Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sigma představila i „75-90mm“ DP3 Quattro s haldou nového příslušenství

Nejak mi unika segment zakaznikov, pre ktory su tieto fotoaparaty od Sigmy urcene.
Za tu cenu kupovat fotak s nevymenitelnym objektivom s pevnym ohniskom mi nedava prilis vyznam. Vychadza mi z toho len uzka skupina profesionalov a amaterskych nadsencov. Mam pocit, ze tym Sigma znovu dost zabija Foevon.

Kvalitny kompakt ala Canon G serie mi z toho vyjde skoro v kazdom ohlade lepsie. A fotak na styl prave Canon G serie by som od Sigmy s Foevonom cakal/bral.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1. ano, jde o produkty pro úzkou skupinu zákazníků (což ale platí pro polovinu high-endových produktů taky)

2. ne, Canon G určitě alternativa není, pokud budeme řešit výstupy, pak jsou alternativou produkty jako:
Nikon D800E…
(DP2Q vlevo, Nikon vpravo, upraveno na stejné rozlišení)
http://abload.de/img/d800e_dp2q_01q0r8u.jpg

…nebo Pentax 645D
(Pentax vlevo, DP2Q vpravo, upraveno na stejné rozlišení)
http://abload.de/img/645d_dp2q_01dkpdj.jpg
http://abload.de/img/645d_dp2q_02jko75.jpg
http://abload.de/img/645d_dp2q_033np57.jpg

3. ne, Sigma tím nezabíjí Foveon, kompaktů DP, přestože jsou na trhu polovinu času co zrcadlovky SD, prodala několikanásobně víc

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli mohu k těm ukázkám, konkrétně porovnání s Pentaxem, tak musím říci, že při pohledu na ty provazy mé zaujetí k DP2Q prudce ochladlo. Na jedné fotce jsou, na rozdíl od Pentaxu, oranžový a červený provaz nerozeznatelné (jko75.jpg) a ač je to na ukázce ostřejší, tak prostorovost podání je naopak zančně horší, působí to až neuvěřitelně ploše. Totéž zastíněná police pod, špatně prokresleno a barevný úlet. Podání žlutých provazů mi také přide poměrně špatně s pročervenalými stíny.

Může to souviset s novou koncepcí Foveonu a háklivostí na červenou složku světa?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to bude nemálo záviset na tom, že jde o výřezy, které jsem rychle posbíral od uživatelů z diskusních fór a tedy na jejich vkusu při zpracování obrazu. Mimo to to tuším vychází ze snímků pořízených s původním FW a RAW konvertorem, takže to nevypovídá o aktuálním vzhledu výstupů. Pouze jsem tím chtěl ilustrovat, s jakými produkty má smysl srovnávat.

Obecně se dá říct, že uživatelé DP Q naléhali na Sigmu, aby měly snímky vyšší mikrokontrast (jako u řady Merrill) a Sigma jim do značné míry vyšla vstříc, což podle mého osobního názoru není vždy ku prospěchu věci. Ona sice pak fotka jako celek působí subjektivně tak nějak víc „realisticky“, ale utrpí tím barevné přechody. Přesto se dá říct, že i tak má Q lepší barvy než M.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty vyrezy moc dobre poznavam, jsou z meho oblibeneho webu imaging resource z jejich testovaci laboratore. Jestli chcete videt a porovnavat ruzne fotaky s celou tou scenou, tak tady - http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Aha, dík.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pekne obrazky samply - diky.
Pocet megapixelu neni vsechno - jde o to jak dobre jsou definovane a tam Foveonu Bayery nesahaji ani po kotniky... Bohuzel jen za urcitych podminek :(

Do znacne miry to take vysvetluje absenci zoomu na tech "nekompaktech". Postavit zoom obdobne opticke kvality by bylo nesrovnatelne drazsi a prostorove narocnejsi a nema smysl zabit takovyto senzor zoomem pochybne kvality.
Presto, novy Canon 24-70/2.8 L II stejne tak 70-200/2.8L IS II jsou opticky vynikajici. Tu tridu objektivu znam 15 let nazpet a pokrok je videt zcela jasne s kazdou novou radou, i kdyz nejake "kroky stranou" take byly. Krome L-kovych pevnych ohnisek to nema konkurenci a nektera L-kova pevna ohniska dokonce predci.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Canon G urcite, co sa tyka kvality vystupu nieje konkurenciu k tomuto fotoaparatu ale postavit nieco podobne s Foveonom by nebolo na zahodenie.
Neviem preco ale mam pocit, ze Sigma nevyuziva plny potencial, ktory Foveon ma. Uz pri prvej generaci Foveonui som bol plny ocakavania a skoncilo to tusim pri jednom modele. Nasledne som bol rad, ze vobec prezili.
Ma spickovy fotak pre uzku skupinu ludi ale je tu dost velka skupina ludi, ktora nepotrebuje top ale rozumny kompromis medzi kvalitou, funkcionalitou a cenou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak masovka to asi není, ale osobně o nějakém DPčku občas trochu uvažuju. Tady ta pevná ohniska mám už osahaná z jiných objektivů a postupně mi přijde, že mám stejně všechny zajímavé fotky z padesátky a ostatní už mám jenom do počtu. Takže pokud by byla dostatečně ultimátní padesátka, tak už moc nechybí k finálnímu řešení DP plus pro široké ohnisko mobil (já vím... :-) a pro zbytek stávající m43 tělo a nějaké to stávající slenářství (na hraní), ale to by většinou zůstalo na poličce. Ono za ty ceny to není špatné, podobně kvalitní objektiv stojí jako celé DP, takže tělo s tím snímačem je vlastně "zdarma". :-)

Popravdě bych byl k přechodu mnohem blíž, kdyby tady ta padesátka nebyla makro, proto pro mě není dost ultimátní. Nepopírám, že je to vynikající objektiv, ale osobně bych makro schopnosti rád oželel výměnou za 1EV na světelnosti a lepší bokeh. Na druhou stranu makro objektiv je k tomu snímači mnohem víc vhodný a plně jej využije - makro objektivy bývají zpravidla mnohem ostřejší i pro ne-makro fotografii.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz zminujes tu padesatku tak musim taky souhlasit, ze s ni mam nejpeknejsi a nejzajimavejsi fotky. Mam uz tak deset mesicu canon FDn 50mm f1.4 ktery jsem koupil predevsim na video v kombinaci s Panasonicem G6 a ma nadherny bokeh. Stal me v prepoctu asi 1500 kc, mechanicky perfektni jen mel na prednich elementech uvnitr slabou vrstvu fungusu, ale ty predni jdou nastesti jednoduse rozebrat tak jsem je opatrne, ale precizne vylestil a je opticky uplne cisty. Ted jsem delsi dobu vybiral dalsi telo ke G6 a e-pm2 a nemohl jsem odolat uplne novemu nedotcenemu apsc telu Sony NEX 3N za £90 US verze, takze bude mit 24 fps full HD, ma taky hlavne dokonalejsi focus peaking nez G6. Chci z te NEX 3N udelat novy cestovni fotak a brachovy darovat e-pm2, tak jsem rovnou objednal i e mount pancake brand new Sony 20mm f2.8 za £130 + plus si budu brat tu FDn padesatku na portrety a blbustky, ma fakt nadherny bokeh ta padesatka a na sonce bude mit idealnich portretovych 75mm, mrkni na ten bokeh v kombinaci s olympem e-pm2 - https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/Epm2FDn50mmF14

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím, jestli slovo "nádherný" je pro takový bokeh zrovna vhodné. :-) Spíš bych použil něco jako "zajímavý", "výrazný", "ostrý" nebo "specifický". Nakonec ale zastávám názor, že všechny zvláštní věci by měly být výzvou je nějak kreativně využít. A možná, že striktně neutrální prakticky bezchybné sklo může často působit až nudně jak pro fotografa, tak pro diváka.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je nádherný bokeh ;-)

Meyer Goerlitz Primoplan 75/1.9: http://abload.de/image.php?img=img_8760hceg2.jpg
Zeiss Jena Biotar 75/1.5: http://abload.de/image.php?img=img_8756avd74.jpg

autor snímků: Krteczech: http://www.manualniskla.cz/viewtopic.php?f=12&t=959&start=30#p11825

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Popravde nevim co si mam o tech fotkach myslet. Kde, jake a kolik bylo zdroju svetla? Ty moje fotky jsou porizene s jednim zdrojem svetla - slunce. Ten bokeh v pozadi mi prijde spise jako rusivy nez doplnujici scenu, ale co clovek to nazor :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim a ano - velmi by mne zajimaly statistiky prodeju.

Jeden z podobnych kousku (fix focal, foveon, *nekompakt) se v mem okoli vyskytuje.
Ten clovek ale uplne nevi co chce (ma Sigmu, nejaky APS Samsung, Nikon APS, Nikon Full frame SLR, ale zadne rozumne objektivy, nejaky lepsi nekompakt of Fuji). Co jsem videl souhlasi s tim co rika - "za dobreho svetla super, kdyz zaleze slunicko, nebo se setmi tak nic moc".

*nekompakt je fotoaparat, ktery by svymi parametry odpovidal kompaktu, kdyby byl "kompaktni"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosím Vás, kedy bude recenzia na DP3 Merill? Úvodná stránka už tu je takmer dva roky:
http://diit.cz/clanek/sigma-dp3-merrill-recenze
"Postupem času (a máme na to vlastně celé léto) se zaměříme na jednotlivé aspekty, jakými jsou například rozlišení, dynamický rozsah, šum, ovládání aparátu, objektiv, software SPP na konverzi z RAWu a podobně. V každém díle seriálu se podíváme na jeden aspekt a to teprve tehdy, když jej budeme mít dostatečně „osahaný“."

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem to psal několikrát, ale klidně zopakuju: Krátce po vydání prvního dílu se trochu změnila konstelace v redakci, takže nebylo možné věnovat desítky hodin času na vznik plnohodnotné recenze. Později jsem zvažoval, zda by nestálo za to sepsat alespoň blogový příspěvek, kde bych shrnul to nejpodstatnější (když já blogy tak nerad ;-), ale když Sigma nečekaně přišla s Quattrem, ztratilo recenzování „morálně zastaralého“ Merrillu smysl úplně.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ok, ďakujem. Nevidel som o tom článok a diskusiu o tom som asi prehliadol.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A já furt fotím s SD9.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.