Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Slevy grafických karet? Ale kde, trh se jen vrací do starých kolejí

Jak s tim souvisi inflace? Ta ceny zvysuje a v clanku se mluvi o snizovani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Jak s tim souvisi inflace?“

Přesně tak, jak je popsáno v článku. Poklesy českých cen jsou v jejím důsledku méně výrazné než poklesy cen v zahraničí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ceny karet u nás jsou v podstatě velkoobchodní dolarové plus marže plus kurz.

Faktická dvacetiprocentní inflace u nás má na ceny elektroniky marginální vliv. Spíš se obchodníkům nechce zlevňovat, když všechno ostatní zdražuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Řekněme, že je to jen jinak popsané to samé.
Obchodníkům se nechce zlevňovat, když vše ostatní zdražuje = nepřímý vliv inflace.
Celému obchodnímu řetězci se zvednou náklady (doprava, platy, nájem, energie ...) = přímý vliv inflace.
Nemyslím si, že vliv inflace je na elektroniku marginální (tedy zanedbatelný). Záleží samozřejmě na struktuře příčin inflace. V té současné se dá očekávat spíš postupné promítání skokové změny v energiích do cen komodit, které se nevyrábí u nás. Tedy z krátkodobého hlediska je vliv na ceny elektroniky menší než z toho dlouhodobého.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim.

Elektronika se nakupuje za $. Obhajoba vyssich cen inflaci pro me znamena, ze cesti obchodnici jsou nenazrani a nechavaji vyssi si marze. Nakladova inflace se nekona a argument o inflaci timto rozhodne neberu.

Je to ciste jen o nenazranosti ceskych obchodniku, kteri vyuzivaji poklesu nakladu na zvyseni sve marze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zapomíná se na silný kurz koruny vůči dolaru, který taky českou cenu snižuje

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Kurz koruny daleko prevysuje zvysene naklady spojene s inflaci. Ve skutecnosti by meli byt slevy v Ceske Republice jeste vyssi z duvodu silne koruny.

V jinych zemich je inflace take vysoka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, kde jsi byl poslední rok, ale ceny grafik víceméně spadly na (resp. pod) původní předkryptoměnovou úroveň ještě před uvedením nové generace. Nevrací se do starých kolejí až teď, teď už jsou ceny starých modelů hluboko pod ní, s výjimkou "lowendu".

Takže fakticky jdou ceny drahých karet dolů. Od uvedení nové generace Radeonů je to dva měsíce. Obvykle fakt nezačíná "průběžný pokles cen" několik tisíc pod MSRP dva měsíce po uvedení karty.

A vůbec tam nějak motáš koše s baňama, naše inflace nemá vliv na dolarové ceny karet, na tu má vliv kurz koruny, na jehož vývoj tam naopak nějak zapomínáš.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

„Nevím, kde jsi byl poslední rok, ale ceny grafik víceméně spadly na původní předkryptoměnovou úroveň ještě před uvedením nové generace.“

Nevím, jestli jsi četl článek, ke kterému se vyjadřuješ, ale není o cenách minulé generace, ale o cenách té současné („ceny GeForce RTX 4000 i Radeonů RX 7900“).

„Od uvedení nové generace Radeonů je to dva měsíce. Obvykle fakt nezačíná výrazné zlevňování pod MSRP dva měsíce po uvedení.“

Jednak jsou to skoro tři měsíce, jednak je začátek roku, kdy ceny vždy normálně klesaly. Do období těžby a covidu to za funkční konkurence byl normální vývoj. Pokud si to nepamatuješ, tak si dohledej dobové články o vývoji cen. Možná Tě mate, trik se zavedením founders edition, kdy Nvidia začala prodávat nové GeForce za částku o $100 vyšší než MSRP s odůvodněním, že jde o nadstandardní FE; výrobci karet rovněž, s odůvodněním, že prodávají nadstandardní OC modely a tak několik měsíců trvalo, že cena vůbec klesla na MSRP. Třeba GeForce GTX 1070 tři čtvrtě roku po vydání klesla o ~30 % a rovněž to bylo v prvním kvartálu. Pokud teď klesají ceny loňských modelů o 8-19 % v maximech a kolem 5-12 % v průměru, tak na tom skutečně není nic neobvyklého.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Marjá pano, nehodlám se dohadovat, jestli je to uvedení Radeonů už dva měsíce, nebo tři měsíce, když je to dva a půl a fakticky se to začalo prodávat až v půlce ledna. Ani tři měsíce po uvedení nepadají obvykle ceny grafik o několik tisíc pod MSRP.

Mě fakt žádné triky nematou. Byli jste to naopak vy (AMD fans), kdo s každým uvedením tvrdil, že GeForce za MSRP jsou dotované, za MSRP se to nedá vyrábět, protože by na tom výrobci prodělávali, a najednou je to zase uplně normální vývoj, když jsou ty karty tři měsíce po launchi na nebo pod MSRP. A vytasit se s dražší FE u GTX 10 v době, kdy se řeší ceny třítisícovek a čtyřtisícovek, je argument, který už absolutně nepobírám.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Ani tři měsíce po uvedení nepadají obvykle ceny grafik o několik tisíc pod MSRP."
.. mozna by nebylo spatne do te rovnice dat tech promennych vic treba
X...puvodni prepalena cena aka MSRP
Y...celosvetova krize
Z...o to vylepsena krize v EU
...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je ale spíš argument pro to, že to opravdu není "obyklý přirozený vývoj", ale zlevňování, ne?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak z toho co si pamatuji (mozna mne klame pamet), tak AMD vzdycky nejaky cas po uvedeni zacne jit s cenou niz. Jestli jsou to 2 mesice nebo 4 to nevim. Nicmene je to takovy "AMD sport", kdy misto, aby uvedli grafiku za cenu, kde se po ni 'zaprasi' udelali si dobre jmeno, tak to postupne na tu cenu slevnuji i presto, ze museji od zacatku vedet, ze nemuzou mit stejnou cenotvrobu, jako NV.
Hold marketing AMD je skvely ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

1) slevy grafik nebyly takové, ale díky častějšímu vydávání za podobné ceny jsme dostávali vyšší výkon
2) už pascal zasáhla krypto blbost, takže ceny od té doby jsou pokroucené a ada s turingem jsou toho důkazem
3) současné ceny grafik jsou tak nadstřelené, že 30% dolů po dvou měsících není žádný terno

a16 bionic má 83.27 mm² a prodává se v iphone 14 pro za 26k czk
4070ti má 295 mm² za 24k czk v podstatě je to deska s chladičem a paměťma nic víc

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy nevím, že to argumentuješ třemi měsíci :-)
V článku jasně píšeš, že ceny začnou klesat v okamžiku, kdy se nasytí trh. Jestli jsou to dva tři nebo šest měsíců je přeci jedno. Je zjevné, že v tuto chvíli nabídka převyšuje nabídku, ať je důvod jakýkoliv. Tak zlevňují - nejsou to sice úplně stejné koleje, je to rychlejší, ale validní.
Opačný princip platil předchozí období - poptávka převyšovala nabídku, tak byly ceny vysoko a neměly důvod klesnout - důvod covid a krypto.
Rozpadl se nám ten stadardní lifecycle (staré koleje), kdy normální uživatelé (nebo většina) prostě po x letech obnovili hardware, relativně při stejné hodnotě x (nebo no-X :-)). Teď bude nějakou dobu trvat, než se to opět vrátí k tomuto scénáři, ale dá se vysledovat, že se tak děje. Tak jsem si článek vysvětlil já ...
Samozřejmě vliv má odliv uživatelů, kteří si koupili konzoli nebo propad, kdy se nenakupovalo nic a na startovní čáru nákupu přibývají další uživatelé.
Myslím si, že naprostá většina lidí, co nedosáhla na grafiku v minulém období, čeká na ten vyšší mainstream okolo 10kKč a nechtějí ho řešit starými modely. Až ty přijdou, tak nám to ten návrat do starých kolejí zase trochu rozbije ... Tedy IMHO.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to obvykle nefunguje tak, že se grafiky prodávají za MSRP a jakmile se trh nasytí, spadnou pod něj. Obvykle to po launchi funguje tak, že se grafiky prodávají několik tisíc nad MSRP a jakmile se trh nasytí, spadnou na MSRP. Pod MSRP padají v druhé půlce životního cyklu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo, přesvědčujte mě o tom, že je u každé nové generace grafických karet naprosto normální, že se dá dva měsíce po zahájení prodeje pořídit karta z řady MSI Gaming za MSRP nejvykradenějších referencí a Pulse patnáct stovek pod ní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

oni nas totiz vyrobci gpu a karet presvedcuji o tom ze mainstreamova grafika musi stat 20 000
a ona nemusi evidentne

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak si prostě odmysli terminus technicus MSRP. To je jen takový ukazatel, okolo kterého se to točí. Vem si cenu tržní.
Normální prostě je, že se grafiky na začátku životní cyklu prodávají dráž a v průběhu cena klesá.
Minulé období se cena naopak zvedla nebo zůstala stejná.
Teď zase platí to normální, jen je ta úvodní cena stanovena výrazně výše. Důvody jsou zřejmé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na Alze stojí RX7900XT o několik tisíc víc než na CZC. Asi Alza AMDéčku nepřeje. Přitom RTX 4080 má levnější Alza.
Ale mně je to jedno, počkám buď až bude RX 7900XT po 20ku nebo RTX 4080 pod 25k. Víc nedám. Ono teda stejně nemám nic našetřeno, takže stačí když zlevní za 3 až 4 měsíce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

XT neberte prosim vás neublizujte si, xtx nebo 4090 pochopím v highendu , ale XT , 4070ti či 4080 ( čisté kvůli prestreleni ceny) vubec

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja som to XT (Sapphire RX 7900 XT GAMING 20GB ) zobral, na 1440p je to tak optimal karta - jedina karta, ktora nie je obrovska krava a nema zeleznu podlozku..trosku UV a som spokojny

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A bral ste prosim tu OEM, Pulse a nebo Nitro? Protoze kdyz uz Sapphire, tak rovnou Nitro verzi ktera je vlastni navrh spolecnosti Sapphire, cili PCB, chlazeni a celkove vyvedeni karty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tu OEM, neplanoval som OC, skor UV. mal som doma na skusku MECH, ale to bola 34cm tazka krava, (a hotspot po pol hodine tam bol 94 stupnov) OEM ma 27,6 cm . vsetky ostatne su 30+cm a maju ten pomocny kovovy podperak :/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to jsou jako ty ceny před kryptománií

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já si nestezuju snapnul jsem si 7900xtx za ce stejnou cenu co loni touto dobou docela běžně stala 3060ti , takže u mě dobrý.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

16 tisíc? To je slušný

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není ani zdaleka cena grafik před kryptománií

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta už nikdy nebude stejně jako rohlik či kostka másla nebudou ani zdaleka za cenu před dvěma lety.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

22 600 měl jsem kliku , přes dvacet nebylo úplně rare ani u srance tipu 3060ti či 3070. Jinak se dá nejlevnější sehnat za 28 tuším normálně...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja se divim vyrobcum hotovych karet, distributorum a prodejcum, ze tak umele drzi vysoke ceny grafickych karet, protoze kdyz zhlidnu co dnes vychazi na pareni, je to na zvraceni...

Dnes uz zastavam nazor, ze novou drahou grafickou kartu si koupi jenom clovek, ktery ji pouzije/vyuzije jak z polovice na hrani, tak z polovice na praci ktera mu pekne vydela, "obycejny" hrac si naopak 5x rozmysli ci da-t za kartu vic jak 700€.

Ze vysoka inflace a zdrazeni materialu? Tudle(!), by ste se vazeny divili jake slevy se daji dojednat primo s obchodnikama a kdyz jeste date dole DPH, tak by ste sve oci koulili za kolik se v realu daji nakoupit ty graficke karty pred ziskem/rabatem v retail trhu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co ja poznam obycajnych hracov, tak ich ani nenapadne riesit karty v danej cenovej relacii(700€).
Obycajny hrac ma strop tak niekde zhruba na polovici tej sumy.
Do toho limitu sa nastastie uz da vojst so slusnou GK, hoci ceny by este mohli trochu klesnut.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jako obyčejný hráč musím souhlasit. A nekupuju jen kartu ale rovnou celé PC a staré někomu dám/prodám. A jednou za pár let vytáhnu +-30000 (1300€), a kupuju/nechám si poskládat komplet bednu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se teda o tu radost si nové PC pěkně poskládat sám nepřipravil...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

O materiálu to není určitě ten je levnější, lidé stojí více ,jejich prace stojí více a to o dost . To ze se na tom budou další nenasitne prizivovat je věc jiná, to je bohužel rys ekonomik celosvětově a vždy byl. Další fakt je ze smlouvy na jejichz základě se nakupovali chipy pro současnou generaci grafik jsou staré cca 2 roky. V případě AMD se spekuluje o cca 500usd ceny
Samotneho připraveného materiálu na jednu xtx. 999usd msrp pak dává smysl, Intel arc se prodává ve casto svete se ztratovosti. Jestli budou grafiky celkove levnější tak nejdříve s další generací, dříve jistě ne. Byly tu již zkazky o požadavcích na snížení cen dodavek pro AMD i Nvidia o údajně az 30% že strany TSMC , jestli se to podaří je záhadou pokud ano dříve než ta několik let se to nijak výrazně neprojeví v koncové ceně osobně čekám spíše dlouhodobou stagnaci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsem psal komentar v jinem clanku, tak jen kopiruji text.

Vykonem je 7900XT/XTX high end, ale nakladama je to +/- srovnatelne s 4080.

-> AD104 (4070Ti) 295mm2 ~ $80. 12 GB GDDR6X (drahe).
-> AD103 (4080) 379mm2. ~$100. 16 GB GDDR6X (drahe).
-> Navi 31 304mm2 ~ $82. 20-24GB GDDR6. K tomu 5-6x 37.5mm2 MCD chip (cena cca $33 za 6ks).

GDDR6 se da poridit za cca $12/GB. GDDR6X odhaduji cca o 50% vice, tedy $18/GB (je to neverejna informace).
Mame tedy (odhaduji) radove:
$80 (GPU) + $216 (VRAM) + 50$ (ostatni) = $350 vyrobni naklady u 4070Ti.
$100 (GPU) + $288 (VRAM) + 60$ (ostatni) = $450 vyrobni naklady u 4080.
$82 (GPU) + $33 (MCD) + $288 (VRAM) + 50$ (ostatni) = $460 vyrobni naklady u RX7900XTX.
$82 (GPU) + $28 (MCD) + $240 (VRAM) + 50$ (ostatni) = $400 vyrobni naklady u RX7900XTX.

Ve vysledku tedy nakladama je 7900XTX a RTX4080 zhruba stejne, jen s tim, ze nVidia ma vyssi marzi pri nizsim vykonu.

Jedna se samozrejme o hrubou marzi a za $500 by nebylo rentabilni tyto grafiky prodavat. Nicmene jit dolu nekde k ~ 700$ by porad rentabilni bylo (>1/3 hruba marze).
U 4070Ti je rentabilni vse nad ~$550.
U 7900XT je rentabilni vse nad ~$600.

Je tedy obrovsky prostor k redukci ceny u obou znacek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto už prakticky kupuju jen grafiky z druhé ruky. Ty pálky za nové jsou na hraní trochu overkill...teď jsem koupil XFX Merc 6800XT za 10k a spokojenost, starou 6700XT prodám za 6-7k a ještě na ní vydělám, protože mě sice stála 23500Kč, ale 5700XT, co jsem měl předtím jsem prodal za 20k, takže vyšla jen na 3500Kč...tu 5700XT jsem koupil předtím přes Bazoš za 8400Kč a prodal GTX970 za 2k, co mě původně stála 3k taky na Bazoši...když to člověk takhle hezky ty karty mění, tak má sice karty předchozí generace, ale ve výsledku za pakatel...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No já vám teda nevím, ale já se považuji za běžného a spíš občasného hráče a přesto jsem si koupil RTX4080 (Radeon nebyl dostupný)... Nepracuji na tom, jen si o víkendech hraju hry jako Warzone 2 a pod...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kedy by som sa mohol dockat 4K 120fps stabilnych?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na současných hrách tipuju tak za 10 let, možná za delší dobu. RT má stále rezervy, takže vždy nové hry požerou veškerý přidaný výkon a to ještě nějakou dobu potrvá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bez RT ... tak 3-4 dalši denerace karet
s RT ... 6+ genrací

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Až na to budou mít výkon procesory. Dokud kvůli procáku nejedou stabilně ani všechny hry na 1080p/120 fps, těžko to tak pojede ve 4K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak může někdo tak hloupej dělat na IT webu nepochopím.
Každý doslova každý test ukazuje, jak moc se procesor ve 4K fláká a jak všechno visí na grafice, ale Adam to má zase opačně. To je nějaký psychický stav?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak předně – ve většině her se procesor fláká i v 1080p, a přesto grafiku brzdí.

A pak je celkem dost her, co mají problém běhat na těch 120 fps i v 1080p, i když se v nich grafika fláká.
Když dochází k framedroppům, často je to kvůli tomu, že nestíhá procesor, ne kvůli tomu, že nestíhá grafika.

Dokud nebude standard stabilních 120+ fps v 1080p, těžko může kdy být běžných stabilních 120+ fps ve 4K.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsou hry, co běží i ve 4K 100+FPS i na předchozí generaci grafik...ale pokud máš FreeSync nebo G-sync, tak to ani nepotřebuješ...stačí 70-90FPS...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No dobrý, stejně je to pořád drahý i přestože Adams Adams má opačný názor. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Radeon 7900XT prolomil psychologickou hranici 800$->799$
https://wccftech.com/amd-radeon-rx-7900-xt-now-available-for-799-us-same...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Redova hranice je kapáněk níž
/Irony = Off/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

on si pocka na rtx 4080

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, možná se trh vrací do starých kolejí...

A možná AMD fakt zlevňuje, protože jde v dGPU jejich podíl do kopru. Místo aby Intel užral podíl Nvidii, užírá ho AMD. To asi není ta konkurence, o kterou někdo stál.

https://www.jonpeddie.com/news/adjustment-to-q422-jpr-dgpu-market-report/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V dnešní bláznivé době mě to nepřekvapuje. U Applu jsem si tohohle způsobu naceňování produktů všiml kdysi jako u prvního, což otevřelo Pandořinu skříňku a následovali další výrobci elektroniky. Dřív se třeba u procesorů držela cena top modelu na $999, když vyšel nový model, nahradil na téhle cenovce předchozí. Dneska je trend takový, že starý výkon zůstává na své ceně a pro nový/vyšší se vymyslí vyšší cenovka. Pokud se to neděje každou generaci, tak každé dvě-tři a u grafik je to asi znát nejvíc. Dva roky stará karta by dřív měla cenu šrotu, s trochou nadsázky té mědi, co je na chladiči. Dneska davy marketingem zpracovaných neználků jásají nad tím, že stojí MSRP, nebo tošku míň.

Když jsem si kupoval minulou grafiku, bylo to krátce před kryptománií v roce 2017, stála mě 1080Ti Aorus WB neuvěřitelných 22 tisíc Kč - OC verze s vodním blokem. Dnes její nástupce stojí v obyčejné základní verzi 48 tisíc a nVidia se za potlesku oveček tváří, že to je super cena. Příplatek za vodní blok je pak totální bizár, když vezmu v potaz, že blok sám stojí 3-4 tisíce.

V článcích běžně čtu, že je to super cena, protože před měsícem byla jen o trochu levněji polovina výkonu. Naprosto nesmyslné srovnání, jako by pokrok nebyl normální. Jako by zlevňování výběhových modelů nebylo normální... Co se to zatraceně s lidma stalo?!?!?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.