Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seagate Video 3.5 HDD: speciální 4TB disk pro záznam videa

Právě přemýšlím, jestli mám vyhodit přes tři tisícovky za 3 TB disk, sakra. Kde bych vzal na 5 TB?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano, chceme aby prisli 5TB disky, aj 6TB a stale viac. Pretoze potom tie, o ktorych premyslame budu este lacnejsie :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když to má stále jen 1TB plotny, tak to bych 5TB disk asi nechtěl, no ostatně ani ten 4TB :-(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

asi tak ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se jenom kukl na czc, jestli to náhodou nemají a kolik za to chtějí, no a všiml jsem si že maj od února v nabídce "Seagate Desktop HDD.15 - 4TB" což je snad jediný takto označený disk co tam maj, překvapivě s 5900 otáčkama...
To se v Seagatu rozhodli přejmenovat řadu Baracuda?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, prejmenovani u ST je relativne stara zalezitost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak že maj nějaké s jiným názvem, to jsem věděl, ale aby baracudy přejmenovali a ještě jim snížili otáčky z 7200 na 5900, to sem teda neměl páru ;-))

Hlavně teda otočili o 180° oproti minulému roku, kdy tvrdili že nebudou dělat jiné než 7,2k disky...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rád by som doplnil/upozornil na fakt, že toto nie sú disky vhodné do desktopu. Tieto disky patria do rôznych CCTV zariadení a podobne. Desktop disk, ktorý narazí na chybu pri čítaní, strávi aj 30+ sekúnd pokusom o prečítanie dát. Pri zápise zase premapuje vadný blok do osobitnej oblasti. Enterprise disk ma TLER a strávi 3-7 sekúnd takouto činnosťou (podľa typu/značky disku). Tieto video disky, strávia presne 0 sekúnd opravou chýb. Zápis videa sa nesmie nikdy prerušiť a preto firmware na opravu chýb viacmenej zvysoka serie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, tohle mi v článku také chybělo, díky že jste to zmínil. Tyto disky opravdu raději nekupovat do PC!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tohle není tak jednoduché, Seagate Barracuda ES (což jsou jedny z Enterprise disků od Seagatu) má to, čemu odpovídá u WD TLER (Seagate to ale trochu jinak pojmenovává) nastavené na 9 sekund. Tahle hodnota se dala u starších disků přes specielní sw nastavit na jinou hodnotu. V ruce jsme měli s kolegou například nějaký starší 250 GB disk, kde to u Seagatu ještě fungovalo. Od určité doby výrobci tyhle změny obvykle neumožňují a je to jedna z věcí, které segmenují Enterprise a Customer Segment.

Tenhle disk David při uvedení v ruce neměl a Datasheet ani specifikace na webu tyhle hodnoty neuvádí. Jen bude trochu nadsazené/pochybuji, že by TLER bylo nastavené skutečně na 0 sec, protože pak by disk rezignoval na jakoukoliv opravu chyb čtení, přičemž moderní disky opravují chyb opravdu hodně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutecnosti to neni 0s, ale 100ms, jakakoliv delsi hodnota zpusobuje ze disk je automaticky vyhozen z RAIDu jakozto vadny. To samozrejmne neznamena, ze disk nepodporuje opravu chyb pri cteni. Ty disky se chovaji uplne stejne jako normalni desktopove edice, pouzivame je v pocitacich roky bez jedineho problemu, spolehlivost je o poznani vyssi nez u desktopovych edici. Po jistych zkusenostech ale nedoporucuji porizovat disky, ktere maji vice nez jednu plotnu, v pripade hw zavady se z nich mnohem lepe dostavaji data, nehlede na nizsi namahani motoru, ktery musi tocit jen jednou plotnou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jasně, "opravuji" u sebe jednotky s/ms (nekoukal jsem přesně do specifikace, důležité je že to je omezené). A disková pole (ať už HW nebo SW) odpojují disky po uplynutí nějaké doby, pokud od nich nedostanou odezvu. A to je přesně problém desktopových disků v RAIDU, kdy se tenhle disk snaží "opravit" chybu čtení a diskové pole se začne "domnívat", že je rozbitý. Disk který má firmware přizpůsobený pro použití v diskovém poli po nějaké době prostě problém se čtením přestane po nějaké době řešit a dál vyřizuje požadavky které na něj jdou. Problém se čtením si "vyřeší" ta vyšší jednotka. Tu dobu, jakou každé řešení čeká na odezvu disku může každé řešení nastavené trochu jinak, ale je potřeba se na to podívat, pokud se ti disky "odpojují" z diskového pole.

A jinak je to přesně tak jak píšeš. I já mám s těmihle "entrerprise" nebo jinými disky, které mají ve firmware limitovanou dobu pro opravu dat, co napoprvé nenačetly, ty nejlepší zkušenosti.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja som sa nesnažil spraviť technickú analýzu druhov diskov, len som stručne načrtol hlavné rozdiely. Ja napríklad na takéto video disky v mdraid nedám dopustiť (máme ich asi 20). S enterprise diskom, pri výskyte chyby, nám na serveroch za tých 7 sekúnd stúpne load avg. na 50+, aplikácie vytuhnú a potom ho mdadm vykopne. Pri týchto video diskoch takýto problém nemám.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.