Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seagate vyrobil již 2 miliardy pevných disků

Seagate Barracudy FTW! 160, 250, 500, 1000 a 1500GB kousky slouží perfektně, stejně tak 7200RPMK 2,5" Momentusy v ThinkPadech :) Co se týče ntb disků tak Hitachi all the way.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda za celou éru co mám počítače s HDD od roku 1994 my zdechly 3 Westerny.Z toho jeden interní 500 GB a dva 320 GB USB3.0 ale Seagate ani jeden a že jsem jich měl také hodně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jste ty disky mohli zbavit prachu na povrchu, takhle ta fotka vypadá hrozně. A ten vlevo mám určitě doma.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak já to až tak moc neprostřídal, ale ten jeden seagate který mám mi poprvé došel rovnou nefunkční ;-) a teď se jen občas ve smartu koouknu, jak neustále naskakujou chyby čtení ;-) zato WD jsem měl víc, ale že by nějak umíraly... to ani ne no, u mě se disky dožijou hodně ;-)

škoda jen že to s "HDD trhem" dopadlo jak to dopadlo, docela jsem měl rád Samsungy - kromě těch dvou co mám, tak taky pro další konkurenci a větší výběr. dnes už reálný nízkootáčkový disk člověk skoro nepotká... :-(

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Chyby čtení ve Smartu (RawReadErrors) naskakují u všech Seagate disků, zatímco u WD se za normálního stavu drží na 0. Zjevně každý výrobce reportuje něco jiného.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, dneska koupit vysookootáčkový disk se spolehlivostí těch starých je nemožné. Od jisté doby prostě nelze sehnat disk, který by přežil 3-4 roky :( Samsungy jsem měl taky rád (Fka) - za celou dobu produkce mě "odešel" jeden F1 - ve smartu se objevily pending/nonrepairable sektory a to jel vpodstatě nonstop, neřval jako WD a netopil jako Barracudy. Faktem je, že nejvíc disků odchází od Seagatu/WD protože se taky nejvíc prodávají.

Jinak jestli ti chybí Samsungy tak zkus Seagate Constellation nebo SVčka (ty mají k Samsungu nejblíž), hlavně ne Barču...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak ono celkově je dnes holt menší výběr... třeba co jsi doporučil, řady Constellation nebo SV, všecko to má 7200 otáček a to je to co já nechci. Já bych rád něco s 5400, ale to už dneska nikdo nenabízí a pokud se nepletu tak ani do budoucna nechce. Na czc maj v 2-3TB 4 disky s nižšími otáčkami. Jeden Seagate Pipeline HD a 3 WD Green s otáčkama "intellipower". To si pak vyber....
Dodnes lituju že jsem zavčasu nenakoupil další 1-2 HD204UI....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Intellipower je 5400, jen to marketingově vypadá líp :-). Kromě řady Green to používá ještě řada WD Red, která nemá tendenci rychle parkovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Intellipower znamená hlavně parkování hlaviček po 8s nečinnosti. Pro desktop naprosto nevhodná kombinace (každou chvilku cvakne hlavička, velmi nepříjemný zvuk). Proto už si WD green nikdy nekoupím (mám 2 3TB), většinu času je mám odpojený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel takhle cvakaj i 2.5" WDčka :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Můžu se zeptat na co konkrétně 3.5" 5400rpm disky? Mě pořád nejde do hlavy k čemu je dobrej pomalejší disk s tím, že u některých typů ještě dostává větší čočku neustálým vypínáním

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše nechci aby ten disk topil jako prase, vibroval a podobně. A to u 7k disku nelze dodržet, leda bych spešl kvuli tomu pořídil nějaký chladící box, což mi přijde zbytečné když bych moh koupit nějaký rozumný 5k disk. To že 7k disk má vyšší rychlost a nižší latence mi je stejně jedno, na data...
Např. ty dva samsungy provozuju v externích rámečcích, oba maj 3 plotny, jeden 7k druhek 5,4k otáček. světe div se, jeden vrní a topí, o druhém ani nevím že existuje.... kterej je kterej asi nemusím říkat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jich mám asi 12 :D ,WD 2, Samsungy 3, Hitachi 4, funkční sou snad všechny, ale v provozu pravidelně tak 6.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Se vůbec nedivím, že jich dodávají tolik. U mě v notebooku to bylo spotřební zboží (1-2 ks/rok), než jsem přešel na WD, který je sice taky spotřební zboží, ale stihne ještě aspoň s předstihem zazpívat labutí píseň pomocí S.M.A.R.T.u a nepadnout na ústa bez varování jako SGT.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá na problém spíše ve vás;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To by mě ovšem zajímalo jak by se toto realizovalo? Jako že k seagatům se chovám jinak? A že mám tak jemný prstíčky, abych přesně vybalancoval své jednání (nevím sice přesně jaké, ale to vem čert), abych SGT odrovnal rovnou a WD opatrně dostrkal k odpovídajícímu relocation count kdy už se disk považuje za nestabilní (a reklamovatelný)?

Uvědomujete si, jak tenká a labilní hranice je mezi selháním okamžitým odmítnutím služby a "selháním" plynoucím z rozhodnutí na základě naměřených hodnot na disku? Pokud to vy umíte ovlivnit (non-SW postupy), všechna čest a smekám, já nikoliv, takže pro mě je vaše tvrzení naprosto absurdní, protože mi přisuzuje takřka nadpřirozené schopnosti ovliňovat jen svýma rukama chod HDD v takovýchto nuancích.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak poslat do hrobu disk za menej ako rok. To chce fakt umelca. Ze WD odchadza tak, ze o tom viete povazujem skor za stastie. Ja mam drvivu vacsinu diskov stale vo funkcnom stave. Niektore uz sa tocia aj 6-7 rokov. Nasiel by som aj starsie, ktore funguju, ale tie uz nie su v aktivnej prevadzke. Ale fakt si neviem spomenut kedy mi naposledy umrel disk.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíc disků mi chcíplo když jsem je provozoval ve velkém hluku (vibrace od subwooferu). Od té doby už disky takto neprovozuji a je pokoj. Tak jestli ty vaše seagaty nedostali taky nějakou sodu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že se takto chovají i WD, jen "lépe" odcházejí (řeknou si zavčas). Jediná soda, kterou dostávají je, že můj notebook se se mnou stále pohybuje, kolo (MTB na silnici ne terén) nevyjímaje, déšť a zimu také. To ale nemění nic na tom, že a) aktuálně sloužící disk má v okamžiku náběhu kolem 15-20 stupňů, zásadně ne míň (ano, jeden jsem kdysi opravdu zešrotoval tím, že notebook zůstal během zimního velko-nákupu v autě a když jsem ho přinesl domů, tak jsem ho otevřel, aby se rychleji ohřál a neuvědomil si, že jsem ještě stále neupravil zapnutí po otevření víka ... ten večer běžel naposled) b) všechny uvedené katastrofy (nošení, kolo) se s ním dějí ve vypnutém stavu c) v dopravních prostředcích ho používám velmi sporadicky (rozhodně méně než např. můj šéf, kterému už ovšem běží několikátý rok).
Proto říkám, že disk je psotřební zboží a samozřejmě tomu tak je, ale i v kategorii "spotřebního zboží" se najde takové, které blížící se konec trvanlivosti ohlásí (WD) a které nikoliv. Mimochodem, seagaty v PC mé matky i otce, která leží na stole (u otce ten notebook opustil ten stůl a byt pokud vím celkem 3×) zařvaly sice po delší době (cca 4 a 3 roky) ale úplně stejně hulvátským způsobem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je i o štěstí. Ve firmě už nám odešlo pár WD stylem, že jednoho dne nedokázaly roztočit plotny do správných otáček. Ve Smartu kromě počtu naběhaných hodin nic problémy nesignalizovalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já to nemyslím, že byste se choval k Seagetům hůře nebo jinak než k WD, ale to že máte i 2 hdd za rok, nehledě jestli vám dá předem vědět, že má na kahánku nebo nedá, svedčí prostě o špatnym zacházení, to už není o štěstí na kus jak tu někdo tvrdí. Neni vypnutí jako vypnutí a jestli se zapnul po otevření víka, tak byl zřejmě jen v nějakém Sx stavu. Šéfík možná s ním pracuje i v MHD, ale zase mu nelítá v báglu na MTB a u nás nejsou zrovna nejlepší ani ty silnice :D takže buď bych zkusil SSD a nebo si přestal stěžovat, že obyč 2.5´ disk nevydrží můj aktivní styl života.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že myslím rozumím tomu co vy myslíte (;-) - bohužel můj úplně původní příspěvek tohoto threadu právě tím, že musel využít "absolutní" hodnotu jak dlouho HDD vydrží, byl ošetřen tak, aby nebyl o té hodnotě a to tím, že jsem napsal že WD "je sice taky spotřební zboží". Šlo o to, že Seagaty jsou prostě - z mé zkušenosti - náchylnější na "náhlou smrt" a přidávám informaci, že moje zkušenost je díky zmíněnému "aktivnímu stylu života" o maličký statistický fousek bytelnější, protože ty disky opravdu točím rychle. Jsem samozřejmě srozuměn s tím, že u mě mají HDD trochu drsnější existenci, takže ta absolutní doba služby bude vždy kratší, ale jak vidno, WD to ustojí lépe, co více, jak jsem pak doplnil v následujícím příspěvku ty SGT padají i když si žijou jak v peřince. Naopak WD, když už vidí, že svoji roli nezvládnou, tak to zdvořile oznámí a já si teoreticky nemusím kupovat nový a restorovat ze záloh (model Seagate), ale můžu pouhým prohazováním dvou disků (kdy jeden je zrovna v reklamačním řízení aby se z něj pak stala záloha) mnohem efektivněji fungovat. A právě proto, abych to nepsal tak zdlouhavým a přesným způsobem jako text, který právě čtete, učinil jsem tak možné ne natolik přímočarou, ale to kratší formou. Proto mě pobavilo, že napadáte ten "jenom" jeden rok, když argumentem příspěvku mělo být něco zcela jiného (rozdíl typu odchodu), na který jsem Váš argument pro změnu a pro zasmání napasoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No ale stale sme sa nedozvedeli, preco nie SSD. Podla mna by zvladlo to co aj zvysok NB.
Inak MTB je pre elektroniku svinstvo. Ja som raz dal fotak to kapsicky na rame a neprezil prvy kamenity zjazd. Sice fotil, ale na displayi bol daky rosipany caj. Od vtedy davam elektroniku vzdy do ruksaku, kde su tie otrasy znacne odfiltrovane.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Doplním tedy i to, proč ne SSD. I když teď po té co mi odešel fotoaparát (normální zacházení! FujiFilm FinePIX S9500) je těch dat trochu méně, v tomto okamžiku (aktuálně jsou všechny filmy na NAS, takže je to opravdu bez filmotéky, jen s videozáznamy a skoro-foto které jsou soukromé a doposud čekají na střih či aspoň přesun do archivu) mám 161 GB (přesněji GiB, ať mi někdo z redakce nevynadá :-) ze 459 GiB datové partition volných. Namátkově: jen kopie naší firemní SVN (využívána pro zdrojáky a dokumenty, jen naše divize): 29,4 GiB @ 379 290 files, backupy externích zařízení + foto: 100 GiB, virtuální image (VirtualBOX): 34,7 GiB, záloha kláves (setup, nahrávky MIDI + WAW, styly): 10,2 GiB, adresář KnowledgeBase vč. ebooků: 6,81 GiB, pošta soukr (2011-2013): 3,75 GiB, domovní správa SVB: 1,6 GiB .... 500GB disk už jsem měl trable uhrát (samozřejmě tím myslím celý disk, datovka měla kolem 320). A to aktuálně nemám instalováno MSDN! Jinak na NASu mám aktuálně obsazeno 1,4 TB (ale to je vč. filmotéky a instalačních zdrojů), takže odsypávám :-) dokonce pravidelně.
Takže SSD, pokud navíc započtu jejich cenu a tempo, kterým kamarád vyměňuje v tomto režimu využívané SLC flashky (ty už se teď přestaly dělat, takže zjišťuje, jak dlouho mu jako datový nosič vydrží MLC), tak SSD je pro mě aktuálně nedostupné finančně, kapacitně i technologicky.

A protože mi to stejně někdo smete, že mám na HDD zbytečný binec: ano, mám, ale můj čas, který bych neustále věnoval do úklidu SSD (což jsem blahé paměti na 1,2GB-320GB discích hodně musel), je mi dražší, než 1800,- za nový HDD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo ať si každý najde to svoje, já jen chtěl váš prvotní "posměšek" pod článkem o 2miliardovém hdd od SGT, kde v podstatě vychvalujete WD, který vám odešel i jako předchozí SGT s tím rozdílem, že vám to stihl říct dopředu, zpochybnit tím, že to nebude výrobcem, ale vámi potažmo vaším zacházením. Když to tak počítám, první rok odešli 2 SGT a teď máte minimálně druhý WD, to jsou 4 hdd během 2 let? No vás bych teda chtěl za zákazníka, pak nadávejme výrobcům, že snižují záruční lhůty:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no těch disků je trochu víc .... opouštějí mě tímto tempem od doby, kdy můj notebook začal chodit se mnou pěcha což je bratrů někdy rok 2010 ... kdybyste to chtěl opravdu přesně (včetně dalších HDD které jsem kupoval pro členy rodiny), mohl bych se zkusit podívat do svých faktur u TSB, tam bychom to dohledali.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To kvůli mě vážně nemusíte, jen je vidět, že u vás to náhoda na špatný kus nebude :D a ať nemusím psát pod další příspěvek přeju ať to nb i hdd v něm přežije, ale ulomené závity na šroubky to je trochu oser mno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jj prave na toto je idealni SSD ktery rozhodne neodejde tak rychle jako hdd

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když by se ještě zalil plošňák SSDčka do pryskyřice asi by to vydrželo všechno čeho se může v počítači dočkat, nejslabší článek by byl konektor. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jako perlička na konec této debaty: po té, co jsem sice svůj notebook příliš nešetřil, ale nikdy jsem mu nenechal příliš ublížit, mi dnes u pokladny, když jsem z něj vytahoval peněženku, vypadnul batoh i s notebook a švihnul se sebou (na hranu) o zem tak, jako ještě nikdy. Výsledkem bylo, že HDD mi vyletěl z konektorů tak razatně, že vyrval plastová dvířka za kterými je schovaný ze šroubů (prostě je odlomil). Takže musím ukončit tuto debatu, čeká mě kompletní checkdisk obou partition, samozřemě v pre-boot stádiu, tedy mimo možnost brouzdat zde.
Tak schválně, jak tohle chudák WD přežil :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mně na Seagatech vadí, že si nikdy nemůžu být jistý, jestli nebudou o chlup delší, než standard. Dva takové mám a do bezšuplíkové mechaniky je narvu jen s velkým sebezapřením, dvířka přitom pěkně sténají. Naštěstí jsou to dnes už malé, nepoužívané kapacity, ale proti údajům výrobce jsou skoro o půldruhého milimetru delší! S WD nebo Samsungy nikdy problém nebyl.
Jeden 500 MB Seagate jsem reklamoval už nový, na druhé půlce spousty nečitelných míst a za dvěma třetinami naprosto nepoužitelný. Vrátili mi šušníky, koupil jsem si Samsung.
Jinak mi doma žádný harddisk nikdy neodešel, ťuk ťuk ťuk.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak pred sedmi lety jsem presel ze seagate na wd a najednou zmyzely ruzne pazvuky a cvakani, tehdy jsem koupil 3ks wd3200ks a k tomu raptora wd360gd a slouzily me az do ted bez jedineho problemu.
smart u vsech disku ukazuje kolem 40000 hodin a u jednoho z disku 5 prealokovanych sektoru, takze max spokojenost ...
pred mesicem sem upgradoval na novou masinu kde je 1x wd red 3tb ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Noo, kiksl mi new pc, potřeboval jsem nutně zálohu. Světe div se, našel jsem seagate 40 a 60 Gb, co byl někde zahrabaný dole v šuplíku mezi kabelama....a jede to jak hodinky (sice SATA přes redukci). Tož myslím, že to z hlediska "historie" nemusí být tak špatné :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je opravdu hezké, že Seagate vyrobila hodně hard disků. ale nějak to na ceně prodávaných hard disků u nás není vidět. Třeba to bude tím, že se čeští přeprodejci snaží krást dokud to jde a doku jim zákazníci nerozkopou hubu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Radši Seagate, protože WD má poslední dobou disky vyloženě poseté těmi "kulatými měkkými ploškami" na vyrovnávání tlaku a já je jaksi nesvedu vzít do ruky tak, aniž bych měl obavy, že ty plošky protrhnu. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U mna Seagate ani jeden. Prevladaju povodne Samsung a WD. Zatim nesklapal ani jeden.
Add. "dle analytiků vzrůst množství uživateli generovaného obsahu na čtyřnásobek." IMHO ani nie tak noveho vytvoreneho obsahu ako x-krat skopirovaneho. Co uz ved backupovat treba :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.