Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Showa Denko chystá 650GB 2,5″ plotny na příští rok a nové technologie záznamu

Určitě se najdou lidé co budou mít jiný názor ale já dávám přednost HDD které mají maximálně 2 plotny.Všiml jsem si že jsou až na pár případů tišší a méně hřejí.Jak je to se spolehlivostí si netroufám vynášet jakýkoli soud poněvač nemám dost informací o exitech HDD dle počtu ploten.Co mne však mrzí že se naší prodejci vesměs nenamáhají u HDD uvádět počet ploten u jednotlivých výrobců a jejich modelů.Můj kamarád dostal na výtku o neuvádění počtu ploten odpověď že to není pro zákazníka důležitý údaj a proto jej neuvádí.Vím že to není to samé ale jak by se tvářil zákazník při koupi nového vozu kdyby mu prodejce odmítl zdělit počet válců motoru protože informace o obsahu musí stačit :-)).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taková je dnešní doba - běžní zákazníci to snad ani nechtějí vědět. Je jim jedno, jestli ten jejich dvoulitr má čtyři, pět nebo šest válců, případně jestli ta 1.2 má tři nebo čtyři. Dokonce jsem už i "dozvěděl", že benzinové motory jsou ve slabých autech a ty sportovní mají diesely.
To samé platí o HDD, hlavně že to má ty "gigabajty". Jsou i tací, co mají 2TB disk, na něm zaplněno pár desítek giga a dají mi to na servis - vymazat zbytečný data, aby to bylo rychlejší. Něco se dá řešit CCleanerem a podobnými nástroji, ale to hlavní - že mají 5400ot disk se čtyřmi plotnami, to je nezajímá. Jejich soused říkal, že to něčím pročistil a má PC o dost rychlejší, takže jestli to neumím, dají to jemu. Naštěstí (pro mne) placebo efekt + mírné poladění v BIOSu funguje (takže zaplatí a nestěžují si) a někdy se je daří přemluvit k SSD na systém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni to ti prodejci někdy ani nevědí, zvlášť, když pod jedním modelovým číslem existují dvou i tří plotnové verze (facepalm) jako např u seagate ST2000DM001 http://technewspedia.com/the-confusing-2tb-seagate-barracuda-7200-14-st2...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V súčastnosti tento údaj požadujú už len skutočný fajnšmekri :)
A myslím že v dobe internetu nie je problém stiahnuť datasheet katalóg diskov kde sa tento údaj dá vyčítať, nehovoriac o tom že výrobcov HDD je už dnes ako šafranu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém to je, když existují dvou i tříplotnové verze pro jedno modelové číslo jako u ST2000DM001 (viz příspěvek výše). Prodejce mi ani nesdělil, jakou verzi mají, jen mi umožnil si disk prohlédnout při osobním převzetí, naštěstí měli zrovna dvouplotnovou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave, smim se zeptat, jak se to da poznat? Podle nejakeho popisku na stitku nebo podle fyzickeho vzhledu? Dekuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji. Koukam, ze to uz clovek mus byt opravdu odbornik a mit prehled o kazdem druhu disku. Skoda ze neexistuje nejake vseobecne reseni rozpoznani poctu ploten.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ještě si ten disk můžete zvážit a porovnat oproti datasheetu. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je hlavně rozdíl mezi prodavačem a podavačem. Prodavač o tom, co prodává, něco ví a je schopen vám na vaše otázky buďto odpovědět, nebo je schopen odpovědi dodatečně dohledat, když neví. Podavač vám to jen podá. V e-shopech pracují typicky podavači, pro něž je v případě e-shopu vhodný spíše termín „odesílatel“.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to mám podobně, akorát mám ten limit na 3 plotnách a 5400ot, protože na datový disk není nic rychlejšího potřeba a víc ploten už je podle mě moc. A systémák... no nevim jestli nebude lepší nějaký "elektronkový" :-D.
No ale teď, když tu jsou jen WD a Seagate, fakt nevím co za disk koupit... asi žádný....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možným vodítkem můžou být statistiky poruchovosti, třeba:
http://www.behardware.com/articles/881-6/components-returns-rates-7.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.