Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Skončila hlavní fáze technické podpory Windows 7. Co to znamená?

povězme si ještě o Windows Vista, která jsou v režimu rozšířené podpory od dubna 2012 a přitom je spousta lidí stále spokojeně používá (slovo spokojeně berte jako orientační ;-).

Zkus si je teď vyzkoušet. Je to úplně jiný systém, než při uvedení na trh. Po SP2, resp. platform update nepoznáš výkonnostní rozdíl od Win7. Sám jsem byl překvapen. Byl jsem "nucen" je nasadit na několika starších firemních PC po vypršení podpory XP, resp. nepodpoře tohoto historického OS jedním SW, resp. jeho novou verzí. A to mi to běhá na vykopávkách jako je Pentium D, nebo E2140 s 2GB RAM, 160GB IDE ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba na Dell Latitude D630 běhají sedmičky i osmičky lépe než Vista SP2. A to se bavíme o konfiguraci s C2D T9500 2,6GHz, 3-4GB RAM a 160GB+ 7200RPM diskem. Hlavně Visty tam občas dělaly nějaké taškařice (třeba padl explorer.exe, vytuhnutí na logon screenu a tak). Jinak proti Vistám nic nemám, ale provozovat Pentium D mi dneska přijde skoro jako sebemrskačství.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

s osmičkami, resp. 8.1 jsem to záměrně nesrovnával, protože ty jsou mnohem svižnější než sedmy.
Provozování Pentia D je bohužel pozůstatek odložených nákupů nového HW v minulých letech. Lepší dělat na střepu, než být na pracáku (odložením nákupů PC, telefonů a aut se "ušetřila" cirka dvě pracovní místa). Loni jsem toho konečně mohl dost vyházet, nové počítače dostala 1/4 zaměstnanců. Mohl jsem tak sešrotovat spousty Celeronů D a Semronů do socketu 754.
Na letošek mi tak zůstávají už jen dvě PC s XP (Pentium D), dvě s Vista (Pentium D a nějaké C2D) a jedno s Win 7, kde je bohužel nevýkonný HW a upgradovat není z čeho (můžu nakupovat jen nové věci). A vlastně ještě jedny XP běžící na P IV, které zlikvidovat nemůžu. Běží na tom pokladní SW a hlavně tiskárna, kterou se nepovedlo pod novými OS rozběhat.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za firmu?

Hardware se meni po 4 letech, ne po 10 :-) Tyhle sroty jsme likvidovali tak v roce 2006-2008.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

po 4 letech? To mi přijde při současném vývoji HW celkem moc rychlé. Dělal jsem v jedné nadnárodní společnosti s miliardovými obraty, přesto jsem měl osmiletý notebook s XGA displejem. A kolegové, kteří necestovali, měli nějaká obstarožní C2D. Odhadem všechno 6-8let starý HW. Pravda, mnohé to pracovně omezovalo. Bohužel nebyl jsem správce IT, takže o tomto jsem nemohl rozhodovat.

Teď co dělám správce IT v jiné firmě, tak máme nastavený cyklus obnovy na 6 let. Že tu máme ještě pár vykopávek ... to je právě důsledek toho, že v roce 2008 přišla ekonomická krize a firma se do svých kolejí dostala až loni. Naštěstí ty vykopávky neovlivňují produktivitu práce, protože slouží víceméně pouze jako psací stroje. Až tedy na jedno PC, které je s výměnou první na řadě. Má jej jeden obchodník - nováček, ve kterém se objevil "grafický duch" a navrhuje letáky a podobné propagační nesmysly. Tam bych si dokázal představit nějakou výkonnější stanici s lepším LCD než SXGA. Ale loni na něj již nezbyly finance. A hlavně jsme nevěděli jak se zapracuje, tj. jestli tu zůstane.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Divil by ses co mnohe firmy provozujou za HW a na cem zamestnanci pracujou. Na nejaky ten starsi IS a outlook 2003 to staci, tak se na tom jede dokud to neumre, neni duvod investovat, a ze ty stare veci ne a ne umrit, jen zdroj je tam uz x-ty :).

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Takovych firem je (prinejmensim v CR) vetsina, aneb dokud to jede, neni treba kupovat nove (IT polozky jsou ve vsech vykaznicich vzdy v kolonce naklady). Je jedno jak velka firma to je (a jake zisky ma), mysleni manazeru, reditelu a lidi co delaji konecne rozhodnuti je proste takove.
Menit HW po 5 letech je luxus (i kdyz by to melo byt standartem v kazde firme), 10 let je minimalni zivotnost a i pote se kolikrat divi ze to prestalo fungovat (nebo ze ma zamestnanec tu drzost po tolika letech zadat o novy stroj kdyz stary je prece funkcni).
Takovej Intel si predstavuje obmenu nejpozdeji po 3 letech :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je to tak. Mám v práci hlavní slovo o tom co se pořídí za HW či SW. Nikdo jiný tomu tady nerozumí, takže se do toho necpou. Ale mám nějaký roční budget.
Musím mít spočítáno, že mi část padne na spotřebák (tonery, kabely, baterie do UPS, periferie k PC, zálohovací DTD), část si musím rezervovat na servis stávajících PC, které nejsou pod nbd zárukou (disky, zdroje, větráky ...) a zbytek mohu použít na nákup nových PC, tiskáren či nějakého specializovaného SW.
Je i v mém osobním zájmu, abych tento budget nepřekročil. Jinak by nebyly prémie.
Takže to pytlíkuju, jak se dá. Když zruším nějakou stanici, tak ji vždy vytěžím do maxima. Paměti z toho nacpu do jiných PC, pokud je ve zrušeném PC lepší CPU, tak i to zužitkuju jinde (měl jsem tu Q6600 na stroji s XP, ale ve stroji s W7pro bylo jen E2200 ... oem licence prohodit nemůžu, takže šlo CPU). Byl v té stanici zánovní zdroj nebo disk? Demontovat a schovat. To vše mi dovolí se vejít do rozpočtu, resp. mít tam dostatečnou rezervu.
Letos počítám, že obnovím zbytek klientských PC. Příští rok tak bude budget na nové servery, počítám i s novými lidmi, takže musím počítat i s rozšířením CAL + licencemi ke skladovému SW (cirka 10000Kč/osoba + 2000Kč/osoba/rok). V dalším roce se obnoví notebooky, telefony, tablety, a takto to půjde pořád dokola, protože to už přijde čas na vyhození prvních PC s W7Pro. Do toho se nesmí zapomenout na obnovu UPS a tiskáren. Na letošek vyšla i výměna zabezpečovačky firmy (PCO má nový komunikační protokol, tu naší 20letou vykopávku přestali podporovat)
Prostě nelze jednoduše říci, že je to vykopávka, tak se to hned vymění. Musí existovat dlouhodobý plán obnovy. I kdyby byly prachy na nákup všeho najednou, tak je to nesmysl. Rok bych nevěděl kam dřív skočit, a pak bych se tu dalších 4-5 let kopal do pr...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

HW se mění podle potřeby, ne podle odpisů. Mám tu třeba SD střižnu běžící na dual P4 a W2k. Proč ji měnit, dokud běží a ještě se něco v SD vyrábí. Rychlost procesorů je vzhledem k typu práce dostatečná.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proti JehoVistám nic vyloženě nemám, ale... chce to trochu DoDo (DodělatDoma). Je tam pár funkcí které ve Win7 omezili a za měsíc, dva, tři, vám znepříjemní fungování s tímto os (SuperFetch, logy, pro někoho i UAC a další).

Výkonostně jsem rozdíl skoro nepoznal (Anton II X3 405e, 6GB ram, HD4670, tuhle sestavu už nemám). Každopádně, provozovat bych to už asi nechtěl, i když dizajnově se mi stejně líbil víc než všechno to nové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

superfetch vypnutý, logy vypnuté, UAC zapnuté ... firemní PC. Tam si stejně nemají co instalovat samostatně.
Design mi také přijde nepřekonaný novějšími verzemi Windows.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jo, taky se mi na Vistě líbil výběr barev a tak.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A ja bych chtel XP a Office 2003... jsme konzervativni. Kde k tomu prijdeme?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je toho plna Ebay.

Takovych lidi taky par znam, nedokazou otevrit jediny dokument ktery jim nekdo posle :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Taky mám O2003. Naštěstí na to jde nainstalovat podpora pro otevírání nových formátů :) Takže mě nic nenutí upgradovat. A že není podpora? Staly se horší věci...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona existuje nemalá část uživatelů, kterým by stačily bezplatné Office Viewery, protože ty lidi si většinou potřebujou jen přijatý dokument otevřít a přečíst, potažmo vytisknout. Minimálně v případě powerpoint prezentací to platí více než obvykle (s výjimkou toho tisku, ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by si potřeboval přijatý ppt soubor vytisknout ;).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ta podpora nedokaze korektne otevrit 9 z 10 trochu slozitejsich dokumentu - budto spadne Word nebo Excel, pripadne to otevre dokument kde napohled neco chybi :-)

Takze se dotycny neustale dozaduji at jim to nekdo posila v prehistorickem formatu DOC a XLS a nechapou ze nikdo nechce kontrolovat co tam vsechno bude chybet, kdyz to pri ukladani upozornuje ze to neni kompatibilni.

To uz je lepsi nainstalovat Libre Office, tam aspon neco jde otevrit korektne. Ale Excely s makrama a skriptama - bez sance.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

.. takze opravy toho bugu s PCItoPCI ( mustek; z PCIe na PCI(karta) se detekuje spatne jako pci na pci a nedokaze se spravne priradit dma potazmo irq - chyba s nedostatkem sys. prostr.) se uz asi nedockam .. hmm

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Že to hlásí můstek PCI na PCI je v pořádku (ze SW hlediska se zvolila forma identifikace jako PCI). Že jsou chyby s nedostatkem sys. prostředků v této souvislosti bych tipoval na problém v hardwaru nebo něčím rozj**aná konfigurace, neb já jsem se s něčím takovým ještě nesetkal a to mi prošla rukama, řekl bych, dost velká halda počítačů.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

jestli je Adrew ten, za koho ho mám, tak tuším odkud vítr vane. Libuje si v prazvláštním HW. Jestli mě paměť neklame, tak provozuje cosi ve schématu ... deska s PCI, které je vytvořené můstkem z PCIe a v tom PCI karta, která je nativně PCIe, takže jede také přes můstek.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je sice bizarní řešení, ale ne nijak významně nezvyklé. Především by ale funkční být mělo. Už jsem zkoušel i takové šílenosti, jako nvidia čipset -> PCIe -> PCI-X můstek, na tom PCI karta a -> PCIe můstek a na tom čip. Taky to jelo, ale připadal jsem si jak tenkrát … http://diit.cz/clanek/upgrade-ssd-v-notebooku-s-ide/ze-sata-na-pata-zase... ;-).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

... melo ale nejede .... jinak viz posledni souveti .. ja takhle funguju take MB P5WDG2WS Pro s PCIe s mustkem NEC na PCI-X v nem strcena PCI karta s mustkem na PCie a NEC USB 3.0 ... jenze tohle je uplne neco jineho .. resp. problem je asi v ty neschopnosti pridelovat DMA .. tzn tyka se problem grafickych karet .. tak doporucuji vzit si nejakou nativni PCIe gpu kartu do PCI slotu a pod W7 to nepojede ( NV 9600GT 128bit PCI, HD 5450 64bit PCI, Nv GT610 PCI) a bez sance

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ono říct „pod Win7 to nepojede“ je snadné, ale zkusil bych to ve vícero deskách a pak by se vidělo. A jestli to skutečně nejede v žádné, pak bych se prostě s takovým řešením rozloučil a prodejci ty produkty omlátil o hlavu, pokud tedy uvádí podporu Win7.

Já mám teď třeba takový oříšek: Prestigio ION PC (Atom 230 + ION), po výměně BIOS brouka, nahrán firmware, který se podařilo splašit, ale ten původní to není. No, a problém byl ten, že DOS naběhl, takže jsem mohl např. flešovat do aleluja, ale Windows při náběhu vždy zatuhnou. Totéž Linux. Tak jsem mohl říct, že je tam něco blbě a Windows/linux na tom nepoběží.
No, a teď jsem se k tomu vrátil a koumal, čím by to mohlo být. Nakonec jsem na to před pár dny přišel: něco se pokaňhalo, co souvisí se SMP či HT - prostě pokud se bude OS snažit využít druhé vlákno Atomu, počítač zatuhne (ne že by hodil modrou nebo nějakou chybu, prostě ztuhne). Takže když jsem Windowsum vysvětlil, že budou používat jen „1 CPU“ (tedy jen jedno vlákno), tak to maká jak víno.
Teď ještě zjistit, proč se to děje a jak to vyřešit, aby se dal využít i ten HyperThreading ;).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jop :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

.. .. no hw urcite ne ( uz jsem tu seznam graf. karet s PCI co maji prevod, kdysi vypisoval) ... a to jsou ty prevodniky od ruznych vyrobcu ... mimoto ... v xp s tim neni problem ... obecne co po vylucovaci metode zustane je, ze jsou spraseny W7 ( obdobny pripad jako Lenovo T61 s Advanced dock s PCIe a v nem normal PCIe gpu) ... vysledek stejny ( ale tam se to dalo obejit tak ze je moznost pridelovat v biosu rucne irq - to je prvni krok jak se posunout dale ( aby to nabootovalo) a pak za druhe, zakladat notas do docku az po najeti widli ...do restartu to bude fungovat

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nak k Windows 7 dodelaji Service Pack 2, integruji api DirectX 12 a uzivatele maji do 2020 v pohode vystarano.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že mohu klidně vsadit svůj desktop na to, že se to nestane :). Záplaty budou jen přibývat a Windows 7 budou obéznější a obéznější a pomalejší a pomalejší. Už dnes, když chce člověk ten systém nainstalova a zaktualizovat, tak je to práce minimálně na celé odpoledne, pokud nemá už přichystanou instalačku s integrovanými záplatami (já si takovou udělal). Nicméně tomu snížení svižnosti s nabalenými záplatami se zatím asi vyhnout nedá. Na to mají osmy bezva věc: <code>dism /online /cleanup-image /startcomponentcleanup /resetbase</code>.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

a co to přesně udělá?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.