Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Skoro polovina instalací Windows 7 je x64, Windows XP skoro žádné

Ono těch 46% je spíš dáno tím, že většina lidí už má více jak 4GB paměti a taky téměř bezproblémovým chodem 32bit aplikací (fuj výjimkám, narazil jsem snad na dvě) a konečně i dostatkem driverů. Nic jiného bych za tím nehledal. Velcí OEM dodávají obě verse a navíc k nim přibalují stále XP :-) (HP, vlastní zkušenost)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, ja koupil sluzebniho notase (Lenovo W500) se 4GB a dost me prekvapilo, ze tam ma Win7 32bit. Zpetne jsem zjistil, ze to bylo i v popisu, ale nejak jsem to prehledl, protoze jsem jinou verzi, u 4GB stroje s moznosti dalsiho rozsireni, proste necekal.
Ta procenta jsou podle spise vysledkem toho, co vyrobce do pocitace predinstaloval. Myslim, ze opravdu male procento beznych domacich uzivatelu vubec tusi, o co jde a nic moc nejake 32 x 64 bity neresi :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje řeč, já jsem tam měl dokonce předinstalovány XP a když si vzpomenu na našeho admina, tak by tam asi byly do konce světa. Win-64 byly jako takové zajímavé recovery DVD (3 kousky), a normální BFU by si s tím asi moc neporadil...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyce Windows tak tu mam uz nekolik let Win XP 64-bit, nenarazil jsem na problem. Zajimave je, ze pro tento system Microsoft neudělal ověření pravosti, takže můžete používat vesele Windows Update naplno :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows XP x64 vychází z jádra Windows 2003 Server.(Proto je na něj dostupný pouze SP2). S Windows XP to má společné jen GUI. Je to tedy uplně jiná třída (lepší) Windows ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co se týč Windows tak provozuji už několik let Win XP 64-bit, zcela legální Select verzi. Narazil a narážím stále na spoustu problémů s "prasecky" napsanými x86 programy, které se s x64 "specialitami" vypořádávají jen obtížně. Tady podle mě leží část viny na Microsoftu, protože logiku x64 vůbec nedomyslel (když se složka pro 64-bit knihovny jmenuje system32 a 64-bit knihovna se jmenuje něco32.dll), to ale neomlouvá programátory, kteří píší programy "natvrdo", místo toho, aby si zjišťovali hodnoty systémových záležitostí z registru, wmi, atd... Vrcholem všeho zoufalství je pak situace, kdy zajistím, že se pomocí "ochcávek" doprasený program dokáže bez problémů nainstalovat a spouštět jak pod x86 tak i pod x64 Windows XP (jeden instalační balíček pro oba systémy), ale pod Vistama a Sedmičkama ne, protože na ty se musí vymyslet zase jiné "ochcávky" a kde na to má člověk brát čas, to fakt nevím.

Jsem jednoznačně pro, aby Win 8 byly x64 only a WoW pro 16bit a 32bit aplikace byla jen velmi složitě instalovatelná volitelná komponenta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych uvítal Windows 7 v čistě x64 verzi, bez podpory 32bit aplikací.
- Určitě by to spoustě lidem způsobilo bolest hlavy.
- Ale velikost systému by se výrazně zmenšila.(není potřeba hromada 32bit knihoven a celé 32bit jádro)
- Taky by běžela polovina programů/procesů, což se rovná 2x rychlejší Windows.
- Zmenšila by se náročnost na RAM. (protože toho běží míň)
- Zkončil by chaos při instalaci video a audio kodeků.(bežely by jen ty 64bitové)
- Výrobce HW by to donutilo udělat ovladače pořádně. (Můj ovladač zkuvovky je 64bit, ale mixer a všechny přádavné programy jsou 32bit, což je hroznej bastl.)
- Výrobce SW by to donutilo začit dělat x64 programy. (Proč není k dispozici WinAMP x64? Bez tlaku nikdy nebude.)

Výhod to má nepočítaně, ale bylo by to méně "pohodlné".
- Škoda, že ta podpora 32bit aplikací nejde z Win 7 nějak vyrvat :-(
- Windows 8 prý už má být pouze x64 :-) [Žeby Windows 7 x64 + SP2 - 32bit podpora = Windows 8?]

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a co by tim ten winamp jako ziskal?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

WinAmp by tím získal stejně jako 64bitové Hledání min... Nativní běh ;-)
- Stejně tak by nám mohlo stačit 16bitové Solitaire nebo Notepad z Windows 3.11.
- 32bitové aplikace dnes dožívají, proto bych řekl, že ten kdo dnes nemá x64 alternativu, celkem zaspává dobu.
- 32bit samozřejmě nikdy uplně nezmizí. (16bit aplikace se dnes stále používají, a DOS stále stačí na programy, pro něj vytvořené.)

Napadá mě ještě jedna věc...
- Kolik z Vás vidělo 64bitový virus? Já žádný. Bez toho 32bit "bordelu" by byli Windows dočasně hodně bezpečné :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby Windows vyšly v čistě x64 variantě bez WoW64, tak by v tu ránu byl s většinou existujících aplikací "více kompatibilní" Linux díky Wine :). Windows bez podpory 32bitových aplikací by byly prakticky nezajímavé, protože by na tom skoro nic neběhalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Windows Server 2008 R2 ve variantě Core lze nainstalovat bez WoW64. K experimentování fajn, ale prakticky nic co potřebujete k práci nespustíte ...nicméně je to server, a mám-li všechny používané služby 64-bitové, na co s sebou WoW64 tahat, že? Má to spoustu dalších výhod, než jen ty, které popsal junk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já vidím velký podíl 64bit verzí W7 ani ne tak v tom, že by si je uživatelé nějak vybírali, ale zkrátka proto, že téměř všechny levnější notebooky mají právě W7 Home Premium v 64bit verzi. Výrobci se dnes už u těch levnějších modelů ani neobtěžují uživatelům sdělit, že si kupují 64bit systém. Tím myslím, že informace o přítomnosti 64bit systému není nikde uvedena, ani malým písmem někde v rohu nějakého letáčku. Domnívám se, že se jedná o vědomé rozšíření 64bit Win mezi uživatele odspodu. 32bit verze totiž najdete pouze u těch (business class) modelů, zrovna tak jako matné displeje. Ani bych se nedivil, kdyby za tím stál MS. Přiznám se, že v principu na tom nevidím nic špatného, potíž je, že kdo si koupí levný notebook, nespustí na něm u nás nejrozšířenější účetní program ÚČTO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.