Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Situace se obrací, Xbox Series X je dostupnější a levnější než Playstation 5

V létě má synovec narozeniny, tak mu asi nějakou konzoli koupím. Ale co vzít? Co je "lepší"? Výkon +/- nastejno, hry +/- nastejno, cena stejná, snad jen rozšíření úložiště je lepší na PS5. Tak nevím

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi komplexní otázka bohužel... Já bych teda řekl, že rozšíření úložiště je lepší u Xboxu z hlediska příjemnosti. Xbox má velkou výhodu v Game Passu, za pár korun si zahrajete hromadu her. PS má pár zajímavých exkluzivek, ale nakolik vás osloví je věcí vkusu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ps5 ma lepsi vykon a o celkem dost, taky ma mnohem rychlejsi nacitani a exkluzivky coz je vpodstate duvod proc mit konzoli, tedy alespon u me, novej ovladac je taky pecka a jak tu psal nekdo o game passu tak to uz sony taky chysta, co se tyce xboxu tak podle me dost zaspal, neprinesl vpodstate nic noveho v teto generaci

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vážně? Já teda žil v domnění, že 10,3 (v nejlepším, protože variabilní takty) je menší než 12,15 (vždy, xko má fixní takty)... Mnohem rychlejší načítání? Nope, ano disk je teoreticky cca 2x rychlejší, ale multiplatformy to nevyužijí na max. MS nepřinesl u Xboxu nic nového? Čuchám, čuchám PS fanboye. Ohledně Sony konkurence pro GP uvidíme, ale už víme, že tam nebudou jejich hry D1, což je dost výhoda GP a uvidíme jak to bude fungovat.Exkluzivky, pokud vám sednou jsou super (i když za GT7 by někdo zasloužil dostat po čuni) a ovladač je teoreticky super, prakticky ho (zatím) zas tolik her nevyužije.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

chlapce papirova cisla nejsou vsechno, ps5 ma ve hrach bud stejne nebo lepsi grafiku i fps nez xbox kterej to proste nezvlada, evidentne si ps5 v ruce nemel protoze ta rychlost nacitani je uplne jinej lvl a kdyz rikas ze xbox neco prinesl tak jsem cekal ze zo vypises stejne jako ja no ale tys nic nevypsal

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nepravda - Xbox zpravidla jede ve vyšším rozlišení, než PSko, pokud se nejedná o nativní 4K tituly. Porovnáváme Xbox Series X a PS5? Protože dle testů nebývá nahrávání na PS5 2x rychlejší, jak by odpovídalo rozdílu rychlostí disků. Novinky u Xboxu tuhle generaci - namátkou Auto HDR, FPS Boost i u starých titulů a ještě lepší fungování zpětné kompatibility. O plné podpoře RDNA 2 fičur nemluvě.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vubec bych na tuto zaslepenu ovecku nereagoval, je to strata casu. Podobne lzi vypisuje aj o Apple, je tu stara znama firma. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XboX Series X a aj PS5 ma svoje vyhody.

XboX je vykonnejsi, co sa prejavuje tym, ze vacsinou renderuje hry vo vyssom zakladnom rozliseni a pri rovnakych FPS. Plus mava aj vyssiu uroven niektorych efektov. Dalej je tu Gamepass, vdaka ktoremu je mozne si zahrat vela zaujimavych hier. First party hry od MS studii v nom budu hned v den vydania. Rizsiritelnost ulozneho priestoru je tiez jednoducha. Kompatibilny disk len pripojis zo zadu do slotu. Plusom je aj vyzor, kde na rozdiel od PS5, XboX series X vyzera ako vkusna mala "krabicka".

PS5 ma zasa vo vyhodach exkluzivity, ktore si na XboXe nezahras a ktore fakt stoja za to. Ma tiez rychlejsi disk, ktory ked sa vyuzije, maju hry o par sekund rychlejsie nacitavanie. Dalsim plusom je ovladac, ktory je so svojou haptickou odozvou fakt super, ked sa vyuzije. Pre mna je tiez vyhodou aj podpora VR, co ale zasa vacsina ludi nemusi a hlavne ide o dodatocny nakup dalsej drahsej komponenty. Uvidi sa tiez aka bude ich verzia Gamepassu. Nevyhoda je uz len to, ze tam nebudu ich first party hry hned v den vydania. Zalezi ale aj od toho, ake hry budu ponukat. To sa este len uvidi.

Takze na tvojom mieste by som si vybral podla preferencii. Osobne by som sa ale vyhol bezdiskovym variantam. Diskove verzie mozu sluzit aj ako prehravac multinedialnych diskov.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hezky napsáno, oceňuji zlatým bludišťákem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:) Obe konzoly mam, tak sa mi lahsie porovnava. Inak tieto dohadovacky okolo vykonnosti su stale rovnake. Uz pri PS4 Pro vs XboX One X to zevraj tiez nic neznamenalo. Co na tom, ze Xbox One X tiez renderoval vacsinu hiet vo vyssom zakladnom rozliseni a vela rovno v 4K. Stacilo si pustit RDR2 na oboch a rozdiel bol hned vidiet. V novej generacii rozdiel az tak vidiet nie je, ale je tam. Niektore hry maju na XsX lepsie detaily, su ostrejsie a maju aj rovnake alebo lepsie FPS. Staci si pozriet aj rozbory od Digital Foundry, kde vsetko pekne popisuju. Bohuzial vela hier vacsi vykon nevyuzije a potom sa rozdiely stratia. Vtedy maju fandovia PS argumenty ohladom tzv. teoretickeho vykonu. Lenze potom zasa nevidia to iste aj na druhej strane ohladom SSD. Aj v tomto pripade vacsina hier rychlejsie SSD v PS5 nevyuziva a su aj hry, ktore sa nacitaju rychlejsie na XboXe. Ale nebudeme kvoli tomu tvrdit, ze XboX ma rovnako rychle alebo lepsie SSD ako PS5. Okrem toho som cital clanok o tom, ze si zevraj Sony kde moze zabezpecuje dohodami to, aby multiplatformne hry nevyzerali na XboXe lepsie. Neviem ale ake realne to naozaj je.
Aj tak ale napisat, ako v komentari vyssie, ze PS5 ma o dost vyssi vykon, je iny level popierania reality. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

PS5 má dualsense ovladač.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výkon nemá cenu řešit. Cenu má řešit knihovna her a reálná možnost konzoli koupit. Game pass je fajn. Sony bude mít taky předplatné s katalogem her, ale nebudou tam hned novinky. Mně osobně vyhovují víc ps exkluzivity. Proto jsem nakonec prodal xbox , zrušil game pass (chvíli jsem se z něj snažil něco vytiskat ještě na pc) a zůstal u PS. Ale fakt se to nedá takhle říct. Jestli mají kámoši xbox, ps by ho mrzelo a naopak. Měl někdy něco?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U tak drahého dárku je lepší zeptat se..., stejnak řekne, že chce to co mají jeho kamarádi.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je svatá pravda, že mne to nenapadlo :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že by se synovec nezlobil ani tehdy, pokud by dostal obojí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Dostane po čuni a ne tahacího kačera ...." takhle se vychovával charakter za doby našich otců ;) A těm to zůstalo ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@no-X také varianta :D Ale ne moc přátelská k peněžence darujícího.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve finále ani vůči pěněžence obdarovaného, respektiveho jeho rodičů/sponsorů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prý obojí... :-D Přes držku :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na těch konzolích je nejzajímavější že konečně aktivně používají SSD, byť většina softu pořád počítá s rotačním diskem a od toho se odvíjí pomalost, respektivě poměr výkonu a IOPS jednoduše neodpovídá. Nastupující DirectStorage vlastně naplno využívá akorát SATA SSD.
A tím se oklikou dostávám ke konzolím, respektive produktu Sony, podle všeho to vypadá že důrazem na PCI-E 4 sledují větší životnost konzole do budoucna kdy jejich hry budou naplno počítat s NVme SSD a nemusí to být tak daleko, pak by MS se svým DS stavěným víceméně na míru SATA SSD dost koukal.
P.S: ono o stavu sw hodně napoví i u nových W11 délka jejich instalace/upgradu na SATA a NVme kdy se často nic neděje a přijde mi že se čeká a počítá s limity "plotňáků".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z aktualneho testu DirectStorage vo Forspoken, kde porovnavali rychlost pri SATA a aj NVme SSD bol rozdiel 4.6 vs 2.2 sekundy v prospech NVme. Vid

https://www.pcgamer.com/thanks-to-directstorage-forspoken-loads-in-only-...

Je to sice iba jedna hra, ale co ma zaujalo je, ze dokazali 20000 suborov celkovej velkosti 4.5GB nacitat za tak kratky cas aj zo SATA SSD. V podstate aj ked sa bude nacitavat vacsie mnozstvo dat, tak nahravacie casy by mohli byt v radoch sekund. Co uz nie je vela ani pri SATA SSD. Nie je to proste taky rozdiel ako byval medzi SATA SSD a klasickym HDD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odkud mate informaci, ze DirectStorage naplno vyuziva pouze SATA SSD? Nejaky zdroj by nebyl?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

v jednom českém rozboru byl zmíněn limit 600MB/s kdy výkon nad už má jen malý dopad. Dá se namítnout že je to jedna aplikace, nicméně to odpovídá mentalitě vývojářů u obecnějších app sázet na maximální kompatibilitu a tou 6G SATA je - většina PC už minimálně takové SSD má.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to ma svoju logiku na PC, ale je to iste obmedzenie aj na konzolach? To nespominali?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na PC zatial nie je aktivna dekompresia dat na grafickej karte. Porovnavat to s tym co uz bezi na Xboxe je demagogia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft kupil Bethesdu a vsetky ich hry su a budu v GamePasse v den vydania. A na PS sa casto ani neukazu. Takze kto ma rad Doom, Wolfenstein, The Elder Scrolls, Fallout a chce hrat na konzole ma rozhodnute.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.