Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Snapdragon 820 exceluje v grafice, procesorově už tolik ne

Ve které galaxii je Snapdragon 820 osmijádro? ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Muze se to stat kazdemu autorovi, ale zjevne se tentokrat prilis clanek nepovedl. Chtelo to se nad tim malinko zamyslet. :-)
Snapdragon 820 je nejen podle vyrobce vykonejsi v procesorove casti nez jeho predchudce 810 minimalne o 15 procent. Jenze z grafu to tak nevypada. Kde je problem?
Pravdepodobne v merici aplikaci. Snapdragon 820 ma prepracovanou spravu napajeni a mel by byt znacne usporny, dokonce by v tomto mel byt vyrovnany i tomu Exynosu z SGS7.
Takze velmi pravdepodobne nekde vznikla nejaka chyba a procesor behem testovani nejel na 100 procent vykonu. V realu lze ocekavat, ze pokori i Kirin 950.
Proste Snapdragon 820 je opravdu TOP, ve spotrebe vyrovnany se vsemi ostatnimi TOP, v procesorove casti vyrovnany a mozna i o prsa nejlepsi a v grafice dava vsem na prdel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo a navic ma QC 3.0

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém bude v tom, že Mi5 se vyrábí v několika variantách, kde ta nejlevnější má stažené frekvence výkonnějších dvou jader SD820 z 2.15 GHz na 1.8...
V tomto ohledu je suché označení "Mi5" značně neurčité a nemůže tedy dát spolehlivý údaj, jak výkonná jádra jsou, jelikož si nejsme jisti, na jaké frekvenci běžela.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Snapdragon 820 je 4-jadrový, nie 8-jadrový ako máte v tabuľke

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono udavat kolko je to jadro a neudat ake su to jadra je ako keby v clanku o motoroch je uvedeny objem valcov ale nie ci je atmosfericky a na ake palivo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jsou to jadra s nazvem Kryo ... pomohlo to nejak ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen autor neumi intepretovat vysledky testu ... zbytek pole jsou 8 jadra )

takze SD810 - 7150bodu .. 8 core .. 893 bodu na jadro
SD820 - 5894bodu .. 4 core .. 1492 bodu na jadro ... takze single core vykon je o 2/3 vyssi

a z toho plyne ze dalsi varinaty s vice jadry budou adekvatne vykonnejsi a da se cekat ze v 8core variante bude mit v tom samem testu pouze lehce pod 12000 bodu.

Takze no-X priste do ruky tabulku se specifikacemi a kalkulator ... at neplodis zjevne nesmysly

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

810 ale obsahuje 4 A57 jadrá (každé má 8 portov, teda teoretické maximum spracovaných inštrukcií za takt je 8, so SIMD ešte viac) a 4 A53 - little jadrá (každé len 2 porty). Takže určite ich nemôžeš brať ako rovnocenné jadrá a skóre vydeliť ich počtom.

Inak ak sa rozhodnú pridať ďalšie jadrá do 820-ky tak to budú tiež len nejaké úsporné krípliky ktoré sa na výsledku výsledku minimálne.

Takže mimi1vx, nabudúce keď budeš mať v rukách nejaké tabuľky tak si ich prečítaj, lebo inak zase vyplodíš ešte väčší nezmysel, aký kritizuješ :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Viz odkaz v příspěvku výš, kde Qualcomm tvrdí, že zvýšil výkon na jádro na dvojnásobek. Pokud Qualcomm tvrdí, že se čtyřmi jádry má výkon stejný jako s osmi předešlými, ale test to nepotvrzuje, pak z toho těžko můžeš vinit mě :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze jak uz je tu psano, v 810 nebylo 8 rovnocenych jader, takze zvyseni vykonu na jadro 2x pri polovicnim poctu jader se nerovna vykonu Snapdragonu 810, ale 820 je minimalne o 15% vykonejsi.
Pokud test absolutne vybocuje, to znamena ze zde neni vykonovy rozdil ve skutecnosti treba o 10% ale o mnoho vic, tak je vcelku zrejme, ze bud Qualcomm vylozene zamerne lze (jenze to nikdy v minulosti narozdil od mnohych jinych neudelal), takze neni zadny duvod si myslet, ze lzou tentokrat nebo jsou potom dve moznosti, ze byl vadnej ten test a byl problem v te merici aplikaci nebo neco totalne zazdilo Xiaomi. Kazdopadne by byvalo dobre, kdyby se clanek jen senzachtive neprekladal, ale bylo tam i nejake zamysleni nad tim, ze tady neco hodne nesedi.
(Nic ve zlym, tvoje clanky patri vetsinou k tem lepsim.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aby som to zhrnul, prechod zo "strašného" 20nm TSMC procesu (v preklade Qualcom nebol schopný vyvinúť čip, ktorý by ho využil tak ako Oracle alebo aspoň AMD na APU v konzolách) na "skvelý" 14nm LPP proces priniesol nižší výkon CPU časti a asi o tretinu väčšiu grafiku. To je fakt skvelý výsledok. Ak dopadne podobne aj ZEN ktorý má byť tiež na 14nm tak nám boh pomáhaj.

Mimochodom, pri prechode z 28nm na 20nm zväčšili grafiku o polovicu a pridali 4 jadrá, ale pri prechode z 20nm na 14nm ju zväčšili len o tretinu a vyhodili polovicu procesorových jadier. Stále nič?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není nanometr jako nanometr

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja píšem o procesoch a o tom, že tu je 20nm proces TSMC neustále očierňovaný a naopak 14nm Samsungu ospevovaný donebies ale ono to je v skutočnosti trocha inak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty máš k ruce jen částečná data. Qualcom se nikde nechlubí TDP, co když se mu ale podařilo spotřebu o půl wattu srazit? Navíc srovnáváš dva kompletně odlišné návrhy - fakt si jsi jist, co je zásluhou výrobního procesu a co dílem změny architektury?

K SD820: Počet ARM jader je poloviční, ale (pokud se potvrdí mé podezření o podtaktovanosti vzorku v tomto benchmarku) celkový multicore výkon zůstal v podstatě zachován. Sigle thread je na tom o poznání lépe. To je skok kupředu. Grafika rozhodně výkonnější, stejně tak ostatní části SoC. Nic ale zatím nenaznačuje, že by čip topil víc... Jako upgrade se mi to nezdá zas tak úplně od věci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Qualcom se nikde nechlubí TDP, co když se mu ale podařilo spotřebu o půl wattu srazit?"

nižšia spotreba pri nižšom výkone nieje nič prevratné. Iné by bolo, ak by to malo rovnaký výkon pri nižšej spotrebe alebo vyšší výkon pri rovnakej spotrebe. Ale nižším výkonom pri nižšej spotrebe sa nikam nedostávame, keďže to si môžem podtaktovať svoj FX8350 a chcváliť sa, akú super spotrebu má.

"Navíc srovnáváš dva kompletně odlišné návrhy - fakt si jsi jist, co je zásluhou výrobního procesu a co dílem změny architektury?"

Nejak nechápem čo myslíš. Môžeš to rozviesť?

Totiž, 14nm LPP mal byť trhák, mal mať nízku spotrebu a dobré frekvencie. Ale rovnako aj návrh jadier mal byť značne vylepšený. Presun od zastaralej A57 k A72, ktorý mal údajne (podľa tých odvážnejších) dosahovať výkon na jadro na úrovni návrhu Applu. Ale nič z toho tu nemáme.

"K SD820: Počet ARM jader je poloviční, ale (pokud se potvrdí mé podezření o podtaktovanosti vzorku v tomto benchmarku) celkový multicore výkon zůstal v podstatě zachován. Sigle thread je na tom o poznání lépe. To je skok kupředu."

Opäť, 810 používa 4 A57 a 4 A53 ktoré ani dokopy nemajú výkon ako jedno A72 jadro (myslím že A53 dokonca ani nieje out-of-order). 820 by mala mať ale 4 A72 líšiace sa frekvenciou. Takže to až taký skok nieje.

"Grafika rozhodně výkonnější, stejně tak ostatní části SoC. Nic ale zatím nenaznačuje, že by čip topil víc..."

Tak to je jasné, je o tretinu väčšia a museli by tam niečo skutočne zmrviť, aby nebola výkonnejšia.

"Jako upgrade se mi to nezdá zas tak úplně od věci."

Mne nie. Ja osobne som za tie 2 roky od vydania 820ky a prechodu na nový proces očakával viac. Buď zlepšené napájanie a 12-16 CPU jadier (ono to má možno aj problém so spotrebov, keď tam dali len 4 jadrá a údajne (podľa teba) ich podtaktovali. Uznaj, je ťažko uveriteľné, že by si nechali ujsť prvé benchmarky tým, že by vydali zkríplenú verziu ktorá pokazí obraz celej 820ky a Kyra), alebo riadnu implementáciu A72 s vylepšeným výkonom na jadro.

Nič z toho tu ale nieje a musíš objektívne uznať, že vylepšená GPU nestojí za 2 roky čakania a prechod na nový výrobný proces.

Mimochodom, o pol roka tu je Apple A10 na 16 alebo 10nm.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ok, takže to, že zařízení reaguje o poznání svižněji a nemá takové provozní problémy není hodno tvé pochvaly. Jo, to je neprůstřelný argument, to musím uznat.:)

"dva kompletně odlišné návrhy" - sám tu uvádíš, že jádra jsou jiná (mimochodem, opět větší, takže není divu, že jich je míň), ale vinu svádíš jen na 14nm...

(grafika) "o tretinu väčšia a museli by tam niečo skutočne zmrviť, aby nebola výkonnejšia." - a to, že tvou logikou by měla žrát i víc elektriky mimořádně opomeneš sdělit?

A pokud bych chtěl být objektivní, tak si myslím, že dva roky na tento SoC nečekal nikdo.
A zda se vyplatí dát přednost SD820 před 810/800? Myslím si, že uživatel bude s novým modelem spokojenější.
A má cenu upgrade z SD800/810 naSD820? To je věc majetnosti uživatele, ale dle SemiAccurate by ho zlepšení přímo praštilo do očí.:)

A že Apple přijde s něčím lepším - no, po pravdě by mne zklamal, kdyby to nezvládl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Ok, takže to, že zařízení reaguje o poznání svižněji a nemá takové provozní problémy není hodno tvé pochvaly. Jo, to je neprůstřelný argument, to musím uznat.:)"

To je snáď až pocit z používania. Môže to byť vďaka procesoru, rýchlejšej RAM, ale tiež vďaka systému. Ale nebudem zato chváliť procesor. Procesor by som chválil, ak by mal vyšší výkon :D

edit.: teraz ma napadlo, že to môže byť aj vďaka celkom výkonnejšiemu DSP od Ti.

""dva kompletně odlišné návrhy" - sám tu uvádíš, že jádra jsou jiná (mimochodem, opět větší, takže není divu, že jich je míň), ale vinu svádíš jen na 14nm..."

Samozrejme že sú iné, ale A72 malo byť lepšie ako A57 či už podľa parametrov ARM alebo kecov Qualcomu. A neviním 14nm proces... teda aspoň zatiaľ. Ja viním Qualcom pretože to, čo v poslednom čase predvádzajú je neskutočné. Vážne mám dojem, že tam sú sami babráci a nedokázali by vydať dobrý procesor ani ak by mali teoretický proces s ideálnymi vlastnosťami.

14nm proces budeme môcť zhodnotiť až potom, čo na ňom víde viac čipov, najme Polaris a serverový ZEN.

"(grafika) "o tretinu väčšia a museli by tam niečo skutočne zmrviť, aby nebola výkonnejšia." - a to, že tvou logikou by měla žrát i víc elektriky mimořádně opomeneš sdělit?"

Ty si zabudol na nedávnu prezentáciu Polarisu 10 od AMD? Napoviem: 14nm - vyšší výkon, nižsia spotreba. :D

"A pokud bych chtěl být objektivní, tak si myslím, že dva roky na tento SoC nečekal nikdo."

2 roky je dosť dlhá doba, a myslím, že väčšina tých, čo si vtedy kúpila high-end už plánuje nákup niečoho nového prekvapivo tiež z high-endu (respektíve to už má dávno zasebou)

"A zda se vyplatí dát přednost SD820 před 810/800? Myslím si, že uživatel bude s novým modelem spokojenější
A má cenu upgrade z SD800/810 naSD820? To je věc majetnosti uživatele, ale dle SemiAccurate by ho zlepšení přímo praštilo do očí.:)"

Pokiaľ sa nejedná o niečo, závislé na CPU, že? Ale aj tak, semiaccurate dosť kecá. Doba kedy by ti to udrelo do očí je už pár rokov zanami. Dnes už nespoznáš rozdiel medzi high-end a mainstream čipom. Skôr spoznáš rozdiel medzi dobrým a zlým operačným systémom.

"A že Apple přijde s něčím lepším - no, po pravdě by mne zklamal, kdyby to nezvládl."

No presne, Apple by ťa zklamal, tak prečo toleruješ, že ti Qualcom servíruje čip, ktorý nieje jednoznačne lepší ako predchádzajúci?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle čtyřjádro je lepší než předcházející big-little hokus pokus.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.