Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Skládací iPhone 14/15 je spíše zbožné přání než reálný produkt

A sak to je samozrejme, ja sam si neviem predstavit, ako by mal vyzerat perfektny skladaci iphone. Skor by som bral nez skladaci iphone, ze po pripojeni na monitor bude z toho normalny mac, co je s poslednymi arm pocesormi pre mna ovela zaujimavejsie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To do jisté míry plní iPad, jsou lidé kteří iPad používají místo počítače. Výkonu to má coby replacement počítače víc než dost, pro většinu uživatelů. Dají se na tom slušně dělat i složitější věci, nejeden youtuber to používá na střih, hodně uměleckých malířů to používá také. Omezení je ale výstup na jeden monitor a do jisté míry limitovaný multitasking. Nicméně za 10 tisíc na kterých iPady začínají je to výborný poměr cena/výkon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel poměr cena/kapacita úložiště, SW omezení (Linux+Win je nepřekonatelný), cena a omezenost příslušenství...a.už to tak výhodné není a výborné už vůbec ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To všechno je otázka, mám 32GB iPad 8. generace, tedy ten nejlevnější iPad. 32GB úložiště mě v ničem neomezuje, mám tam všechny potřebné aplikace a dokonce dvě hry, které tvoří asi 3GB a mám k dispozici stále 16GB prostoru, pokud to srovnám s Macbookem nebo windows laptopem, tak z pohledu SW mi nic nechybí, to mi ale nechybí ani na Androidu, ale na Androidu neseženu tak výkonné zařízení za podobnou cenu a už vůbec nebude podporovat Display port alt mode. Nejlevnější tablet s Androidem který má podporu výstupu na monitor je jedině Galaxy Tab S6 se starým Androidem 9 a cenou 17 tisíc a SoC Exinosu který je víc jak o polovinu slabší než obstarožní A12 v iPadu. Na toho Samsunga sedočkáme Androidu 11, ale dál už nic. Dnes i 6 let starý iPad stále dostává nejnovější iPadOS, takže dnes koupený iPad bude aktuální i za 5 let.

Pro konzumenty obsahu, psaní poznámek třeba ve škole, občasném kreslení tužkou, koukání na fotky atp je i základní iPad víc než dostačující, zvládne natočit podcast, zvládne sestříhat 4k video, pokud není moc velké a vejde se na interní úložiště, i když pro skutečnou práci lidi spíše zvolí iPad Air nebo Pro, zvláště 12.9" model je s klávesnicí a touchpadem fakticky silnou náhradou notebooku a je dost lidí co to preferuje díky lepší přenosnosti.

Samozřejmě pro uživatele co místo užívání výrobku se musí v tom výrobku pořád vrtat je cokoli od Apple nevhodné, ale bavím se o běžných uživatelích, ne mizivému procentíčku geeků a nerdů na ty to zařízení ale stejně necílí. Základní iPad je studentský tablet či tablet který rodič dá dětem na hraní. Pro studenty dokonce Apple nabízel i slevy na základní modely.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje argumentace je stejně zavádějící jako dřív, jen se už nezastáváš Intelu, ale Applu. Jsem si jistý, že tebe by neomezovalo ani 16GB, ale lidé co „stříhají" a hrají hry mají občas i harddisky. Fakt jen čekám, kdy se dozvím, že ipad slouží dobře jako server a kdo kupuje klasiku, tak dělá chybu.
PS: Tablety mně jsou u prdele obecně - zatím, protože android a ios neeee. Jo a mezi nerdem a IT negramotem co musí mít Apple je ještě hodně velká skupina počítačově gramotných lidí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, pokud stříháš footage která se to do 32GB iPadu nevejde, tak si na to nekoupíš 32GB iPad, můlžeš mít i 1TB iPad, když nutně potřebuješ dělat s tak velkým projektem, nějaké pár minutové video na YT i v 4k se ti do té 32GB verze vejít může nebo si připlatíš 2 tisíce na 128GB verzi abys měl jistotu.

Ale těch co na tom budou tyhle věci dělat bude pár. Reálnější případ - běžná uživatel, třeba má žena. Ta tu má notebook s celeronem N4000 na který tu bude jen hate. Její běžné používání je: Chrome 3-5 záložek, občas průzkumník a prohlíží fotky, občas si v tom chromu pustí YT nebo třeba HBO. Jednou za uherák napíše nějaký úřední dopis v textovém editoru. Nic víc a stejně většinou používá mobil (nižší střední třídy, 2 roky starý) protože ho má pořád u sebe ať se pohybuje po bytě kdekoli a dělá cokoli.

U mě to je: web prohlížeč, citrix workspace kvůli RDP na pracovní PC v kanclu, outlook nebo jiný poštovní klient, one note, spotify, možná prohlížeč fotek a přehrávač videa. Když pominu hraní her tak to zmíněné pokryje téměř 100% činností na počítači. Kdyby ten iPad podporoval dva monitory a ovládání myší bylo trošku přátelštější, tak se vykašlu na počítač úplně a budu používat table, nebo dokonce mobil, kdyby nabídl ty dva monitory a slušné ovládání myší.

Pointa toho celého není o počítačové gramotnosti, ale o tom k čemu lidé ten počítač potřebují a chtějí používat. Dělám v IT přes 20 let a vidím to nejen u sebe ale i u kolegů. Jsme odborníci na SW, HW, sítě, děláme analýzy, podílíme se na vývoji SW někdy i za miliardy korun ale drtivá většina z nás počítač bere stejně jako kopáč lopatu s krompáčem, pracovní nástroj který musí fungovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Wow, celý 1TB! To je mezi HDD lowend, se prober, experte. Opět vytrháváš věci z kontextu, takže bych se jen opakoval - nepsal jsem jen o videu a už vůbec ne o videu jak ho jako zamrzlý puberťák vnímáš ty. Hry, raději no comment.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U iPadu nejde editovat video pokud není v lokálním úložišti, ale kdo má potřebu pracovat s tak velkým videem tak určitě nepoužije iPad. Když se ti to video do ipadu nevejde, nemakáš. To byl kontext proč musíš mít na iPadu tak velké úložiště pokud máš velké video k editaci.

Pokud nepotřebuješ pracovat s tak velkými soubory v jednu chvíli vystačíš si s výrazně nižší kapacitou a i když potřebuješ mít přístup k peta bajtům kdoví čeho tak to máš v cloudu nebo třeba v domácí síti do které se připojíš vpnkou a tam si nasdílíš disky přes sambu. Ale opět jsme u toho, kdo potřebuje něco extrémního, tak si holt nevystačí s "dětskou hračkou".

Když jsem ten BFU koukám na YT a serfuju po netu, k čemu přesně potřebuju vůbec nějaké úložiště (mimo systému, aplikací)? A tady jsme u toho, drtivá většina uživatelů počítačů, tabletů a mobilů nemá na úložiště de facto žádné požadavky. Na takové používání stačí 32GB i Windowsům a zbude prostor na výroční aktualizaci (pokud se trošku stará).

když kouknu na barák ve kterém normálně pracuju, tak je tam na tisíc počítačů a až na jednotky jsou všechny vybavené max 120GB diskem, některé v podstatě ani disky nemají neb jsou to jen terminály. Stačí systém a základní aplikace a zbytek jsou webové aplikace s daty uloženými na serverech, pokud pracuješ s nějakým dokumentem, tak typicky s jedním, který je uložený někde na síti v DMS nebo sharepointu atd.

Ale samozřejmě si klidně žij v představě že 1TB je low end HDD a všichni běžní uživatelé potřebují víc

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1TB HDD lowend prokazatelně je:). Někdo hraje hry, které se na 64 GB SSD opravdu, ale opravdu nevejdou. Někdo má sbírku hudby, fotek, filmů a ty se také opravdu, ale opravdu do ipadu nevejdou. Není to žádný luxus mít místo předraženého tabletu PC s 1TB HDD. Proč musím tyhle všeobecně známé informace psát? Protože seš exot co žije ve svojí bublině. Všichni běžní uživatelé nepotřebují 1TB, stejně jako všem nestačí 64GB hračka.

Nestačí ti 64GB v iPrdu? Pořiď si za 0 Kč domácí úložiště nebo cloud a užívej si tuhle výhodnou volbu.. Chybu v tom tvrzení snad najdeš i ty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo to dava smysl si cpat na iPad objemne hry, ktere tam stejne nejdou spustit :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš Jirko, kam jsi to IT za 20 let dostal..
Před dávnou dobou to byla malá skupina nadšenců, kteří svému "řemeslu" rozuměli a člověk se na ně obracel s nadějí, že spasí svět. Uběhlo pár let, rozumí tomu každý a přece nic nefunguje a IT kluky už nikdo nevolá protože na otázku jestli to zařízení bylo restartováno si umí odpovědět každý sám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano před dávnou dobou to bylo pro nadšence, protože jen máloko k tomu měl přístup a vzhledem k cenám to bylo naprosto nedostupné běžnému člověku makajícímu ve fabrice. Já dnes říkám synovi, když dostal v 7 letech telefon aby na něm koukal na YT, že já měl první telefon v 18 letech a stálo mě to celou výplatu a byl to ten nejlevnější co se dal koupit uměl telefonovat a SMSky uměl jen přijmout, ne poslat. Můj otec mi zase v podobném věku, kdy jsem strašně chtěl tehdy populární dvojče z vietnamské tržnice (na tuzexové Sony nebylo) říkal že svůj první tranzistorák si koupil po vojně a že ho to taky stálo celou výplatu.

Holt čas se posouvá a dnes už tu techniku mají kolem sebe a umí používat děti předškolního věku, kdežto kdysi na ovládání neporovnatelně slabšího zařízení které umělo jen velice specifické věci člověk potřeboval vysokou školu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aby něco mohlo být náhrada desktopu, tak na tom musí jít desktopové aplikace. Aspoň ty opensource, které si mohu zkompilovat na každou operační a procesorovou platformu. Na Androidu je Desktop Mode a v něm např. Termux, kde můžu provozovat normální Ubuntu Linux, s grafickým desktopem a zvukem: https://youtu.be/MlxVboYmxH0?t=130 (bohužel Samsung už přestal vyvíjet vlastní optimalizované řešení, kde byla navíc GPU akcelerace; Google na uživatele kašle úplně - výstup na monitor z jeho aktuálního telefonu Pixel 5 je zakázaný, i když to SoC umí). Je mi úplně jedno, jaký OS by tam Apple měl - klidně macOS - ale musí to být desktopový OS (tzn. např. včetně neořezaného Xcode a v něm možnost zbuildovat desktopové aplikace).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U Samsungu se nemusí dít s přípravou displayů nic, je známo že Apple pro svůj skládací model volí LG, viz. například: https://www.gsmarena.com/lg_is_developing_a_foldable_display_for_apple-n... takže vývojový cyklus 2 roky právě začal. Což odpovídá i tomu že skládací iPhone se připravuje na rok 2023. Tzn. pokud příští měsíc Apple představí 12s nikoli 13, přeci jen, to co se zatím ví, je to spíše jen lehký posun, takže je možné že si to novou číslovku nezaslouží, s tím by v roce 2023 skutečně mohl být iPhone 14 a iPhone 15 v roce 24 nebo i později pokud zase bude nějaký ten půl model.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Skládací telefony jsou velké téma, protože mohou přinést uživatelům - těm, kteří stále potřebují něco nového - něco nového.

Přehýbací telefon, který se po složení vejde i do peněženky, ocení tak možná lidi s malými kapsami na riflích, i u toho iPhonu by to byl spíš další znak status symbolu ("hele, mám nejnovější iPhone, ten co jde složit").

Ale >=8" tablet, který se dá složit na nepádlový telefon... to je něco jiného, to mi chybí už roky, dřív než se začaly objevovat první zprávy o Galaxy Foldu. Skládací placky z Westworldu jsou zatím zajímavější než všemocné komunikátory z Expanse. Něco takového se nechystá?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ohýbatelný displej - další kurvítko v řadě.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Prvé pokusy v Apple už predsa boli a to u iPhone 6. Aj keď je pravda, že to už potom nešlo vyrovnať (Bendgate) :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém není to udělat, ale dostatečně na tom vydělat. Proto v Applu čekají až se to bude dát poskládat za nějaké rozumné peníze a pak si hodí tu správnou marži :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apple se snaží dělat věci, tak aby fungovali.
- Ohebný displej není věc, která funguje spolehlivě, takže s tím určitě spěchat nebudou.

Podle mě je celý trh se "zahřivením" naprosto umělý, jak "3D". To že to jde vyrobit neznamená, že se to má vyrábět!
- Všechny grafické výstupy pracují s tím, že výstupní plocha je placatá, takže dodatečná geometrie (zahnutí) je deformace obrazu. V postatě vezmete Monu Lisu a ztočíte ji do ruličky. Prostě blbě.
- Ohýbání u telefonů je ještě hloupější. Je to znovu objev "véčka". Není potřeba řešit ohýbání (lámání) displeje, prostě tam stačí dát dva.

Kdyby se úsilí, co se věnovalo ohybu displeje věnovalo lícování po otevření, tak je to už dávno vyřešený.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Applu ujíždí vlak, Samsung po prvním failu už má na trhu druhou generaci, která funguje. Letošní Fold už by mohl mít vyřešenou odolnost proti poškrábání displeje, když má nahradit řadu Note se stylusem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TWE, stříháš footage, zbuildovat aplikace, ... Kam jsme to dopracovali?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.