Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seasonic přidává další dva 80Plus Platinum zdroje

Nechápu, jak si to může někdo koupit. Asi může, jinak by to výrobci nedělali. Proč? Asi je to víc wattů, víc adidas.

Radši bych nějaky slušný zdrojík pro HTPC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja zdroje nad 700W beru jako reklamni kousky.

Co si budem povidat, vyrobit 80+ platinum zdroj o vykonu 1kW je docela orisek. Vyrobit 80+ platinum 350W je malem cerna magie (pokud na nem chcete nedej boze vydelavat penize :-)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Enermax již vyrábí i když zatím asi neprodává Platinum zdroje od 500W do 1,2kW. Pokud nebude 500W totální cenový úlet tak ho asi koupím.
http://extrahardware.cnews.cz/enermax-platimax-ucinnost-95-certifikace-8...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předimenzované zdroje ničemu neškodí a je tudíž jen otázka jak moc předimenzované. Osobně bych třeba k PC s peak spotřebou 350W nedal nic menšího než 600W, protože cena, životnost, otáčky fanu atd. Nemá smysl snít o málo výkonných zdrojích, protože účinnost pod 20% zatížení zdroje nijak razantně neklesá, jak si mnozí exoti myslí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedinej exot seš ty sám.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A argument by nebyl? Dobrá já začnu.
http://www.tomshardware.com/reviews/gaming-psu-efficiency,2796-28.html

Spočítej si kolik wattů ušetříš při tak malých odběrech exotku. I kdyby ty poklesy byly větší tak je to k smíchu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo 580 z odkazu při 25W 69% při 85W 86% rozdíl 17% tedy při odběru 25W je to navíc 4,25W. Opět pokud to dáme do serveru, který pojede 7/24 dělá nám to při 5Kč/kWh 186Kč/rok ....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Server, provoz 24/7 a ještě k tomu tak často v idle - o tom jsem vůbec nepsal. I tak nehodlám ztrácet čas diskuzí o nákladech v řádu stokorun za rok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, aktuálně asi nejšpičkovější zdroj co do účinosti Tlatimax od Enermaxu (ještě nejsou v prodeji), které atakují skoro Tintan specifikaci mají při 600W varianětě při 20% 92.6% a při 6% zátěži což je můj PC v klidu mají již jen 87,8% rozdíl 4.8%, maličkost?
Řekněme, že to dáme do serveru, který bude 95% v IDLE, za rok to dělá při cemě 5Kč/kWh cca 70Kč rozdílu a to se bavíme o tlatinum zdrojích u Gold a nižších to bude horší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Server, provoz 24/7 a ještě k tomu tak často v idle - o tom jsem vůbec nepsal. I tak nehodlám ztrácet čas diskuzí o nákladech v řádu stokorun za rok.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč dikutuješ o zdrojích, s Platinum certifikaci, ty jsou jen a pouze o učinnosti, do stolního PC, které jede 2-3 hodiny denně je kupování zdrojů v cenách kolem 3-4k Kč holý nesmysl, který se nikdy nezaplatí.
Běžný zdroj za 500Kč má učinnsot kolem 75% tedy oproti Platinum zdroji řekněme o 20% méně při provozu 3hod/den a typicky 80W je úspora nakladu do 100Kč/rok při rozdílu cen 500Kč/3000Kč tedy návratnost 25let.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zde na diit vznikl určitý hodně diskutabilní článek o tom, jak do herního PC stačí shit zdroj a jak vše funguje jak má. Z mnou uvedeného odkazu vyplývá, že předimenzování je v pohodně i z hlediska účinnosti. Platinum a gold zdroje se prodávají do stolních PC a lidi si je kupují kvůli jejich kvalitě a tichosti a je jim jedno, že je to pro někoho nesmysl, protože oni si ho někoupili proto aby se jim něco zaplatilo. Nikde nedoporučuji dávat do PC co v idle žere 50W 700W zdroj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Predimenzovani je zbytecne vyhazovani penez a zbytecne snizovani ucinnosti v idle stavu. 400W zdroj snad bez problemu utahne sestavu s maximalnim trvalym odberem napr. 350W. Spickovy odber muze byt pres 400W, ale to i 400W zdroj zvladne kratkodobe treba 480W.

Proste jakakoliv velka rezerva (vice nez 1,5 nasobek maximalni trvale spotreby) je zbytecne. Vice nez 2 nasobek je uz jen hysterie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nenapsal bych to lépe. Dokonce si to už uvědomili i v 80+ a titanum specifikace již zavádí novou kategorii účinnosti při 10% a to 90%. Bohužel nevim o jedinem titanum zdroji.
Oni to vědí i vyrobci zdrojů, ale udělat 80+ gold v 1kW je řádově jednodušší než v 300W (kouzlo procentuálního počtu a fyzikální reality)
Popravdě 700-1kW zdroj v GOLD paramerrech bych dokazal navrhnout a postavit. 300W kousek s 90% při 10% to bych nedal, spínací ztráty + ztráty v železe a na diodách přelezou ty 3W velice jednoduše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No pokud mi nejde o pár wattů ale o ticho a pokud je zdroj do 50% zatížení nehlučný a pak už ne, tak 2 násobek dává docela smysl.
A ano, 400W zdroj by teoreticky měl utáhnout 400W zátěž, ale taky záleží jak je stavěný. Viděl jsem v recenzi zdroj, který při 100% zátěži po pár hodinách shořel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to Mirek11: protoze cena - nechapem, zdroj s vyssim vykonom bude drahsi lebo sa musia pouzit vykonnejsie suciastky. Zivotnost - ak postavis rovnako kvalitne zdroje, jeden 450W a druhy 600W, tak ich zivotnost bude rovnaka. Jedine otacky, tam to moze byt citit. To jedine ak by vo vecsine casu mal ten PC spotrebu 350W. Ma zmysel snivat o malo vykonnych zdrojoch lebo ma urcite budu stat menej, budu mensie, efektivnejsie... To mas podobne ako s autom a motorom. Predimenzovany motor bude mat stale vyssiu spotrebu, vecsi, tazsi, drahsi... Je jedno ako budes s nim jazdit, stale bude oproti menej vykonnemu motoru drahsi na prevadzku. Skus si zratat keby kazdy pouzival predimenzovane zdroje kolko energie by si v globale zbytocne premenil na teplo a nasledne ti to teplo nebude vyhovovat a kupis si klimu.... Niesom ekoterorista a nemusis to ratat globalne ale maj doma par pocitacov, notebookov alebo inych zariadeni s predimenzovanym zdrojom a uz uvidis rozdiel. V globale usetrime par atomovych elektrarni. To je tebe jedno ale bude ti to jedno dokial nebudes mat za domom skladku odpadu alebo v lete budu odstavky vody lebo uz 2 mesiace neprsalo z dovodu globalneho oteplovania.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem čo tu riešite, každý si vyberá zdroj podľa vlastného gusta.

Ja osobne väčšinu času trávim s notebookom, na bežnú prácu a browsovanie to stačí. Žerie to pár watov a nemusím riešiť veľkú spotrebu.
Pokiaľ sa chcem hrať, alebo potrebujem poriadny výkon, tak zapnem herný PC, kde mám naddimenzovaný zdroj, lebo pri záťaži aspoň nehučí ventilátor a účinnosťou sa pohybuje v najlepších hodnotách. Naviac viem, že kvalitou konštrukcie a použitých súčiastok mi nevyprdne za rok, dva a nezoberie zo sebou polovicu hardwéru ...

Každý nech si kúpi čo mu vyhovuje a potom nepotrebuje riešiť somriny ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.