Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seriál Zázračná planeta dostane pokračování, ve 4k pod taktovkou Netflixu

Jo, ale je lepší tohle, než drátem do oka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli budou takovou vec tocit, tak pocitam, ze pokud to bude digitalne, tak urcite ne jenom 4k ..... vzdyt mame uz 8k televize a mam pocit, ze je to uz rok nebo dva, kdyz prenaseli do japonska ten fotbal (s vuvuzelama:) nejakyma vysokorychlostnima 8k kamerama .... pocitam, ze dnes je to uz naprosty standard aspon v necem trochu vic profi, coz by mel byt prave tenhle pripad:) Vzdyt jak bylo nejake video z te zazracne planety, tak to taky tocili dualni kamerou pro pripadne budouci 3D ...... vzdyt 3D se natacely uz nektere filmy pred 40ti lety, tak hadam, ze dnes je v digitale 3D 8k 120fps takovy rekneme zaklad.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm.. základ. Stálo by za to si všimnou toho, že to je DOKUMENT. Pokud se natáčí do nekomprimovaného 4K a více "materiálu", tak to produkuje stovky GB dat, což může být na pólu nebo v amazonském pralese celkem problém.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tomu neverim, videl jsi co pouzivaji za techniku? Tam se nejaky 8TB disk ztrati jak nic ..... nebo 100TB SSD v sasi 3.5" disku ..... litaji takovyma malyma vrtulnikama, myslim, ze tohle problem nebude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych videl problem v tom, na co to tak asi ukladat, v uvedenem rozliseni asi tezko v RAW, kdyz pro 8k/60p/24bit to dava cca 6GB/s, ve 3d by to muselo byt 12GB/s . To bych chtel videt, na co asi tak by to mohli zapisovat, kdyz nejrychlejsi PCIe SSD zvladaji cca 2-4GB/s zapis. Dalsi problem by byla samozrejme cena za to uloziste, pres 43TB/hodinu, to by chtelo na celodenni nataceni ( a to budu pocitat jen pracovni dobu 8h) cca 350TB v tech nejrychlejsich SSD. 2TB rychle SSD stoji cca 5000$, takze jen v discich by to stalo 875000$ ! Dost pochybuju, ze by si to mohli vozit s sebou, nekam do terenu (preci jen, pole pro 175 disku neni zrovna kapesni vec) i jako studiova zalezitost by to v tom RAW bylo asi celkem problem. Spise tipuju, ze se pouziva nejaka pokrocila komprese s rel. vysokym bitrate a YUV 4:4:4 (10-bit na kanal), atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chyba v zařazení. Smazat prosím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme, ze to nebude v RAW:) Byl by problem to dostat z te kamery ven:) Cena za HW bude asi bezpredmetna v porovnanim, kolik bude stat cela vyprava a hlavne, kolik vydelaji za promitani a prava. A milion dolaru je plivnuti, to stoji lepsi kamera:) Co se tyce komrese, pocitam, ze tam to bude 10x-50x uspora pri skoro RAW:) Preci jen vyssi snimkova frekvence zas tolik vic nezere pri nejake rozumne kompresi.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

4k natož 8k natož dokument nepotřebuje "3D"... (přesněji jde jen o STEREOscopii - to je zase moje dementní psaní velkých písmen, že? Je to ale zvýraznění jednoho slova ve složenině ;-) )

Neb realističnost je ve věrně vykreslených detailů!, ostrých jak v reálu! :-) i v jemnějších přechodech odstínů barev :-), to díky více a tak jemnějším pixelů, kdy naopak u malého rozlišení a hrubých pixellů jsou odstíny hruběji odstupnovány po velkých skocích - hrubých a mála pixelech :-(... )

Také pohyb může být plynulejší (zvládneli to i elektronika) i na velké úhlopříčce, kdy u mála pixelů skok kontury objektu u následujícího snímku je minimálně o pixel! a u SD na velké obrazovce je tak docela hrubý to poskočení, ale né u jemnějších pixelů i u velké obrazovky u 4k natož u 8k :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to nezdá, ale nároky stoupají rychle nahoru druhou mocninou.

4k 60i = 9,56 Gbps

1 second: 1,19 GB 1,1 GiB
30 seconds: 35,83 GB 33,4 GiB
1 minute: 71,66 GB 66,7 GiB
5 minutes: 358,32 GB 333,7 GiB
1 hour: 4,30 TB 3,9 TiB

Naznačené 8k 120 Hz: 35,83 Gbps

1 second: 4,48 GB 4,2 GiB
30 seconds: 134,37 GB 125,1 GiB
1 minute: 268,74 GB 250,3 GiB
5 minutes: 1,34 TB 1,2 TiB
1 hour: 16,12 TB 14,7 TiB
24 hours: 386,98 TB 352,0 TiB

http://web.forret.com/tools/video_fps.asp

Třeba h264 je hezký koncový formát, ale není vhodné jako zdrojový formát pokud se očekává náročná postrprodukce, tedy "silnější" zpracovávání materiálu. A syrová data jsou zase neskutečně objemná.

Předpokládám, že na place velkorozpočtového bijáku, kde se to hemží technikou a není problém tam mít truck se serverovnou :-) se to bude dát řešit, ale dokument a menší projekty, no, tam to bude horší.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak obraz je plocha, 2D plocha, tedy není divu že nároky za záznam či přenos (při zachování kvality samo) rostou se čtvercem. Plocha čtverce je jaksi A na 2. ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ač je to samozřejmé, tak leckomu to selským rozumem nedochází... A pak se diví, že datové toky přerůstají představy v nejdivočejších snech. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

V reálném světě by u alespoň mírně komprimovaného videa při pevné kvalitě neměly nároky růst s počtem pixelů a snímkovou frekvencí lineárně. Jednak realita nemá fraktálně jemné textury, jednak se při zvětšování snímkové frekvence úměrně zmenšují delty mezi snímky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

máme (už 8k televize) :-)) ... Kdo my!? :-()

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to jsem jediny kdo nejaky 4k vubec neresi? je to jiste chvalyhodne, ale koule mi to stejne nepodrbe.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Se podiv nekde v obchode na 4k televizi ...... kdyz je tam skutecne 4k obsah, tak je to pusobive, hlavne nejake pomale sceny nekde z prirody a tak .... na nejake akcni sceny se to samozrejme neuplatni, stejne jako na kinosmazky stazene z netu nebo ulici na tv hovna:) No, vlastne jeste delsi dobu to bude vcelku k nicemu, kdyz jeste jsou lidi, co tahaji SD shity, vetsinou postaci 720p a na kvalitnejsi 1080p uz by clovek musel tahat aspon 30-50GB (proste bluray), aby to melo vyznam ..... a bavime se furt o 24FPS a FHD .... samozrejme, ze 100FPS 4k nebo dokonce 8k by poslalo FHD do drevnich dob a vypadalo by diametralne lip ..... ale jak to dostat do obyvaku? Kupovat nejakou placku za 15kil? Nekdo upadl ne? A tahat 100GB z netu? Taky chujovina ..... o 4k se budem moct bavit tak za 10 let (tot ma skromna predpoved) ...... ale byla by blbost to neresit a povazovat to za nesmysl ..... to si jiste lidi mysleli i o prvni barevne televizi s rozlisenim 125 radku:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv jediný, ale jeden z mnoha, z většiny!, co 4k neřeší, nebo ano, ale reálně nevidí, ač jej někteří teoreticky... řeší, nebo si jen myslí že doma na FullHD :-)) ... monitoru natož na tabletu..., vidí 4k :-)) Ale Marketing je utvrdí, že už maj 4k ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kto si pamata scenu s plameniakmi? krdle vtakov. tam tych 4k ma vyznam

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.