Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Šestijádrový Zen 2 výkonnostně nahradí osmijádro Zen+

Tak jako potvrzení navýšení výkonu je to zajímavé, ale také víme, že geekbench je takový podivný benchmark který míchá kde co dohromady. No, snad nás ty reálné výsledky jen a jen potěší.

Nicméně celá ta aféra kolem intelu mne přivedla na jednu myšlenku. Jestliže současné "chyby/vlastnost" instrukcí a celkově nakládání s daty a jejich manipulací v rámci "novodobých" CPU intel mají takové neblahé "vedlejší" efekty, a navíc jsou postižené i starší C2D, tedy v podstatě Conroe a dál, tak mne to vede k závěru, že už tehdy intel musel takovéto kroky cíleně provést, aby na jistotu překonal do té doby výbornou architekturu K8, když jim netbuřt moc nevyšel. Kdo ví, k čemu se uchýlí teď, na druhou stranu, minimálně z jedné strany bude pod tlakem odborné veřejnosti, která se v tom bude šťourat.

Navíc sice jsem rád, že se zatím u AMD nic podobného neprokázalo, to CPU vyvinuli evidentně s minimem a proto se bojím, jestli náhodou neprovedli někde něco podobného, jen se to ještě neprokázalo, doufám že ne :)

// Tím nechci být považován za tvrdého zastánce jednoho či druhého, platformy jsem měl obě, AMD mám raději vzhledem k jejich přívětivější cenotvorbě, na druhou stranu jsem měl intel za takový ten průmyslový standard, který se nám poslední dobou trochu více pokřivil (mimo trochu... více, no spíš hodně pokřivenou cenotvorbu).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Cenotvorbu intelu bych teoreticky ještě překousl, ale zranitelnost, pasta pod IHS, když už pájka pod IHS tak blbě, tenké a prohýbající se PCB na CPU, to už je trochu moc a ne průmyslový standard. Já měl intel rád protože byl relativně bez problémů, ale holt se misky vah překlopily k AMD a vypadá to že zen 2 tomu nasadí korunu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, podle toho to vypadá, že kvůli single thread výkonu upgrade asi dělat nebudu. 5 let stará i7 turbující na 4.4 a zpomalená patchi, u mě přetaktovaná na 4.5Ghz "all core boost" si v single threadu s novým Zen 2 moc nezadá... Pravda, rozdíl 500Mhz, tak nezbývá než jen doufat, že nějaké to dvanácti jádro půjde rozumně taktovat.

https://www.dropbox.com/s/45z13xa86s015vw/Screenshot%202019-05-27%2001.4...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Těch ST aplikací už ale dnes moc nenajdeš. Virtuální letec Jirka sice bude protestovat, ale on v tomto ohledu není směroplatnej. :-)

Co se týká 12C+ procesorů, tak na jejich taktovatelnost bych IMHO moc nevsázel.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě všechny hry jsou závislé na ST, proto tam také dominuje intel.

Ale dá se čekat že nový zen by mohl dosáhnout toho výkonu jak se píše, v zásadě by dorovnal výkon intelu, ten dnes s 6 jádry také umí dorovnávat 8 jádro.. Kdyby se přidaly ještě ty wishfull ceny jako že 6c bude za 99USD, tak můžu lidem ušetřit na výrazně lepší grafiku při zachování výkonu CPU, nemusím vybírat z 8700k/9700k/9900k a vezmu levného ryzena.

Obávám se jen, že to tak žhavé nebude

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Já bych tu podstatu tak úplně nepotvrdil. Když se kouknu na využití CPU u Frostbite her, tak ten vytěžuje všech 8 threadů co mám. A myslím si, že moderní (náročné) hry v tomto směru jdou a taky půjdou, protože ST výkon se už zvyšovat nebude. Že nějaká stará nebo špatně napsaná hra jede v jednom hlavním threadu neznamená, že to takto je správně, ani že to takto bude navždy.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě všechno, co dneska jede na DX12 či Vulcan jsou multi thread...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

multithread jsou hry už dávno, ale stále je pro ně důležitá síla jádra.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

to určitě ano, ale nečekej nějaký zásadní posun. AMD se nyní dorovnalo s IPC na úroveň Intelu, ale víc IMHO už nepřijde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak to přímo souvisí s tím že hry stále stojí na síle jader.

Bude ale zajímavé sledovat kam se výkon AMD ve hrách posunul, i při IPC 2xxx řady při navýšení max. taktů o 10% to znamená že se síly ve hrách srovnávají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sila jadra...tomu se rika obecne IPC...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mám stejné IPC tak síla jádra při 4GHz bude stejná jako při 5GHz? Asi ne. Výkon jádra určuje IPC a takt.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To neni sila jadra..co to jsou za terminy..jsi snad ucitelka v materske skolce?
To je kombinace frekvence a IPC. Cili vykon na 2 jadra, 3 jadra, atd.. Stejne jako tvuj ST ve hrach davno nejraje zadnou roli, protoze temer zadna hra uz 'ST' neni. Vsechno jsou to hry, ktere zatezuji nekilik threadu a nekolik jader..takze rozhoduje turbo frekvemce pro dany pocet jader/threadu + IPC

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jak výkonné nebo jak silné jádro, je to jedno a to samé.

ST samozřejmě hry nejsou ale z VÝKONU (abys rozuměl i ty) jádra hry stále těží. Proč jsou proti 2. generaci Ryzenu Intely výkonnější? Mají vyšší výkon jader. Ale když si myslíš že ST nerozhoduje, tak fajn, vývojáři i recenzenti jsou evidentně všichni blbější než tombomino.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Potes koste... co mas za povolani? Co to jsou za nesmyslne pouzivane terminy?

ST je Single thread vykon, v lepsim pripade jeste mozna Single Core vykon. To znamena vykon CPU, ktery je schopny poskytnout pri zatizeni max. jednoho threadu/jadra.
Pokud chces diskutovat na technickych webech, tak aspon pouzivej spravne aspon ramcove terminy, ktere se k tomu vazi. "ST" se rozhodne NEPOUZIVA ve smyslu vykonu nekolika threadu/jader.

"vývojáři i recenzenti jsou evidentně všichni blbější než tombomino."
.. nikoliv, blbej si tak maximalne ty, protoze motas dohromady veci a delas z toho tak akorat gulas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže přes 5GHz se zřejmě nepodíváme a navyšování IPC je (pokud se vůbec děje, viz intel, kde IPC spíše s patchováním děr klesá) v jednotkách procent. A těch 5GHz je vykoupeno extrémní spotřebou a neefektivitou, což v případě CPU je daleko zásadnější, než v případě GPU.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Frekvence které jsem uvedl byly případy pro kolegu který tvrdil že jak silné je jádro je IPC, 5GHz takt nebyl zmiňovaný s ohledem na jakýkoli existující či budoucí procesor.

U představených CPU došlo k navýšení fekvence o 10-15% zároveň +- zůstává spotřeba, to je v souladu s tím co se psalo o tom výrobním procesu, jeho výhod v AMD využili jak k navýšení frekvencí, tak navýšení efektivity, tím že se spotřeba pravděpodobně nijak nahoru neposunula. Pokud AMD navýšilo IPC na úroveň intelu, pak je to určitě příjemný pokrok a tam kde doteď Intel měl navrch, své vedení ztratí

Z cen představených CPU jde vidět, že nový Ryzen bude mít stejné ceny jako současný, při navýšení výkonu o 10-15% na jádro, tak překoná všechny netaktovací CPU intelu. i3-9100F, i5-9400F v herním nasazení byly určitě lepší volbou., což s novou generací padá, samo až budou představeny a vydány 6. jádra, pokud si zachovají stejný výkonnostní posun jako osmijádra.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jenže u ryzenů byl doteď problém s latencí, která byla u první generace snad dvojnásobná oproti intelu a proto hry na prvních ryzenech běhají blbě (ve smyslu nízkých fps), přestože má vytížená všechny jádra jen na nějakých 10-15%
ryzen 2000 latenci trochu vylepšil, ale ne dostatečně a pořád mu chybí MHz na intel, nicméně když nemohl Mohamed k hoře, objevily se alespoň hry (správně) využívající nové api, kde vyšší latence cache a memory controlleru v procesoru neovlivňují tolik negativně fps. Není to ale plošný jev.
Pořád platí, že hry potřebují určitý kompromis mezi počtem jader a frekvencí na kterých běží. Chybějící jádra asi jde nahradit frekvencí (samozřejmě jen do určitého bodu), což jde na ruku intelu, ale co ve hře není dostatečně paralelizováno, to se na jádra prostě nerozdrobí. A když jsou ta jádra navíc pomalá, tak se grafárna fláká. A pomalostí nemyslim zrovna málo MHz, na kterých jádra běží, to už asi není zas takový problém kolem 4,3GHz, ale právě tu latenci všech těch pamětí po cestě, která je pro hry také důležitá. Nějaká "Síla" jádra je irelevantní, když chci naopak svižnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nástrel vyzerá dobre

AMD intorduced the Ryzen 7 3800X, an 105W 8C/16T processor with a 3.9 GHz base and 4.5 GHz boost. AMD provided gaming benchmarks conducted at 1920x1080 that show a huge jump that ranges from 14% to 34% over the previous-gen Ryzen 7 2700X.

AMD demoed the world's first PCIe Gen 4.0 system running a PCMark benchmark that measures PCIe performance, delivering a 69% performance improvement over PCIe Gen 3.

The Ryzen 9 3900X comes with 12 cores 24 threads, a 4.6 GHz boost, 3.8 Ghz base, 70MB of cache, and a 105W TDP.

AMD put the Core i9-9920X, a $1,200 12C/12T processor, against the Ryzen 9 3900X, with AMD winning by 18%. AMD's processor pulled this feat off at 105W compared to Intel's 165W

Su revealed that the Ryzen 7 3700X for $329, the Ryzen 7 3800X for $399, and Ryzen 9 3900X for $49(asi 549).

The full third-gen Ryzen lineup comes to market on 7/7/2019.

AMD's move to the Navi architecture doesn't mean it is entirely abandoning the GCN architecture for good. The company will continue to use the older architecture, but the new RDNA architecture is a clean-sheet design to power "the next decade" of gaming.

RDNA delivers a 1.25X performance per clock advantage over the previous generation. That, combined with the new processor and other advancements, RDNA gains 1.5X performance per watt. Su introduced the Radeon RX5000 family, with the "50" signifying the 50th anniversary of AMD.

Navi will launch with global availability in July. AMD will introduce price points, models, and other details about the Navi graphics card on June 10, 2019 3pm PT during an E3 livestream broadcast.
https://www.tomshardware.com/news/amd-computex-2019-keynote-7nm-third-ge...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"$49(asi 549)" 499 - https://img.purch.com/pricing-jpg/o/aHR0cDovL21lZGlhLmJlc3RvZm1pY3JvLmNv...

Bude zajímavé sledovat kam půjdou ty CPU stabilně taktovat.

Také se rozplynuly zbožné přání že 6c bude za 99 USD, což nedávalo nikdy logiku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono se toho rozplynulo víc - třeba přání že 3600 bude osmijádro (bude pořád 6c/12t jenom s vyšší frekvencí). A potvrdila se spekulace, že 16c do AM4 teď hned nebude.
Jinak na hodnocení si já osobně počkám, až ty CPU budou regulérně otestované.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

CPU podle tech informaci vypadaji vyborne. Jen si nejsem jisty, jestli nemelo AMD zvolit agresivnejsi pristup (pokud to slo). Preci jen menit ve stejne cenovce 2700x za 3700x, co stoji stejne nebo 3800x, co stoji vic, ale porad je to zase 8jadro..
Pockam si, kam se posune vykon AVX instrukci, za mne trochu skoda, ze to 12C nespadlo na 400,-..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak výměna 2700 za 3700 nedává pro většinu lidí smysl.Je to nová generace co to nahrazuje, pro nové zákazníky to smysl má, ale pokud bude na trhu levnější starší generace, může to mít pro některé lidi také smysl.

A 12c na 400 USD. Proč by to měli v AMD dělat? AMD není charita, proč by to prodávali levněji, i těch 500 je ve srovnání s konkurenční nabídkou "charita"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

IPC novych Rizku ma v FP stoupnout o 15%. Tudiz tady nepomuze Intelu ani schpnost vyssich frekvenci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.