Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sloučení Sony a Bertelsmann dokonáno

Sony BMG logo
Firmy Sony a Bertelsmann v pátek oznámily podepsání slučovací dohody o společném podniku Sony BMG. Jak sami říkají, především proto, aby mohly společně lépe čelit problémům se stahováním hudby z internetu.

Nově vznikající Sony BMG bude vlastněna oběma firmami. O podílu, ale oni o finančních otázkách není nic známo. Vyrostla tu tak druhá největší firma s hudbou na světě, hned za Universal Music Group z Vivendi Universal SA. Dohoda ještě podléhá schválení antimonopolních úřadů v USA a EU. Společně ale prohlásily, že vznik nové firmy nebude mít žádný vliv na jejich současné aktivity v hudební sféře. To je troch zvláštní prohlášení, které tak trochu jde proti samotnému sloučení. Dá se z něj ale vytušit, co asi bude Sony BMG zač.

Podle mého to bude jen společný správce hudebního vlastnictví obou firem, za účelem lepší ochrany proti nelegálnímu stahování (žaloby), ale také pro lepší oficiální on-line obchody. Jednotlivé vydávané tituly si každá asi bude spravovat nadále sama. Sony Music s jeho značkami zahrnující i Columbia, Epic, a Sony Classical vloží takové hvězdy, jako jsou Bruce Springsteen nebo Celine Dion, BMG může nabídnout jména Christina Aguilera nebo Elvis Presley. Jak to celé bude, se asi dozvíme, až bude fůze oficiálně schválena úřady.

Asi to nebude s takovými problémy, jako před třemi lety, kdy EU blokovala spojení Warner Music a EMI. Je jiná doba, trhy se změnily a Sony s BMG bude asi argumentovat tím, že sloučení je nutné, aby se vůbec ubránily tlaku pirátského stahování. Myslím, že právě na to bude EU slyšet velmi dobře.

Diskuse ke článku Sloučení Sony a Bertelsmann dokonáno

Žádné komentáře.