Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Shuttle chystá pasivní počítač postavený na Gemini Lake

Procesor s výkonem zhruba Core 2 duo opravdu nepotřebuje 16 GB ram ať se píše jakýkoliv rok. Na můj vkus je Novinka psána až moc oslavně skoro jako epos.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ony uz Atomy konecne dotahly vykon alespon na Core2Dua? Tak uz jen zbyva doplnit vynechana slova v clanku na "beznou praci pred 10 a vice lety" a bude to sedet. Bohuzel jsou lidi, co si tohle koupi v domeni, ze se jedna o novy pocitac a ne o mnoho let zastaraly odpad.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Noxik - i ty nejnovejsi Atomy sou porad odpad!, je to jenom zmensenej balast mensima nanometrama s o chlup lepsi iGPU, kdyz to porovnas s prvne uvedenymi mobilnimi Core 2 Duo procesory tak stale maji co dohanet, nedosahuje to ani zpoloviny jejich vykonu, nevim k cemu Intel vubec uvedl tyhle procesory, naprosta zbytecnost v IT segmentu, seka se na tom i Windows 10.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro bezne pocitace a notebooky to bezesporu odpad je, ale treba pro NAS, prehravace videi a podobne veci nemusi byt spatne. Bohuzel ignoranti s moci to cpou do zarizeni s Windows a webovymi prohlizeci, coz je pitomost, kterou zakaznikovi v obchode nikdo nerekne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

O provoz na NAS se stará DMA, tam CPU bude řešit tak ten raid a šifrování (a i to se akceleruje).

U Atomů je velký rozdíl inorder a out of order. Ty novější jsou cajk. Jak to umí ECC a má alespoň dvě jádra, bohatě to stačí.
Pro desktop se to musí dovybavit použitelnou grafikou a případně vybrat enterprise model (Xeon), pokud jsou třeba enterprise funkce.

Nedávno jsem potřeboval jakékoli Skylake CPU, tak jsem v Alze koupil nejlevnější Celeron za 850Kč. Docela jsem se smál, co to schválně bude umět... no a stal se z toho pomalu můj desktop. Nevím, co na počítači děláte náročného vy, ale já tak maximálně hry, o všechno ostatní se stará pracovní stanice a servery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale je to Intel, to je fíkonpičo ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snažím se najít nějaké srovnání výkonu tohoto nového Celeronu J4005 s nějakým desktopovým CPU, klidně starším - ideálně Pentiem G2020, které jsem míval a mám v plánu na tom postavit počítač pro mámu. Nikde jsem nenašel nic, co by mi napovědělo jak na tom jsou ve výkonovém porovnání tyto dva procesory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tomu lze věřit, tak Celeron J4005 má přibližně poloviční výkon oproti více než pět let starému desktopovému Pentiu G2020 http://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-Celeron-J4005-vs-Intel-Pentium...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky nechápu proč by 8 GB nemělo stačit - vzhledem k použití

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aby tam Samsung 860 PRO nebyl osamělý :-) A aby bylo o čem diskutovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo být to s J5005, dalo by se o tom uvažovat jakož to konkurenci k NUCu od Intelu, který vychází na nějakých 4tis. (barebone).
Plus Atomy fakt moc netopí, takže uchladit ho pasivně i v takto malé krabičce by nebyl žádný problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Atomy netopi, to mate pravdu ale maji i zasrate nizky vykon, sou to ciste vyhozene penize, kazde zarizeni s Atomy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Každé ne. Někdo chce přehrávač k televizi a nechce bastlit s Raspberry nebo tiché PC k internetu v knihovně... Jeden celeron jsem provozoval u IP kamery, s Windows je to vážně věčně na 100 % zátěže, ale Xubuntu běží dobře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že více méně testuji každou další iteraci těchto procesorů (od Atom 330 -> N4200), tak můžu jen směle rozporovat.
Atomy jsou v dnešní době více než dostatečným procesorem pro přehrávání videa (i 4K) a základní kancl práci.
Svým výkonem se motají okolo Core M procesorů.

Pokud zapojíte dualchannel paměti, dá se na tom hrát i LOLko ve 1080p, při nízkých až středních detailech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, ty argumenty mě zničí. Ale souhlasím s vámi.

Najděte mi na trhu CPU, které umí přehrát 4k video bruteforce, bez akcelerace. Jestli takové na trhu najdete... nenajdete. Je super, že Atom to umí, ale žádný jiný procesor ne. Jestli to nebude tím, že Atom to neumí, a přehrává to GPU.
A společně s tím spousta dalších věcí. AES, DMA...

Jinak souhlas, co jsou Atomy out of order, není s nimi problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, Atom je SOC, dekodování řídí primárně iGPU ne procesor ;)
Nechtělo se mi to rozepisovat.
Každopádně co smutné je, že Atom je první Intel procesor s HDMI 2.0 podporou, bez DP 1.2 přechodky.
První je atom ... :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je zajímavé, jak se pořád objevují lidi, co nadávají na Atomy a přitom na žádném moderním nepracovali.
Mám u televize pasivně chlazené 6W čtyřjádro Apollo Lake, doplněné 8 GB RAM a 240 GB SSDčkem. Na práci je to daleko příjemnější, než stolní počítače s i5, 4 GB a plotnovým diskem, kterými nás trápí v práci. Ano, benchmarky na tom tak rychle nejedou, ale běžná práce v pohodě. Navíc to akceleruje prakticky jakékoliv dnešní video i ve 4k.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.