Tzn. ze mezi TB a CPU je pomala DMI kde konektivitu sdili dalsich X portů SATA 6Gbps, USB 3.0 a 4 PCIe linky. Reálně budete rád, když ten TB pojede na 1/2 rychlosti. V případě PC s několika disky/SSD a dalšími PCIe kartami se nepřiblížíte ani tomu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ani tu polovinu zdaleka nevyužijete, když vám data z disku jedou <120 MB/s. A co jiného byste chtěl takovou černou dírou posílat, než velké objemy dat? Pokud potřebujete poslat pár mega přímo z procesoru, tak na to v pohodě stačí USB 2.0 a přenos je tak rychlý, že to ani nezaregistrujete.
Ano, až budete mít v PC na velké objemy dat RAID ze SSD/PCIe a budete je umět příslušnou rychlostí nacpat do TB, a pokud budete mít na druhé straně něco, co je bude stejnou rychlostí přijmout (zase SSD RAID?), potom, sláva, vám TB za investici mnoha desítek nebo i set tisíc (do těch RAIDů, ne do TB) ušetří pár minut při přenosu. Hurá! Jen nevím, k čemu mi to doma bude. Doma prostě spustím kopírování a jdu dělat něco jiného, například gaučing s dobrou knihou (nebo ženou). Jestli ten přenos trvá půl hodiny nebo hodinu je mi tak nějak srdečně jedno. Pokud je ta kniha (nebo žena) opravdu dobrá, tak jsem radši, když to trvá déle.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mne sa na TB pacila moznost univerzalnej dokovacej stanice, cez TB malo ist aj napajanie, display port, ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mě se ten port svým pojetím líbí, už to že kombinuje video a datový port jedním typen konektoru, ale licenční a cenová politika to úplně zabíjí. Na Macu to používám jen jako DP port pro ext. monitor, ale nejsem blázen, abych kupoval nějaké předražené TB disky, když USB 3.0 bohatě stačí a výběr je nepřeberný. A navíc to můžu píchnout i do PC vedle, nebo ostatně do čehokoliv co má USB.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

presne tak. Umna rovnako. A nehovoriac len o diskoch, uz aj dokiny na TB su nechutne drahe. Paci sa mi dokna z TB na DP,USB,net a tusim to malo aj hdmi a audio, ale za 300e ? to im asi drbe.
Ale este jedna pekna vlastnost TB je, aj ked dnes je to uz docela problem zbastlit. Daju sa kupit redukcie z TB na PCIe, aj ked nie plnych 16 liniek, logicky, ale s dlhym konektorom. K tomu staci nejaky zdroj, supnut do toho diskretnu grafiku a aj na MacBook Air 11" sa daju hrat nove hry.
Staci po youtube popozerat videjka, je to celkom sila. Len tie reudkcie sa nejak prestali vyrabat, asi zasa licence problemy.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem se při technologické uvedení těšil na vyvedení všeho (DP, USB, ...) do krabičky u monitoru z výkoného PC umístěného kdesi za zdí, ale za tyhle prachy ?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co se týče TB HUBu, tak to jsem si uslintnul a při pohledu na cenovku zapomenul :-D

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

ja sem na to docela cekal, bo sem si chtel pomoci MSI GUS II postavit herni notebook
prece jenom jedina vec co zabiji spojeni "herni" a "notebook" je grafika...

skoda, ze to apple zabil exkluzivitou a MSI se na GUS diky tomu asi vysrala, bo posledni znamka o nem je tusim 2012

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problem TB je hlavne v tom, ze krome notebooku se to neda nikde rozumne implementovat. LGA1150 nema dost PCIe linek ani pro prumernou full-ATX desku - natoz pak 4 linky navic pro TB, LGA2011 zase nema IGP.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

zadny chipset intelu nema IGP .... zato vsechna cpu maji iGPU ...

Problem je ze intel dal excluzivni licenci Applu --> tejne mrtve jako FireWire

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ekluzivni licenci? Asi moc čtete "bravo girl" nebo jiný seriozní IT plátek....

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

ad) • Grafická karta…: napadlo mě srazit spotřebu teho Meka nasazením grafiky s Geforce FX 5200 (čip nV34) – ta má pasivní chlazení, žere o něco míň, nepotřebuje Molexa a akceleraci via Quartz Extreme zvládne levou zadní; myslím, že ji Apple v době raných Powermaců G5 montoval jako standard. Přefleshuj Radeona zpět na PC verzi a ještě na tom trhneš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale ona to přece byla jablíčková rarita vždycky...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.