Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Sony a Nikon se činí: XQD 2.0, nová verze standardu, nabídne rychlost 1 GB/s

Nikon D4
Ač je nový formát paměťových karet XQD pod správou CompactFlash Association a mohou se tak na něm podílet všichni, hlavními tahouny jsou Sony a Nikon. To ve spolupráci s asociací připravují verzi 2.0…

Zatímco XQD 1.0 se ještě ani pořádně neohřála na trhu - podporuje ji prakticky jen zrcadlovka Nikon D4, karty vyrábí Sony a třeba Lexar ty své teprve ohlásil - CFA, Sony a Nikon již oznamují finišování specifikace XQD 2.0.

Nová verze standardu přejde z PCI Express 2.0 na verzi 3.0, čím zvedne možnou rychlost přenosu dat na 1 GB/s. Nijak se přitom po fyzické stránce nezmění samotné rozhraní, ani tvar karet. Nová verze také nabídne podporu VPG (video performance guarantee) pro formáty jako ProRes, DPX a DNXhd. V klidu (tedy při nečinnosti v podobě čtení či zápisu) bude rozhraní karet spotřebovávat pouze 5 mW.

Sony XQD

Specifikace XQD 2.0 má být hotova již ve druhé polovině tohoto roku. XQD rozhodně míří vysoko, ale vzdálenější budoucnost ponechme zatím stranou. Nás budou zajímat dvě věci:

Za prvé jsme zvědavi, jestli bude Nikon D4 upgradovatelný na XQD 2.0 pouhou změnou firmwaru. Moc tomu nevěříme, byť se samozřejmě objevil na trhu až v době, kdy byla specifikace PCI Express 3.0 dávno hotova, a tak jeho nepřipravenost pro budoucí XQD 2.0 mohla plynout pouze z logické stránky podpory, nikoli fyzické (tj zrcadlovka obsahuje PCIe 3.0 rozhraní, ale zatím jede v „2.0 compatibility módu“ nebo tak něco. Plamínek naděje, že by podpora XQD 2.0 (tedy nejen samotná podpora - 2.0 je samozřejmě plně zpětně s 1.0 kompatibilní - my máme na mysli vyšší rychlosti nad 500 MB/s, kde je strop verze 1.0), plyne ze skutečnosti, že je na trhu až od letoška (tj. jde o velmi nový model) a navíc stojí 140 000 Kč - majitele by příští rok jistě nenadchlo, že jejich „über-DSLR“ nepodporuje XQD 2.0.

Za druhé budeme zvědavi, kdo první, jak rychle, v jakých kapacitách a za jakou cenu přijde s XQD 2.0 kartami dosahujícími ani ne tak přímo oněch mezních 1 000 MB/s, ale aspoň významně více než 500 MB/s.

Tagy: 
XQD
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sony a Nikon se činí: XQD 2.0, nová verze standardu, nabídne rychlost 1 GB/s

Pátek, 27 Červenec 2012 - 14:33 | petr ib | no a ona už je na trhu karta, kterou limituje...

Zobrazit diskusi