Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Šéf Opery: Možnost odinstalovat IE nestačí

Ono je to vsechno pekne ze chcou odstranit z windows prave IE( Ja sam ho nemam v lasce ). Ale zamyslel se nekdo nad tim co budeme delat kdyz nainstalujeme system prave bez onoho prohlizece z instalacniho DVD a budeme chci vyuzivat internet??

Rekneme si aha, tak si otevru IE a stahnu firefox, operu nebo chrome. Aha, IE zde neni, takze se na web nedostanem a nic nestahnem. Tudis pokud nebudeme mit u sebe instalator pro dany prohlizec tak se na web nedostanem.

PEKNE, NE? :-) ( Berte muj prizpevek krapet s nadsazkou prosim )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nehrál v Clerks? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celé mi to připadá jako zoufalý (i když možná úspěšný) pokus o zviditelnění Opery. Prosadit se na trhu browserů jde i jinak než brečením, viz Mozilla.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proto by ve win stacil uplne ten nejobycejnejsi prohlizec ala prohlizec obrazku, ktery je defaultne ve win a moc toho neumi. Ten by mohl slouzit prave pro stazeni jineho "poradneho" prohlizece a je jedni jestli by to byla Opera, FF, Chrome nebo IE. Ano nasla by se spousta lidi, kterym by tento zakladni prohlizec stacil, ale uz by jich nebylo hodne pres 50% jako je tomu ted...

kazdopadne dekuji serveru cdr, ze si z celeho rozhovoru nevybrala jenom tu jednu frazi, tak jako to treba udelalo zive, comz vlastne udelali z johna toho spatnyho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

notorius: nechci ti brat iluze, ale Mozilla se pridala na stranu Opery (stejne jako google s chrome), takze se da rict, ze vlastne breci taky...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A ja bych chtel v instalaci jeste alternativni prehravace medii a alternativni vypalovaci programy. A nakonec i vsechny alternativni OS. Boze...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kasarian: Copak Jon není ten špatnej? Já myslím že je. On by si snad představoval, aby ke každé instalaci Windows bylo cédéčko se všemi prohlížeči...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To nejdulezitejsi je asi to, ze kdyz uz teda koupite M$, mate moznost si rovnou vybrat, jaky a nainstalovat ho.
Vzdyt neni nic sloziteho, aby M$ vytvoril seznam dejme tomu 5-10 prohlizecu a vy jste si ho stahli a nainstalovali. Mit dostupne "vsechny" je nerealna predstava.

Pokud tam je IE defaultne, neuveritelne ho to zvyhodnuje i kdyz mate moznost ho odinstalovat.
Je to srovnatelne jako , kdyz hlavnim vyrobcem aut bude Skoda a da vam "zdarma" jejich autoradio, ktere muzete take "odinstalovat" a dat jine, ale pokud nabidne slusny zaklad, tak to hodne prevdepodobne neudelate.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kasarian: A on ten IE i neco jineho umi?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prtik: No, ja jsem mozna namlsanej z Ubuntu, ale me by se prave libilo, kdybych si mohl pri instalaci vybrat. Muze byt nejaka nabidka na distribucnim mediu, muze byt moznost vlozit doplnkove medium s alternativnim SW (ktere si klidne vytvorim sam, nebo spravce podnikove site), muze se instalovat primo z internetu.

Na druhou stranu, kolik uzivatelu si instaluje OS samo doma, ze? Takze ono je to i prodejcich a jejich sluzbach. Zase si dokazu predstavit predinstalovany OS, ktery se me na to zepta. Ostatne kdyz dneska zapnu novy PC, tak nejprve se me jakysi pruvodce pta na hromadu veci a OS nakonfiguruje. Podobne by mi mmohl nabidnout, ktery z predinstalovanych komponent hodlam pouzivat a zbytek by odstranil, nebo naopak ty chtene douinstaloval z CD, DVD, flashky ci internetu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

off topic: neviem ci ste zachytili, ale zacalo sa na sude pojednavanie medzi CRIA a isoHunt, isoHunt pozaduje od sudu vyjadrenie o tom, ze neporusuju ziadne zakony a CRIA chce riadny sudny proces

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když se tak nad tím zamyslím, tak zrovna u prohlížečů je to těžké. Ani jistá forma "repozitářů", jako je v Linuxu, by nebyla to pravé ořechové, i když by to za současné situace bylo asi nejideálnější ( = nejblíže ideálu).
Mně by docela stačilo, kdyby:
1. IE šel odinstalovat.
2. Byly nastaveny nějaké standardy, které by všechny prohlížeče musely dodržovat => všechny stránky by se ve všech prohlížečích zobrazily stejně.
3. Nedodržování standardů by se pokutovalo

Je to stejné jako na silnici. Silnice = webové stránky, auta = prohlížeče. Silnice se dělají podel určitých standardů = webové strnky by se podle nich dělaly taky. Auta musí splňovat také určité normy (procházet technickou a tak) = prohlížeče musejí dodržovat standardy. Nedodržuje-li prohlížeč standardy, nesmí bých schválen k provozu (neprojde-li auto technickou, nemá na silnici co dělat).

Pak by mi vůbec nevadilo, že IE je součástí Windows, že Safari je součástí Mac OS X a já nevím co ještě. Pak by to totiž bylo opravdu jedno, co kdo používá za prohlížeč, stejně jako je jedno, v jakém autě kdo jezdí. Někdo jezdí v rychlejších a pohodlnějších autech (Chrome, Opera, ...) někdo v pomalejších autech (SeaMonkey - hovoří vlastní zkušenost, je to můj primární browser), někdo si vystačí s "Favoritem" (IE6), někdo raději "Felicii" (IE7), jiný raději Ferari (třeba Opera - berte to jako příklady, ne stěžejní přirovnání). Ale ve výsledku všichni jezdí na silnici podle určitých pravidel. A to, že někdo do cíle dojede dřív (má rychlejší prohlížeč), nebo třeba pomaleji, ale komfortněji (má prohlížeč plný pluginů, které mu vyhovují) - to už je prostě věc osobních preferencí, stejně jako volba prohlížeče.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 Prtik: Presne tak! A instalacka Win7 vcetne vsech alternativnich programku se pak vejde jen na 150 DVD ne? Nebo ze by MS pak dodaval svuj OS vcetne alternativnich programku na 1TB HDD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to idiot. Co ocekava, ze kdyz vyhraje, ze zustane u prohlizecu? Pak jsou na rade prehravace, kancelarske aplikace a tuny dalsich veci, jak uz tu v diskuzi padlo. Windows je produkt soukrome firmy a nikdo nema co mu diktovat, ze tam musi pridavat produkty tretich stran, pokud nechce. Jina situace by byla, kdyby MS aktivne branil pouzivani alternativnich prohlizecu, ale nic takoveho se nekona. Vsichni, co nemaji IE radi ho nepouzivaji, tak kde je problem? Odinstalovat se jako aplikace uz da, zmizi binarky a knihovny patrici aplikaci IE, co chcete vic? Vyoperovat z OS Trident jadro pro renderovani HTML? Co to bude za OS, kdyz to nebude umet? Co vsechny aplikace, ktere jsou na tom zavisle, budou snad jejich autori dopisovat HTML parsery? Kdo je pro, je naprosto mimo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co je na tom problém. Jestli tam má být Chrome, Safari, Firefox a Opera,,,,tak celkově se na CD přidá na instalátoru maximálně 30 MB.
To samotný IE zabírá aspon polovinu a spoustu dalších blbostí si doinstaluje z internetu. Takže žádných 15 DVD není třeba.,,,, A řešení které navrhuje Opera je správné a pověde k lepší konkurenci na trhu Windows prohlížečů a v konečné fázi mnohem rychlejších a kvalitnějších služeb pro uživatele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používám Chrome a jsem spokojen. Líbí se mi možnost odinstalace IE pro lidi co IE nechtějí. Nelíbí se mi názor, že Microsoft musí dát prohlížeč na výběr. Nevidím ani žádný důvod proč by ve výběru měla být zrovna Opera. Držím v tomto Microsoftu palce.
TO: WIFT pobavil mě příměr s auty, protože mi bylo Vámi řečeno, že srovnávání kradení aut a filmů je zavádějící.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U prohlížečů je to jiné. Prohlížeč je to první s čím se uživatel setká když má internet. To vše ostatní už není nezbytná součást používání. Pro mě jo, ale pro běžné BFU ne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Používám Operu asi 10 let. Tohle mě ale hrozně sere. Jak někdo může diktovat soukromé společnosti, jaký (konkurenční) software bude do svého produktu muset zahrnovat? Když to vezmeme do extrému, znamená to, že při instalaci si bude uživatel muset vybrat kalkulačku (od 10 dalších vývojářů), přehrávač multimédií, poznámkový blok, poštovní klient...? To jsou ale nesmysly... Microsoft je soukromá společnost a je JEN na něm, jaký software bude ve Windows obsažen (pokud s tím má někdo problém, může si VŽDY stahnout aplikaci třetí strany). Dále, nikdo NIKOHO nenutí produkty Microsoftu používat, je plno dalších alternativ. S tímto komoušovským jednáním Opera Software NAPROSTO nesouhlasím a začíná se mi tato rudá společnost těžce hnusit, ačkoliv Operu jako prohlížeč stále používám... :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je zase hloupost - Internet Explorer a Explorer je jedno a totez. Blizi se doba, kdy v systemu nebude zadna ikona Internet Explorer, ale zadanim adresy se bude rozhodovat jestli jde o lokalni zdroj nebo sitovy. Co by se jak melo z toho systemu odstranit - cele graficke rozhrani na kterem funguje vse vcetne toho frontendu kteremu se dnes se rika Internet Explorer ?

Opera a dalsi browsery jsou samostatne programy, Internet Explorer je soucast operacniho systemu bez ktereho ten system nefunguje.

Tehle pitomosti se cpanim software tretich stran do instalace (ke kterym nema Microsoft jak poskytovat uzivatelskou podporu) je treba ucinit pritrz, browserem to zacina a nakonec si nekdo umane ze na instalacnim DVD od Windows musi byt zaroven i Mac OS, 15 distribuci Linuxu a dalsi operacni systemy. Pricemz bude nasledovat rev tech ostatnich, ze by chteli taky. Kdyz jsou u Operi tak genialni, tak at si ke svemu prohlizeci vytvori vlastni operacni system :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jinak..Co prijde na radu priste? Audio stack? Bluetooth stack (tam konkurence uz dokonce existuje)? Mozna TCP/IP stack? Renderovani HTML je fce, kterou by moderni OS mel rozhodne disponovat. Tenhle pan jen patri k firme, ktera se zivi na trhu, ktery MS spoluvytvari. Nedari se mu, tak se snazi prosadit svou soudy.
Nechame se na chvili unest na kridlech utopie a prestavime si, ze MS napise OS, ktere je bez vad, der a chyb. Co bude nasledovat? No preci zaloba vsech vyrobcu antiviru, firewallu a dalsich bezpecnostnich aplikaci na MS za to, ze znicil trh, ktery (s trochou nadsazky svou neschopnosti) vytvoril.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ren: Podepisuji v plném rozsahu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to Karel33

"Tetzchner: Je mezi tím tak velký rozdíl? Když se nad tím zamyslíte, tak pořád potřebujete odněkud prohlížeč stáhnout, že?

Betanews: Hmm, a k tomu potřebujete prohlížeč?

Tetzchner: V každém případě je potřeba si prohlížeč vybrat a stáhnout. To se dá udělat několika způsoby, ale to je na další povídání.""

(To znamená že Microsft nemá pravdu. Všechny prohlížeče musí být už při instalaci, a uživatel se musí vybrat co chce. Potom naisntalovaní systému a IE už je vlastně pozdě a odebrat ho nestačí)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

fake: Plácáš tady nesmysly a vaříš z vody. Já jako soukromý výrobce aut budu sám rozhodovat, jaká autorádia budu do aut standardně zdarma dodávat. Pokud s tím jako zákazník mám problém, tak ho vyhodím a koupím si jiné. Nikdo mi nebude nařizovat, aby do cenníku nabízel konkurenční produkty ostatních firem. Pokud s tím máš Ty problém, nechápu proč si moje auta kupuješ a nerozhlídneš se někde jinde... Tragéde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pre vacsinu ludi je INTERNET to modre E na ploche a je tam napisane Internet Explorer. Teda ak si to bude instalovat uzivatel ktory sa v tom nevyzna tak si aj tak nainstaluje IE pretoze je to INTERNET. Uzivatel ktory pouziva iny browser tak si sice vybere nieco ine ale tomu to nerobi problem si potom stiahnut a doinstalovat.
Pouzivam Operu ale v tomto ju nepodporujem, ak by mal byt vyber tak kto tam bude zahrnuty ? (Firefox,Chrome,Opera,Safari alebo aj napr. Maxthon i ked je to len nadstavba ? + ine). ak to pretlacia oni tak sa spusti lavina blbosti.
Moj nazor: MS vytvoril OS a preto si tam moze dat co chce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejlíp zakázat celý wokenice a je pokoj.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Luke:

je to přesně tak, jak říkáš. Není to nesmyls ale tak to přesně funguje. Windows jako 95 % zastoupení na trhu není jen soukromá firma. Je to platforma a pro naprostou většinu lidí světa ani jiná varianta než Windows a Internet Explorer neexistuje, protože to neznají. A o Linuxu a Opeře například ani neslyšeli.

Z toho důvodu se musí postupovat takto antidiskriminačně a v podstatě komunisticky jak tvrdíš. Nic jiného totiž současnou situaci nedokáže narovnat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Síla Opery je malá. Google a Mozilla se však připojili a to jsou nejsilnější soupeři vlbec. Maxthon bych bral taky. No problem, (akorát to hnusné renderovací jádro IE)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

galadriel: Máš komunistické myšlení, až to bolí... To, že má Microsoft 95% trhu je jen jeho plus, každý mohl být ve stejné pozici, jako je Bill. Za druhé, nikdo NIKOHO nenutí systém Windows používat, máme tu plno dalších alternativ. Nařizovat soukromé společnosti jaké další konkurenční firmy zdarma podporovat může jen komunistické prase. BFU zajisté nemá žádný problém s IE, a ikdyby měl na výběr při instalaci prohlížeč, zvolí modré Éčko, protože nic jiného nezná. Zkušený uživatel si stejně stahne něco jiného (např. zmiňovanou Operu) a nemá s tím sebemenší problém. To, že komunistická špína Opera Software neumí dělat martketing (oproti např. Firefoxu) je jen jeho problém, paratizovat na úspěchu druhých (Microsoftu) může jen rudé prase. Co přijde dál? Výběr kalkulačky 10 konkurenčních výrobců, aby nebyla ta defaultní microsoftí zvýhodněná? Takové myšlení snad nemůžeš myslet ani vážně...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lukke :Kdyby Opera software byl komunistickej tak už by se dávno musel znárodnit-)))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

akorát že ten marketing platí z věšiny právě Google a internetová rekalama kterou všichni ve Firefoxu a Opeře blokujeme!!! Dost ironie

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to borowitz.naprostý souhlas.Už schází jenom návrat do doby w95 a doby z dob Linuxu v CL. Potěš nás Pánbůh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mě by vlastně stačilo, kdyby byla možnost holého systému bez prohlížeče a taky bez Windows Firewallu(který stejně jako IE) když zakážete, stejně funguje a jako Zobmie se se vrací a otravuje s hláškama. Navíc všechny nebezpečný viry a malware (jak dokazuje Secunia.com) pocházejí ze 70 % jen z ActiveX. Bohudík, že Opera takovej debilní bezpečnostní systém ani mít nemůže. Opera Widgets mají 0 reportů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Lukke: nez zacnes vyrvavat svoje radoby politicky kecy tak si nejdriv o ty terminologii co pouzivas neco precti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

že by snad Google a Mozilla byly taky komunisti ??? :))))) Apple a Microsft budou asi kapitalisti, že ??????????

Akorát z toho teda nevím kdo je ten zlej a kdo ten hodnej.
Jak Ty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... sice jsem odpurcem Microsoftu, ale tohle uz se mi prece jen zda trochu moc, aby na instalacnim cd vyskytovaly i konkurencni prohlizece ... to uz by mohli zazalovat i Apple za to, ze v iPodu je pouze Safari

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jen čekám, kdy se Microsoft konečně na Evropu doopravdy naštve a přestane sem k nám svůj sw vozit a podporovat ho tady. Bude k sehnání jen přes net za dolary a všichni evropští obchodníci a dodavatelé půjdou do kytek.
 
Já vím, mnozí linuxfanatici nad tou možností zajásají - ti si často nevidí dál než na klávesnici. Ale byla by to správná sranda. Myslím, že by narychlo vyměněná Evropská komise lezla z Washingtonu do Redmondu po kolenou, aby odprosila a dala Microsoftu exkluzivní podmínky navždy a bez omezení...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2Lukke: ty asi moc zakazniku, jako soukromi vyrobce aut, nemas podle tveho postoje :o) porad zapominas, ze ty neridis trh. kdyz zacnes prodavat tve auto s motorem z traktoru, jen protoze tve EGO tak reklo. najednou budes mit plny sklad aut ;-) argument o 10ti firmach nabizejicich kalkulacky je trochu mimo nemyslis??? kalkulacka porad jen pocita 1+1, pripadne vedecek kalkulatory. kdezto prohlizece jsou trosku jinde. Nejlepe to vystihl WIFT. IE je nejoblibenejsi diky tomu, ze vetsina stranek je psana idioty, kteri nedodrzuji standarty. Pak ta stranka nejde prohlednout v nicem jinem nez IE. Je tu nejaka moznost volby??? je to cestne obchodni jednani nebo je podrazy neschopnych firem prevazne z usendej. Nemluve o podivnych dodrzovani 3-way handshake v MS sitich. Vnutit neco zakaznikovi nema nic spolecneho s volnym trhem, to je komunismus/diktatura na urovni africkych/stredovychodnich statu. Uz jen to, ze te MS nuti mit jeho produkty na notebooku/pc. to je komunismus, ne demokracie kde se rozhodnes co ches a ne co ti firma diktuje. to je necestne (kdyz se chces bavit o moralce) nabity edge taktez nazyvany monopol. ty si nejak pletes pojmy v tvoji politicke propagande. prestan sledovat americke filmy o kapitalistickem komunismu. v kazdem pripade jak pises, muzes jit do BSD/Linduxu kde je mnoho moznosti. Opera je jeste vetsi tragedie jak Mozilla produkty, co se tyce do funkcnosti nebo mam smulu na stranky ktere prohlizim.

IE neni vubec treba mit nainstalovany, Explorer umi prohlizet sam o sobe, v kterem si muzes stahnout co chces.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tedy nedá mi to, ale k tomudle se vyjádřit musím. Co je to za "blba".... myslím že úplně stačí možnost IE odinstalovat a nevázat možnost přístupu na WU a MU pouze na IE. Nevím jak ti to vážený pán představuje, jako že při instalaci Windows si zvolím mezi IE, Operou, FF,Safari, Google chrome..... a co nějaký další prohlížeč v pořadí, ten tam nebude? Nebo to chce pokrýt všechny prohlížeče co budou v době vydání na trhu? A co takhle kalkulačka a media player, a aplikace na nastavování uživatelských účtů a rozlišení obrazovky..... Ač v mnohém jsem proti MS, tak tohle už je přehnaný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Petyy
Mno a co by se jako stalo, pokud by MS přestal dodávat SW do Evropy.
Dojely by se stávající PC s Win a více či méně bolestivě by se přešlo na nějaký NIX OS. Ty by jsi se možná naučil používat Open Office. Možná by jsi si pořídil PC od Applu. Možná by jsi zvládl linux, Cedegu,nebo Wine. Nebo by jsi zůstal věrný svým Windows a psal srdcervoucí dopisy do Redmontu, že za to může EU, ale ty jsi v tom nevině. Mno, být tebou, trošku se kolem sebe rozhlédnu a některé věci zkusím udělat jinak.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

řešením by bylo, kdyby nainstalačním médiu nebyl žádný prohlížeč a po skončení instalace systému by se zobrazila nabídka v okně, kde by bylo několik takových prohlížečů se základním marketingovým popisem a screenshoty, a zákazník by si vybral minimálně jeden nebo klidně všechny prohlížeče a ty by se následně stáhli a nainstalovali z internetu. (viz. Linux)

Ale vidím to nereálně.
Na tomto řešní by museli spolupravoat všechny uvedené firmy, takže to je ideál Windows 8. Do Sedmičky se to asi takhle nestihne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nech uz ten c.rak tiahne aj s tou vysahanou operou niekam. Nie su schopni urobit poriadny browser tak sa chcu presadit spinavostami za pomoci komunistov zo socropskej unie.

P.S.: som stastny OS X a Linux uzivatel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opera je vynikající browser. Ale je určena pro Power-Users, ne pro většinové BFU, co se spokojí IE nebo Firefoxem.

Ale nic proti. IE8 a FF3 jsou kvalitní taky. Čekám už hodně dlouho na Firefox 3.5...Trvají jim to strašně. Ale na druhou stranu. Filozofie "Release it, when its ready" ve stylu Debian se mi zamlouvá. Není kam spěchat

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam .NET aplikaci, ktera vyuziva komponentu webbrowser z .NET frameworku(ktera je zase postavena nad Trident jadrem IE). Takovych sw je na svete hromada. Jestli to tomu c.u.r.a...... z opery projde, osobne ho asi zabiju, pac takovy magory je pro dobro lidstva treba elimiovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 pajikxx
Win 98, žádný zázrak, ty hodily BSoD už při předváděčce, Milenia - propadák, W2K, Win XP dobé až úspěšné. Visty podle všeho propadák. Přesto lidi nakupují dobrovolně, nebo nedobrovolně SW od MS a MS se dost snaží aby masy zůstaly v nevědomosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> Karel33:
Co má společného vázání Internet Exploreru na OS a "kradení" filmů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> krtko:
Re: "Nie su schopni urobit poriadny browser tak sa chcu presadit spinavostami..."

Schválně, zkus mi vysvětlit toto: Grafiky Intelu mají na trhu největší zastoupení. Proč? Myslíš, že jsou nejlepší?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 WIFT: Ano su. Do notebookov su to jednoznacne najelpsie grafiky. Kto sa chce hrat alebo pracovat s niecim co potrebuje lepsi graficky vykon, tak si aj bez nejakych vykrikov Nvidii a AMD vyberie jednu z ich kariet. Do obycajneho kancelarskeho PC alebo notebooku Intel uplne staci. Nehovoriac o tom, ze maju najviac vyladene ovladace (aspon pod OSX a Linuxom; Windows nemozem hodnotit).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Právě v tom to je. Ta hloupá většina neví že existujou alternativy a na tom právě Microsoft rejžuje. Odstoupení z trhu Evropy si nemůže dovolit, protože by tím obrovsky prodělal a EU už zavádí opensource software ted. Pak by to šlo nahoru masově.

... Nedávno přišel bejvalej spolužák s notebookem a už si to přes IE7 a vyhledávač Live.com serforval (všechno defaultní od výrobce) a pak na Seznam.cz,,,poté pustil zřejmě upirátěnou hudbu ve Windows Media Playeru 10 (o 11 ani neví) a samořejmě formát MP3. Ogg slyšel poprvé (samozřejmě Ogg neuměl WMP přehrát) a jako vrchol MS bordelu - trial verze Office 2007 co mu vyprší za 9 dní. A chce si koupit licenci. Ikdyž mu bohatě postačí OOorg nebo možná i Notepad++

==== Tohle je typickej případ nevědomosti. Pokud tenhle spor Microsft prohraje, tak se to alespoň bude muset změnit. Což MS nechce ani v černých snech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nadavajte si kolko kcete, ale ja Opere fandim. Pozaduju spravnu vec (vo svojej podstate) - dodrziavanie standardov. Na zaciatku podania podnetu k EK slo prave o toto, odstranenie IE z Win sa z toho vyklubalo neskor. WIFT to pekne opisal s tymi autickami. Teraz na Operu nadavate, ale ak dopomoze k urychleniu prechodu na IE8, vas nazor sa zmeni i 180°.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V jednom souhlasím ano je dobré dát lidem možnost na výběr ale pokud je nějaká funkce svázána ve windows s jádrem prohlížeče mělo by to jádro zůstat. Asi takhle: Při instalaci by se instalovalo jen jádro které by neobsahovalo samotný program. Teprve při spuštění windows by to uživatele vyzvalo k výběru prohlížeče. Třeba pomocí něčeho co by se mohlo jmenovat Windows Programs. Kde by byli ke stažení aktuální verze prohlížečů s jejich popisem od autorů a reakce od uživatelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkoušel jsem to s operou několik let, ale verzi od verze mi lezla na nervy víc a víc, až došlo na její odinstalování. Teď používám někde firefox a někde chrome a zdá se, že skončím všude u chrome, líbí se mi čím dál tím víc. Zajímalo by mne, z čeho ta firma, co matlá operu, žije, protože z uživatelů toho šuntu to být nemůže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..."nebyl žádný prohlížeč a po skončení instalace systému by se zobrazila nabídka v okně"... v okne ceho??? takze by tam byl prohlizec, ne? Treba by to byl IE s jedinou povolenou strankou www.vsechny-prohlizece-sveta.com -humus. Je to proste nesmysl MS nikomu primo nebrani, aby pouzival jine prohlizece a jestli to dela neprimo tak at, Diky bohu za monopol OS ja bych nechtel zazit 20 rovnomerne zastoupenych firem vydavajicich vzajemne nekompatibilni OS a pokazde kdyz si budu kupovat pocitac vestit z kristalove koule pro ktery z 20 OS bude v budoucnu software, ktery budu potrebovat, nehlede na problemy spojene s prenosem dat z jednoho OS na druhy...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K dodrzovani standardu:
To by ty standardy teda ale meli dodrzovat ty vyvojari webu spis ne? Nevim, proc se tady bavime o M$, on ty weby dela schvalne nevalidni??? Ja si snad jako programator muzu napsat program jakej chci ne? Bezte do (_._) s omezovanim svobody. Jestli si chci psat nevalidni web, je to ma vec, jestli se ti to jako navstevnikovi mych stranek nelibi, tahni do (_._). Jako programator si muzu zas napsat prohlizec, kterej bude <center> </center> iterpretovat jako zarovnani do leva a zas me do toho nema kdo co kecat, nelibi se ti to, napis si vlastni (stahni operu) me je to zase u (_._).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Eser: Já mám připomínku k Tvé češtině, ten podmiňovací způsob...
Tvůj příspěvek k Petyy 12.3. 20:17Zkus to přístě takhle: "...Ty by ses možná naučil používat Open Office. Možná by sis pořídil PC od Applu. Možná bys zvládl Linux, Cedegu, nebo Wine. Nebo bys zůstal..."Já vím, je to OT... Díky, nic ve zlém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 NOX_not_logged: ja si zase myslism, ze prave toto je zly pristup, ktory z uzivatelov a komunity okolo neMS (a inch "alternativnych") produktov spravi nejakych ukricanych militantov co sa nevedia presadit kvalitou.

Osobne problem vidim v niecom uplne inom. A ked sa teraz jedna teraz o web browseri, tak si zober napr. takych web developerov. Urobi nejaky, dajme tomu, portal podla standartov a pride, ze 100 veci tam nefunguje v IE. A tu to zacina. Uz sa hned ide pretrhnut aj za cenu nejakych hackov alebo porusenia standartu aby to bezalo aj na tom pos.anom IE. A toto je podla mna to najhorsie. Keby sa to takto neupravoalo, tak si myslim, ze by bol pomer prehliadacov na trhu uplne iny. Lenze teraz je to bohuzial tak, ze uzivatelia IE si mozu dovolit skoro pri vsetkom zakricat "mne ten explorer zobrazuje vsetko bez problemov preco by som mal pouzivat nieco ine".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> krtko:
Mno, tak myslím, že jsi zapomněl v první řadě na intergované grafiky AMD a nVidie a ve druhé řadě tedy, ehm ... No nic, pokud považuješ grafiku Intel v notebooku za nejlepší, vyvracet ti to nebudu, já bych si notebook s Intel grafikou v současné době nekoupil ani omylem, když už by to bylo s Intel procesorem, byla by v tom určitě nVidia a klidně integrovaná v čipsetu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

asdasdfas: v tom případě ti přeju, až příště půjdeš na oběd, aby ti kuchař "svobodně" nadrobil do jídla drcené sklo... Vždyť je to kuchař a může si svobodně dělat co uzná za vhodné... :-D

Ne, vážně, takové jelimany jako jsi ty snad někde produkují velkosériově.. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To TyNyT:
Ty osle,tvy prirovnani je uplne mimo ale: pokud bude na jidelnim listku to sklo napsany a ja si to tak objednam, tak to tak proste chci.

Jinak mi fakt chces tvrdit, ze si svuj web MUSIM delat podle jakychsi standardu jakesi samozvane organizace (je vubec w3c nekde pravne zavedena?) a ze si ted nemuzu otevrit c++ builder a napsat si prohlizec, kde si budu html interpretovat jak chci? Ale samozrejme, ze muzu.

Pravne postizitelne by melo byt, pokud by M$ nekde tvrdil, ze IE renderuje stranky dle w3c, to je pak lez a podvod. Taky mame prumyslove std. na ruzne srouby atd a presto existuji torxy, bezpecnostni torxy apod., ktere normalnim sroubovakem nepovolime, ale vyrobce proste nikde netvrdi, ze to dany prumyslovy std. splnuje. O tomhle by to melo byt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Programator

prohlížeč by to nebyl samozřejmě. Byl by to proces Explorer.exe nebo zobrazovací jádro Windows. To je jedno. Každopádně rozlišuj.
Nebude To nebude iexplore.exe

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

celej problém s vývojáři a webhostingy je samozřejmě v tom, že IE8 měl být na světě už tak před 2 roky, protože kvalitově odpovídá Firefoxu 2.0 a Dnes bychom čekali finalní IE 9 který podporuje všechny standardy. Nikdo by se pak nemusel přizpůsobovat zastarolosti internet exploreru....Kdyby nebyl Microsft tak pomalej... U opensource programů všeho druhu je normální že se jakákoli bezpečnostní nebo technická chyba opraví rychle. Microsft hold ale není OSS

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chrome podle mě není prohlížeč!

Neumí uložit webovou stránku do jednoho souboru MHT, není žádný doplněk na export do PDF. Neumí blokovat nechtěné skripty, reklamy ani flash animace. A to nemluvím ani o zatížení CPU právě na stránkách co tohle obsahují. Vzhled je tak jednoduchý, že na horním panelu, (který nemá) nejde zobrazit ani oblíbené záložky (musíš vlézt do správce záložek). celkově....Jediné co Chrome umí, je rychlej JavaScipt. ....Používám ho jen na mapy, java-hry a java-aplikace. U ostatního je Chrome nepoužitelný. Hold je to určeno pro ještě větší BFU než IE

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

galadriel: No jasně, já budu jako člověk, který začínal před 20 lety assemblerem na 8 bitech a od té doby se velice úspěšně živím jako programátor, u tebe typický BFU. Pro mě je to zase matlák, který si nainstaluje prohlížeč a chce od něj funkce dvaceti dalších programů v základu. BTW moje chrome mi oblíbené záložky zobrazuje a do žádného správce lézt nemusím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zajimavé.....

pak ale nechápu jak ti může chrome vyhovovat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

galadriel: Vyhovuje mi právě proto, že je to jenom browser a nehraje si na e-mail klienta, antivir, firewall, spam eliminator, word a podobný blbosti. Je to jednoduchý a rychlý prohlížeč, nic víc, nic míň. Trash jako jsou skripty, reklamy, flash animace atd., to si odfiltruju na linuxovém routeru. Vyhovuje mi rychlost, jednoduchost a stabilita. Nečekám a nechci od toho nic víc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

galadriel: Vem si třeba takovou operu. Je to vůbec prohlížeč? Nebo je to e-mail klient, či snad torrent s možností prohlížení webu? Stal se z toho zabugovaný líný a nenažraný moloch, co umí mizerně spoustu věcí. Děkuju, nechci. Na torrenty mám lepší aplikaci a maily na vlastním serveru. Prostě jsem BFU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Honza748: opera a zabugovaný líný a nenažraný moloch? opera je jeden z nejrychlejších a nejmíň rozežraných prohližečů!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je nějakej prohlížeč nenažranej na pamět a procesor tak je to Firefox a IE. Opera mi nikdy nestoupne nad 20 %, ikdyž má otevřených 40 tabů

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ostatně je to věc názoru.

Každému vyhovuje něco jiného. A jsme zase u toho - Windows by měl dát uživateli na vybranou už při instalaci aby si vybral co chce a co tam nechce

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono by uplne stacilo, kdyby M$ udelal neco podobnyho, co dela spousta lidi pomoci programku n-lite (mmj. moje instalacka win-xp ma 190MB) a to ze PRED instalaci si zvolim co tam chcu a co NE a az teprve potom se zacne instalovat OS. Samozrejme pro BFU by tam byla volba "standardni instalace".
Nebo rovnou, pokud uz se dela tolik verzi instalacnich winu, udelat jednu kde nebude spousta aplikaci "zadarmo" a tim by mohla byt cena holiho OS ve finale vic jak o 50% mensi.

Jenze nic podobnyho se nestane, takze at zije n-lite pro w7+

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jo znám n-lite, a toto by bylo super řešení. Jenže pochybuju že by MS snížil cenu při holém OS. Spíš bych tipoval opak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

salam: Naposledy jsem měl operu na jednom starším stroji, mimochodem momentálně s uptimem něco kolem dvou let, takže slušně stabilní. Čas od času skončila deadlockem, musel jsem killnout proces a začít znova, na 6 otevřených tabů žrala 400MB a o kvalitě jejího kódu svědčilo i to, že po několika týdenním běhu (stále stejných 6 tabů) si čas od času sežrala třeba na půl minuty 100% CPU (co se uvnitř dělo, to asi neví ani autoři) a když ji člověk chtěl zavřít, tak to trvalo něco kolem minuty, během které si vyžádala dalších 100MB navíc. Verzi už si přesně nepamatuju, 9.5 a nějaký drobný možná. Prostě šunt non plus ultra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no samozřejmě každej prohlížeč má chyby. (Rozdíl mezi Opera+Firefox+ Chrome vs Safari+IE je ale v rychlosti jaký se bugy opravujou. To co píšeš se na mém kompu nestává, takže nemohu říct. Důležitý je taky verze prohlížeče. Současná Opera 9.64 je stabilní a rychlá. i verze 10.00 alpha je na alpha status hodně vyspělá a stabilní. Samozřejmě pokud si zkušel Operu někdy ve fázi Opera 7, tak se nediv. I verze 9.20 která se stále ještě hodně používá je zastarálá. od verze 9.50 výš je o.k.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten pán bude asi zahořklý z toho, že celosvětově používá Operu něco přes půl procenta všech uživatelů a to už dlouhá léta. I Google Chrome ji dokázal během půl roku hravě předběhnout...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jak už jsem psal, Chrome má celosvětově 1 % a Opera 0,7 s výkavama kolem procenta. V česku třeba má Opera kolem 7 % a třeba v Rusku má přes 20 % . Nijak Operu ani jejího šéfa nebráním, ale přidala se I Mozilla a Google, takže tito si určitě nespílají do chudáčků. Každopádně segment uživatelů Opery i Chrome se do budoucna ještě zvedne. Ne každý si najde cestu k něčemu jinému než IE , SA nebo FF. Chrome a Opera jsou prostě na vyjímečný segment uživatelů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

osobně bych chtěl volbu defaultně nainstalovat všechny tři a nechat operu jako primární, vyhovuje mi ze všech nejvíc, ale ty zbylý 2 se občas taky hoděj

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

me spis bavi, ze se porad resi jen prohlizec www stranek. proc treba nikdo neresi file explorera, prohlicec obrazku, ze je tam zakladni word nebo treba malovani. Proste todle nepochopim, m$ svuj system, tak proc ho nekdo nuti at tam neco nedava nebo naopak dava a ja nevim co? prece widle nikomu nebranej naistalovat FF, operu, ja nevim co nebo se snad pletu :) a na druhou stranu kdyby dodavali widle bez IE, tak jak si asi uzivatel stahne jinej prohlizec? a pokud by tedy mela bejt moznost pri instalacce jakej prohlizec chci naistalovat, tak kdo urci jaky tam budou, jestli google, safary, ff, opera, ... to pak prinutej mit v instalacce treba open offici. imho hola dmnc :x todle preci neni linux ne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Připadá mi, že je to od odpůrců Microsoftu trochu demagogie, když tvrdí, že by Micsosoft určitě nezbohatl, kdyby nezneužil dominantního rozšíření Windows k prodeji prohlížeče. Normálního člověka by ani nenapadlo vyrábět operační systém bez prohlížeče. Je to asi jako by se počítače nesměly prodávat s obrazovkou. Tu by si musel koupit v jiném obchodě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je jediné logické řešení sporu a sice Microsoft by měl stanovit zvlášť příplatek za Explorer, kdo by jej nechtěl, platil by méně. Pak by teprve nezneužíval monopolu. Jenže kdo by určil cenu IE?. To by vlastně i stanovil, kolik můžou vydělat za mozilu nebo Chrome.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klasická diskuze o ničem a šéf Opery si tímhle přiřadil titul ZOUFALEC ROKU.
Nejsem žádnej příznivec mrkvosoftu, ale měřit by se mělo stejnym metrem všem. U Maca to nikomu nevadí a u Win jo?
Vydávání verze bez IE = nesmysl. Víte vůbec kolik je toho ve win integrovanýho??? Nejdřív se bude prodávat verze bez media playeru, pak ještě verze bez IE (to už máme 4 kombinace), pak třeba verze bez win firewall protože za chvíli začne někdo vřískat, že to je nerovná konkurence. Co třeba verze bez Wordpadu? bez Outlooku nebo za chvíli někoho začne štvát, že se ve win dá i vypálit CD.
Líbí se mi jak vždycky nějaká lama nadává, že třeba něco co je součást win nemá nějakou funkci, ale jakmile by to tu funkci mělo tak by hned běžel na nějaký fórum vypsat se, že to je nerovná konkurence...
To co psal WIFT na začátku ohledně standardů sice nějakou logiku má, ale v důsledku to je nemožný. Každý si může napsat program jaký chce a když já se rozhodnu, že si naprogramuju nějakej prohlížeč sám tak mi do toho nemá nikdo co kecat. Navíc srovnání s provozem na silnici je kapku mimo...Pravidla na silnici jsou totiž pro to abys neohrožoval druhýho, právě proto se to jmenuje "pravidla NA SILNICI" přečti si tyhle 3 slova pořádně, nejmenuje se to pravidla doma na zahradě protože doma na zahradě si můžeš jezdit jak chceš a když se zabiješ tak je to tvůj problém...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

galadriel: Linux mi při instalaci nacpe FF a že by mi dal nějaký výběr jsem si nevšiml. Jasně, po instalaci se zobrazí nabídka s tím jaký prohlížeč člověk chce nainstalovat.... a kdo bude určovat který prohlížeče budou v tý nabídce? Co když budu chtít nějaký co v té nabídce není? Jako lidi, přemýšlejte hlavou. Jsem pro, aby v základu OS byl inetový prohlížeč, jsem pro aby šel při instalaci odkliknout, že se instalovat nemá, nebo pak odinstalovat (první je čistčí, druhé je takové divné, ale alespoň něco), ale proč se mi má proboha zobrazovat nabídka s jinými prohlížeči? Když budu chtít něco jiného, tak budu vědět co chci zkusit a ne že na mě bude vyskakovat "reklama" která mi bude něco nutit. Osobně používám IE, každý se mi divý proč, ale prostě proto, že splňuje co od něj chci. Stejně tak jako FF, stejně tak jako Opera, stejně tak jako svého času Netscape....
Pokud chce Opera zlepšit svůj podíl na trhu, tak ať také nabídne něco zajímavého navíc. A myslím že pro spoustu lidí by stačilo třeba rychlé ztahování z rapidshare a ostatních úložných prostor. Přímé spojení s torrenty atd. Jenže takhle u mě zkončili úplně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

galadriel: Co to tady meleš, že tě nutí linux (kernel ??) instalovat FF, linux tě nic nenutí, možná některé distribuce to mají přednastavené, ale ne všechny. Vidím, že si odborník na Linux :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co to sou za klauni, ta Opera, ty vole :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

velmi lacny sposob ako zaujat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS by mal davat do OS len cisto prehliadac co dokaze spravne zobrazit HTML bez nicoho ineho, ziadna java alebo dhtml alebo flash, len proste suche HTML co je zaklad zkladov. a ked chce niekto nieco viacej, ak mu to nestaci, siahne bud po IE, FF, OP, CH atd ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedine rozumne reseni je nucene rozdeleni Microsoftu, cokoliv jineho jsou jen nelogicke ukroky stranou, kolem jedineho zakonneho reseni dnesni situace.
Jo a sef Opery by mel radeji makat, aby konecne vysla desitka se kterou se pekne couraji a mne tim nuti trpet na dosti nepouzitelnem Firefoxu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Betanews: Takže myslíte, že by bylo pro uživatele vhodnější, kdyby měl přímo v instalaci alternativní prohlížeče, z nichž by si mohl během instalace vybrat, než aby kvůli tomu musel něco extra stahovat?
Betanews: Takže myslíte, že by bylo pro uživatele vhodnější, kdyby měl přímo v instalaci alternativní prohlížeče, z nichž by si mohl během instalace vybrat, než aby kvůli tomu musel něco extra stahovat?
Tetzchner: Přesně tak.!

Opravdu super řešení, protože pan Tetzchner bude spokojen ,že tam je jeho Opera. A jak se to bude řešit s ostatními prohližeči, když se objeví nějaký nový. Kdo rozhodne, že tento tam bude a ten ne? No myslím že "každá liška chválí svůj ocas" .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je bordel - ja nejsem schopny prodat svoje produkty, tak by to mel delat nekdo jiny a jeste nejlepe by to melo byt definovano zakonem, ze musi. Podobnost s autorskymi poplatky ciste nahodna.
To je jakoby KFC chtelo, aby v McDonald nabizel Zingery ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V dobe, kdy MS svazal svuj OS s IE, byl jen malym hracem na poli internetovych prohlizecu a taky to tehdy nikomu nevadilo, protoze az na male vyjimky vsichni za prohlizece platili. TEHDY se meli vsichni ozvat a ne dnes. Prisla doba, kdy objem placene Opery zacal klesat a Opera se dala zadarmo, jenze ono to neprestalo, Opera dal klesala nebo stagnovala. Cili se ukazalo, ze o prohlizec Opera nejevi "skoro nikdo" zajem. A ted? Vedeni Opery se snazi, aby se k co mozna nejvice lidem dostala Opera a misto toho, aby se snazili s nekym nejdrive domluvit (vyrobci, distributori OS), tak jdou rovnou soudni cestou. To me neprijde jako idealni reseni. Myslim, ze kdyby se obratili primo na MS (treba i s vyrobci ostatnich prohlizecu) s nabidkou, ze mohou spolecne dat instalatory dalsich prohlizecu na CD/DVD k OS aby byla evropska komise spokojena, tak si myslim, ze by udelali lip. Pripadne se domluvit treba s DELLem, HP, IBM. Ale timhle zpusobem prez silu, to je hnus velebnosti. A je take videt, jak je v tom Opera sama. FF jde "nahoru" cili i prez moznost volby ve Windows si cestu k uzivatelum nachazi i bez soudu. Safari ma svoji platformu a na Windows je jen aby se nereklo :). A Operu si stahne par lidicek, co jsou s Opero spokojeni. Kdo chce jiny prohlizec, tak si ho pomoci IE najde a nepotrebuje k tomu zadne rozhodnuti soudu. Ono totiz to odebrani IE8 z Windows7 zajisti pouze strohe prohlizeni webu z adressbaru v Exploreru, ale nejaky solidni nacitani stranek se nekona. Ale prohlizec FF nebo Opera, Safari se s tim stahnout daji :)

Jestli chce Opera ziskat vetsi podil na trhu tak at si jako kazda jina spolecnost (vcetne MS) zajisti nejake PR a to jakoukoli cestou, ale ZA SVOJE PENIZE a ne za penize vsech obcanu EU pomoci soudu!

Copak udelal FF malo, kdyz na kdejake strance byla je a bude upoutavka na FF? Co lokalizace? Proc u nekterych vyrobcu je instalator FF na plose? Proste to jde a Opera jde svym chovanim proti proudu.

gargous

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

gargous:Plný souhlas. Opera je prostě out, nenabízí nic extra (alespoň pro mě a asi i pro víc lidí) a teď jen křičí a něco chce. Kdy už konečně lidi pochopí, že je potřeba něco dělat, aby něco vzniklo a ne jen otvírat hubu a natahovat dlaň? A kdy už konečně těmhle vyžírkům přikřipneme tipec? Bohužel, lidi jsou stádo tupých ovcí a dokud se nenajde jedinec co je zmanipuluje a ovládne jinak, tak budou zmanipulovaní tím předním.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

gargous

Za prvé - soudy tu jsou od toho aby fungovaly a soudily. Pokud někdo porušuje zákony, je tristní, že se tím začne EK a soudy zabývat až po deseti letech a po upozornění nějaké firmy.

Tvůj návrh řešení, aby se Opera dohodla s MS, DELLem, HP atd. je nereálný. MS na něco podobného nikdy nepřistoupí a naopak nutil prodejce PC, aby na počítače nedávali jiný prohlížeč než IE.

Potom píšeš, že kdo chce jiný prohlížeč, tak si ho najde. To je právě ten kámez úrazu. Jeden prohlížeč tam je a jakž-takž funguje. Že se skrz jeho díry občas PC zaviruje, se lidem vysvětlí jako normální. Takže těchto 60% lidí nikdy nebude hledat jiný prohlížeč, neví že existuje, v podstatě ani neví, co to je prohlížeč. IE = Internet.

Takže FF roste, ale jeho růst se taky zpomaluje. V podstatě nikdo, kdo alespoň trošku počítačům rozumí, tak IE nepoužívá. Ale ten zbytek světa neví, že je něco jiného a lepšího. Je to jako kdyby všichni jezdili v Trabantech a nikdo netušil, že se dá za stejný peníze pořídit Bentley.

S řešením Opery ale nesouhlasím, zdá se mi to ptákovina. Hlavně tristní by bylo, aby se v roce 2012 instalovala na počítače 3 roky stará děravá verze Opery, která nemá automatický aktualizace. Myslím si, že prohlížeč by ve Windows vůbec být neměl. Buďto ho tam dá prodejce podle své volby nebo volby zákazníka a když si budu instalovat PC sám, stáhnu si prohlížeč předem na flashku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pajikxx
Hele netvrď, že ti linux vždy vnutí za prohlížeč FF. Je to různé distro od distra a mnohé distra mají po instalaci nastaven Konqueror jako prohlížeč a je jen na tobě, co si stáhneš dál.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zapominate na to, ze IE jako prvni nabidl prohlizec ZDARMA (tusim verze 2.0). To mu prineslo podporu a rozsireni, protoze lidi nechapali, proc platit jeste za prohlizec (tenkrat Netscape).Kdyby dnes po vas nekdo chtel penize za prohlizec, poklepali byste si na celo. Ale to, ze ho mate zdarma je zasluhou MS ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@ JeCH - nu když někdo jezdí v trabiku ačkoliv za stejný prachy může mít Bentley - to je chyba marketingu firmy Bentley nemyslíte?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JeCh: promin, ale ty se tu bavis o tom jak spousta lidi nevi ze existuje neco jineho nez ie (s tim souhlasim, vic totiz ani nepotrebujou) a pak by si chtel udelat os bez prohlizece? jako nevim co by s tim takovy lidi potom delali. a uz vidim jak u prodejce si budes vybirat jakej prohlizec chces, ne jen ze pulka lidi vubec nebude tusit co jim tam budou rvat, ale jeste si za to napalej zase nekrestansky penize :f a na flashce, odkud si to asi normalni clovek co si koupi pocitac stahne? todle je opravdu postavene na hlavu, je to pro me asi jako kdyby ve widlich nebyly zakladni ovladace :f

a opravdu je zajimave ze breci hlavne opera, ktera de do haje uz dlouho dobu a porad nic noveho a to ze se ff uz taky zastavilo, je celkem normalni vec, rust preci jen nemuze jit donekonecna...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

JeCH: Soudy jsou tu od toho aby soudily. Proti tomu nic nemam, ale tady k zadnemu poruseni zakona nedoslo. To ze nekdo neco dava zadarmo a stejne to lidi moc nechteji oproti nekomu, co neco prodava (MS Windows) a lidi v tom maji vsechno neni prece poruseni zakona. Poruseni zakona by napriklad bylo, kdyby Opera na Windows nainstalovat NESLA. To, ze je ve Windows uz jeden prohlizec preci nikoho neomezuje v tom si tam dat jiny. A jak spravne pises. Ten kdo chce to udela a treba i Operu. Ale ten kdo nechce nebo to nevi, tak to neudela, ale porad muze na web. Cili jsou tu nasledujici mozne situace:
1. Ve Windows nebude prohlizec zadny, ale bude moznost si tam nahrat vsechny co existuji uz pri instalaci nebo po ni. Ten kdo vi co dela si tam da ten, ktery povazuje za nejlepsi. Ten co nevi si bud vyzkousi vsechny a pak se rozhodne (ale tech bude extreme malo) a ti co nevi vubec nic a to je tech tvych 60% stejne skonci u MS, protoze pokud maji OS od MS tak proc by si davali neco jineho? Majo OS MS, Office MS, prohlizec MS, to prece musi slapat jako hodinky. Pro tyhle lidi je srovnani s auty naprosto presne. Proc mit karoserii Skoda a motor z BMW? Jeden problem a motor je opet Skoda :) Navic se temhle lidem neda moc poradit. A pro spravce jejich PC at uz je to firma nebo znamy je to hotova mura umet nazpamet vsechny prohlizece. :)
2. Ve Windows to bude jako doted a cely scenar se opakuje, protoze jedine co se zmeni je uloziste pro vsechny prohlizece (CD/Internet)
3. MS prepise Windows aby varianta 2 byla uplna. Tak tomu nikdo neveri. Protoze kdyby tohle nekdo MS v EU naridil, tak vam garantuju, ze bud na zaklade intervence od USA se to zatrhne anebo se MS proste nasere a prestane Windows v Evrope prodavat, protoze ono z te EU oproti zbytku sveta toho zas o tolik vic netrhne :) To se proste nestane. Ja myslim, ze to "odinstalovani/nepouzivani" IE8 bude pro evropu i zbytek sveta dostacujicim prvkem.

A bezpecnost? Kdyz je clovek lama, tak si vetsinu svinstva pusti bud cilenym kliknutim do webu nebo emailem a ne ze dostane cilenej utok pomoci prohlizece bez toho, aby nekam kliknul. A pokud se tak stane, tak to odnese i kedjakej guru, ktery pouziva to same.

Ja osobne na Macu a Windows pouzivam jak Safari, tak FF a IE. Zalezi na tom, co zrovna potrebuju.
A to je kamen urazu, nejlepsi soudni rozhodnuti by bylo, aby vsechny prohlizece delali stejnou vec (zobrazovani stranek, apod.) uplne stejne, ale toto "doporuceni od W3 uz je tady leta a kaslou na nej uplne vsichni :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když tak čtu tuhle diskusi, tak si říkám, jestli takovéhle diskuse mají vůbec smysl. Je tady sice spousta argumentů, ale schválně si rozeberte jejich smysl.
Pár tipů:
Na instalačních médiích nějaké verze Windows jsem viděl adresář ThirdParty, který obsahoval nemicrosoftí doplňkové programy. Sem by se jistě různé prohlížeče vešly, ale proč to dělat?
Dále chtít po všech prohlížečích, aby zobrazovaly všechny stránky úplně stejně, mi také připadá přitažené za vlasy. Podle mě je, důležité, aby prohlížeč zobrazil stránku správně, ale že vypadá trochu jinak, není důležité. A ještě důležitější je, aby nějakým způsobem dokázal zobrazit i špatně napsané stránky. Pokud autor stránky chce, aby se mu zobrazovala stránka ve všech prohlížečích na chlup stejně, musí si to zajistit on sám.
Snaha, aby všechny prohlížeče zobrazovali stránku úplně stejně mi připadá, jako kdyby všichni najednou začali chtít, aby jeden program fungoval úplně stejně pod Windows, Linux, Mac, BSD, Android, AmigaOS, CP/M, ...

Proč by Windows mělo dát uživateli na vybranou, co tam chce nebo nechce. Přece jenom, pokud se vám současný stav nelíbí, tak si nemusíte Windows vůbec instalovat a můžete nainstalovat něco, co vám na vybranou dá.

Už vůbec nechápu, proč by Microsoft měl dodávat prohlížeč, který umí jenom HTML, případně JavaScript?

A pokud se vám nelíbí, že 60% uživatelů zůstane u předinstalovaného IE a jiný prohlížeč ani nevyzkouší, tak proč by to měl měnit zrovna Microsoft? Vám se to přece nelíbí, tak jim vysvětlujte, že existuje něco jiného, vysvětlujte jim, že existuje něco lepšího, vysvětlujte jim, že s pomocí jiného prohlížeče nechytí tolik virů, vysvětlujte jim, že dokonce existuje něco jiného než Windows, protože vám se to nelíbí. A protože vám se to nelíbí, je to úkol pro vás to změnit a ne pro Microsoft.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, proč tu padají různé návrhy, co a jak nabídnout v instalaci Windows. Na co? Jak tu již napsal peca 007, je to hlavně o prodejcích. Pro běžné BFU (kterých by se měla možnost výběru hlavně týkat) by měl tuto možnost i s příslušným vysvětlením poskytnout prodejce PC. Ostatní, byť jen trochu sběhlí uživaltelé si jistě poradí podle svého uvážení a bude jim stačit to, že IE půjde "odinstalovat". To co dělá Opera je jen nekalá soutěž výrobce, který se svým produktem zaspal dobu (tím myslím obchodní model).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>> oxymoron:
Tvoje přirovnání prohlížečů k operačním systémům má velice chabé základy. Ano, pravdou je, že IE, FF, Opera, Safari, Konqueror - to všechno jsou webové prohlížeče. Ano, je pravdou, že Windows, Linux, Mac OS X, FreeBSD - to jsou operační systémy. A právě v tom je problém. Tohle vůbec nejde srovnávat. Operační systém se dá přirovnat nanejvýš k internetu a aplikace se dají přirovnat k možnostem využití internetu. Takže webový prohlížeč je určen k prohlížení www stránek, ICQ klient je určen ke komunikaci, e-mailový klient je určen pro zpracování e-mailů, bittorrent klient je určen ke zpracování torrentů. Stejně tak Windows jsou určeny pro provoz Windowsových aplikací, Linux pro provoz linuxových aplikací a tak podobně. webový prohlížeč, mailový klient, bittorrent klient - to nejsou stejné platformy, přestože jsouto všechno aplikace pracující s internetem. Stejně tak Windows, Linux, Mac OS X a další _NEJSOU_ stejné platformy, přestože jsou to všechno operační systémy. Osobní automobil, dodávka, autobus - to nejsou vozidla srovnatelná co do účelu, přestože jsou to všechno vozidla - ještě lepší přirovnání by bylo osobní automobil, vlak, letadlo a loď - naprosto nesrovnatelné, přestože jsou to dopravní prostředky. Jenže webové prohlížeče mají všechny stejný účel: prohlížení webových stránek, které jsou (měly by být) vytvářeny podle nějakých standardů. Kdyby nebyly, neexistoval by pojem "webový prohlížeč", ale byla by hromada nekompatibilních prohlížečů, jeden by prohlížel stránky napsané prasetem, druhý by byl určen pro stránky napsané krávou, další by byl určen pro stránky sešité křečkem a další by prohlížel stránky vygenerované tlupou idiotů. Nikdo by se nedržel žádných standardů, každý pes jiná ves ... ale což, já se nebudu rozčilovat, já jsem spokojen se stávajícím stavem, kdy si na prohlížení webových stránek už naštěstí nějaký ten pátek mohu vybrat prohlížeč dle libosti, aniž bych riskoval, že mi v něm většina stránek nebude korektně fungovat. A upřímně řečeno je mi srdečně jedno, že má Microsoft s IE dominantní postavení, naopak spíše mohu být rád, že se cyberzmetci zaměřují především na něj a ne na ten minoritní naprosto zanedbatelný a poměrně lenivý prohlížeč, který používám já proto, že mi narozdíl od ostatních vyhovuje jeho ovládání (SeaMonkey+MultiZilla).
A abych trochu přispěl k tématu: To, co dělá Opera, je mi srdečně jedno, protože se mě to netýká. Nepovažuji to ani za správné, ani za špatné. Je mi to opravdu úplně jedno včetně toho, jak to dopadne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

moron: prohlížeče musí zobrazovat stejný kód stejně - to je bezpodmínečný, evidentní, zcela logický a nevyvratitelný fakt

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Earl: Je je psany nekde v zakone? Ja si muzu udelat prohlizec jakej chcu a kterej si bude HTML + CSS zobrazovat jak CHCI JA A NIKDO me do toho kecat proste nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi začnu vyvíjet alternativní ControlPanel a budu chtít po MS, aby ten svůj z Win odstranil a aby k instalaci nabízel ten můj alternativní....
 
Co kdyby to MS řešil tak, že by úplně přestal používat název Internet Explorer, prostě by to přestal jakkoli nazývat, přestala by to být samostatná aplikace, byla by to nedílná součást OS, jako třeba StartMenu. Nebo snad mohu začít vyvíjet vlastní alternativu StartMenu a chtít po MS, aby tu svoji odstranil !?!?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> WIFT:

Podle mě rozdíl mezi operačním systémem ve vztahu k programu a prohlížečem internetových stránek ve vztahu ke stránkám není. Co dělá prohlížeč? Natáhne webovou stránku a zobrazí ji. Asi se shodneme, že toto dělá většina webových prohlížečů. Co dělá operační systém? Natáhne program a spustí ho. Asi se shodneme, že toto dělá většina operačních systémů. V podstatě to jediné, čím se programy od sebe mohou lišit v rámci jednoho procesoru, je volání systémových služeb, ostatní záležitosti mohou být totožné, ať je to linux nebo windows nebo mac. Takže pokud nahradíš systémová volání pro jeden OS příslušnými systémovými voláními pro druhý OS, program by měl fungovat bez problémů, akorát některé funkce budou fungovat mírně odlišně.
Další věc, rozhodně jsem nepsal, že prohlížeč by měl být schopný zobrazovat pouze stránky napsané pro něj. Psal jsem pouze, že požadavek na prohlížeče by neměl být takový, aby všechny prohlížeče zobrazovali stránky stejně (jinak co s chudákem lynxem, třeba?), ale že by je měl zobrazit správně. Tím, že stránku zobrazí mírně odlišně, ještě nepřestane plnit svoji funkci webového prohlížeče. Pokud chceš, aby všechny prohlížeče zobrazovaly stránky stejně, můžeš si udělat web v PDF, ten to dokáže, a dokonce umí i hyperlinky.
Z tohoto úhlu pohledu rozdíl mezi OS a prohlížečem je pouze v tom, že u OS se předpokládá, že zvládne pouze programy určené pro něj, zatímco u prohlížeče se předpokládá, že bude fungovat univerzálně.
Co má třeba dělat prohlížeč, pokud autor stránky předepíše, že má použít daný font, který se třeba běžně vyskytuje na Windows, ale na Macu takový font a ani podobný není? V tom případě prostě stránka bude vypadat jinak, i přesto, že je zobrazena správně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

oxymoron
Bohužel, ne vždy si můžeš nainstalovat co chceš, jelikož MS je všude pěkně zaseklej. Ckceš si například stáhnout veřejně dostupné formuláře z nějakého úřadu. Celkem je to na po....., když je tam nějaký jouda dá ve formátu dokument Word. Ten já nepoužívám, jedu v OO a už tu máme problém s nekorektním zobrazením v OO. Přitom ty dokumenty mohly být v pdf a byl by klid. Njn, jenže úřad za naše peníze nakoupil produkty MS, proškolil úředníka jak psát ve Wordu a finito.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to smesne. Kdyz tam bude opera, prihlasi se mozilla, safari a dalsic 50 naprosto bezvyznamnych prohlizecu .... z logiky veci budou muset vyhovet vsem. Kdyz tam budou prohlizece, tak si nekdo rekne, "ejhle!", proc tam nedat treba alternativni prohlizece obrazku, textovych souboru, souborove manazery ...............................................................................................................................................
Takze nic z toho se proste a velmi, velmi jednoduse - NESTANE!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dalo by se říct, že stejně tak by mohly být procesory vyráběné podle nějakých standardů, aby každý procesor vykonal úplně stejné programy se stejným výsledkem. Dalo by se říct, že by operační systémy měly mít stejná volání systémových služeb, aby jakýkoliv program byl spustitelný kdekoliv.
Ale jak už jsem psal. Pořadavek na prohlížeče by měl být, aby dokázal stránku zobrazit správně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Eser
Tak je celkem jasné, že programy zpracovávají data pouze nějakého druhu. Na druhou stranu, není chybou Microsoftu, že dodává program, který se rozšířil, ale chybou úředníků, že dokument vypustili mezi takovém formátu.
Každopádně je docela zajímavé, že stejný tlak jako na Microsoft a jeho .doc, .xls, .ppt atd. není vyvíjen třeba na firmu jejíž Corel Draw produkuje nestandardní uzavřené .cdr soubory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, ale myslím, že historie firefox, mozilla, opera a podobných v žádném případě nesahá tak daleko jako histroie první verze windows s prohlížečem Internet Explorer.
Tudíž firefox, mozilla, opera a jim podobní vlastně se chtějí jenom svézt na úspěchu druhých a štve je, že to nejde tak snadno.
 
Někdo tady zmiňoval příměr s autorádiem v autě - takže auta by neměly mít autorádio a člověk by musel po převzetí vozu se rozhodnout, kterou značku rádia chce ? Trošku blbost, ne ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Riccardo: to co vymysli Opera je spis, ze ti k tomu autu bude muset dat, ne zadne!, ale 200 autoradii od ruznych znacek a ty si tam pak das, ktere chces:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

oxymoron: Myslis jako ze kazdy procesor musi povinne zpracovavat instrukcni sadu x86, ze kazdy operacni system musi splnovat normu POSIX ...

(Poznamka: jak to vypada s x86 vi kazdy, doplnuji ze prinejmensim vetsinu normy POSIX skutecne kazdy OS splnuje ... ne ze by musel, ale je to konkurencni vyhoda)

Riccardo: historie Mozilly, drive prodavane pod jmenem Netscape Navigator firmou Netscape, je pomerne dlouha. Sice je to uz jiny program a firma se taky zmenila, ale ta navaznost tam je. Proc myslis, ze se Internet Explorer predstavuje webovskemu serveru jako Mozilla/4.0 (compatible; MS IE 7.0; Windows NT 5.1; .NET CLR 1.1.4322) ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IE jako součást Win mi až tak nevadí. Pokud půjde odinstalovat nebo dokonce volitelně ani neinstalovat, ok, beru. Kdo chce stejně si naistaluje to co mu víc vyhovuje. Já mám FF i Operu. IE používám jenom pro "nezbedné" stránky, kde FF a Opera má problémy, protože autor stránek je debil. A bohužel v práci musím IE používat, protože pro vzdálený přístup do sítě našich obchodních partnerů přes jejich Citrix musím mít naistalované jejich ActiveX komponenty. Nejsem happy, ale nic nenadělám. Suma sumárum - IE Honzíkovi z Horní Dolní bude stačit a bude spokojenej, kdo chce něco lepšího sáhne po FF nebo Opeře a na IE klidně zapomene. Jediné co by pomohlo celkově je rozdělit MS na část vývoje OS, část vývoje develop nástrojů a část, která dělá aplikace. Potom by každý z nich byl nucen používat stejné postupy a informace jako každý jiný nezávislý vývojář resp. dokumentace od vývoje OS by musela být pro všechny stejná. Ale to je o jiném. A ostatně co tím Mozilla a Opera sledují ? Myslí si snad, že potom si uživatelé budou jejich produkty KUPOVAT ? To jedině, že by IE byl silně funkčne okleštěný a za jeho plnou verzi by si musel zákazník platit. Potom by i Opera a jiní mohli za své svoje produkty chtít penízky. A zdá se mi, že o to jde. Já se tomu moc nedivím - dělají dobrou práci jen za hubičku. Jenom jestli MS potom neudělá to, že okleští IE, cena OS se nezmění a za prodej IE může ještě účtovat navíc ... neumím si představit, lepší scénář pro MS .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u auta aspon je na vyber, jestli tam chcu radio, airbag, kozeny sedacky a janevim co jeste, protoze pokud by tato moznost nebyla, auto by nestalo min nez 500k kc. to stejny bych ocekaval od operacniho systemu kterej se ma starat o to aby spoustel aplikace. takze, uz jsem to zde psal vecer, kdyz M$ da do sveta distribuci bez IE a treba i bez MP tak to muze byt levnejsi. no a v neposledni rade taky rychlejsi, nebude ten system tim zabordelenej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v systému musí být vždycky nějakej prohlížeč, protože když si domů nainstaluju novej systém a koupím routr, musím ho něčím nastavit, abych se na ten net dostal a stáhnul si co potřebuju.
to že jsou uživatelé hloupí a internet pro ně znamená to, že jim vyskočí seznam.cz jako první stránka a když ne, tak internet nejede. to sou z 80% uživatelé IE. temto lidem je naprosto ukredený kterj prohlížeč pužívaj. co se změní tím že dostanou na výběr? nic, oni chcou na internet. MS prostě využívá neznalosti svých zákazníků a to dnes dělá každá firma. pokud se to EU nelíbí, ať spíš naučí lidi něco o pc a řekne jim, co to je počítač. co vám řekne BFU kterýho se zeptáte na to co má za počítač? "No já mám windows XP" no a když BFU nainstaluju FF nebo Operu a dám mu tam ikonku z IE a po měsíci se zo zaptám na to co používá za prohlížeč, co odpoví? "no mám takovej ten co má tu modrou ikonku E" no a opera po takových lidech chce aby si vybírali prohlížeč. teď si vemte že ta možnost bude, ale nebudou tam jen zavedený prohlížeče ale všechny ostatní. co si BFU vybere? buď ten s modrou ikonkou a nebo tou co se mu bude nejvíc líbit, což bude třeba nějakej prohlížeč kterje bude v bezpečnosti ještě horší než IE a on si s ním bude chodit na účet!
raději lidi učit, a tím jim ukazovat že mají na výběr. nechápu proč by jim jinou cestu měl ukazovat zrovna MS, když jdu koupit auto do škodovky, tak mi tam taky neřeknou, víte i o ostatních značkách? tady sou auta jiných značek za stejnou cenu jak jste si vybral, opravdu chcete to naše?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pěkně se to tu rozjelo, tak to já taky přidám svůj shit do žumpy...
Není to tak dlouho, co jsem zprovozňoval u známé internát, teda původně to měl komplet udělat kabelář od UPC, ale neměl zrovna svůj den a tak jsem to musel dodělat já... :-) Den před tím jsem nainstaloval extra instanci XPprofiCZ (o Vistách se odmítám byť jen bavit), dal tam COMODO FireWall, AVir a pochopitelně browsery. A to Operu, FireFox a IE8 RC1. Všimněte si prosím, že zatím vše bez připojení. :-)) Toť pro ty, co si myslí, že v OS nutně musí být něco jako internet browser. Po zprovoznění internátu jsem provedl malé základní školení, cože ten který browser obnáší a jaké dle mě jsou jeho (ne)výhody. Zakončeno větou: "Vyzkoušej si to prakticky a sama uvidíš, co ti bude nejvíc vyhovovat." Zatím používá Operu. :-))
Já osobně jsem používal 100% Operu, ale posledních cca 0,5 roku pozoruji sem-tam problematickou funkčnost a nyní to mám fifty-fifty Opera/Firefox. IE jen v případě, že stránky, které potřebuji, odmítají na čemkoliv jiném plně fungovat, zatím jsem narazil na 2. Fakt inovace IE7/8 typu: dáme hlavní menu pod adresní lištu už prostě nepřekousnu i když se to dá snadno v Registrech změnit.
No, a co týká zmiňovaného Jona S. von Tetzchnera, mě to připadá hodně podobné jako u nás s protěžovanou menšinou hnědoobčanů, kteří pochopitelně (jako asi skoro každý z nás :-)) práci vidí jako poslední způsob obživy, obzvláště když se najde spousty politických hovad, kteří si na tom postaví kariéru... :-((
Čili bych to nechal jak to je, každá změna je přeci jenom k horšímu... :-)) ...nelíbí se ti IE ?? Tak ho prostě nepoužívej !!! Nelíbí se ti Windows XYZ ?? Tak je prostě nepoužívej !!! Já osobně jsem za ně vděčen, protože (ruku na bradavku) - čím bychom se my, IT borci, asi tak živili, kdyby všechno fungovalo jak má ??? :-)))
Apropo, tady jsem někde četl, že Win-integro-FireWall stejně nejde odinstalovat, hahahahahahaahahahahahahahaha,.... No, běží taky jako služba, ta se dá pochopitelně lehce zakázat, ale cestu mi ukázal nějaký čmoudík, který se mi cca před 1,5 rokem dostal do notebooku. Ten ten WinFireWall zametl tak, že po službě nebylo ani památky. No, několinásobně víc času mi zabralo ho znovu rozběhat, než ho takto "uklidit". Abych ho pak opět vymlasknul a nainstaloval si COMODO FW + SafeSurf, na který nedám dopustit (tolik muziky a zadara) !!!
Howg!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trubka, zda se mi to, nebo predpokladas, ze kazdej uzivatel ma po ruce flashku s instalatorama aktualnich FW, browseru a kdoviceho dalsiho?
Osobne je mi ukradeny, jakej browser je ve win, m$ ma v dnesni dobe na bezny brouzdani IE vcelku pouzitelnej. A to, co ted predvadi opera ji posunuje jeste dal z oblasti myho zajmu. Tohle uz je neprirozeny a zvraceny. A hony na carodejnice jsem nemel rad nikdy. Kdyby byla opera co k cemu, tak touzi po tom, aby v IE bylo jako jedna z prvnich stranek zobrazenej nejakej portal, odkud by se daly jednotlivy browsery pohodlne nainstalovat, ale je zcestny chtit po M$, aby zahrnoval kazdej prd. Pokud to EU chce, necht EU pouzije VLASTNI nastroje - slo by to velmi snadno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To Fangorn:
Ne, proč ?? Už mám něco instalací WinXP za sebou a ještě jsem je NIKDY neinstaloval on-line, i když jsem on-line byl, protože paranoi není nikdy dost. Radši si naistaluju WinXP-SP2; SP3; pak nějaký ten FireWall; Anti-Cokoliv; pak zasunu síťový konektor a jedu dál (aktualizace driverů, verzí, apod.) ... :-))
Na ne-integro-Win-soft jsem použil DVD 4/09 časopisu Computer, kde bylo internát-softu, co srdce ráčí a vesměs zadara... :-))
Kdybych nebyl tak línej, tak si udělám boot CD/DVD s instalací WinXP-SP3 a měl bych všechno "All-In-One". Ale zase tak za 2-3 měsíce vydají chlapci z Computer-u nové DVD s aktuálními softy, tak zase použiju tohle. Pohoda ... :-))
Howg!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Argumenty typu, že se jedná o svobodné rozhodování, kapitalismus, trh a férovou soutěž apod. jsou zcela mimo. Aby tohle všechno fungovalo, musí být splněny mimo jiné také tyto dvě podmínky: 1) dokonalá informovanost, 2) fungující trh bez dominantních subjektů.

Tady není splněna ani jedna z těch podmínek. V oblasti IT panuje spíš dokonalá dezinformovanost a téměř celé odvětví ovládá jediná firma. Pro takový případ má každý demokratický stát antimonopolní zákony na ochranu trhu (a hlavně spotřebitele), které zajišťují, aby firma své dominantní postavení nezneužívala. MS tyto zákony poměrně evidentně porušuje. Teď je jenom otázka, co se tím dá po deseti letech od počátku těchto nekalých obchodních praktik udělat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JeCh: trosku ma zaraza tvoj nazor. Od kedy sa ludom ma ponukat lepsia alternativa ? Kde sme ? Ani v sociku ani v kapitalizme to tak nefunguje, zijes v nejakej utopii, nikdy ti nikto neponukne dobru radu zadarmo, pretoze by sam seba zradil, nedava to logiku.
Sud je nato aby sudil ? no tak moj zlaty dam ta na sud za to ze mas v obyvacke televizor a nemas ho na balkone alebo na chodbe, pretoze ja si myslim ze je spravne mat na chodbe a balkone televizor tak preto ta budem sudit. Nemyslis si ze mna nieje nic do toho ako to mas ty zariadene ? to iste plati pre MS, nerozumiem preco ma EU zasahovat do toho ze ako MS predava a s cim predava svoj software. Preco nezakazuju Apple predavat MAC OS X bez iLife ? alebo preco nezakazuju predavat iPod bez iTunes ? je to absurdne ako vsetko okolo zalob EU na MS. Viem si predstavit pravnikov ako sa na seba pozeraju neveriaci ze moze niekto taku hlupost uz len navrhnut. To je to iste ako mi pred tyzdnom prisiel domov letak ze je nova firma ktora ponuka dezinfekciu smetnich bedni co mam na ulici, mal som sto chuti im napisat ze ci sa nehambia si robit z ludi blbcov, samozrejme ze par sprostych sa najde a objedna si sluzbu za 25$ / mesiac, ktora je maximalne neefektivna len okrada ludi.
neznalost neospravedlnuje, ten kto nevie aky je rozdiel medzi IE alebo FF alebo OP je mu absolutne kulove ci windows prichadza s IE ci nie, jeho zaujima len jedno aby sa mohol dostat na internet, a to je len dobra vola MS ze dal svojemu zakaznikovi moznost sa dostat na internet v baliku co prichadza spolu s OS. To je ako davat na sud predajcov aut ze ti predali auto s gumami od Michelin a nie od GoodYear alebo Yokohama, len koli tomu aby aj konkurencia utrhla.

A predstav si ten kto pocitacom rozumie pouziva aj IE. pretoze osobne sa mi nepaci instalovat active X do FF alebo validator na windows do FF, a je vela inych prikladov.

to co robi opera je len lacne kricanie do sveta ze existujeme, nic ine. Nemaju peniaze krachuju tak kricia, kto vladze ten krici, nic ine v tom nieje. Pritom opera je o nic lepsia ako FF alebo IE, je to len kazdeho nazor, v zakladnej myslienke vsetky robia svoju robotu dobre, to ze niekto brazdi internet po porne a warez znamena ze je blby lebo sa da nachytat na hruskach a toho aj vyuzivaju umyselne prostrednictvom IE, garantujem ti ak by FF bol s podielom na trhu vetsim ako 80% po dlhu dobu tak bude horsi ako IE

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Earl : a si si sto percent isty ze ten kto napisal standart to napisal spravne ? tak ako to ma byt bez chyb ? je to kravina ze ? tak isto ako ma kazdy dodrziavat standarty, skor by som povedal mas sa snazit pracovat s tym co je na trhu pouzivane nie standartne. standarty su tu nato aby usmernovali kreativnych ludi k tomu co nechcu, a nekreativnich posuvaju na vyssiu uroven pretoze im ukazuju co maju robit ak niesu natolko dobry aby dosli k tomu sami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> hkmaly
Pokud chceme po prohlížečích, aby stejný kód zobrazovaly úplně stejně, myslím, že není od věci, aby operační systémy schopné běžet na stejném procesoru byly schopné spouštět stejné programy. Čili aby existovala řekněmež jedna verze Firefoxu pro x86, a díky kompatibilitě by bylo možné spustit ji jak na Windows, tak na Mac, tak na Linux, tak na BSD, ...
> R-M-X
násilné dělení je podle mě nesmysl, jako kdybyste v rámci udržení tržního prostředí chtěli rozdělit Škodu na podnik vyrábějící Fábie, podnik vyrábějící Oktávky, podnik vyrábějící Růmstr a podnik vyrábějící Jety.

> Silas
To je přesně to, co tvrdím. Pokud se někomu nelíbí, že je dominantní Windows, tak ať školí lidi v tom, že existuje také něco jiného. Pokud se někomu nelíbí, že většina lidí používá IE, tak ať školí lidi v tom, že existuje něco jiného.
Čili podle mě by správný postup EU pro omezení Microsoftu (a to vlastně EU jde) vyžadovat editovatelné dokumenty jako ODF a ODS, na svých stránkách detekovat prohlížč IE a pokud je detekován, zobrazovat doporučení, že existují i jiné alternativy (někdo by to nazval buzerací uživatelů IE, ale dobře by jim tam, když to používají) a tak dále. Bohužel tohle něco stojí, zatímco nastavit požadavky na software a pak ho pokutovat peníze přináší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Oxymoron: "na svých stránkách detekovat prohlížč IE a pokud je detekován, zobrazovat doporučení, že existují i jiné alternativy (někdo by to nazval buzerací uživatelů IE, ale dobře by jim tam, když to používají)" Hmm, neni to tak trochu v rozporu s onou do nekonecna zduraznovanou "svobodou vyberu", kterou ten zly Microsoft tak strasne porusuje? Aneb nejme jako oni (jsme daleko horsi), ze? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Rozhodčí je tam od toho, aby hra probíhala podle pravidel a to samé platí v konkurenčním prostředí na trhu."... pokud už von Tetzchner chce přirovnávat k fotbalu, měl by taky zmínit, že jeho papírově silnějšímu, rychlejšímu a zajisté ve všech ohledech lepšímu týmu se prostě nedaří porazit tým Firefox a Safari, ani služebně mnohem mladší tým Chrome. (aby zas 5% Operářů nedělalo 95% bordelu, tentokrát jsem si svá tvrzení podložil zdrojem: http://www.w3schools.com/browsers/browsers_stats.asp )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.