Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sladkokyselý Napster

Napster logo
Minulý týden nabídl Napster kameníkům jednu milardu dolarů za skladby, které skrze jeho systém prochází. A jak reagovali ti největší? Sony, Universal, EMI, Time Warner nebo BMG? Asi nejpřesnější by bylo to pojmenovat sladkokysele. Navíc se z jejich reakcí dalo ledasco odečíst. Třeba to, že Sony chystá vlastního Napstera!

IFPI v tomto návrhu vidí jen hru Public realtions a staví se jednoznačně za amerického kolegu RIAA, který požaduje, aby se Napster okamžitě začal podřizovat rozhodnutí soudu.

Vivendi Universal a AOL Time Warner vyjádřili okamžitě nespokojenost s takovým návrhem. Universal Music navíc očekává, že Napster vytvoří (nebo přetvoří současnou) stejnou komunitu legálně stajujících uživatelů jeho systému.

Sony zatím s nějakým oficiálním vyjádřením otálí.

EMI se zase naopak spolupráci nebrání, bude-li však z Napsteru vytvořen spolehlivý obchodní model. Pak jsou ochotni se na něm i podílet.

BMG Bertlesman to má jasné, ten do Napsteru již 50 milionů investoval, bude tedy stát o to, aby se mu penízky pěkně vracely. Právě on nedávno v Davosu prohlásil, že Napster (rovněž v létě) rozjede placené služby.

Z tiskových konferencí, které ke konci týdne pořádal snad každý kameník, vyplynulo, že Sony a Universal vytváří jakýsi podobný model via Napster, který se snad bude jmenovat Duet a bude to takový virtuální jukebox (on-line hudba po netu). Rozjet by se měl už v létě (ten taky asi zadarmo nebude).

Všichni zúčastnění mají nyní jistě brouka v hlavě. Jde totiž o obrovské peníze a tak vyvstávají mnohé otázky, na které je velmi těžké hledat odpovědi.

Zůstanou uživatelé u Napstera, i když se za něj začne platit?

Já se obávám, že nikoliv, i když Napster doufá že zůstanou. Existují totiž minimálně dva podobné projekty, které pravda zatím tolik sdílených souborů nemají, kam by se komunita Napsteru mohla velmi rychle přesunout. A které to jsou? No přece Gnutela a Napigator.

Bude-li Napster takl výdělečný, proč nerozjet stejný systém sami?

Sony a Universal se o takovéto možnosti již podřekli, ale ani tady si nemyslím, že úspěch je na spadnutí. Kamenci již mají u komunity, jenž skladby na Internetu vyhledávají a stahují, tak pošramocenou pověst, že už čistě z principu nenajdou tyto systémy podporu. Navíc přichází již jaksi s křížkem po funuse.

Jak se zdá, moře volně šířené hudby po Internetu prožilo teprve první menší bouřku a nějaké bezvětří asi jen tak nenastane. V každém případě věc rozhodnutím soudu nad Napsterem rozhodně nekončí.

Znepokojivé se ale jeví možnost prvního omezení na samotném Napsteru. Proslýchá se, že by nejvyšší bitrate stahovaných skladeb měl být omezen na 128kbps.

Další podrobnosti najdete třeba na TechWebu či BBC.

Diskuse ke článku Sladkokyselý Napster

Žádné komentáře.