Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Seagate se flash pevných disků nebojí

Seagate logo
Flash paměti by se v určitých oblastech trhu s pevnými disky mohly jevit jako velmi silná konkurence pro klasické pevné disky. Jsou malé, lehké, odolné a s nízkou spotřebou. Nicméně bez ohledu na tyto výhody, společnost Seagate z nich strach nemá. Vyplynulo to z nedávného rozhovoru s jejím šéfem Williamem Watkinsem. Ale padlo toho mnohem více, takže si to rozebereme...

První dotaz k Billovi (snad nám pro účely tohoto povídání takto familiérní oslovení promine) směřoval na téma nedávného prohlášení šéfa společnosti Micron. Ten se vyjádřil ve smyslu, že jednoho dne nahradí flashové pevné disky stávající klasické s plotnami. Důvody, kterými se toto obvykle zdůvodňuje, jsme si nastínili v úvodu článku, nyní tedy Billova reakce. Ten uvedl, že něčeho takového se hned tak nebojí, Když se prý podíváte na tři největší společnosti v oboru flash pamětí, tedy Samsung, Toshibu a Sandisk, zjistíte, že dvě z nich (Samsung a Toshiba) jsou zainteresovány značnou měrou i v oboru klasických pevných disků. Samsung dělá klasické desktopové disky, Toshiba se zas prozměnu soustředí na „mrňavé“ pro různé mobilní přístroje. Dále třeba společnost Hitachi je zainteresována ve výrobci flash pamětí Renesas. Bill říká, že kdykoliv někdo z nich přijde s prohlášením, jak jsou flash paměti skvělé a jak smetou z trhu klasické pevné disky, obratem jim oficiálně nabídne odkoupení jejich divize vyrábějící pevné disky. A, světe div se, nikdo z nich neprodá.

My si však dovolíme ještě trochu jiný pohled, kterému se Bill elegantně vyhnul. Jistě se těšíte, až se nám na pultech obchodů budou povalovat hybridní disky kombinující klasické vysokokapacitní plotny s velkou flash pamětí. A protože tyto disky mají před sebou velkou budoucnost (minimálně proto, že notebook bez něj nedostane Vista Premium certifikaci), jen hloupá společnost by se zbavovala jedné z divizí. Takto si, když to bude výhodné, mohou vyrábět kompletní hybridní disky pěkně na vlastním písečku a nebýt „řízeni“ stávající nabídkou diskových ploten resp. flash pamětí od jiných společností.

Šéf Micronu dále prohlásil, že průměrná velikost disku v notebooku je dnes 30 GB, což mohou flash paměti zcela bez potíží ihned nahradit. Bill kontruje tím, že oni (jakožto největší výrobce klasických pevných disků na světě) za poslední čtvrtletí prodávali notebookové disky s průměrnou kapacitou 70 GB. A to už dnes flash paměti za konkurenceschopnou cenu zvládnou jen těžko, ne-li vůbec.

Nevýhoda flash pamětí je dle Billa následující. Vysokých kapacit flash čipů se dnes zpravidla dosahuje za přispění technologie umožňující navrstvit do jednoho pouzdra na sebe více jednotlivých čipů.Takže pokud chtějí výrobci flash pamětí zdvojnásobit kapacitu, musí použít dvojnásobné množství čipů, zatímco 80GB notebookový pevný disk s jednou plotnou a dvěma hlavičkami stačí vybavit druhou plotnou a dalším párem hlaviček a máte dvojnásobnou kapacitu. Motorek, tělo a elektronika zůstává, takže náklady na dvojnásobnou kapacitu pevného disku nejsou dvojnásobné. Dle Billa tak tento segment trhu čeká bitva o co nejlepší poměr kapacita/cena.

To ale samozřejmě není vše, odvrácenou stranou klasických pevných disků je spotřeba a mechanická odolnost. Zatímco flash paměti si vystačí s minimem elektrické energie a zvládnou daleko větší nárazy (navíc pracují ve větším rozsahu teplot), disky s plotnami mají co dohánět. Zejména co se týče spotřeby energie, Bill uvádí, že tohle je jedna z priorit, další jsou disky určené pro AV aplikace.

A budoucnost? O Seagate si povídáme celkem často. Můžeme s jistou dávkou obezřetnosti říci, že díky HAMR technologii či nanotrubičkám se budou muset flash pamětí hodně ohánět, aby kapacitně diskům s plotnami stačily. Při pohledu na nadcházející měsíce pak Bill dokonce hovořil o uvedení 120GB 1,8palcových pevných disků ještě v tomto roce.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Seagate se flash pevných disků nebojí

Sobota, 19 Srpen 2006 - 11:01 | Anonym | Uz aby se dosahlo fyzikalnich limitu na urovni...
Pátek, 18 Srpen 2006 - 11:01 | Anonym | >Joker veci by si nasiel rychlo a vela,...
Pátek, 18 Srpen 2006 - 10:37 | Peter Fodreknickfotob | to Eso Rimmer> nie USB disk, ale vedia to...
Pátek, 18 Srpen 2006 - 10:32 | Anonym | azazel: Dneska 4GB standard? No to teda nevím, co...
Pátek, 18 Srpen 2006 - 10:20 | Anonym | all: Flash nema omezen pocet zapisu, ale pocet...
Pátek, 18 Srpen 2006 - 03:10 | Anonym | Levné flash paměti jsou fajn, takže si užívejme...
Čtvrtek, 17 Srpen 2006 - 19:06 | Anonym | fotoba: akorát, že snad ani neexistuje disk,...
Čtvrtek, 17 Srpen 2006 - 17:22 | Anonym | miro: Tady ani tak nejde o současné parametry...
Čtvrtek, 17 Srpen 2006 - 15:59 | Peter Fodreknickfotob | >miro tento Flash zazrak ma 2100 MB/s...
Čtvrtek, 17 Srpen 2006 - 15:55 | Anonym | aku maju flashdisky prenosovu rychlost oproti...

Zobrazit diskusi