Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seiki nabídne 65palcovou UltraHD TV s 3840×2160 za 57 tisíc Kč, má to ale háček

FHD ke me dorazilo pred dvema roky v uhlopricce 42 palcu a v technologii plazma :) Muzu rict ze spokojenost maximalni v kombinaci s HD satelitem a bluray prehravacem si nemuzu na kvalitu obrazu stezovat. Vyssi rozliseni zacnu resit az bude co do toho pustit a to teda v brzke budoucnosti moc nevidim.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ke mě dorazilo totéž a rozhodně uvažuji o něčem s větší úhlopříčkou. Je vůbec zajímavé, jak rychle si člověk na ten rozměr zvykne a brzy je mu to málo. Btw. můj AV receiver umí upscaling na 4K, takže nějaká 4k telka by se už užila ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nejak nechapu ten ocfekavany prinos upscaling 4k zobrazovat na 4k zobrazovadle. Ten stejny (spise lepsi) obraz ma preci stavajici stestava bez upscalingu. Mnohem vetsi prinos ma vetsi uhlopricka.
Kdyz jsme my kupovali televizi, resil jsem palce 42 vs. 50 (z cca 3,5 m). Pulka lidi rikala "mensi staci bohate", druha pulka "kup co nejvetsi". Sel jsem s manzelkou do obchodu, koukli jsme na oba rozmery a shodli se, ze proti nasi (byvale) 72 cm CRT je 42" maly prinos. Az 50" melo ten spravny WOW efekt. A tak to i zustalo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nase FullHD 50" plasma bude mit zakratko ctvrte narozeniny. Presel jsem ze 72 cm CRT, tzn. mam 4x vetsi obraz 16:9. FullHD z rozumneho zdroje (SAT, BD) mi vyhovuje a staci.
Dalsi jedno-, peti- a deseti-palce uz resit nehodlam, jako upgrade uvazuji o FullHD 3D projektoru a uhlopricce 104" z cca 3.5 m (tzn. zase aspon 4x vetsi nez stavajici obraz).
Na bezne televizni vysilani mi 50" staci bohate, na lepsi zazitek (film, 3D, sport) budu mit PJ.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si chci koupit 4K monitor. Cena tak kolem 10K za +24 palcu. Proč ? Go pro Hero 3 Black :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z takove kamery vam tezko poleze obraz s 4K rozlisenim. Udelejte rescale na FHD, ulozte to nekomprimovane a muzete se na to vesele divat na stavajicich monitorech... opravdu nepotrebujete 4K monitor na ten blivajz - videl jsem ty kamery osobne na IBC - v podstate zadny z vyrobcu monitoru nepredvedl skutecne prinosne 4K - vse jelo v podivne kompresi h264/h265 s tak nizkym bitrate, ze malokdy slo obsah oznacit za FHD.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"ulozte to nekomprimovane"? Opravdu? Ty musis mit doma hodne velke diskove pole co? :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtel jsem naznacit ze honba za ultra vysokym rozlisenim nema slouzit jako nahrada za desnou kvalitu komprimacnich algoritmu. Jinak se ocitnete v zacarovanem kruhu... ono, tam uz ale jsme :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

K teto problematice je treba dodat:

- HDMI1.4 sice nabidne, ale musite mit sakra stesti aby jste to zprovoznili (je to tak 25% ze se vam to povede)

- po HDMI to akceptuje jen YCbCr, ne RGB

- integrovany procesor zpracovava vse v 4:2:2 = nevhodne jako PC monitor

- omezeni na 30Hz neni dano vstupy, ale ridici deskou v LCD, ktera ma uzke hrdlo na vstupu, byt na vystupu ke sklu to dava 60hz v UHD

Delam na DL-DVI desce jako addon k starsi 50" SEIKI, rozdil mezi originalnim cipsetem v televizi a nasi deskou je obrovsky, zejmena tomu pomaha vyrazeni degradace pres 4:2:2.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U nas uz postarsie 32" LCD 1366×768. Zatial menit nemienim. Max co na tom pozerame je satelit Skylink HD a aj tam je vidiet zatial nedostatocna kvalitu prenosu obrazu.(v porovnani s prehravanim kvalitneho full FHD z PC). Takze drahy upgrade na vyssie rozlisenie by nic nepriniesol.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedno vím jistě: na 4K přejdu, až to bude mít smysl, za částku, která bude mít smysl. A to ještě sakra dlouho nebude. Nehledě na to, co říká Dan o 4:2:2 - po vlastních zkušenostech 4:2:2 už nikdy. Momentálně mám 37" LCD paňáka se slušným panelem a slušným obrazem (i přes HDMI a s 4:2:2) a zcela jistě vím, že je to moje poslední koupené zobrazovadlo, které kdy mělo nějaký tuner.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, jestli to člověk chce používat jako TV nebo jako monitor. Pro TV, zobrazení filmů z PC nebo fotek v jpg 4:2:2 ničemu nevadí, protože to je jejich nativní formát. Jako monitor chci něco, co se mi vejde na stůl a nebudu mít při tom pocit, že lížu plátno v kině, takže tam končím někde u 27".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Coby 4K už samozřejmě obojí rovným dílem ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si právě myslím, že rovným dílem to nikdy dobře fungovat nebude. Monitor chci mít na stole a dívat se na něj zblízka. TV tak, abych u ní mohl ležet :-) Pak se hodí i mnohem větší úhlopříčka.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ne kazdy se diva jen na fotky realniho sveta. U me je vetsinou casu na jedne z 30" zobrazen nejaky manual, nebo schema veci, na ktere delam (z PDF, pripadne PNG).

Dokazu si predstavit ze architekti by 50"+ 4K uvitali v 4:4:4 - ta uhlopricka je takova prirozena, kdyz u toho stojite v rozumne vzdalenosti, proste jako prezentacni tabule/nastenka.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

keme 4k dorazi asi hodne pozde, TV nemam a projektory si vybiram trosku jinak, a predpokladam ze led nebo laserovej projektor v 4k ještě hooodne dlouho nebude kdys i sehnat poradnej ve FHD da docela zabrat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ke me dorazila celkem nedavno 60" FHD plasma, ale uz dlouho predtim jsem na zobrazovani vseho pouzival 30" monitor s 2560x1600. TV jsem nepotreboval. A ta plasma mi vydrzi tak dlouho, dokud bude fungovat :-)

Ne vazne - asi velmi malokdo v CR patri mezi ty, co si musi poridit takovou technologickou novinku, kor v pripade, ze je vlastne nevyuzitelna. Obsah veskerej zadnej, upscalovany veci na tom budou vypadat jeste hur nez na FHD, TV vysilani v rozumne kvalite v nedohlednu. Bohatej, ale rozumne uvazujici clovek si to koupi podle me nejdriv za rok.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Fakt si nemyslím, že by počet obrazových bodů u televize bylo něco, kvůli čemu by lidi šíleli, viz chladné přijetí blu-ray. I to full-HD je spíš hype než nutnost. Video z blu-ray jsem párkrát viděl a jako jo, ohromilo mě to, ale pak jsem zjistil, že i když si na svojí fullHD plazmě pustím starou, z analogu ripovanou dokumentární sérii o formuli 1, tak (ne)kvalitu obrazu vnímám asi tak první minutu a jakmile se "do toho ponořím", tak je mi nějaká kvalita obrazu upřímně putna. Stejně tak 3D, stejně tak blu-ray, prostě chvilku to člověka uhrane, ale když je dobrej příběh, tak se člověk začne soustředit na něj a obrazový detaily nesleduje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych to asi takhle. Na prvním místě je kvalita obsahu, pak kvalita zvukové reprodukce, protože zvuk účinkuje lépe a rychleji na emoce, no a pak je ta kvalita obrazu, přičemž úhlopříčka, kontrast a barvy jsou důležitější, než rozlišení. Takže na 4k se těším na stůl k PC, ale do obýváku se dostane, no, možná nikdy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na obrazové detaily se člověk nesoustředí, ale je hezké občas nějaký takový najít.. Zrovna v F1 je tolik technických záběrů, které bych chtěl vidět ve 4K a výše (naživo slow-motion vidět nelze)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Holt obrazový detaily jsou takovou tou pomyslnou třešničkou na dortu. Ale snad všude jinde, krom dokumentů, hrají fakt páté housle. Chápu, že mezi příznivci fototechniky a studenty kinematografie existuje určitá vyšší míra fascinace obrazovým detailem, to je asi taky důvod, proč filmová studia a výrobci spotřební elektroniky tak tlačí na pilu, bohužel tím ale vytvářejí hodnoty hlavně sami pro sebe, já třeba odmítám za toto připlácet a vypadá to, že takových lidí, jako jsem já, bude většina.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No je to stejně neefektivní, jak třeba velká obrazovka. Cílem 4metrové obrazovky (z 3metrové vzdálenosti) není mít ksicht herce přes celou zeď. Měl by být stejný, takový nějaký normální, ale všude by mělo být okolí, které více vcucne do děje. Bohužel tohle nikdo nepochopil. Problém opět je, že periferní vidění má člověk silně neostré, a dělat 4metrovou obrazovku s 16K rozlišením je opět nic než plýtvání. Proto se mi velice líbil Philips Ambilight, nebo pokus o všesměrový projektor k XboXu, ale nic se pořádně nechytlo. :(

Jinak já jsem technický typ, a fascinují mě tedy technické detaily... Hrany, škrábance, vzory... Karoserie z uhlíkových vláken vypadá v detailu opravdu o dimenzi nádherněji. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mate pravdu. A presto na IBC byly sceny typu oci+usta v 4K, a krome toho ze ten blizky zaber nemel smysl sam o sobe, pridavalo na dalsi nesmyslnosti motion blur - pohyb dane osoby, takze jste o detailni textury zarucene prisli (asi dlouhy cas, coz u 30p neni vubec problem).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to je holt taková ta marketingová snaha ukázat... Lidi prostě nepochopili ten (mnou popsaný) princip, tudíž ho odmítají, a tudíž ho nikdo ve filmu/fotografii neimplementuje. Tohle bylo prakticky původním smyslem widescreenu - udělat obraz širší, namísto celkově větší, protože nahoře a dole moc zajímavého obvykle není. Je to ta efektivnější varianta "plýtvání pixely". Jenže lidi to zavrhli kvůli špatnému zobrazení na 4:3 obrazovkách. Správně měli mít uříznuté kraje, a pak by pochopili, to ale nikdo nechtěl, tak si obraz zmenšili, a pak prskali, že jim vlastně zmenšili televizi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o 30 FPS.. Já si myslím, že 30 FPS víceméně stačí - na slo-mo pohyby určitě, a to jsou právě takové ty technické záběry, kde se člověk dívá na detaily... Sport a tak. Nějaký sitcom skutečně nikdo ve 4K nechce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

30fps staci pro malou uhlopricku - jak vam obraz naroste, nemuzete delat rychly panning do stran, protoze uvidite jednotlive snimky jak se krasne vykresluji. Ano, lze se tomu vyhnout, ale pak prichazite o urcity typ zaberu a dila jsou chudsi..

Tech 60-120hz je pak nutnost pro 65-84" a vetsina vyrobcu to prave obchazi ruznymi generatory mezisnimku. Bohuzel jak refresh displeje neni vazan na zdrojove data (tj. dela se frame doubling, nebo vice) tak veskera vyhoda synchronniho malovani a interlacingu z dob CRT je fuc.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, s tím souhlasím... Pro prudký pohyb je 30 FPS málo. Ale i 60 FPS se při větší rychlosti může ukázat jako nedostatečné. Na technické sportovní záběry je to ale typicky dostatečné.. V rychlosti stejně není detail vidět..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To, že v rychlosti není detail vidět, je špatná úvaha. Oko se totiž také hýbe, čímž rychlost objektu kompenzuje. Takže může část obrazu vnímat ostře, i když je zbytek rozmazaný. Typický příklad je čtení jména stanice při průjezdu nádražím nebo v TV rychle běžících titulků. Když to TV vykreslí už rozmazaně, hned se pozná, že něco není dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale vysvetlete to kameramanum, ze maji snimat na 1/240, coz pri 30fps dela 45st. Ale ne, oni tam prdnou 180 nebo i vice, coz dela 1/60+. Ostatne televize se velkym snimacim casem vyznacuje, protoze vsechny broadcast kamery maji pidi cidla kolem 2/3".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kratší snímací čas ale není dobré řešení, to se pak z plynulého i když rozmazaného pohybu stane sekvence blikajících obrázků. Proto taky grafické programy umějí renderovat s motion blurem. Nedávno jsem v TV viděl tenis nasnímaný s krátkou závěrkou a bylo to velice nepříjemné. Jediným řešením je vyšší framerate, nízký framerate a krátká závěrka vytváří něco jako podvzorkování v časové oblasti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem to tak, že pro nějaké rychlejší pohyby nemá moc smysl 4K. Tam raději právě to FPS, plynulost obrazu. Dovedeš sice číst text, ale nedokážeš rozeznat 2 vodorovné škrábance na něm, nejspíš. Pro slo-mo technické záběry je pak každý pixel navrch lahůdka, a s klidem stačí 30 FPS...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Driv jsem mel Samsung 40" LCD,pote jsem presel na 51" plasmu od Samsungu se zabudovanym DVB-S2 tunerem a max spokojenost,az na silene komprimovanej SD signal z FreeSAT. :D Rodice mají asi dva roky 42" LCD od Panasonicu,vse FullHD.Bluray mam ps3 a v pc Bluray LG vypalovačku s HDDVD ctenim,na který mam i par filmu a vlastne rodice ještě mají HDDVD prehravac od Toshiby,ale pouze se na nej prasi,BluRay medium jsem v zivote nevypalil a asi nikdy palit nebudu,par filmu na BluRay mam - Battleship a kolekci Prometheus + všechny dily Aliens...Jinak samozrejme MKV,asi 2TB. :) Jinak mam i HDDVD mechaniku k XBOXu 360 :) kterou mam ale jen jako externi na USB,ve Win7 funguje perfektne.4k me laka,ale není to nejak nutne a pockam si na 65" za max 25000...To te doby mi FullHD postaci.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Samsung, 40 palec (102 cm), full HD, 15. december 2009 (chcel som ho mat na Vianoce 2009 uz doma), prelomovy rok v podsvieteni LCDcok. Zacalo LEDkove podsvietenie, ale LEDkove TV boli v 2009 strasne drahe, asi o 1/3 drahsie ako s trubicovym podsvietenim. Tak este mame s trubicovym podsvietenim. Vyssi model za 950 €, ziadnych 50 Hz, ziadnych 100 MHz true motion, ale pre "istotu" 200 Hz. S LEDkovym podsvietenim zacinali 102jky v roku pana 2009 za cca 1350 € a to uz je vazne prilis. Chcel som definitivne ostat pod tisickou. Prehrava bezne formaty, ale s DTS zvukom v MKV ma problem (MP3, AC3, AAC zvlada). Detto ma problem ak je v MKV viac zvukovych stop, neponuka ziadny vyber a prehrava len prvu v poradi, alebo forced (ci aj AVI, tam su ale max 2 zvukove stopy). TV ide aj na net (ale ziadna wi-fi), ale nevyuzivame to. Firmware upgradovat nechcem a nebudem, su aj ine moznosti (ntb+hdmi kabel alebo cez siet). TV hruby jak hovado, asi 10-11 cm na rozdiel od dnesnych 2-3 cm s LEDkovym podsvietenim. Na full HD je pre mna z 3-3,5 metrov 102 cm (40 palec) malo, bolo by treba 127-128 cm (50 palec). Na 4K by bolo dobre aj 2 metrovy, ale dat si 2 metrove hovado do obyvacky je vazne na zamyslenie.

Ak za 4-5 rokov klesnu kvalitne 4K TV pod 600-800 €, kupim nejaku 140-150 cm, zisiel by sa aj vacsi, ale to je na klasicku obyvacku uz prilis. Zatial si vystacim s hentym "zazrakom" s trubicovym podsvietenim z roku pana 2009.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vysoké rozlišení přínos jistě má. Není však vždy patrný. Člověk se na detaily přímo nezaměřuje, ale vnímá je. Z toho pohledu je zbytečné mít obraz "v detailu" (rozuměj FHD, 4K, +) permanentně. Když se kouknete, detail tam je, ale většinu času bude vysoké rozlišení nevyužité, a tedy poměr cena/výkon je bídný.
Občas se však najdou v obraze rušivé prvky vlivem rozlišení (tenké čáry), daleko více se ale v TV vysílání setkáváme s neskutečně příšernou kompresí, ze které bych blil. Nic je to ale proti vypatlárnám, které do TV pouští naše "televizní stanice". Proto už 3 roky TV (Tesla Color 343, pojď mi) ani nezapínám, a jestli 4K, tak bych rád měl velký monitor nebo projektor, nahrazující současný 22" FHD... Jak řekl WIFT - nic s tunerem nepotřebujeme.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám projektor, současné televize mi v dané cenové třídě přijdou pořád ještě příliš malé. :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já sem nedávno po doporučení a shlédnutí testů zvolil Sony W8 se 47" úhlopříčkou.Proč?...protože má široko daleko nejlepší inputlag ( ještě řada W9 je na tom dobře ).Jinak W8 47" si můžete zkusit s PS3 a nějakejma hopsačkama v Alze ( Praha ).

A k tomu pc s intel i5 + GTX770 propojeno Monster káblem a tomu já říkám herní zážitek :D
Jinak normalne funguji na i5 + GTX670 s monitorem Dell 24".

4K pro mne bude mít smysl až s dobrou cenou ( taky obsah to chce ) u aspoň nějakého lepšího výrobce.Nevím zda bych věřil Čanghong...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Nerozumím poznámce o té velké tlamě z Novy.No možná,že by v tom rozlišení autor vystřízlivěl a pochopil by jak je ta ženština odporná.....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

TV nemam, mam fullHD projektor, koukam se tedy na fullHD obraz o uhlopricce cca 2,5m a zatim jsem plne spokojen

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.