Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sigma 45mm F2.8 DG DN - ostrý záklaďák s měkkým bokehem

Tenhle objektiv je sympatický. Ještě by to chtělo přidat pár ohnisek se stejnou světelností a optickou kvalitou a L-mount by mohl být zajímavou volbou pro "kropaře". Pokud tedy fotí monofokály a do cca 100mm. Třeba nás Sigma za pár let překvapí a nabídne i kompaktní střední telezoomy. Potom by to stálo za úvahu přejít z m4/3.

@no-X: Jirko, máš zálusk na to vyvíjené tělo s Foveonem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvyknul jsem si na DP3M a na cokoli většího bych asi přecházel dost těžko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

45mm f/2.8 za $559?
Cenu zakladaku si predstavuju jinak. Treba jako Nikon AF-S 50mm f/1,8G za 5-6000 Kc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém většiny f/1.8 záklaďáků je většinou u všech značek stejný. Neostří na blízko (tento Nikon max. 1:6,7 / 45 cm), střed mají ostrý od f/2.8, rohy od f/4 a chromatická aberace při nižším clonění bývá dost výrazná (byť zrovna tento Nikon je na tom o něco lépe, než je obvyklé). Takže jsou sice opticky lepší, než nejlevnější zoomy, ale ne o mnoho a výstup při světelnost f/1.8 vypadají ostře tak na pohlednicovém formátu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je otazka co povazujes za nejlevnejsi zoomy. Zoom kterej se vyrovna tyhle padesatce stoji okolo 2000Eur a to pri horsi svetelnosti. A na blizko jsou makro objektivy. Ono kdyz se jeden snazi delat vic veci najednou, tak vzdy musi delat kompromisy nebo se to odrazi v cene... oboje je videt u ty Sigmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.