Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sony a6500 dostala nový procesor, 4k video či stabilizaci

Rolling shutter se neda eliminovat procesorem, souvisi jen s jednim faktorem a to je "jak co nejrychleji dostat data ze snimace ven". V pripade, ze se pouziji data z celeho snimace to znamena - jak spravne pisete - 2.4x - vice dat! Takze je rychleji ven fakt nedostanete. To je mimo jine duvod proc maji vetsinou fotaky v 4K crop. On-chip scaling v pomeru 1:1.56 fakt neexistuje, jestli neexistuje vyjimka tak soucasne snimace umi leda tak binning a skipping - a i to jen v nekolika celociselnych pomerech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ani tvůj pohled není přesný, nejdříve si musíme říct proč rolling shutter existuje a co je to za fenomén. Rolling shutter je způsobený tím, že obraz je snímaný elektronicky řádek po řádku od vrchu snímače směrem dolů, tím pádem při pohybu kamery např. zprava doleva bude vrchní část scény zaznamenána dříve než ta spodní část a to způsobuje ten ohyb objektů ve scéně na výsledném záběru. Pravda je, že čím větší snímaná plocha a rozlišení, tím vetší je tento efekt. Tento efekt je menší tím čím rychleji umí daná technologie, při daném rozlišení a velikosti snímané plochy, sejmout řádek po řádku. Jediným úplným řešením je tak zvaný global electronic shutter (globální elektronická závěrka) která elektronicky, rozuměj bez použití mechanické závěrky, zaznamená celý jeden snímek najednou a né řádek po řádku. Pokud se nepletu CCD senzory umí právě tohle a proto netrpí na rolling shutter efekt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

rs/gs neni vysadou cmos/ccd. CMOS snimace umi cca 4 rezimy: rolling, global, global reset only, dvojpruchodovy global. CCD pak full-frame, inter-line transfer a frame-transfer. A ty speciality jako in-pixel storage pro highspeed zatim nechavam bokem.. Kazda technologie a rezim ma sve mouchy :)

Ja reagoval jen na ten text, kde se RS dava za vinu neschopnosti procesoru.. coz je blbost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nemá náhodou ten foťák mechanickou závěrku, která to způsobuje?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

rolling shutter... to je problem hadam pre jeden cely vedny odbor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z textu mi vyplývá, že a6500 má oproti a6300 425 pdaf bodů, 4k video a 11 fps focení. Tohle ale měla i a6300 - patrně jste si popletli a6300 s a6000. a6500 oproti a6300 má hlavně asi tu in body stabilizaci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak 4K video má už A6300, jinak A6000 točí Full hd video 50FPS 50mbit, čili také celkem slušné!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

koukám že diit se úspěšně transformuje na dip :-((
Už je tu z toho fotomagazín střižený tu a tam nějakou novinkou z it....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejdůležitější změnou je podpora 14bit RAWů, místo Soňáckýho pseudo 11+7bitu. Synchonizace je pouze 1/160 sec. Závěrka začíná jen na 1/4000. Ergonomie zůstala stejně průměrná jako na předchůdcích. To je i dnes na vlajkový top aps-c mirrorless za 1700€ málo. Asi si nechávají prostor ke zlepšení pro budoucí A6700...
@David Ježek: proč uvádíš cenu v dolarech, když Sony v Evropě výrazně podražilo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zas ten zparchantelej preklad anglicky zkomoleniny. Ze vam to jde vubec pres pysky.
Clovek si rika jestli vubec existuje nejakej ceskej odbornej IT web. Zive je bulvarni zumpa, DIIT je evidentne jeden velkej blog, kde si systemovymu kompaktu muzou rikat treba "chleba s maslem". Svet Hardware se snazi drzet jakousi uroven, ale tam zas chybej znalosti... ze ja to vubec ctu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.