Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Serverové divizi AMD stouply zisky více než 5×

'' za druhý kvartál vykázala AMD zisk $269 milionů. ''

dneska se ma vysledkama pochlubit intel.. tam se ceka ztrata 448 milionu usd..

https://www.investopedia.com/intel-q2-fy-2024-earnings-preview-8683535

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

i tak doufam, ze intel gpu trh neopusti

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

On ho neopusti, protoze ma a musi mit zajem na integrovanych grafikach a akceleratorech. V dedikovanych grafikach to pro tuto a nadchazejici generaci v principu odepsal..
Battlemage bude podle zakulisnich drbu "limitovany produkt" jako dedik grafika. V noteboocich pry bude jen jako integrovana. Ono po neuspechu Alchemyst se to asi i cekat. Jestli bude pak nasledujici generace vubec v desktopu vydana, je ve hvezdach..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Moc nerozumím tomu, jak Intel k Battlemage přistupuje. Na jednu stranu předkládá čísla a superlativy, podle kterých by integrovaná verze v Lunar Lake měla být proti Alchemist v Meteor Lake obrovský posun ve výkonu i efektivitě. Na druhé straně kdyby ta architektura byla tak skvělá, nedává mi smysl, proč by omezoval nabídku desktopových modelů a v noteboocích se na samostatná GPU vykašlal úplně.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mozna v te rovnici jsou jeste OEM partneri, kteri Intelu po druhe uz tolik neveri a nevidi duvod je mastit minimalne v noteboocich, kdyz tam muzou dat NV a vi, ze to s tim prodaji..
A nebo to Intel s temi superlativy tradicne prehani a realita bude daleko vic pri zemi, nez to maluje :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Navíc NV má spoustu odpadu, který nutí OEM, pokud chtějí odebírat i highend. A ten odpad někam musí, v notebooku to často stačí (oproti iGPU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenže kedy by sa dali očakávať konkurencieschopné grafiky? Do 3 rokov asi nie. Battlemage tu stále nie je, o Celeniečo nie sú ani len články. Intel by musel byť ochotný mať v graf. divízii ešte 3-5 rokov stratu. Opravte ma ak sa v odhadoch mýlim.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prečo má Intel stratu keď sa jeho CPU predávajú? Má vysoké náklady na výrobu, alebo investoval veľa do grafík, ktoré nemali žiadny úspech?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak od každého něco, teď když musí platit za část výroby konkurenci a do uvolněných kapacit ve fabech se zákazníci až tak nehrnou... Faby údajně loni zasekly sekeru 7 miliard.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

uff, 7 miliard je uz celkom slusna diera

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak se člověk nediví, že se jich AMD vzdalo. Ať každý dělá to, co mu jde nejlíp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tam se mohlo i kouzlit s čísly, nevíme jak si to divize mezi sebou účtují a jak moc kreativní účetnictví mají. Taková má konspirační teorie je, že čipy ostatním oddělením účtuje za čistě výrobní náklady a ostatní oddělení pak vypadají lépe. Pak ten provoz ne plně obsazených fabů, zpoždění v rozjezdu nových procesů udělají takovou sekeru a pak můžou dindat dotace na udržení výroby čipů v USA jako národního zájmu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jedna kacířská myšlenka. Co kdyby intel koupil licenci na zen5. AMD by licensovala jádra po cpu arm. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teorie pěkná, ale jedna věc je mít slušnou architekturu a druhá věc je mit fungující vyrobni linky.
Intel nemá ani jedno.
Papírové sice má 3nm a snaží se pracovat a rozjíždí i pokročilejší výrobu, ale já osobně věřím jen v 5nm (aka "Intel 4") který produkuje MeteorLake a jak víme i tento výsledný produkt stojí za hov***.

Takže i kdyby si licencoval ne ZEN5, ale musel by mít starší ZEN4 , tak si myslím že by to nedokázal vyrobit ve srovnatelné kvalitě jako TSMC, a výkonově by to padalo o generaci zpět

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pul miliardy, to je slusna sekyra, i kdyz pro Intel stale dobre ustojitelna.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Než výše je asi důležitější dlouhodobý trend.
https://www.google.com/finance/quote/INTC:NASDAQ?sa=X&ved=2ahUKEwj9wZPus...

Před deseti lety byla cena akcií AMD skoro 100x nižší.
https://www.google.com/finance/quote/AMD:NASDAQ?sa=X&ved=2ahUKEwjjvbr9s9...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Trhova kapitalizacia nie je podla mna az taky dolezity ukazovatel. Vyjadruje len "aka dobra dojna krava je firma pre investorov" (pre Intel aj AMD su to hlavne Blackrock a Vanguard). A to zalezi hlavne od cisteho zisku a ochote managementu rozpustit ho na dividendy. (Ak by aj firma teoreticky mala vysoky zisk, nemusia ho na dividendy dat - hoci je pravdepodobne, ze casom by to investorov zacalo skriet a dohovorili by managementu, alebo by ho rovno vymenili :-) ) Zisk zavisi od hrubych trzieb/prijmov, ktore su asi najdolezitejsi ukazovatel a nakladov - ale nad tymi maju manazeri kontrolu. Intel ma proste vysoke naklady, lebo taha vyvoj vo FABoch + nove architektury.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> a ochote managementu rozpustit ho na dividendy. (Ak by aj firma teoreticky mala vysoky zisk, nemusia
>ho na dividendy dat - hoci je pravdepodobne, ze casom by to investorov zacalo skriet a dohovorili by
>managementu, alebo by ho rovno vymenili :-) )

To nejak nesedí

Za 3/4 roka to bude 30 rokov od kedy AMD naposledy vyplácalo dividendy

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD)
Ex-Dividend Date Apr 27, 1995
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/

V prípade Intelu je to každý kvartál
Intel Corporation (INTC)
Ex-Dividend Date May 06, 2024
https://finance.yahoo.com/quote/INTC/

Ale vďaka tomu, že AMD počas dobrých rokov šetrí na roky zlé, tak AMD prežíva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nesedi to, pretoze to co som popisal je situacia na normalnom, nepokrivenom trhu. Trhova kapitalizacia = pocet emitovanych akcii * priemerna cena jednej akcie. V situacii ked Blackrock da pokyn AMD aby emitovalo akcie a potom ich sam nakupi priamo, alebo cez dalsie dcerske firmy, sa o normalom trhu neda hovorit.
Do akcie investujem vtedy, ak ocakam ze mi prinesie zisk. A ten moze prist bud vo forme priamej dividendy, alebo preto lebo akciu spekulativne predam za vyssiu cenu neskor inemu zaujemcovi - ktory tiez ocakava ze ju preda za vyssiu cenu, alebo dostane dividendu.

A preto plati ze trhova kapitalizacia ako ukazovatel sily firmy nema velku vypovednu hodnotu - ani na normalnom, ani na oligopolnom trhu. Je to len lakadlo pre malych investorov, aby nakupili.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U akcí je výnos z dividendy asi příjemným bonusem, ale nejspíše ne klíčovým faktorem. Tím je patrně trend vývoje ceny akcí a jejich likvidita (což souhrnně odráží hospodaření a důvěru v pozici na trhu). K čemu je výplata dividend v jednotkách procent k ceně akcí když její nominální hodnota bude ztrácet desítky procent/rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takto to funguje u normalnych akcioviek. Avsak u oligopolu, u ktoreho sa dividendy nevyplacaju, je investovanie malych akcionarov zalozene len na dovere, ze cena akcie bude stale rast - t.j. rovnako ako u bitcoinu sa najde bigger fool, ktory tu akciu za vyssiu cenu kupi. Pre skutocnych/vacsinovych majitelov, ktory realne urcuju cenu akcie su dodatocne emisie kupene externistami prijemnym bonusom. Sami potom, cez dcerske fondy kupuju akcie vo vlastnenej firme vacsinou s cielom financovania jej investicii + udrziavania iluzie u existujucich a novych zaujemcov o nekonecnom raste jej hodnoty. S "korekciami", na ktore mali akcionari doplacaju, sa vacsinou nechvalia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na vysi vyplacene divi ma management pouze poradni hlas, rozhoduji akcionari. Co si odhlasuji, to maji....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to rozhodně nefunguje!!!

O výplatě dividend rozhodují majitelé - tedy majitelé akcií, mng pouze navrhne.

Zisk závisí od tržeb a nákladů a že by je zrovna Intel měl pod kontrolou, to tedy ani nahodou. Sám říká, že ho jeho foundries stojí miliardy USD nákladů.

Vývoj se primárně podepisuje do negativního Cash Flow, protože investice nejsou součástí nákladů, to až odpisy investic.

Cena na burze, tedy Q*P = počet akcií x cena odráží výkonnost firmy P/E ratio, ale také trend, růst, potenciál trhu a důvěru investorů.

Akcie se tedy často nekupují kvůli výši dividend, ale kvůli růstu ceny a tím i růstu kapitalizace firmy. To nám krásně předvedlo AMD, které dividendy neplatí, ale roste cena akcií.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nie. Tak je to v srocke. Konatel navrhne rozdelenie zisku, majitelia odsuhlasia. V akciovkach management navrhne, predstavenstvo (board of directors) odsuhlasi. A predstavenstvo je vyberane/volene majitelmi na valnej hromade.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opet nesmysl, dividendu rozhoduje valna hromada, tj majitele spolecnosti, tj majitele akcii.

Precteti si Obchodni zakonik, tohle plati vsude na svete.

Finalni rozhodnuti maji vzdy majitele firmy, logicky. Managment jsou jen najati lide..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak v US, ale treba v CR vysi divi schvaluje valna hromada, tedy vlastnici spolecnosti. A vedle navrhu divi od managementu spolecnosti muze VH hlasovat i o navrzich divi od jednotlivych akcionaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je stejne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akurát to je neobvyklé-
tradičné je, že Intel oznamuje výsledky za kvartál vo štvrtok a AMD v utorok,
akurát AMD tradične oznamoval výsledky v utorok po oznámení Intelu a teraz to bol utorok pred oznámením Intelu. To, že AMD oznámilo výsledky skôr ako Intel sa stalo od roku 2006 iba 2., či 3. raz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a nakonec je to v GAAP účetnictví ztráta 1,61 miliardy $. V non-GAAP (tedy hrubého) je tam zisk 83 milionů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ako 269 milionov to neni zle, ale celkovo ziadna slava. Total revenue teda nejak nerastie.
Co som trocha sklamany, ked uvazime, ze AMD dodava kvalitne produkty.
Intel ma obraty viac ako 2-nasobne, a to produkuje vyslovene cetky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no a pak ty cetky prodava ze ztratou.. viz link nahore..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nebojte nic srdcaři :) , AMD na burze sice nikam extra moc nestoupá, ale Intel poměrně spolehlivě padá.
Brzy bude i AMD větší než Intel.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To už je dávno (podľa trhovej hodnoty) a hodnota AMD sa blíži dvojnásobku hodnoty Intelu

Advanced Micro Devices, Inc. (AMD)
Market Cap 233.838B USD = 233 838 000 000 USD
https://finance.yahoo.com/quote/AMD/

Intel Corporation (INTC)
Market Cap 130.856B USD= 130 856 000 000 USD
https://finance.yahoo.com/quote/INTC/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Záleží, jaké si kdo stanovuje měřítko pro „velikost“. Počtem zaměstnanců je AMD skoro 5× menší než Intel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Což v překladu znamená, že Intel má mnohem větší nákladovou položku na mzdách.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

treba si pozrieť výsledky aj v non-GAAP (zisk 1.126 mld. doláčov) ...lebo stále majú náklady spojené s nedávnou fúziou AMD s Xillinx (sám neviem dokedy to tak bude)...tam to ukazujem v akej je firma kondícii bez zapocítania tejto záležitosti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

non-GAAP muze byt lakovani na ruzovo.... Rozhoduje GAAP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tu ani nie AMD znížilo objem zatiaľ nesplatených úverov o 749 mil. USD. z 2,4 mil. na 1,7 mil. USD-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to myslel zcela obecne, ne smerem k AMD. Smerodatne je GAAP, cokoliv jineho je pouze pomocny udaj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, lebo GAAP sú štandardy medzinárodného účtovníctva a tak sa GAAP výsledky dajú porovnávať. Non-GAAP je "každý pes, jiná ves"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nákup Xillinx snad byl proveden čistě výměnou akcií podle kurzu akcií společností v učený den. Takže přímo s vlastním nákupem nebyly spojeny žádné významné finanční náklady. Za každou drženou akcii Xillixu jeho akcionáři obdrželi 1.7234 akcie AMD (celkový objem transakce byl 35mld US$ v AMD akciích). Těžko odhadnout nakolik náklady na absorbci Xillinx (ne)převýšily případné úspory dané sloučením (přístup k lepším cenám waferů, ...).
https://www.forbes.com/sites/davealtavilla/2022/02/14/amd-completes-xili...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem Vám tady psal pod článkem o problémech intelu, že kupuju AMD za $140, po zveřejnění výsledků byl premarket ~$150, teď je 144. Ne tak dobré, ale dokud nepraskne AI bublina, čekám růst. Až praskne (ne když, ale AŽ) tak bude zase pokles. Teď už jen tipnout, kdy praskne...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já si klidně tipnu: Dávám tomu tak 968 dní :) (jinými slovy do konce 03/2027). A protože se tu ztratí datum, tak dnes je 5.8.2024.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz vam vypadnou prijmy z graficke divize, neni se cemu divit. Vysledky slusne, tahne to AI.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Celkový dluh se dostal cca na úroveň měsíčního obratu, což je skoro ekvivalent přetažení kreditní karty.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jaký mají splátkový kalendář, ale teoreticky může dluh ještě stoupnout. Kupují Silo AI, k transakci dojde nejspíš někdy koncem koncem roku a někde se psalo, že platbu ($665m) budou řešit půjčkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Total debt
Q2 2024 Q1 2024 Q2 2024
$ 1,719 $ 2,468 $ 2,467
https://ir.amd.com/sec-filings/content/0000002488-24-000121/q22024991.ht...

čiže AMD prudko znížilo záväzky.
A o Silo AI sa nepísalo, že pôjde o úver, len, že vyplatia Silo AI v peniazoch. No tak neznížia úverovú záťaž tak, ako by mohli o 3/4 miliardy (749 mil. USD) za kvartál, ako teraz v Q2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně je kapitálově neefektivní fungovat bez dluhů. Investice totiž nejsou náklad, až odpisy, a dluhy nejsou příjem, ale úroky jsou náklad...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, Ale je to záruka stability firmy, ak Vám ide o budovanie googwill-u ako hodnoty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.