Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Šestnáctijádrový ThreadRipper vyjde na polovinu šestnáctijádrového Skylake-X

Tak za jak dlouho zbankrotuje Intel? Do roka a do dne? :D

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Intel vlastní cca. 3% AMD, teda ak sa presunú jeho predaje k AMD bude mať z nich príjem a teda neskrachuje...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel a bankrot? V souvislosti s tím bych rád bych ocitoval jednoho nejmenovaného velikána: "Uvědomme si, že Intel je absolutní lídr v oblasti čipů a zaměstnává nejlepší mozky na problematiku chlazení, čipů, metalurgii, materiály a další odvětví. Oni vědí, co dělají." ROFL

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bankrot jim nehrozi, ale to "absolutni lidr v oblasti cipu" je absolutni blbost. Jsou absolutni lidr v oblasti ** x86 procesoru **, a jeste par oblastech, ale ve zbytku silikonu jsou bud prumer nebo nula nula nic. V CMOS snimacich je totalni leader Sony, Flash pameti je Intel kolik, procento trhu ? DDR... atd. Cirou nahodou Samsung tenhle nebo pristi rok predbehne Intel a stane se nejvetsim vyrobcem silikonoveho sveta. Takze jsou velci a rozhodne to umi, ale s tim "absolutni leader" bych to moc nehrotil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli bude 16ti jadro pod 1000, tak za kolik bude 12ti jadro? Ze bych preci jen vyrazil na nakupy driv nez jsem myslel. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD by se mohla pochlapit a v roce 2018 uvest i 20 jadro(5xCCX) ze zmetkovych Epyc-u, za 1299 dolaru :-), to by byla celkova smrt Intel-u.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak tu pise DDR0 to taktovany 12ti jadro, ale chtel bych, pokud by to slo do 15.000Kc, uz tak to bude pro me palka, ale sel bych do toho.

20 jader snad potrebovat nebudu, leda ze bych enkodoval na "placebo". :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co jsem viděl tu tabulku s cpu co mají vydat tak osobně bych šel do 12tijádra co má mít turbo na 4,1Ghz - ideální cpu jak na práci tak i na hry...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vážně začínám uvažovat, že bych si zase po 100 letech postavil nový komp, už jen pro ten pocit z krásného hardware, tohle vypadá skutečně dobře.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vy to nazývate dobrý pocit, ja to nazývam pragmatizmus.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak na tenhle procesor se opravdu těším. Už od roku 2012 mám PC s Xeon E3-1245 v2 a když jsem viděl ty naprosto minimální nárůsty výkonu v nadcházejících generacích procesorů, tak jsem neměl žádnou motivaci procesor modernizovat. ThreadRipper ale vypadá natolik zajímavě, že si nejspíš na něm postavím PC nové. Tam už by rozdíl oproti tomu co mám teď, nepochybně byl velmi podstatný. :P

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pro mne je ThreadRipper vyznamem presne jako kdyz AMD uvedla architekturu K8, prelomovou, vykonou a procesory na ni stavene byli lacinejsi jak konkurence(P4), kto vzpomina na AMD Athlon64 3000+ Socket 939 a nebo Opteron 144 vi o cem mluvim.

"Samozřejmě, můžeme řešit, že bude o něco pomalejší, protože půjde o nižší 16 jaderny THR model a navíc architektura Skylake-X nabídne vyšší IPC a možná i vyšší takty než Broadwell-X, oproti níž stály současné Ryzeny 7" > jestli zakladni 16 jadro bude stat 849 dolaru, nejvyssi model pak 999 dolaru, stale pujde o lepsi a vyhodnejsi koupi jak 10 jadro Intel-u.

ThreadRipper ale krom nižší ceny nabídne bonus v podobě širší PCIe konektivity. Zatímco osmijádrový Core i9 7820X disponuje 28 linkami a desetijádrový Core i9 7900X 44 linkami, všechny modely ThreadRipperu od nejlevnějšího po nejdražší jsou vybavené 48 PCIe 3.0 linkami > tohle je dalsi podstatny fakt, platformu HEDT si kupuju prave kuli maximalnimu vykonu, moznostem pripojeni periferii(M.2, S-ATA Express/NVMe,...) a multigrafickymu reseni CrossFire/SLI, navic ted kdyz je tu technologie XDMA/NVLink High-Speed Interconnect> by bylo osobne sproste se zbytecne/umele omezovat linkama, 8 jaderny model Intel zprasil proste ukazkove, dokonale.

"Pro některé uživatele může být rozhodujícím faktorem i pájení jádra k IHS u všech modelů" > ne pro nektere ale pro 99% urcite, multijadra sou drahe zbozi a bude od nich zadan nejvyssi vykon, neco jako throttling kuli teplote nebude jednoduse zadan a ze to sedive hovno ak ho skutocne Intel pouzije i u vic jak 8 jader procesor zprasi je kazdemu normalnemu uvazujicimu a technologicky zdatnemu jasne, predse si nebudu kupovat procesor za tezke prachy s posranou pastou!

Necht uz je ThreadRipper na svete, zlacni soucasne R5 a 7 cim zabiji Kaby Lake dokonale, zlacni i vicejaderne procesory a to zas zabije KB/SK -X ukazkove, uz ted v Intel-u berou prasky na nervy a to je jenom dobre, po-srat procesory pastami, omezit je na linkach a prodavat je jako hovno za kralovske ceny, to muze delat jenom ukazkove nenazrany bastard. Kdyby nebylo AMD, Intel, Microsoft a NVIDIA by nas sezrali dokonale.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Já se přiznám, že pokud se tohle splní, tak mi pomalu začínají vstávat hrůzou vlasy na hlavě - bude to stát hromadui peněz, na firmě bude v tom případě třeba vyměnit hromadu PC - doteď se daly v pohodě používat dvoujádra, jak budou levné čtyřjádra, tak programátoři zvlčí a dvoujádra budou nepoužitelné (aneb sice bude lepší HW, ale já jako uživatel z toho budu mít prd díky tomu, že ten nárust výkonu sežere režie softwaru)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aha, ja jsem uplne hloupej a vubec jsem to nedokazal pochopit. Takze Intel vlastne zacal vyrabet Atomy proto, aby setril penezenku nas uzivatelu a nemuseli jsme pocitace menit desitky let, ted jiz to chapu. Intel ma proste siroke a dobre srdce a chrani tima sitovskyma procesorama predevsim nas uzivatele. Dekuju za rozsireni obzoru.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Atomy ne, ale pomalý vývoj peněženku šetří :-) Člověk nemusí tak často upgradovat. Ano, lidem co využijí co nejvyšší výkon to nevyhovuje, ale pokud nejsou moc vysoké nároky na výkon (co je klasický kancl), tak je pomalý vývoj to pravé ořechové.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Priznam se ze jsem z vaseho komentu konecne plne pochopil vyznam oznaceni "zpatecnik".

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem dobu kdy bylo třeba PC měnit co 3 roky aby na něm bylo možné pohodlně pracovat zažil a fakt mi to vůbec nechybí. On by mi i ten současný vývoj nevadil pokud by se necutovaly costy při programování takže optimalizace softu jsou asi tak veškeré žádné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chvili jsem premyslel, co znamena "necutovat costy", pak jsem si uvedomil, co jste tim sprznenim cestiny myslel.

1) Ne kazdej software je potreba mit v "cutting-edge" (spickove) kvalite, cili nejposlednejsi verzi. Kolikrate jsou s tim spojene chyby, nekompatibilita, atp.
2) Ne kazdej software co vychazi potrebuje nadupany HW.
3) Pracovnici jsou casto previti a zpomali si kancelarsky software tim, ze si otevrou 40oken facebooku, nebo neceho otresnejsiho s FLASHem a podobne. To se pak nemuzou divit, ze jim veci nebehaji rychle.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ad 1) někdy to třeba není, ale někdy vás do toho výrobci softu vyloženě násilím tlačí a u některých je to z principu funkce nemožné (např antiviry)
ad 2) to je právě problém když se čtyřjádro dostane do nižšího mainstreamu - dvoujádra půjdou postupně do kytek (výkonnostněú
ad 3) to známe :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

antivir neni potreba vubec, pak se laskave nediv, ze to mas zasekany.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1) Ne kazdy antivir zpomaluje PC. To je vas problem jako admina.
2) Nepanikarte, neni zadna 100% vazba mezi tim, jak dostupny je vicejadrovy HW a jak narocny je aktualni software. Zase, je to vas problem s tim, ze mate vybrat kvalitni SW pro kvalitni HW (a faktory jako nizsi cena/vykon do toho samozrejme zapocitat)
3) Omezit, zakazat, vzdelavat. Napriklad zakazat na firemnich PC, ale zaroven vytvorit _free wifi, na kterou se muzou pichnout telefonama, kdyz si nutne potrebujou zaskypovat s milacky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1) Kazdy antivir s rezidentnim stitem (takze kazdy) z principu fungovani vice ci mene zpomaluje pocitac. Pred spustenim musi exe a vsechny dll proskenovat.

2) Tady bych souhlasil. Kdyz rostlo IPC*frekvence - mohli programatori snadno prasit. Kdyz IPC*frekvence stagnuje a roste jen pocet jader tak se prasi mnohem hure. Protoze optimalizovat jednovlaknovy vypocet je skoro vzdy snazsi nez ho paralelizovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Antivir muze pred spustenim projet spustitelne soubory a knihovny, ale jak casto poustite programy? Pustite a pracujete, ne? Nebo pravidelne zavirate a otevirate outlook kazdych 30s abyste se podival jestli neprisel mail?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> pomalý vývoj peněženku šetří :-) Člověk nemusí tak často upgradovat

To je sice hezka teorie, ale bohuzel v realite neplati. To jak casto clovek musi upgradovat totiz zalezi na kvalite vyrobenych produktu, ne na tom jak rychle jde vyvoj. A vyrobci kolem PC sveta nejsou zrovna znamy vyjimecnou kvalitou ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To pracujete v ceske poste, ze nutite vyvojare pracovat na predpotopnich strojich ? Mohu se zeptat jaky druh SW vyvijite kdyz nejste schopni dat lidem nastroj, na ktery normalni firme vydelaji za par tydnu ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Argumentujete stejne u pana reditele, ze to nove BMW jeste pocka a ze nemusi upgradovat s kazdou novou generaci ? Takovou firmu jsem zazil. Vyplaty chodily posledni den v mesici, neustale se nadavalo ze nejsou penize ale jak na co.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak už i HP má herní počítače s procesory a grafikami AMD, stačí to jen sledovat. A herní grafiky AMD skoupili těžaři kriptoměn, protože jsou daleko rychlejí než Nvidia, tak proč tolik pomlouváte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"a navíc architektura Skylake-X nabídne vyšší IPC a možná i vyšší takty než Broadwell-X"

Slova rozeného optimisty... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to jen refresh refreshe a ani výrobcům se nelíbí nová platforma s novým chipsetem po puze 8. měsících. Ale nové procesory na starých deskách nepojedou a budou i 6 ti jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiež som mal AMD Athlon64 3000+ Socket 939 a doteraz pekne slúži u jednej pani na internet, mail, skype a podobne. Prešiel som na Phenom II 1090 na AM3+ a doteraz mi to celkom stačilo (spolu so základnou grafikou AMD 6850). A teraz ma ten RyZen fakt rajcuje čím ďalej tým viacej. Dokonca sa nebránim ani serverovému procesoru. Všetko bude závisieť od ceny. Čakanie sa mi oplatilo. Intel nikdy, skap.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá skvěle. Teď by ještě mohly zlevnit ECC paměti a bude to dokonalé.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A zevest i nejake pretaktovane modely 3000+

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je blbost na entou, neumí nové instrukce a je to daleko méně efektivní architektura než ZEN, navíc budou levné čtyř a dvoujádra. AMD bude mít pokrytý celý segment od levných až po serverové a s minimálními náklady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel hodně zpomalil vývoj procesorů a tím i softvare využívajícího více jader, nejvíc se to v případě domácích uživatlů týká her, pokud se chtějí občas odreagovat, protože čtyřjádrový procesor za ty ceny dost lidí i odradil od upgradu. Ale AMD nachytalo Intel se staženýma kalhotama, Ryzeny překvapily a s Treadyperem počítal málokdo, proto musel Intel změnit plány a uvést kromě desetijádra až osmnáctijádrové procesory a v desktopu budou i šestijádra a Core i3 s HT. Jenže AMD bude stále výhodnější, tedy né že by mělo na výběr, po FX procesorech mají pošramocenou pověst a moc lidí si poměr výkon / cena nepočítá. Kromě toho ke zrychlení počítače pomůže i SSD, sám ho používám v kombinaci s APU AMD. Ale herní mašiny s AMD uvedl i DELL a to snad pomůže a do Mac Pro bude Apple montovat dva modely top grafik VEGA. To pověst AMD snad zlepší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.