Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Seagate zvyšuje výkon a hustotu záznamu

Seagate logo
Seagate Technology oznámila, že její výzkumníci vytvořili nový rekord na poli magnetického záznamu, když demonstrovali hustotu záznamu vyšší než 100 Gb na čtvereční palec (Gb/in2) s použitím kolmé záznamové technologie. Tento přechod na "svislici" také umožnil zvýšit rychlost záznamu až na 125 MB za sekundu. Protože možnosti zvyšování hustoty záznamu běžné podélné záznamové technologie dosahují téměř horní hranice svých možností, ukazuje se, že přechod na kolmý záznam je nejlepší cestou jak udržel krok s rostoucími nároky na množství ukládaných dat, neboť v budoucnosti potenciálně dovoluje dosáhnout mnohem vyšší hustoty záznamu než jaké umožňuje technologie stávající.
Toto je plné znění tiskové zprávy tak, jak byla zaslána redakci CD-R serveru.

SCOTTS VALLEY, Kalifornie — listopad 2002 — Seagate Technology oznámila, že její výzkumníci vytvořili nový rekord na poli magnetického záznamu, když demonstrovali hustotu záznamu vyšší než 100 Gb na čtvereční palec (Gb/in2) s použitím kolmé záznamové technologie. Tento přechod na "svislici" také umožnil zvýšit rychlost záznamu až na 125 MB za sekundu. Protože možnosti zvyšování hustoty záznamu běžné podélné záznamové technologie dosahují téměř horní hranice svých možností, ukazuje se, že přechod na kolmý záznam je nejlepší cestou jak udržel krok s rostoucími nároky na množství ukládaných dat, neboť v budoucnosti potenciálně dovoluje dosáhnout mnohem vyšší hustoty záznamu než jaké umožňuje technologie stávající.

"Předpokládá se, že technologie kolmého záznamu bude schopna dosáhnout hustoty záznamu až 1 terabit na čtvereční palec (Tb/in2), tj. zhruba 20krát více než je hustota dosahovaná u nejmodernějších diskových mechanik dneška", řekl Dr. Mark Kryder, starší vicepresident společnosti Seagate pro výzkum a vývoj. "Tato hodnota je ekvivalentní uložení více než 1 celého TB (1000 GB informací) nebo skoro 500 DVD filmů na jeden 3,5" disk."

Při kolmém záznamu jsou magnetické domény (reprezentující bity) uspořádány vertikálně k plotně disku, což umožňuje, že diskové hlavy mohou znamenávat více informací na jednotku plochy a samozřejmě je i číst. Kolmý záznam otevírá nové obzory, protože tradiční podélný záznam používaný v dnešních diskových mechaniky, kdy domény/bity jsou na disku uspořádány horizontálně, vyžaduje větší plochu pro uložení stejného množství informací.

"Tato prezentace je důkazem stále se zvyšující vyspělosti technologie, kterou zamýšlíme používat v budoucích výrobcích společnosti Seagate," řekl Mike Covault, vicepresident společnosti Seagate pro integrační tým vyspělých technologií. "Přechod ke kolmému zápisu ukazuje cestu umožňující technologii magnetickému záznamu naplnit potřeby na data stále náročnějšího digitálního světa."

Společnost Seagate zamýšlí standardně používat kolmý záznam v rámci svých produktů dokonce již v kalendářním roce 2004.

Technické detaily

S použitím standardních testovacích procedur při použití kolmého zápisu společnost Seagate předvedla fungující řešení s hustotu záznamu 100 Gb na čtvereční palec při rastru 700 × 143 kb na palec a rychlosti vyšší než 330 Mb/s. Jedná se o největší plošnou hustotu, která byla k dnešnímu dni dosažena s použitím kolmého záznamového systému a reprezentuje významný pokrok v této technologii ve srovnání s předchozím rekordem 60 Gb na čtvereční palec.

Demonstrace byla provedena s použitím hardwarového kanálu za přísných a realistických podmínek. Použité hlavy byly plně integrované read/write hlavy speciálně zkonstruované jak pro podélný záznam, tak pro použití s touto vysokou hustotou na stopě. Použité perpendikulární médium bylo dvouvrstvé.

Tyto demonstrace byly prováděny skupinou technologického vývoje diskových hlav společnosti Seagate a v laboratoři Advanced Concepts Lab v Minnesotě s použitím jak zde vyrobených hlav a v tak i hlav vyrobených v továrně Seagate Northern Ireland v Irsku.

Oba výsledky ukazují oproti 12 předešlým měsícům na rychlé zvyšování výkonu a kapacity dané technologie kolmého (perpendikulárního) záznamu a staví společnost Seagate opět do čela rozvoje této technologické oblasti. Kolmý záznam zajistí trvalý a hladký růst diskových kapacit.

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Seagate zvyšuje výkon a hustotu záznamu

Žádné komentáře.