Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sharp ukázal 8k kameru pro Tokio 2020

"Každá je schopna uložit zhruba 40minut 8k videa."

A pokud teda budu o polocase menit SSD, tak se nebude tocit prvnich nebo poslednich 5 minut hry?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladam, ze ich tam pojde viac, alebo tam bude nejaka cache..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Žiadny významnejší zápas sa netočí len jednou kamerou. Jednoducho pri výmene SSD bude točiť druhá. Nerob z toho zase vedu ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale takhle to prece nefunguje :) Kamera bude pripojená kabelem k přenosovému vozu, odkud se vysílá živý přenos, záznam bude externi v tom přenosáku a rozhodně bude větší než na 40 minut. Ta karta do kamery je myšlená pro případ, že se třeba předtáčí reportaž, mimo zázemí přenosového vozu. Kdyby se na ni točilo všechno, tak bys na živé vysílaní koukal s několikahodinovým zpožděním. Než natočej kartu, než ji stáhnou do počítače a než jí sestřihají a odvysílaj :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Štandardne majú takéto kamery 2 sloty na pamäťové zariadenia s kontinuálnym záznamom. To znamená, že tam dám 2x 2TB karty. Keď sa mi jedna zaplní, kamera mi to indikuje a pokračuje záznam na druhú. Medzitým poverený človek príde po plnú kartu a kameramanovi poskytne prázdnu. V prenosovom voze je PC do ktorého sa daný záznam prekopíruje, vyčistí sa karta a je pripravení na ďalšie nahrávanie.
Je to podobné ako s batériami, kde k takejto karte viem pripojiť až 4 veľkokapacitné batérie do série, pričom keď sa mi vybije prvá, tú vyberiem a odnesiem na nabíjanie

Ale aj s tým záznamom v strižni majú ľudia nado mnou pravdu, teda že v strižni sa robí vlastný záznam.

Sám robím priame prenosy, aj keď nie s tak profesionálnym HW, takže viem o čom hovorím

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dovi a shagy2301, diky za objasneni.

Ohledne ostatnich, obcas je zaznam jednou kamerou, treba tenis na vedlejsim kurte mimo hlavni zaznam apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak je to s licencemi v ČR na vysílání v 8k? Je vůbec nějaká šance, že se za ty tři roky nějak v ČR podívám na 8k přenosy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Licence rozlišení neřeší. Ale šance je minimální, není na to místo a nikdo nebude ochotný platit za speciální kanál.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak pozemni vysilani v EU je stavene na 4k s HEVC (japonci to od pocatku koncipovali rovnou 8k)
jenze multiplexy jsou tak omezene ze i 4K v HD kvalite bude rarita ...a nebo placene kdo chce prijimat kvalitni signal musi sahnout po streamu nebo satelitu apod. u pozemniho vysilani se nejspis v cesku ani nedozijeme a vetsina zustane SD/HD max FHD :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přece si televize nevyhází osm kostkovaných kanálů s blbinami v multiplexu, aby to nahradili jedním v 8k. U nás se jede na kvantitu a volné frekvnce pro nějaké experimenty moc nejsou.

No já s televizí dávno skončil, tak je mi to putna, ale jsem zvědav jak se bude 8k uchytávat "na netu" (jakože u on-line služeb), přeci jen to je nemalý datový tok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Muze mi nekdo vysvetlit, proc je ta kamera tak obrovska? Tak je tam snad snimac, ten je vepredu. Pak nejake DSP pro enkoding velikosti 1x1 cm, trocha nejake elektroniky okolo a 99% cele kamery musi byt prazdna krabice se slotem na baterku a tu malickou SSD kartu. Tak nejak dokazu pochopit, ze chtit dva mice za zarizeni velikosti iphonu s bajonetem by asi vypadalo trosku divne, ale co v tom kurva je??? Zvlaste kdyz podle stranek sharpu jen to telo vazi 5kg!!! To je vylite sadrou nebo co??? A zere 80W ve standby rezimu, tak to je uz uplna picovina. To jsou v tom narvane ctyri i7ky a enkoduje to softwarove nebo co???

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U profi videa se velikost neřeší, na filmy jsou třeba objektivy standardizovány na společnou (nejvyšší) velikost aby se daly vyměňovat a zůstalo zachováno stejné ovládání clony, ostření, příslušenství před objektiv atd.

Z obrázku je to jasný, má to z boku hodně ovládacích prvků, nikdo to fakt nebude honit přes menu a malej displej. Z dalších stran jsou zas velký profi konektory a ty zaberou dost místa. No a je potřeba tu elektroniku taky pořádně chladit. Nejen enkodéry, ale taky sensor se bude pěkně zahřívat. Ono už blbý 4k/30p pár watů vygeneruje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to celkem standardní tvar vhodný i pro snímání z ramene kameramana. Dále je dobré mít protiváhu a protihmotu těžším a "delším" objektivům, protože jinak by to dost vyvracelo ruce. A také se někam musí nahmatetelně nacpat všechny ovládací prvky, kameraman to nebode lovit někde v menu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Olympijská práva drží Discovery (Eurosport) (+ Discovery prodali sublicenci ČT). Takže v Eurosport Playeru by možná za ty tři roky 8k mohlo být (momentálně začínají se 4k), v běžném vysílání ale ani náhodou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě maj co dohánět, pro olympiádu bude 8k ve 120p, tohle je jen předstupeň :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten snimac co v tom je to nejspis umi, jenze 60p se pouziva at to ma alespon nejaky DR, uz takto je tech 10 bit velice marnych. Takze 120p z toho vytahnout jde a kdyz jsem to prekresloval, tak tam byl jeste zcela nezapojeny druhy kanal ... takze prostor pro 8k 240p :) Myslim ze v nejakem paperu takovy snimac i byl uverejnen jako produkt ve vyvoji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké ty vývojové kousky už budou hotové (myslím kromě NHK), přece jen za dva roky to už musí mít odladěné a připravené. Tohle může mít snímač třeba i starší, ale záleží na té elektronice kolem, ajk to umí zpracovat. Podobně to bylo u Canon 50D, který neměl funkci nahrávání videa, ale Magic Lantern i tam odemknul RAW video, i když to bylo bez zvuku.

Taky je otázka marketingu, jaké featury vypustí do prodeje, viz zase Canon a jejich neochota poskytovat 4K nahrávání v consumer segmentu, zatímco třeba Panasonic to už pár let má i v kompaktech. V rozhovorech se pak vymlouvají, že je to problém chlazení :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Canon 8K ma taky (alespon v prototypu, takze to dokazou), zda si to muzete koupit je pak jen otazkou marketingu.. ne kazdy si chce hned vystrilet zasobnik a pak riskovat krach kdyz nebudou mit co nabidnout v budoucnu.

Tomu chlazeni bych i veril - na 550D kdyz date ML a restart-nahravani, tak se to po 40 min vypne kvuli teplote. A to je jenom 25fps FHD, u 4K60 je narocnost 8x vyssi. Bohuzel Canon nema zadnou cipovou divizi a ty DSP pro ne vari snad nekdo jiny, v dobrem ekonomickem pomeru. Naproti tomu Panasonic ma kodeky historicky a z profi sfery, staci jim udelat die-shrink a muzou byt vysmati :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak 8k uz bylo i RIO kamery/prenosove vozy a veskera technika byla v praxi masove nasazena :) dalsi olympiada bude repete toho co uz si vyzkouseli v ostrem provozu:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

120p znamená že by tam musela byť uzávierka prinajhoršom 1/800s čo by znamenalo šialene svetelný objektív alebo šialené ISO čo by zvyšovalo šum alebo stredoformátový snímač, ktorý by čiastočne znížil nároky na objektív ale nebolo to až toľko

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za nesmysl, jak to počítáte?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sorry, áno zle som napísal uzávierku, malo to byť 1/120s ale aj tak je to dosť krátky čas. hlavne to znamená 2x vyššiu svetelnosť, resp. ISO (alebo nejaká ich kombinácia, ktorá vytvorý dvojnásobne silnejší signál zo snímača) v porovnaní s 60 alebo 50p. Problém ale je že pri športe potrebujete čo najväčšiu hĺbku ostrosti, čo znamená vysoké clonové číslo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1/120 by neměla být tak hrozná, ale spíš budou používat 1/240 pokud bude dost světla. Naopak ve dne se to dost pomalý čas a je potřeba silných ND filtrů :) Na celkový přehled stačí širokoúhlý objektiv a tam není s hloubkou ostrosti problém. No a na detaily to chce propracovaný focus tracking, nějaká evoluce a lá Dual Pixel od Canonu by na to mohla stačit. Ostatně už na dnešních zábšrech je patrné rozostřené pozadí u záběrů s dlouhým sklem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bude leda na specialni hrane vstupy nebo stylovky, protoze APS-C / S35 se pro reportaze vubec nehodi. Ostatni vyrobci se sjednotili na 3-cipovem reseni s omnoho mensimi snimaci, ma to pak vlastni bajonet a to je oficialni standard od NHK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3-čipové řešení je ideální pro zpracování veškerého světla narozdíl od Bayera. Akorát mi to přijde poněkud dražší protože jsou potřeba 3 sensory a musí to být perfektně zarovnané, což nevím jak pěkně vychází s 36MP. Ale stejně je fajn mít větší snímač, aby to nešumělo ani za mizerného osvětlení.

Proč se na reportáže S35 nehodí? Kvůli malé hloubce ostrosti? Zatím jsem to jako nevýhodu neviděl. Teď se rozmáhá popularita snímačů 1''-type, třeba Canon nedávno vydal 3 kamery s 4K/60p. Není to úplně profi, ale je to vyšší kvalita než ty běžné mini čipy co se používali v HD kamerách. Taky o tom uvažuju, ale radši bych měl jedno APS-C tělo na foto i video, abych s sebou nemusel tahat dva systémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kvuli male hloubce ostrosti. A pak to ISO pres bayer nebude tak slusne jako u 3-cipove.

Co se tyce zarovnani - dnes to neni uz tak kriticke - lze to dopocitat. V paperu pro jednocipovou 8Kkameru se 133 MPx snimacem pisou o moznosti delat digitalni korekci chromatickych vad v rozsahu +- 4 pixely, s presnosti na 1/4 velikosti pixelu (korekce je per pixel). Predpokladam ze tedy ten samy princip lze aplikovat pro 3 cipovou kameru kde ty snimace budou v nahodne pozici.

My jednou resili tohle u HD obrazu a srovnani dvou kamer, tam byla presnost jen na 1 pixel a rozsah prakticky neomezeny - a dost to pomohlo k sesazeni obrazu + to korigovalo lokalni vady optiky :P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.